Fórum témák
» Több friss téma |
Azért nem merem pontosnak ítélni a a javaslatomat, mert a hátértár kondenzátorok kapacitása 0,1-1 F tartományba szokott esni, a rajzon pedig ettől kisebbet látok, a 47m gondolom 0,047 F.
A keresett alkatrész lehet így néz ki.
Meg fogod találni, az értéke 0,47F, vagy hasonló, betehetsz egy 1,5V-os gombelemet, és akkor évekig nem felejti el, a beállított programozást..
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2019
Moderátor által szerkesztve
Sziasztok!
Van egy Philips F6X23A rádióm. ECC85, ECH81, EAF801, EF184, EM87, ECC808, ECL86, ECL86, EM87 csövek és 4 db AF126 tranzisztor van benne. A rádió része halkan szól. FM nem adott hangot. A varázsszem nagyon gyengén világít, nem változik a fénye hangoláskor. Magnó bemenetre kötöttem a CD-t. Ezzel szól, talán ez is halkabb már. Erősítőjével milyen minőséget lehet elérni? Érdemes ezt felújítani? Vagy átépíteni? Növelni a teljesítményt? Mit nézzek meg rajta? Vagy inkább új csöves erősítő építés jobb lenne? 10W körüli teljesítmény jó lenne.
A végén kezdem: 10W körül tudhatott a 2xECL86-os végfok, és ez készen van. Ha újat akarnál építeni, akkor a kimenő transzformátorral meg kell küzdened, vagy 8...10000Ftért vásárolnod kell. A hálózati trafó sem sokkal olcsóbb, mert készen csak elvétve, használtat kapsz.
Ezekkel a csövekkel teljesítményt nem tudsz növelni, akkor tényleg újat kell építeni. Természetesen a rádió részt is rendbe lehet tenni Az én rajzaim közt ezzel a típusszámmal egy négylábú zeneszekrény van, más csősorozattal...
A hidegítő és csatoló kondenzátorokkal kezdeném. Elegendő csak párhuzamosan rakni ugyanolyan értékű próbakondenzátort. Amelyiknél hangosabb, ott csere. Ha nem akarod hogy megrázzon, akkor kikapcsolt állapotban odaforraszt, azután bekapcs. A rádiórészben a rezgőköri kondenzátorok dielektrikuma az évek, és a hőmérséklet levegő páratartam változások hatására deformálódik, sok esetben utánhangolást igényelhet, kellő hozzáértést, és műszerezettséget feltételezve elvégezhető. A tranzisztoros FM tuner vizsgálata előtt egy alapos hullámváltó tisztítást javasolnék, utána a tápfeszültség meglétét, utoljára, ha ezek nem segítettek, kibontás után kimérném a tranzisztorokat. Az interneten minden találat az Elektrotanyás service manualra mutat, ha már letöltöttem, íme:
Sajnos csak ennyi van benne.
Elnézést kérek, rosszul adtam meg a típust.
Philips F6X42A/00 https://www.radiomuseum.org/r/philips_f6x42a_1.html Felírtam egy fájlba ezt a két rádió típust és a másik típusát adtam meg. A csövek azok ezek. Manuált csak rossz minőségben találtam meg (elektrotanya és máshol is ua.). Az értékek alig olvashatók. A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2019
Szerintem a tranzisztorok csak a stereo-dekoderben vannak, az URH tunerben a jó öreg ECC 85 működik, teljesen kaptafa kapcsolásban. Az FM KF-ek nyilván cca. 200 kHz széles sávúak. Ezzel együtt fecameca tanácsai jók. URH- vételhez minél "izmosabb" antennát használj, érdemes a dekódert kikapcsolni, így érzékenyebb, sőt ez a dekóder már anno sem volt az igazi (a VT is próbálkozott vele -R4932-, nem igazán volt az sem jó).
Előzőekben írtam, a típus helyesen F6X42A/00.
Manuált csak rossz minőségben találtam meg (elektrotanya és máshol is ua.). Az értékek alig olvashatók. Gondolom az elektrolitokat cserélni kell mind. A rajzon lévő kondenzátor értékeket pl. 22K=22 nF. A cső kerámia kondenzátorokat kell cserélni? Ha igen, milyen típus megfelelő? Az egyik lábnál a kis háromszög jelölés mit jelent? Csatolok egy képet a két ECL86-ról.
A csövekről is egy képet mutatok.
Ezek milyen gyártótól vannak, nincsen rajta jelölés.
A kerámia kondenzátorok max. átvezetnek. Televízióban találkoztam már olyannal, de ott a fekete korom, amit a nagyfesz. odavonz, ha nem volt rendesen lefestve a kondenzátor, átvezethet. Nekem egy szaki azt mondta, hogy a Philips nem tud jó elkókat gyártani. Nehezen hittem, de így van. Ha korhű darab kell, szerezzél be Siemenst, azok még 70 évesen is jók, nem tudni miért. Viszont, ha ez a rádió sztereó, akkor a két oldal összehasonlítható. Azért van a katódkörben 100 µF hidegítő elkó, én azzal kezdeném. Sőt ez az elkó, ha jól látom a két végcsőnél közös, ettől lehet halk mind a 2 oldal.A kolléga jól írja, tranzisztorok csak a sztereó dekóderben vannak. Én egy monó rádió rajzát tettem fel, és abból a tuner rajz hiányzik, tehát tévedtünk. A végfoknál azon az elkón kívül más nem lehet rossz, ha a két oldal egyforma. A csövek meg felcserélhetők. A rádió rész érzéketlenségét is okozhatja cső gyengeség, de a deformálódott rezgőköri elemek miatti elhangolódás is. Sajnos nekem már nincsen elektorcsövem sem, és ikyen rádiót sem láttam életemben, hasonló korú televíziókat bár javítottam, de a múlt rendszerben ilyen Philips nem sok kerülhetett be az országba. A Videotonnak is volt elektroncsöves sztereó rádiója, olyat már láttam, de azt se javítottam.
Mind az összes noname? Passz. Én úgy tudtam a Philips eredetileg izzólámpagyár is volt akár a Tungsram. Ha meg elfogyott a sajátjuk, azon rajta lenne a Tungsram, Telefunken, akármi. Lehet, hogy a saját rádióba spóroltak a festékkel? Ha meg valaki lemosta volna, akkor a tipusa sem volna rajta.
A végcső katódkőrben az elkó biza nem hidegítő, tehát biztos, hogy csövenként külön 1-1 kell. A halk hangot ezek szivárgása, kapacitásvesztése okozhatja (többek között ezzel van a cső erősítése beállítva).
Ennek a rádiónak komoly hangereje van ha jó. Magyarul bömbölnie illik. Külső ráköthető hangládával meg akkorát szól hogy csak na. Már a Pacsirta is amiben egy szem EL84 dolgozik, olyat szól hogy egy kisebb szobába rendesen sok. Szóval megéri kipofozni, mert meglepi lesz. Az aluházas elkokat ne méregesd, hanem cseréld. A csatolókkal sem vacakolnék.. meg az összes kátrány papír, vagy epoxy aluházas rossz már ennyi idősen, átvezet, szivárog. Tönkre vágja még a csövet is ha rossz. S végső soron az ECL86 sem túl stabil. Sajnos sok a legyengült , gázos, vagy hibásan üzemeltetett és lerongyolódott cső. Ellenben tavaly vettem vadi új Polam PCL86.-os csövet is, 400Ft.-ért! Mondjuk ez ritka szerencse és elfekvő volt. De sokkal több jó állapotú PCL-t, találsz aukciós oldalakon, itt ott, börzén. Semmi másban nem különbözik, csak a fűtésében. ECL86 6,3V 550mA PCL86 14,5V 300mA.. Kis trafóval megoldható.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2019
Helló mindenki!
szereztem egy unitra kasprzakot,de sajnos egerek lakták és majdnem minden vezetéket elrágtak benne,a potmétert és a hangszórót visszakötöttem. Így szól,de csak nagyon halkan. (és csak RH-n mert a ferriten a tekercseket is ledézsmálták) mi lehet az oka,hogy ennyire halk,a hangszórót ki kellett cserélnem mert azt is megették ezért ez nem hinném,hogy ez az oka de szeretnék kérni egykét tanácsot a felújításhoz Köszöntem szépen!
Ja igen és van egy EC 55 ös daxlim amit át szeretnék hangolni,de szeretném megtudni mit kell kiszedni,vagy mit kell vele csinálni,hogy jó legyen.(nem szükséges,hogy átfogja a sávot,mert nekem úgy is jó ha csak az a 8 mhz átfogása van)
Köszönöm
Szép estét.
Egy 35MHz -es RC távirányító végfok tranzisztorja (T3) pillanatok alatt tűzforró lesz, ha a kristály be van helyezve. (más frekvenciájúval, vagy egy kis értékű kapacitással a kristály helyett is ugyan az a helyzet) A vevő veszi a jelet, reagál is rá. Szkópom csak 20MHz -es van, saccolni tudok max. T3 elő van feszítve 550mV körülre, viszont amikor a kristályt beteszem, -400mV körül mérek B-E között. (műszert valószínű zavarja az RF jel) Kollektor árama megnő 200mV-al. Tranzisztor egy kis SOT89 tokozású, kiforrasztva jónak tűnik. Más nem volt, de egy 2N2222 betettem helyette, az is 1-2 másodperc alatt tűz forró lesz. Minden ellenállást ellenőriztem. Alkatrészeken nem látok sérülést. Gerjedés lehet az oka?
Szia!
Az antenna kicsatoló köre nem szakadt?
Szia. Nem szakadt. Elhangolva sem hiszem, hogy volt. A soros kondenzátort is áthidaltam egy pár 10 pikóval, de nem volt változás.
Eredetileg egy DES (és egy lefektetett F) jelzésű SOT-89 van, amit kivéve jónak mérek.
Kevés lesz az oda. 2N2219, BSY34, minimum.
Annyira rájöttem, hogy valószínű frekvencia kétszerezés történik az alap 17.5MHz ből. Annak ellenére, hogy a kristályra ragasztott papíron 35.180MHz-et ír.
A 35 MHz -es kristály eredendően felhang kristály, az berezgethető az alapfrekvencián is. Az ilyen kristály körül mindig van rezgőkör is.
A melegedés oka két dolog lehet. Vagy gerjed, és nem csak egy frekvencia van, tehát hangolási hiba, vagy túl alacsony a tranzisztor fT -je. Ha jó az antenna (terhelés) akkor hangolni kellene, a végtranzisztort RF feszültség (teljesítmény) maximumra, és áram minimumra. A végtranzisztor emitterébe akár ideiglenesen be kéne tenni egy pár ohmos ellenállást, azon mérhetsz árammal arányos feszültséget.
Megpróbáltam hangolni. (mindent feljegyeztem, vissza tudom állítani eredetire ha kell)
Csak emiter áramot tudok mérni, kimenő teljesítményt nem. kb 220mA -ről 120-ra lement, de még ettől is nagyon melegszik. (eredeti tranzisztorral) Ha gerjed is, nem tudom mitől. Ellenállás értékek jók.
A tervezőnek is gondjai lehettek, ha ilyen bonyolult szűrőt rakott a végére.
Nem tudom, hogy milyen modulációd van, de a rajzodból gyanítom, valamiféle FM, vagy φM. A végfok, mégis valamiféle lineár üzemmódban dolgozik, ami szinte biztos melegedéssel jár a nem túl jó hatásfok miatt. A végfoknak "C" osztályban kéne működni, ez is lehetett a szándéka, az emitterben levő 1,1 ohmos ellenállás miatt, ezen lehet mérni az emitter áramot. A bázisnak egyenáramúlag földön kéne lennie, ezt a meghajtó trafó biztosítaná is, de egy soros kondival le van választva. Ezután felmerül a kérdés, működött ez valaha melegedés nélkül? Ha igen, akkor csak hangolási probléma, vagy alkatrész hiba, esetleg valamelyik kimeneti szűrőtag szakadt, vagy zárlatos. Ha szükség van a végfokozat lineáris működésére, azt többnyire ellenütemű "B" osztályú végfokokkal oldják meg. Úgyhogy nem értem, miért van a végtranzisztornak előfeszültsége, holott nem kéne. A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2019
RF áramkörök hangolásánál a szkópoknak nem sok hasznát lehet venni, érdemesebb egy analóg multiméter elé egy diódás mérőfejet készíteni, a pontos feszültség érték hangolásnál amúgy sem lényeges. Sukkal hasznosabb agy spektrumanalizátor, vagy egy megfelelő sávvevő, a gerjedés ellenőrzéséhez. Bár tudom, ilyenek nem szoktak minden háztartásban leledzeni.
Ez egy régebbi E-Sky ET204A helikopter távirányító. FM.
"Úgyhogy nem értem, miért van a végtranzisztornak előfeszültsége, holott nem kéne." Ezt a kérdést én is feltettem. Kimeneti szűrő nem szakadt, zárlatos lehet. Még egyszer alaposan átmérek mindent, hátha találok valamit. Köszönöm.
Sziasztok!
Tudja valaki, hogy hogyan lehet szétszedni a mellékletben lévő rádiót? Ugyanis elszakadt a skálahúrja. Az alsó két csavart meg a hátuljából már kivettem, de még mindig tarja valami. Köszönöm előre is.
Sikrült megoldani: a fölső részét műanyag fülek fogták elég erősen, féltem, hogy letörnek, de kibírták.
A skálahúrral megszenvedtem, de már OK az egész.
Ez így igaz ,ahogy leírtad, én amikor régi 30-40éves erősítőt javítgatok, az előregedett, elkókat, szétrepedő kerámiákat, cserélni szoktam..
A táp pufferek maradnak, akkor ha jó minőségű japán, vagy Taiwani gyártmány..és persze kikapcs.után lassan esik a feszültség.. Kimérve is jók.. |
Bejelentkezés
Hirdetés |