Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 433MHz adó hatótáv növelés
Lapozás: OK   3 / 5
(#) BarnaPili hozzászólása Márc 21, 2014 /

Sziasztok!
Adott egy mérleg,ami egy 433Mhz-es adóval kommunikál egy kéziterminállal.Jelenleg ennyi infóm van róla,ami a képen látható.A kéziterminál a traktorban van a receptekkel.Véleményem szerint egyirányú az adatáramlás,a mérleg küldi a cuccost a kéziterminálnak.Melyik lábakat használhatja a gép?Próbára be kellene üzemelnem egy másik RF modult mert időnként nincs kapcsolat a mérleg éa a kéziterminál között.Milyen RF modult ajánlanátok?A gyári be van öntve a csatlakozóba,nem bontható.Egy van belőle,enélkül meghal a rendszer....
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2014
(#) progee hozzászólása Okt 5, 2014 /

Sziasztok!

Elakadtam egy mikroelektronikás demo megépítésénél!

Az alábbi 433-as demot építettem meg két PIC16F887-essel:
Bővebben: Link

FS1000A-s modulokat használtam a kapcsolásban. Bővebben: Link

Az adó PIC kódját kiegészítettem egy villogó leddel, hogy lássam a működését, ezenkívül változtatás nélkül próbáltam.
Antennának 18cm-es vezetéket forrasztottam, először kiegyenesítve, majd feltekerve is.

A probléma az, hogy a vevő részen csak a hibakód észlelésekor megadott kérdőjelet sorolja az LCD-n folyamatosan.
Néha-néha kiír pár betűt az átküldendő szövegből ("mikroElektronika").
Pl:
????????????????
???ika??????????
de legtöbbször csak 2x16 db kérdőjel érkezik.

Érintkezéseket többször leellenőriztem.
A két PIC-en folyamatosan futnak a programok. (LCD dolgozik, led villog)
Próbáltam árnyékolni az adó és vevő elektronikáit.
Antenna hosszát és formáját változtatni.
Elektronikák távolságával is kísérleteztem.
Műszerrel mértem a két rádió modul adat lábait, és feszültségingadozás volt rajtuk, ebből gondolom, hogy ők is üzemelnek. Adónál 0-1V, vevőnél 0-3V.
Modulok cseréjével is próbálkoztam, mert 2pár van itthon.

Mivel érdemes még próbálkozni?
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2014
(#) pucuka válasza progee hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Érdekes hozzáállás. Nem működik az adatátvitel, akkor az antennát kell cseszegetni.
Feltételezem, hogy az adó, és a vevő is ugyanazon az asztalon van. Tehát hatótávolság probléma nem lehet. Ettől kezdve az antenna legkevésbé sem lehet bűnös.
Először kipróbálnám az adatátvitelt rádiók nélkül. Ha már így stabilan megy, akkor kötném be a rádiókat. A működő rádiós kapcsolatnál meg kell nézni, hogy a vevőből tisztességes formájú impulzusok jönnek-e ki. Ezt leginkább egy szkóppal tudnád megtenni.
(#) progee válasza pucuka hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Szkópom nincs, és elnézést az amatőr próbálkozásaimért, de amire lehetőségem volt, és feltételeztem, hogy nem árt azzal próbálkoztam. Első rádiós kapcsolásom, nem tudom, hogy a modul igényel-e antennát minimális távolságnál. Feltételeztem, hogy ártani nem fogok neki, ha teszek rá.
(#) pucuka válasza progee hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Antennára természetesen szükség van. A felhasznált modul adatlapjáról nem árt tájékozódni, többnyire van adat, hogy milyen antennára van szüksége.
Az adatátviteli hibát nem valószínű, hogy az antenna okozza.
(#) James Watt hozzászólása Nov 5, 2014 /

Nekem egy 100-500m hatótávolság kellene nyílt terepen mindegy hány mhz- en csak legyen jó a vevő antenna max10cm lehet az adó max 50-60 cm ... Távirányítású helikopterhez kell. Köszönöm előre a segítséget
(#) pucuka válasza James Watt hozzászólására (») Nov 5, 2014 /

Használj 2,4 GHz -es távvezérlőt, akkor kisméretű antennák kellenek.
(#) kowi hozzászólása Márc 30, 2016 /

Sziasztok! Amit ebay-ról lehet venni 433Mhz-es távirányító meg vevő amin csak egy drótdarab az antenna annak lehet növelni a hatótávját? Vagy ki lehet vezetékelni? (kapunyitó)
(#) Kokany82 hozzászólása Máj 1, 2018 /

Sziasztok. Csináltam 10db redőnyvezérlő egységet, amit rf távirányításal is lehet vezérelni(az egyszerre mozgatás miatt). A vezérlések jól működnek, viszont a távirányításnál adódtak gondok. Van amelyik jól működik, de van amikor csak pillanatra, vagy rángatva fogja a jelet. Arra lennék kíváncsi, hogy lehetséges lenne e az adónak a jelét erősíteni, hogy minden bevőhöz stabilan eljusson?A vevők fix helyen vannak elhelyezve.
(#) pucuka válasza Kokany82 hozzászólására (») Máj 1, 2018 /

Miből gondolod, hogy az adó "jelének" erősítésével megoldódik a problémád?
Ha a több vevőnél egyhez legalább rendben eljut, akkor talán a vevőkkel, azoknak is az antennájukkal, az adó frekvenciájára hangolással lehetne megoldani.
(#) Kokany82 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 1, 2018 /

Azért gondoltam, mert van, hogy elindul egyszerre mind szépen, pl.: ha megfogom az adó antennáját. De ha van más ötlet, annak is örülnék. A vevő tanítható.
(#) pucuka válasza Kokany82 hozzászólására (») Máj 1, 2018 /

Idézet:
„ha megfogom az adó antennáját”

Ha megfogod az adó antennáját, és az egyébként rendesen illeszkedik az adóhoz, a helyzetnek romlani kellene, nem javulni.
Nem tudom milyen vevőid vannak, de ha van térerővel arányos jel kimenet rajta, akkor az adó antennáját kellene az adóhoz hangolni a segítségével. Ha nincs, ez a valószínűbb, akkor kéne szerezni legalább egyet, ami ilyen.
Ha tudsz térerősséget indikálni, akkor az adó antennáját max térerősségre tudod hangolni, pl rövidítgetéssel. A vevőd antennája legalább 5 - 10 hullámhossz távolságra legyen az adótól, és lehetőleg szabad térben. Miután a procedúrát elvégezted, visszateheted az adót azeredeti helyére, de ott is ügyelj arra, hogy az adó antennája körül lehetőleg ne legyen semmi.
(#) Chipmunk1960 válasza James Watt hozzászólására (») Máj 2, 2018 /

Esetleg ezt megpróbálhatod, nem tűnik drágának, ha valóban tudja.
(#) Chipmunk1960 válasza kowi hozzászólására (») Máj 2, 2018 /

Több félét lehet rendelni, nem tudom, melyikre gondolsz, természetesen 50 Ohm koaxal kiveyethető.
(#) Chipmunk1960 válasza James Watt hozzászólására (») Máj 2, 2018 /

Találtam 2.4Ghz -re is adót, itt.
(#) Kokany82 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 24, 2018 /

Helló. Sajnos kicsit elhúzódott a válaszom, de elfoglalt voltam. Csináltam.egy videót, amiben hallani lehet, hogy mit csinálnak a vevők folyamatos gombnyomásnál. Mi lehet a baj?
(#) pucuka válasza Kokany82 hozzászólására (») Máj 24, 2018 /

Szerintem ennyí infóból amit adtál ember nincs a földön, aki meg tudná mondani, mi a hiba.
A legfontosabb, egy rádiós összeköttetés egyen feszültséget (állandósult állapotot) nem tud átvinni. Ezt a problémát úgy lehet megkerülni, hogy a vezérlő áramkör küld egy impulzust az esemény kezdetén, és egy másikat az esemény végén. Ezt a vevő áramkör úgy kezeli, hogy az eredmény a megfelelő legyen, a kimenetén a jelszint az érkezett két impulzus között magas legyen. Ilyenkor a vevő áramkör logikája bistabil. Az eddígi infókból nem derül ki, hogy milyenek az áramköreid.
(#) lastewer hozzászólása Márc 28, 2019 /

Sziasztok!

Van 2 db ilyen csodám : Bővebben: Link .

Az a problémám , hogy csak 10 centire veszi a jelet. Messzebbről nem működik. Raspberry - vel kötöttem össze.

Ez ennyit tudna?

Tettem rá utp vezetéket ( 2 szálat levágtam 17 cm - re kb ) a kis réz antenna mellett levő forrasztásra, de kb semmit nem ér.

Jó helyre tettem egyáltalán?
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2019
(#) Kékróka válasza lastewer hozzászólására (») Márc 28, 2019 / 1

Ha antenna nélkül 10 cm-t tud .... elő a spektrumanalizátorral. Bár hozzá kell tenni egy csomó kapunyitó használja, és ott is csak egy darab drótocska az antennája.
A HC-12 nevezetű modulka talán hasznosabb jelátvitelre.
(#) gerenk válasza lastewer hozzászólására (») Márc 28, 2019 / 1

Szia! A képről nem látszik, valahol van jelölve a vevő modulon a 433 MHz, ill. az adó modul SAW rezonátora 433,92 MHz-es?. Ezek a modulok készülnek 315 MHz-re is.
(#) lastewer válasza Kékróka hozzászólására (») Márc 28, 2019 /

Antennával tudja a 10 cm-t csak . Köszi , szerzek be olyat akkor 433 vagy 868 MHz - s a jobb?

Bár érdekes hogy ez nem működik rendesen.

Egy autóriasztó távirányítójával próbálom a jelet neki adni, lehet az a gond?
(#) lastewer válasza gerenk hozzászólására (») Márc 28, 2019 /

Mellékeltem képeket a modulról. Nincs jelölve rajta a 433 MHz.

1.jpg

2.jpg

(#) Kékróka válasza lastewer hozzászólására (») Márc 28, 2019 /

Mi a végleges célod vele ? Kész ávirányítók jelet fogadni, vagy összetettebb adatátvitel ?
(#) lastewer válasza Kékróka hozzászólására (») Márc 28, 2019 /

Egy kapcsoló állapotát szeretném átküldeni a Raspberry-re . Felkapcsolva - lekapcsolva. De ezt stabilan szeretném és lenne közte 1-2 fal is amit át kellene vinnie.

Viszont fontos a kicsi méret. kb 5 cm lehet max.
(#) jeges válasza lastewer hozzászólására (») Márc 28, 2019 / 1

Azt a 2 csodát küld bele a kukába!
ilyet használok
(#) lastewer válasza jeges hozzászólására (») Márc 28, 2019 /

Köszi
(#) gerenk válasza lastewer hozzászólására (») Márc 28, 2019 /

Az adó modulról tudnál egy képet küldeni, ezzel megegyezik?
A SAW rezonátoron 315 jelölés van, de lehet 433 is. Nem kell a kukába dobni, 40 50 m is lehet a táv a két modul között, persze feltétel hogy a vevő az adó frekvenciájára legyen hangolva.
(#) lastewer válasza gerenk hozzászólására (») Márc 28, 2019 /

Ilyenem van igen , de én nem ezt használtam adónak. Egy autóriasztó távirányítóját használtam adónak.

Lehet ez a gond?
(#) Kékróka válasza lastewer hozzászólására (») Márc 28, 2019 /

Ha jól értem nem igazán szeretnél az adó oldalára is mikrovezérlőt tenni, ezért tetted félre a párját.

Igy azért érdemes átgondolni. Az előzőekben említett kapcsolód nyomógomb vagy stabilan lesz fel és lekapcsolt állapot? Mert az utóbbi esetben nem volna célszerű fogni a sávot kikapcsolásig.
(#) gerenk válasza lastewer hozzászólására (») Márc 28, 2019 / 1

Akkor nem ha a vevő modul 433 MHz-es, de mint látod a két frekvenciára a modulok teljesen egyformák, csak a rezgőköri tekercs menetszáma lehet egy fél menettel több 315 esetén ill a trimmer kondival arra a frekvenciára van hangolva. A vevők szuper regeneratív rendszerűek, kb 100 KHz sávszélességüek (-3 dB) 10 cm-ről még elképzelhető hogy a 315 MHz-es vevő látja a 433 MHz-es adót de távolabbról semmiképp. Ezek a modulok ami a képen van csak a rádiócsatornát tartalmazzák, a kódert és dekódert külön kell hozzájuk kapcsolni. Az autó távirányítója tartalmaz egy sima vagy ugrókódos enkóder ic.-t Te milyet használsz a projektben?
Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem