Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Oszcilloszkóp készítése házilag képcsőből, TV-szkóp
Témaindító: SD, idő: Aug 31, 2006
Témakörök:
Szia, nagyságrendileg olyan 20-40V/cm szokott lenni, és az ágyúhoz közelebbi eltérítés 1.5-2-szer akkora érzékenységű. Az eltérítés végfokozataiban nálam pl 160V a tápfeszültség, hasonló átmérőjű cső mellett
Milyen hosszú. mekkora átmérőjű? Ha megadod, kitaláljuk milyen típus, és akkor lesznek adatok.
üdv! van egy grundig márkájú tv-m és az egyik eltérítő tekercsére rákötöttem az erősített jelet ,és egy vízszintes vonal megy le és fel . És hogy miért nem hullámzik be ?
Lehet, hogy kevés vizet töltöttél bele és ezért nem hullámzik be
Probáld ki magasabb frekvenciájú jellel.
A vízszintes eltérítés frekvenciája 15625Hz, túl magas ahhoz, hogy alacsonyabb frekivel láss jelalakot is. Ahogy Gabi írta: nagyobb frekvenciájú jellel menni fog. Ahhoz, hogy a "hangot lásd", 50Hz körüli eltérítés elég lenne, de a vízszintes tekercset nem egyszerű leválasztani a sorvégfokozatról - ami a nagyfeszt is előállítja - mert erősen függ a kapcsolástól, hogyan reagál a hiányára.
Sziasztok!
Töröm a fejem mert szükségem volna egy cca. 50-70mm kijelzőátmérőjú szkópra. A feladata egyszerű volna. Kivezérlésjelző. MInt a VIDEO -ban is. Van erre valami kompakt megoldás? A furatom ahová passzolnia kellene 70mm, a rendelkezésre álló mélység 20cm. Azthiszem valaha használt ilyet a MARANTZ Van valami ötletetek erre? Van egy csövem, csak az nagyobb. A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2015
Közben kaptam egy ajánlatot. N313. Erről a csőről. Azon gondolkozok, lehet jobblenne egy ekkora ernyővel rendelkező szkópot vásárolni, és abból építkezni. Egyelőre semminincs hozzá a dobozban.
MIt érhet egy ilyen cső? Mondtákmár, hogy 1000. forint börzén. Amúgy? VAn erre egy kompakt kapcsolóüzemű megoldás? Olvastam vissza, többen építettek már ilyet, kamera kukkerből is. A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2015
Üdv. EZEN az oldalon néztem ki az első félvezetős kapcsolást magamnak,persze az 555-ös sweep generátorral együtt. Ha ott az utolsó fokozatba berakok még egy kondenzátort (teát egy 100nF-os kerámiát),akkor elvileg fel tudom tornázni a jelet 5mhz-ig? Vagy annyit már az 555-ös nem visel el? Egy szovjet 6lo1i típusú csövet szeretnék a kapcsolásomban felhasználni,táptranszformátorom is megvan hozzá (abból a szkópból bontott,ami ezzel a csővel ment),csak kíváncsi vagyok hogy mennyi a max amit kihozhatok belőle. A válaszokat előre is köszönöm.
Az egész kapcsolás túl egyszerű a magasabb frekvenciás működéshez. Lehet, hogy felmész a sweep-el 5MHz-ig, de ezekkel az X-Y erősítőkkel biztosan nem látsz olyan jeleket, amihez kellene 5 megás eltérítés...
Nem tudod feltornázni. A szövegben írja is, hogy az 555-tel nem tudsz 500kHz fölé menni. (egyébként 100pF kellene hozzá) Maga a kapcsolás jó, megépítettem régen, de sokat ne várj tőle, "játéknak", tanulni jó.
(Elírtam,mert 100pF-ra gondoltam de mégis nF-ot írtam ) Esetleg van olyan kapcsolás ilyen csőhöz mint amit említettem,ami képes elmenni 5-10mhz-ig? Tápom van,cső van,a többit meg köré tudom már építeni.
Ha tudsz angolul, akkor ott a válasz: "The 555 timer is limited to sweep speeds of up to 500kHz"
Meg hogy hova tennél még 100nF-os kondit, hogy növeld a sebességet... mikor az időállandót csökkenteni kell, nem növelni a sebesség növeléséhez... Upd: ja, hogy elírtad... A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2016
Sokféle rajz van, régi Rádiótechnikákban, vagy az "Amatőr mérőkészülékek építése" cimű könyvben is találhatsz. De itt a HE-n is van ilyen téma, oszcilloszkópra keress rá.
(A 10MHz-ért azért házilag meg kell egy kicsit küzdeni )
PÜ-ben adj egy e-mailt, küldök valamit. djvu, 5mega - most nincs idő kiszedni az ide vonatkozó részt.
Akkor a cső jó hozzá csak a rajz nem megfelelő az én frekvencia határomhoz?
Maga a házilagosság nem megfelelő a frekvencia határodhoz Találhatsz olyan rajzokat, amik igérnek ekkora frekvenciát, azonban a megépítésük, kivitelezésük után rájössz, hogy nem fogják azt tudni. Ez ne vegye el a kedved, mert szerintem nagy sikerélmény mikor megjelenik valami a képernyőn, csak első körben ne a MHz-eket kezdd el hajszolni.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2016
Mekkora az a frekvencia határ amit még analóg módon fel lehet építeni házilag is?
Ezt nehéz megmondani, sokmindentől függ, elsőre azt mondanám, hogy 5MHz. De azt nem az első szkópod fogja tudni
Akkor elsőre csak építsem fel ezt a rajzot amit linkeltem?
Szerintem igen, én is azzal a rajzzal kezdtem az építést. Egyszerű, kevés és olcsó alkatrészekből áll. A kezdeti sikerélményt, tanulást megadja, aztán léphetsz tovább, ha tetszik.
A kapcsolásban szereplő ZTX458 helyett jó az MPSA 42 tranzisztor?
Igen, azt raktam bele.
Rendben,köszönöm a segítségeket,nemsokára jelentkezek ha bármi probléma adódna. (De ha nem akkoris,legalább felteszem a kész gépet.
Sziasztok!
van itthon egy nagyon régi szovjet kistévém(12*10cm), fekete-fehér, régebben még működött, de most amikor bedugtam nagyon búgott. tudnék készíteni belőle valami egyszerűbb szkópot?
Hello!
Ha megjavítod a TV-t előtte,akkor biztosan. De ez a téma pont erről szól,nem tudom mennyire olvastad át. Itt le van írva,hogy mik a korlátai egy ilyen TV szkópnak. Hangfrekire jó lehet,de nem két perc az átépítés,és jó ha van egy szkópod is... István
Sziasztok!
Hiteka Elkon-S300 kapcsolási rajzát keresem, kb10éve használtam ilyen gépet, szeretném utánépíteni. Minden tippet és építő jellegű segítséget köszönök előre is! Szkóp építéssel még nem foglalkoztam, mással már igen. A kapcsolás tv képcsővel épült fel, 1980-1981-es gyártású gépről van szó, bevált tipus, de rajzban nem ragaszkodok évszámokhoz. Üdv.
Egyszerű fekete-fehér ~6 colos kistévé lenne az alany. Probléma hogy ha megszakítom a vízszintes eltérítést akkor leesik a fényerő hogy maxon is alig lehet kivenni hogy van ott függőleges vonal.
Amit eddig csináltam: beiktattam a tévé alaplapja és az eltérítés közé egy mindkét pólust kezelő váltókapcsolót, mellyel kívülről bejátszott hangjel és a tévé áramköre között tudok váltani.
Szia!
Hát ne szakítsd meg a vízszintes eltérítést, hanem köss a helyébe egy ellenállást
Nagyjából mekkora értékűt? Se az ellenállást se a tévét nem szeretném kilőni...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |