Fórum témák
» Több friss téma |
Aksit nem érdemes rendelni onnan. 95% feletti a hamis.
18650 21g +/-1g az az igazi. Ha több cellát akarsz összekötni kell a balancer. 4 cella 4s. 7 cella 7s balancer. Ezen felül jó lenne tudni mire szánod.
Egy power ledet szeretnék velük hajtani, kb 700mA-val 3,7v-on.
Ezért gondoltam, hogy több akksit kötnék párhuzamosan, hogy hosszabb üzemidőt érjek el
Sziasztok,
Éppen egy Makita akkumlátort javítok, ebben sincs cellánkénti feszültség figyelés. Kíváncsiságból szétkaptam a saját Parkside 20V-os akksimat, abban van. (a drágább a jobb?)
Sziasztok! Lenne a képen látható bms vezérlőről egy kérdésem, mégpedig mennyi párhuzamosan kötött akkut lehet rá kötni? Bontott új laptop akku, 18650 /2200mah-ás. Előre is köszönöm!
Sziasztok,
Gondban vagyok, akkucsomagot készítenék laptophoz. 10,8 Voltos csomag kell, tehát 3 darab sorba ami 4 kötéspont. Megvan a laptop eredeti töltő/balanszer panelja de azon 5 kivezetés van, B0 B1 B2 B3 B4 amint a fényképen is látszik. Innen hogyan tovább? Miért van 5 bekötési pont? Tudna valaki segíteni?
Hali!
Az eredeti összelemezelt akkucsomag nincs már meg? Onnan puskázhatnál, ha már nem írtad fel annakidején...
Sajnos nincs meg, csak az üres dobozt kaptam meg az akku-panelt.
És ha még "szerencséd" van, akkor az akku pakk levételével, az elektronika is lezárolt.
A gép hibátlanul üzemel hálózatról, ha csak a plusz és minuszt kötöm be akksira akkor még a töltést is tudom mérni. Csak a másik három vezetékkel nem tudom, mit csináljak.
A hőmérő/biztosíték megvan rajta ami az akkupakkot védi a túlmelegedéstől?
Igen, az rajta van a panelon.
Esetleg kipróbálhatod, hogy kb 1000µF elkókat kötsz a cellák helyére, és nézed melyiket tölti, melyiket nem
De mint írták, esélyes hogy az elektronika letiltott a cellák hiányában.
Az elektronikán csak egy 24c046 EEprom, egy 404 309 nevű 8lábu, néhány ellenállás, kondenzátor van meg a hőmérő ellenállás, mint az a képen látszik is. (rosszul írtam elözőleg: BMS nincs a panelon, feltehetően a gépben van.)
Töltéskor mindhárom cellasor (3S3P) egyenletesen megy fel 4,16 Voltig.
Na pont az az EEprom tárolja az infókat az akkupakról, és mivel le lett szedve a tápforrása, úgy fogja kezelni, hogy a cellák túlmerültek, ezálltal kuka.
Ezért nem lehet csak úgy cellát cserélni a pakkba, mert "tudja" a gép, hogy hány ciklus van benne, mennyit futott, stb stb. Az, hogy a kivezetéseken van fesz, de maga a gép kiolvassa az EEpromot, és "látja", hogy hehe baj van, letilt és kész.
Ez így rendben lenne esetleg, de a fő kérdés: mi az a "B0 B1 B2 B3 B4" ? Nekem sok az a 5 bekötési pont 3S akkuhoz.
Szép videó, de nem segít. Ott egy 3S2P akkucsomag van, a panelre 4 vezetékkel csatlakoztatva.
De nekem 5 vezetékem van!
Pont ezért töröltem, mert utána láttam, hogy a gugli rossz találatot adott típusra
Lehet, hogy nem 3S3P felállás volt, hanem 3S2P és egy 3S1P A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2019
Ez nekem nem világos, megmérted hogy mind 3 cellát tölti, de nem tudod a bekötést? Akkor mégis hol voltak a cellák?
Kimértem a gépen lévő csatlakozón, hol jön ki a + és -, erre kötöttem rá a 3 sorba kötött akkucellákat. A köztes pontokat nem kötöttem sehova. Ez így természeteen nem korrekt, mert elmászhatnak a cellák. Na meg hiába töltött, csak akkuról nem ment a gép.
Heló mindenki!
Van 12db 3,7V 2000mAh akkucellám, ezekből egy 11,1V 8000mAh-ás pakkot akarok készíteni. Melyik kapcsolási sorrend lenne előnyösebb; 3 cella sorban, majd ezeket a hármasokat párhuzamosan, vagy; 4 cella párhuzamosan, és ezeket a négyeseket sorban egymással kötni? Én az utóbbit tartanám előnyösebbnek, mert akkor a 4 párhuzamosított cellák egymás közötti kiegyenlítésével nem kellene törődni, "megoldják maguk", csak a 3 sorban lévő cella 4-est kellene kiegyenlíteni. Ellenben az első megoldással, ott szinte mindegyik cellánál gondoskodni kéne kiegyenlítésről. (A második megoldásnál az összes cellához kerül 10A-es biztosíték)
Tovább méregettem az akku csatlakozójánál a gépet, bedugott tápnál találtam 0, 4.2, 8.4, 12.6 pontokat (akku nélkül) a B0 B1 B3 B4 vezetékeken. Vagyis a B2 ponton semmi sem volt.
Az akkukat ennek megfelelően bekötve megy minden akkuról is. Azóta kihasználtam a teljes akkukapacitást majd feltöltöttem teljesen, most a képen látható az eredmény. Már csak az a kérdés, mi lehet az a B2?
Feltehetőleg ugyanez a nyák (máshogy szerelve/szoftverezve) használatos 4 cellás cucchoz is...
És is ezt az egyetlen lehetőséget gondoltam. Szerencsére a panelon levő EEprom nem zavart be. Csak érdekes volt, hogy egy közbenső pont (B2) volt felesleges.
Ali/ebay-on láttam bms panelkát aminek szintén több érintkezője volt mint "kéne"
Sziasztok.
Egy kicsit elbizonytalanodtam ezzel a panellal kapcsolatban.... Szóval hogyan is kell ezt bekötni??? 6S BMS ballance B- C- P- melyik melyik. Plusz a balansz kábel Ezidáig csak olyannal találkoztam amin a töltés és merítés is ugyanazon kivezetést használta.... Meg érdekelne az is, hogy a hőérzékelő a bms-t vagy a packot kell hogy figyelje??? Hosszabítsam meg a kábelt és tegyem az akkukhoz??? Valaki tudna egy gyors skiccet dobni? Köszönöm A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2019
Nos közben megoldodott a bekötés...., de sajnos gyengusz a BMS.
15A helyett 8A-nál leold. Van egy másik BMS ami 25A-es, viszont az nem ballanszól. Gondolom ezek a bms-ek pakkot töltenek és nem cellát egyesével? Vagyis ha valamelyik cella eléri a 4,2 akkor azt kb.: 40mA-rel meriteni kezdi, aztán elkezdi az egész pakkot tölteni? Vagy tölt majd ha valamely cella megtelt azt meriti míg a többí cella töltödik. Na most ezt már én sem értem Milyen gyorsan hangolódnak el a cellák, van valakinek erről valami tapasztalata? Esetleg javaslat 6s BMS-re ami ballanszol??? Vagy ne problémázzak ennyit a ballanszal? Köszi
Na jól elszorakoztatom magam itt
Találtam másikat amivel müködik. Most meg tudtam mérni legalább, 15A-t zabált ha rárugtam a gombra. Ennek bírnia kell, de majd tesztelem. Azért köszönöm.
Sziasztok!
Tudja valaki hogy a ponthegesztett kötéskor (18650-hez pl.) miért pont nikkel szalagot használnak? Más fém szalag is jó lehet? Miben jobb a nikkel egy acél szalagnál? Köszi!
Szerintem a forraszthatósága, mechanikai tulajdonságai és korrózióállósága miatt.
De kétlem, hogy tiszta nikkel lenne, inkább csak nikkelezett valami. |
Bejelentkezés
Hirdetés |