Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3048 / 3599
(#) Topi válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Júl 4, 2019 / 1

A témaindító hozzászólás egy dolog, másik dolog pedig amivé két oldalon belül fajult. Na annak pont semmi köze nem volt a Te témaindítódhoz, azon már bőven elkezdett túlmutatni, elfajulni.

Tudod Te is jól, hogy a témaindítódban lévő állapot egészen egyszerűen nem tartható, állandó gyalázás és moderálási kérelem lenne belőle, mert ha X meg tudja tartani hidegvérét, akkor Y nem. Ez Tőled teljesen független, és a kezdeti szándékodtól is független.

Ezt a két részt vesd viszont össze légyszíves, alaposan, lassan olvasva.

Én írtam:
Idézet:
„Viszont hogy megoldás irányába mozduljunk el, így kérem türelmeteket, hogy valamiféle megoldást adjunk a problémás eladók értékelésére.”

Te írtad:
Idézet:
„Tudom hogy egyszerűbb a problémás dolgokat a szőnyeg alá tenni, mint megoldani.”

What?
(#) (Felhasználó 116638) válasza Topi hozzászólására (») Júl 4, 2019 3 / 1

Elolvastam,értelmeztem.
A vitaindító esetben a vevővel volt gond, aki még mindig user, (ibusz44)aki meg szól miatta annak betörnétek a fejét.
Már jeleztem modi felé más dolgot is az apróval kapcsolatban, hogy jobb legyen- elsikkadt.
(erre értettem,és értem a szőnyeg alá seprést.)
Még most is azt mondom, ha ennyi meló meg probléma az apró, szüntesd meg.
Csak pár 0 hozzászólásos hirdető-user veszik el....ennyi.
De tudod mit, mindegy, a Te fórumod, olyan amilyen akarod hogy legyen....
(#) antikzsolt hozzászólása Júl 4, 2019 /

Nem itt de admin/tulaj vagyok egy csoportban. Amikor átvettem teljes mértékben elhanyagolt volt. Az oda nem illőket rövid időn belül kitettem. A 25 ezer pár száz fős csoportból csináltam 22.000 főst . Jelenleg 35.000 tag felett van a csoport és napi 250 bejegyzés az átlag. Egyszer sem mondtam hogy akinek nem tetszik annak lehet menni. Mert ha megteszik akkor olyanok is el fognak menni akik emelik a színvonalat. A lehetőség bárkinek adott. De ha visszaél vele főleg többször figyelmeztettetés, jogok elvonása után akkor bizony tiltás alá kerül. Ha meg átverésre kerül sör bizony azonnali végleges tiltás.
Fenyegetni nem jó, mert azt olyanok is magukra veszik akik nem is érintettek benne.
(#) Topi válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 4, 2019 /

Én sem a "ha nem tetszik el lehet menni" elvet követem, de tudom, hogy korábbi moderátor által kijelentettekért részben felelősség terhel.
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2019
(#) Topi válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Júl 4, 2019 / 4

Igen, kaptunk moderálási kérelmet, de egészen egyszerűen nem tudunk közreműködni vitás esetekben annál jobban, mint adott esetben felszólítjuk az eladót, hogy vegye fel a vevővel a kapcsolatot / fordítva. Nincs lehetőségünk beleavatkozni.

Mint felület szolgáltató a feladatunk az értékelési rendszer igényeknek megfelelő megváltoztatása, meghallgatva, látva a tapasztalatokat. Ennyit tud tenni egy üzemeltető.
És jelen pillanatban mivel a hirdetések 0.0001% talán ami problémás, így kérlek a "szüntesse be, szüntesse be" transzparenst tedd zsebre. Ha volt problémás eseted, annak nem közvetlen folyománya, hogy másik ezer eladó/vevő is csaló, sőt, sértő lenne rájuk nézve.

Kérlek, hogy lásd objektíven a dolgokat.

Szerk: ibusz44 esetében, Ő maga tanúsíthatja, hogy hányszor próbáltuk a másik féllel mi felvenni a kapcsolatot, és segíteni. De egy adott ponton túl a lehetőségei az üzemeltetőnek elfogynak.

- IP címeket, időpontokat, telefonszámokat követelnek rajtunk sokszor, hogy adjuk ki. Nem tehetjük, kizárólag hatóságnak adatszolgáltatási kérelemnek megfelelően.
- Megvádolnak minket, hogy a biztosan közrejátszunk. Nem játszunk közre, szolgáltatók vagyunk csak még mindig.
(#) nagym6 hozzászólása Júl 4, 2019 / 2

Szerintem itt egy adás-vétel két ember ügye, eladóé és vevőé. Az oldal tulaja csak egy megjelenési lehetőséget ad "szorgalomból", semmi nem várható el tőle. Nekünk kell eldönteni mibe merünk belevágni, ha bukta, akkor pechünk van.
(#) silent15 válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 4, 2019 2 / 2

Erős példa: egy fórumon valaki terrorizmust hirdet. A tulaj nem csinál semmit, mert ő csak a megjelenítési lehetőséget adja. -> Valóban, minden nem várható el, de meg kell határozni, hogy mi az a határ amibe még bele avatkozhat / bele kell avatkoznia. Jelenleg is van egy határ, Topiéknak most az a kérdés, hogy ezt eltolják-e, ha igen mennyire és hova.
(#) Topi válasza silent15 hozzászólására (») Júl 4, 2019 /

Az üzemeltetőnek mindig feladata az ilyen hozzászólások eltávolítása. Lehetséges, hogy ideig-óráig megjelenik ilyen a fórumon, de értesülést követően az eltávolítás megtörténik.

Idézet:
„egy fórumon valaki terrorizmust hirdet”

Ilyen, és más esetben is, a tartalmat el kell távolítani. Ha valaki ilyet kezd fórumon, akkor ahogy az üzemeltető tudomására jut, eltávolítja. Létrejövést meggátolni nem lehet, de maradnia nem szabad.
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Júl 4, 2019 2 / 1

Idézet:
„De tudod mit, mindegy, a Te fórumod, olyan amilyen akarod hogy legyen....”
És még véletlenül sem olyan, amilyenné a felhasználók teszik? Ennél kevésbé objektív véleményt nehezen írhattál volna...
Ilyen alapon, ha van az országban egyetlen gyorshajtó, akkor kötelezzék a gyártókat hogy szoftveresen limitálják az autók végsebességét? De mondok jobbat, szüntessék meg az áramszolgáltatást ha mostantól valakit agyoncsap az áram.
(#) Ge Lee hozzászólása Júl 4, 2019 2 / 2

Részemről egy utolsó gondolat erről az adok-veszek kérdésről. Ha nézem az oldal apróját, meg mondjuk a jófogást, ahol több dolgot is adtam vettem már, akkor egy szavam nem lehet, mert semmilyen atrocitás nem ért sem eladóként sem vevőként. Ehhez képest ott van a vakera, ami ebben a kérdésben elvileg felülmúlja mindkettőt, biztonságos, meg mit tudom én, na ott eddig az esetek 90%-ában pórul jártam ha vettem valamit, nem is veszek már ott elvből sem semmit, és ha netán kérdezek is valamelyik (egyébként 100%-os) eladótól valamit, akkor csak annyit tudok a válaszából leszűrni, hogy az illető vagy csak simán hülyének néz, vagy nem normális. Most akkor hogy van ez...

Javítom magam, egyszer itt az apróban is sikerült vennem olyan hibátlannak hirdetett műszert amiről aztán kiderült hogy mégsem teljesen az. Az eladó válasza kb. annyi volt, hogy míg használta jó volt, majd hónapokig állt neki a polcon...
(#) antikzsolt válasza Topi hozzászólására (») Júl 4, 2019 /

Nem neked szántam. Mert nem tudom hogy kinek az elve ez. Kinek nem inge....
Annyit tudnék tanácsolni hogy akivel probléma van annak a jogát fel kell függeszteni esetleg törölni a hozzáférését.(A levelezés nem tudom meddig marad meg. És ha rendőrségig fajul a dolog akkor át kell adni)
Ha csomag vagy ajánlott levélként van feladva annak van mindig valami csomagszáma. GLS/posta/dpd stb mindegyik ad. Hetente többször is kapok és küldök.
Azt nem lehet megoldani hogy az eladónak addig nincs hozzászólási lehetősége az eladástól számítva, amíg fel nem tölti a csomagkövetési azonosító számot vagy a fotót a feladóvényről? Azaz kötelezővé kell tenni a csomagkövetést. Az ellenőrzést első sorban a vevő tenni meg. Ha nem teszi meg a modi még ellenőrizheti.

Csomagkövetési információk megadása tetszik, bár mindenképpen megköveteli, hogy az adás-vétel mint esemény nyilván legyen tartva a HE rendszerébe még részletesebben, ezutóbbi azért több gondot is felvet és nem szeretnénk Rolls Royce-ot sem csinálni az apróból, hiszen az esetek 99.9%-ban minden ilyet teljesen jól megoldanak a résztvevők privát üzenetben, kézenfekvő és egyszerű mindenki számára.

Nagyon sok visszajelzést kapunk pont amiatt, mert hogy jó és megbízható - barátságos eladók vannak itt. Sokan ezért szeretnek itt keresgélni az apróban, mert nincs korlátozva az sem, hogy hogyan kötik meg az üzletet, nem bünteti a HE, ha HE-n kívül jönnek létre az üzletek, hiszen semmi jutaléka vagy hasonlója nincs az üzemeltetőnek (mint aukciós oldalak, stb. esetében), így csak összehozza az eladót a vevővel, nem akar részesedni belőle, így úgy társalognak egymással a résztvevők, ahogy csak akarnak. E-mail, telefon, skype, privát üzenet, mindegy. Nincs megkötés.

Első körben a negatív értékelések módszerét kell kigondolnunk, aztán meglátjuk szerintem miképp alakul.
(#) silent15 válasza Topi hozzászólására (») Júl 4, 2019 /

Lépten-nyomon ebbe lehet most belefutni (facebook, twitter stb, stb.)

Nehéz helyzetben van egy üzemelő, mert a szólásszabadságot nem korlátozhatja, de figyelnie kell, hogy ez ne csapjon át rágalmazásba, felbujtásba, rasszizmusba stb.

Topi, törvényileg van valamilyen szabályozás erre amiről tudtok? Kíváncsi lennék rá, szívesen elolvasnám.
(#) antikzsolt válasza silent15 hozzászólására (») Júl 4, 2019 /

Igen van szabályozás. Akár egy admint/moderátort is karóba húznak a bíróság előtt. Sok törvény ugyan úgy kötelez minket mint a sima embert csak a büntetés mértéke lehet nagyobb. Akár az egész fórum felfüggesztésre/törlésre kerülhet egy moderátor visszaélései miatt.
(#) nagym6 válasza silent15 hozzászólására (») Júl 4, 2019 /

Igazad van, nem gondoltam át az egészet. De csak annyi a dolga itt a gazdának, hogy káros tartalmakat töröljön. Adás-vételhez semmi felelőssége.
(#) Topi válasza silent15 hozzászólására (») Júl 4, 2019 / 3

Törvényileg úgy van, hogy (bár most átalakulóban van), egyrészt érintett kérheti a kifogásolt tartalom eltávolítását. Ez akár a fórum, akár a cikk, akár máshol található meg, az üzemeltetőnek el kell távolítania, ha a kérelmező "jogosultsága" egyértelműen beazonosítható.
Ezalatt lehet érteni akár rágalmazást, akár szerzői jogsértést is.

Ha az üzemeltető eltávolította a tartalmat, akkor gyakorlati szinten véget ért a történet, amiért maga az üzemeltető felel. Ha bármely felhasználó tett közzé kifogásolható tartalmat, akkor el kell fogadnia, hogy a kérelmező eltávolíttatta. Pl. könyvkiadó és a szerzői jogot sértő fórum melléklet. Értelemszerűen a fórumozó nem emelhet panaszt amiért az üzemeltető eltávolította a tartalmat, mert nem rendelkezett a fórumozó + az üzemeltető jogosultsággal, hogy közzétegye.

A fentebbi határvonal az üzemeltető által közzétett és a felhasználói tartalom között most megvan. Ha nem az üzemeltető a tartalom előállítója, akkor perpill azért nem terheli felelősség eseti jelleggel, de kötelessége van az eltávolításra ha tudomására jutott.

Ezt a határvonalat tervezi eltüntetni, az a jelenlegi Európai uniós tervezet, hogy minden felhasználói tartalomért az üzemeltetőt teszi felelőssé. Ezért reppentek fel a hírek, hogy olyan szolgáltatók, mint a youtube például kizárja a szolgáltatási területekből az európai uniót, hiszen érthető műszaki okokból ez egy lehetetlenség. Ugyan ez természetesen mindenre igaz, így fórumra is, pár kiskapu van. Az egyik ilyen kiskapu, hogy az oktatási céllal közzétett tartalomra ezek nem vonatkoznak, ott minden marad a régiben. Ezt majd a nagykutyák kiokoskodják, és gyaníthatóan sok fórum és DIY oldal átminősíti magát oktatási célú oldallá és tádáá.
Ezt a mintát fogják majd átvenni a világon sokan mások is.

Személyekkel kapcsolatos kérdéskörök
Elkülönül az üzemeltető által közzétett tartalom és az üzemeltetési körből származó személy által közzétett saját tartalom (pl. moderátor személyes véleménye, stb). Amíg nem az üzemeltető szervezetileg teszi közzé, hanem egy tagja, addig véleménynek minősül. Persze ettől függetlenül maga az üzemeltető hivatalból eltávolíthatja ezt a tartalmat, ha okafogyottnak vagy szabálysértőnek minősül.

Nicknév: Önmagában tekintve mivel nem határoz meg egyértelműen minden kétséget kizáróan egy adott természetes személyt a nyilvánosság számára, így csak a fórumszabályzat az, ami szükségessé teszi, hogy ezek hosszútávon ne maradjanak meg.
Az aprós topikkal ez úgy kapcsolódik össze, hogy méregből bárki túlmehet ezen a határon, és kikerülhetnek a topik jellegéből adódóan már ténylegesen egyértelműsítő személyes adatok. Címek, telefonszámok, számlaszámok, stb. Ezeknek semmi keresnivalója nincs a HE felületén. ABXYZ felhasználói fiókot bárki gyárthat, sőt, egyik oldalon lévő ABXYZ lehet hogy teljesen más személyt takar egy másik weboldalon, de számlaszám és cím nem ez az eset.

Ha például az aprós topikban egyik felhasználó névvel a másiknak esne, akkor még ha meg is nevezi, az egy vélemény első körben. Ha elfajul a dolog, és nicknévvel nevezi az eladót, akkor sem határozható meg felhasználónév alapján a közösség előtt az eladó személye. Ha ezt úgy teszi, hogy az a AJózsef77 aki a Mókus utca 7-ben lakik az csaló, akkor már beazonosítható, az a rágalmazástól a becsületsértésig bármivé alakulhat, de amíg a természetes személy maga nem azonosítható be, addig jogilag lehetséges, de ezernyi más okból nem maradhat, max. az érintett őriz egy kópiát printscreen formában egy eladóval történt vitáról (akár fórum, akár privát üzenet), de erre is igaz, amíg AJózsef77 felhasználói név látszik, addig nem egyértelmű a személy.

Pont ezen okból nem célszerű teret adni ennek, mert bármikor átléphet oda, hogy a Mókus utca 7-szám is kikerül a fórumra.

Szólásszabadság és vélemény
Jogilag amíg a vélemény és a szólásszabadság berkein belül maradunk, nincs ezzel semmi gond. Csak könnyű átesni a ló túloldalára. Ezt az üzemeltető a tartalom eltávolításával nagyjából kordában tudja tartani.
Sokan elfelejtik, hogy az olyanok mint a facebook egy magáncég, a törvényes kereteken belül, a lila macskákról szóló képeket saját döntése alapján rendre eltávolíthatja, ha úgy ítéli meg, és saját használat feltételei ezt definiálják, hogy erre joga lehet. Azt tehet, amire gyakorlatilag magának jogot adott, a törvényi kereteken belül.
Lehet egy felhasználónak véleménye és szólásszabadsága, de az üzemeltetőnek is lehet joga arra, hogy ezt saját felületéről eltávolítsa. Más kérdés, hogy egyes közösségi oldalak válogatnak a hírek - tartalmak között, de ez csak ügyvéd kérdése, meg jól megírt ÁSZF és máris megteheti.
Panaszt emelni természetesen lehet, ha egy felhasználói fiókot korlátoz a FB például, vagy egy ban után lehet panaszt tenni, de mivel a kitiltás ténye az üzemeltető szervezet és az érintett között marad, és az üzemeltető a saját ÁSZF-jét betartotta, így az időpazarlással egyenértékű.
Ez az a probléma, ami miatt évek óta sziszifuszi ügy a "facebook irányelvei szerint" panaszok.

Felhasználó-felhasználó közötti viták esetében is fontos a tartalom eltávolítása, de jellegénél fogva a hozzászólás írásától eltelt pár másodpercen belül is többen láthatják, így a tartalom létrehozójának (felhasználónak) a dolga, hogy egyértelmű személyazonosság ne legyen megállapítható, tehát a nicknéven túl például teljes címet, telefonszámot, stb. ő maga ne osszon meg. Persze kutatómunkával lehet, hogy AJózsef77 ugyan ezt a nicket használja a va*erán ahol megadta a telefonszámát (már ha persze nem valaki tök más használja ezt a felhasználói fiók nevet), de ez már a kutatás része, ehhez az olvasónak kutatni kell oldalon belül/kívül, vagy végigcsöngetni a Mókus utcát és megkérdezni, hogy ki lakik ott, de ez már a közvetett út, aminél AJózsef77 továbbra is csak AJózsef77-ként lett megemlítve.

Üzemeltetőként tehát összegezve az a legfontosabb, hogy jogsértő tartalmat a tudomására kerülésétől a leghamarabb eltávolítsa, egyes esetekben a felhasználó további jogsértését gátolja meg (korlátozás, kitiltás). Ezutóbbi elvárt. Volt már a múltban olyan eset, amikor egy szerzői jogtulajdonos rendre panaszt tett egy adott felhasználó ellen az általa közzétett tartalom miatt. Ilyenkor a törlésen túl, a jövőbeni jogsértést megelőzendő a felhasználó fiókja is felfüggesztésre került. Jogtulajdonosok ezt értik és örülnek mindig ha az üzemeltető segíti az ő munkájukat is.

Annyira nem mélyedtem bele de van a privát üzenet megosztás személy szerint érint. Btk224 megsértése. levelezés nyilvánosságra hozatala úgy hogy beazonosítható vagyok(név+fotó). Jelenleg a felszólítás kiment. Aki meg megosztotta a privát beszélgetést az maga az oldal tulajdonosa. 1-3 évig terjedő elzárásra jogosult. Természetesen az oldal teljes törlését is kérem. És emiatt lehet töröltetni egy több 100.000 ezer fős csoportot is.

Amit említesz levéltitok megsértés, ez egy nagyon időszerű és rendre előkerülő dolog. Sokan azzal fenyegetik a másikat, hogy nyilvánosságra hozza a neki küldött privát üzenetet / e-mailt, ha [...]. Ezzel a "fenyegető" még nagyobb hibát követ el, értelmetlen is, de mégsem esik le sokaknak.

A név+fotó azért elég komoly eset, szerencsére itt még semmilyen adok-veszek nem durvult el ennyire. Eddig két vagy három hatósági adatszolgáltatási kérelem volt apróval kapcsolatban, de azok sokkal nagyobb horderejű átverések voltak, amiben nem is a HE volt a helyszín, a HE már csak mint szalmaszál maradt a hatóságnak, hogy hátha nekünk van adatunk, mert a károsult jelezte, hogy itt is beszélgettek korábban, mielőtt egy másik ügy, más oldalon elvadult.

Véleményem szerint azzal, hogy ez az eladókat minősítő topik nem létezik, magukat a károsultakat védjük meg attól, hogy esetleges tájékozatlanság miatt, magukat nagyobb bajba taszítsák.

És még zsarol. Egy szép dolog. 1-5 év szabadságvesztés , 2-8 év bűnszövetkezetben életveszélyeztetés, stb
Fene a jó ügyvédemet. Szerencsére csak haveri szívességeket kellett még kérnem tőle. 1-2 félhivatalos levél sok helyre és az összes acsarkodó visszalépett. Sokat számít egy pontosan megfogalmazott levél

Az eladókat és a vevőket is lehessen minősíteni.
Gyorsaság
pontosság
csomagolás
termék leírás mennyire volt valós.
Megbízható vevő
És ez megjelenjen a hirdető neve alatt. Pl 5 csillag.
(#) Dióda válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 4, 2019 /

Na igen ezt a visszajelzéses dolgot én is pártolom.

Sajnos nemrégiben egy jóval nagyobb hirdetési oldalon én is beleszaladtam egy csalóba aki miatt mehettem is a hatóságokhoz. Sajnos azon az oldalon sincs ilyen értékelős megoldás hogy ki megbízható és ki nem.
(#) Petyaa hozzászólása Júl 4, 2019 /

Üdv! Hosszabbító vezetékét el lehet vezetni a tűzhely mögött a földhöz / falhoz közel?
Nem lesz "melege"?
(#) zolika60 válasza Petyaa hozzászólására (») Júl 4, 2019 / 1

Persze elvezetheted, nem lesz belőle gond, de miért itt kérdezed meg?
(#) szs válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 4, 2019 / 1

Magukba a tűzhelyekbe is megy be egy vezeték, pont a hátuk mögött. Ha az nem bánja, egy hosszabbító, ami a padlószinten megy, miért bánná?

...nahát... petyaaa-nak válaszoltam volna, de zolika60-nak küldtem el
(#) Petyaa válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 4, 2019 /

Köszi Gondolom off ez annyira
(#) zolika60 válasza szs hozzászólására (») Júl 4, 2019 /

Elolvastad mit írtam? Érted is?
(#) szs válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 4, 2019 /

Persze. Mint írtam is később: nem neked akartam azt leírni, hanem a kérdezőnek

Ugye te is elolvastad, amit pár perc múlva hozzáírtam?
(#) jani1987 hozzászólása Júl 4, 2019 /

Másod magammal menni akarok a hétvégén sátrazni és a tónál meg fog gyűlni a bajom a szúnyogokkal. Mivel tudok védekezni ellenük? Van egy riasztóm de a hatása kábé semeddig se tart.
(#) mnyugger válasza jani1987 hozzászólására (») Júl 4, 2019 / 1

Pálinkával. Egy bizonyos mennyiség után már nem foglalkozol velük.
Ismerősök voltak a Gemenci erdőben sétálni. Nem tudtak bemenni az erdőbe a szúnyogok miatt.
Egy hete a szentesi Tiszai szabadstrandnál voltam ártéri erdőben. 5-6 féle anyaggal próbáltuk távol tartani őket. Nem sikerült. A ház 8m magas lábakon áll. Ott fönt kevés volt. Lejőve a talajszintre 30 csípés / másodperc a sebességük.
(#) szs válasza jani1987 hozzászólására (») Júl 4, 2019 /

Napközben (ha nem csörtetünk be a bozótba, az alvóhelyükre) nemigen bántanak, ugyanolyan melegük van, mint neked, "alszanak". Este a bográcsozásnál/szalonnasütésnél melegítő (jogging, ha úgy jobb ), zokni. Néhány a zoknit is átszúrja, de nem huszasával lesznek a csípések
(#) sany válasza szs hozzászólására (») Júl 4, 2019 /

A mostani szúnyogok bizony nem alszanak nappal sem, még a napsütésben is csípnek, nemhogy árnyékban.
Következő: »»   3048 / 3599
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem