Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   228 / 4003
(#) sprofan válasza Csaplar hozzászólására (») Máj 23, 2008 /

Sorba, azaz az egyik táp gnd -je lessz a 24V GND, a pozítív ágát sszekötöd a 2. táp gnd -jával, ezáltal a 2 számú táp pozitívja lesza 24V pozitív.
Szóval érted
(#) Csaplar válasza sprofan hozzászólására (») Máj 23, 2008 /

Okés! Így most már leesett!

Köszi szépen !
(#) proli007 válasza Csaplar hozzászólására (») Máj 23, 2008 /

Hali!

Ha kiveszed a földelést, az elvileg jó, de az alsóét nem kell, ettől még ha a házat összeérinted, az is zárlatot fog okozni, mert a felső táp kabátja már 12V-on lesz. Inkább a felső tápnak, a panel felerősítő csavarjainál nézz körül, hogyan lehet a kisfeszültségű oldal leföldelését eltávolítani. De a 230-as oldalon ne tedd meg.

Vigyázz, mert ezek a földelé megbontási manőverek, már érintésvédelmi problémákat okoznak.

üdv! proli007
(#) wg_kezdo hozzászólása Máj 23, 2008 /

Egy egyszerű mezei logikai áramkört szeretnék elkészíteni kapcsolókkal és LED-ekkel.

9V-os telepem van.
Átnéztem pár könyvet a digitális IC-k logikai működését értem így maga az IC-k összekapcsolása nem okoznak gondot.

A problémám ott van, hogy nem akarom elrontani az IC-ket.
Van most CMOS 4011-es IC-ből pár darab tegyük fel annyit szeretnék elsőre, hogy lesz két kapcsolóm.
Ezeket az IC bemenetére a kimenetre pedig egy LED-et.

Második próbálkozásra pedig ugyanez csak az első IC kimenete egy másik IC bemenete lenne és annak a kimenete lenne egy LED.

Azért kérnék segítséget (kapcsolási rajzot), hogy biztos legyek benne, hogy így kell megoldani.

És mégvalami, mi a különbség a föld és az elem negatív pólusa között?
(#) zoz11 válasza wg_kezdo hozzászólására (») Máj 23, 2008 /

Nézd meg ezt Bővebben: Link
(#) wg_kezdo válasza zoz11 hozzászólására (») Máj 23, 2008 /

Hogy a .......
Szóval köszi, nem tudom miért nem találom meg ezeket egyszerűen, pedig végignéztem az összes "lehetséges" kapcsolást meg fórumtémát meg mittoménmit.
(#) wg_kezdo válasza zoz11 hozzászólására (») Máj 23, 2008 /

Viszont egy dolgot áruljatok el nekem.Bővebben: Link

Az a szerencsétlen 47µF-es kondi miért van ott?
Zavarszűrés, védelem? vagy valami másokból?
(#) Norberto válasza wg_kezdo hozzászólására (») Máj 23, 2008 /

Zavarszűrés. Vagy ha akármi miatt pl. egy ms-ra elmenne a tápfeszültség, akkor is még működik az áramkör, ez a kondi ki tudja szolgálni, fennmarad a helyes működési állapot.
(#) zoz11 válasza wg_kezdo hozzászólására (») Máj 23, 2008 /

Természetesen pufferelésben és zavarszűrésben van szerepe
(#) Csaplar válasza proli007 hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

Köszi a tanácsokat! Beszerzem a tápokat és majd visszatérünk még rá, amikor előttem lesz!

Köszönettel:
Zoli
(#) wg_kezdo válasza zoz11 hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

Vagyis, csak hogy értem-e:
Amikor rákapcsolom a tápot akkor elkezdi tölteni a kondit majd amikor feltöltődött úgy is marad. Ha elmegy a táp akkor kisül és ez vagy elég egy esetleges kimaradáshoz vagy nem.

Viszont amikor lekapcsolom a tápot akkor a kondi még ad némi áramot neki. Ezt elkerülendő egy esetleges kapcsolót a kondi után kéne tenni és akkor a kondi elvileg mindig feltöltve marad (ami miatt bekapcsolás után megfogva az elem helyét kellemetlen meglepetésem lehet).

Az, hogy mekkora legyen a kondi mind1, vagy van rá valami szabály, képlet, szokás?
(#) sprofan válasza wg_kezdo hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

A második fele nem valami igaz. 47µF soha az életben nem fog megrázni 9V-on, még akkor sem ha 450V -os a kondi, hiszen csak annyira tud feltöltődni, amennyi a táp, te esetedben 9V. Épp annyira fog megrázni, mintha egy 9V-os elemet tapiznál (semennyire). Táp lekapcsolás után rövid időn belül lemerül a kondi. Még akor is ha nincs betéve sehova, csak akkor több idő kell neki.
(#) wg_kezdo válasza sprofan hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

Ezt örömmel hallom így legalább nem aggódom.

Viszont akkor az első része igat, hogy feltöltődik és utána semmi szerepe nincs, ha minden megfelelően működik?
(#) sprofan válasza wg_kezdo hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

Zavarszűrés, és ha elmegy a tápfesz egy pillanatra, akkor amíg le nem merül a kondi (pár ms) addig át tudja hidalni a rést. Tulajdonképp ahogy egy szünetmentes táp is működik a pc esetében(csak itt minden szám nagyobb). Ha elmegy az áram, akkor a szünetmentes még tudja záros határidőn belül táplálni a pc-t, viszont egy idő után az is lemerül, épp úgy mint ez a kondi, hacsak addigra nem jön vissza az áram, hogy újra feltöltse. Konyhanyelven
(#) wg_kezdo válasza sprofan hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

Értem, köszönöm.
Most kezdem amúgy megérteni, hogy mire is jó egy kondi.
(#) Göndör hozzászólása Máj 24, 2008 /

Sziasztok!
A mikrohullámú sütőm bekapcsoláskor időnként leveri a biztosítékot. Szaktudásom nincs a javításhoz, azt se tudom, hogy mi lehet a probléma oka, de szeretnék valami áthidaló megoldást találni.
Tudna ebben valaki tanácsot, segítséget adni?
(#) Dudus válasza Göndör hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

Tegyél be nagyobb megszakítót a biztosítéktáblába és esetleg ha B-s karakterisztikájú, cseréld C-sre. Nem biztos, hogy a mikrónak bármi baja van.
(#) Göndör válasza Dudus hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

Köszi a választ! Egy másik lakásban hibátlanul működött, csak a mostaniban jött elő ez a jelenség. Tehát valószínűleg nincs semmi hibája a mikronak. Ezt jó hallani.
Automata biztosítékok vannak. Jogszerűen hozzányúlhatok? Elektromos Művek engedi? Mit kell kérnem a boltban?
(#) TiTaNiuM hozzászólása Máj 24, 2008 /

Üdv!
Vettem egy KIT-et, (NS010-es digitális hőmérő) és 2 nyák van benne nem 1 az egyiket a másik alá/fölé kéne rakni gondolom... csak nem tudom hogy, a mellékleten az van írva, hogy "klapkábellel csatlakoztassa" a kijelzőt. Nos mivel kezdő vagyok, azt sem tudom mi is az mert még a google sem dobott fel rá nekem semmit sem. Kérem aki ismeri ezt a KIT-et mondjon valami info-t vele kapcsolatban. Illetve ilyen KIT-eknél milyen sorrendben illik/kell elkezdeni a felforrasztást? mondjuk az IC-kkel kezdje az ember előbb vagy az ellenállásokkal? stbstb... Milyen szisztéma alapján induljak el? Mellékelek 2 képet is róla. Köszi mindenkinek aki tud segíteni. byby.
(#) zolee1209 válasza TiTaNiuM hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

Egy általános forrasztási sorrend, hogy a magasságuk szerint ültetjük be az alkatrészeket, az alacsonnyl kezdve! Ami a KIT-et illeti, sajnos megfogtál vele!
(#) TiTaNiuM hozzászólása Máj 24, 2008 /

Értem, köszi, várom még a lehetséges tippeket....
(#) TiTaNiuM válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

ÁÁ gondoltam erre is de azthittem hülyeségre gondolok, köszike!
(#) sprofan hozzászólása Máj 24, 2008 /

Sziasztok!
Digitális fényképezőhőz kellene nekem USB kábel, viszont nem tudom hogy hol lehet kapni,a neve MICRO USB kábel, aki tudna mutatni hejet, ahol lehet kapni annak nagyon hálás lenék.
köszi
( a bal szélső az )
Bővebben: Link
Bár a képen láthatótól belsőleg eltér, mivel ezen csak 4 érintkező van.
(#) zoz11 válasza sprofan hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

Itt nézz szét: Bővebben: Link
(#) sprofan válasza zoz11 hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

Köszönöm
Ez eszembe se jutott. Pedig pont a második találat.
Bővebben: Link
Márcsak egy olcsóbb helyet kell találni
(#) zoz11 válasza sprofan hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

A gyári kábelek igen drágák, és csak azért mert bent van egy SAMSUNGOS zacsiban!
(#) proli007 válasza wg_kezdo hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

Hello!

Elnézést, kicsit kiegészíteném a hozzászólásokat, a tápfeszültségre helyetett "hidegítő" kondenzátorról.

- Ha a telepet terheletlenül méred, akkor a feszültsége pld. 9V. De ha terheled, akkor a kapocsfeszültsége esik. Miért?
Mert egy valóságos áramforrás, egy ideális áramforrásból (aminek a feszültsége nem esik bármekkora terhelés esetén sem) és egy soros un. belsőellenállásból áll.
Terhelés hatására, a belső ellenálláson feszültség esik, és ez levonódik a telep feszültségéből. A feszültségesés, természetesen annál nagyobb, minnél nagyobb a terhelőáram és természetesen a belsőellenállás (ami a telep merülésével, ráadásul nő). Hirtelen áramlökéskor, még rosszabb a helyzet.
- A digitális áramkörök kimeneti fokozata, hirtelen vált át, a logikai állapotok közt. És közben egy pillanatra a két (egymás fölött elhelyezkedő) végtranzisztor, nyitva van. Ez a tápegységből (ami itt most pont egy elem) hirtelen rövid ideig, lökésszerű áramot vesz fel.
(Ez CMOS áramkörökre is igaz, bár ott kevésbé nagy az áram impulzusa. De egyszerűen megnézhatő, mert ha nem változnak a kimenetek, akkor szinte nem fogyaszt áramot, de ha valamilyen frekvenciával meghajtjuk az IC, akkor minnél gyosabbak a váltások, annál többet fogyaszt az IC)
- A kimenet átváltása pillanatában, a tápfeszültség hirtelen leesik. Ezért az IC-k közvetlen közelében elhelyeznek egy kondit, hogy az átváltáshoz szükséges energiát az IC ne a tápegységből, hanem a kondenzátor töltéséből nyerje. A fennmaradó időben, a telep, majd "lassan" visszapótolja a kondi töltését.
- Nos, a kondi legfőbb szerepe, hogy a tápfesz ne ugráljon, így megszünteti az IC-k egymásra hatását. Hogy ne keletkezzenek véletlen szerü "hazárd" működések.
- Természetesen egy kapunál nem sok jelentősége van, ha modjuk, a Led egy pillanatra kialszi (nen is látható). De egy információ tárolónál, már problémát jelent, ha bebillen a tápfeszültség felöl érkerző zavarjelre. (Amúgy a kapuból is készíthető tároló, ugye.)
- Ha megnézel, egy digitális áramköröket tartalmazó panelt, ott biztosan, "ütemese" találkozni fogsz, ezekkel a "tápfesz hidegítő" kondikkal. Értékük általában nem 47uF, hanem 47nF..100nF. És nem elkó, mert azok dinamikus belső ellenállása nagy. (de lassabb és nagyobb áramlökések miatt, elkókat is alkalmaznak, vagy a kettőt párhuzamosan)
- Hogy mekkora kondi kell? Ezt meg lehetne határozni, az áramlökés nagyságából, és a megengedhető feszültségesés nagyságából, a kedvenc Q=C*U képletünkből. (persze kissé bonyorultabb, mert a kondik nagyfrekis vislkedését is figyelembe kellene venni.) Minden esetre, 4-5 digitális IC-nként 1db. 47nF megfelelő szokott lenni.

üdv! proli007
(#) Norberto válasza proli007 hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

Idézet:
„Ez a tápegységből (ami itt most pont egy elem) hirtelen rövid ideig, lökésszerű áramot vesz fel.”

Ezt még sosem próbáltam, de szkóppal érzékelhető/kimutatható lenne ez?
(#) proli007 válasza Norberto hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

Hello!
Természetesen, ha van elég gyors szkópod. Mert ez az idő, lehet akár nanosec is. De egy tárolónak az bőven elég.
üdv! proli007
(#) Iron Man hozzászólása Máj 25, 2008 /

Sziasztok,segitsegre lenne szuksegem,radiot javitok,es vannak benne tranzisztorok amelyekrol nem tudok semmit,ezek a tranyok,a peldanak mondom a BC547,546,550 esktol kisebbek,es semmit nem tudok roluk,van koztuk C114es jelolesu tranyo,ami szerinntem elszallt,es valamivel helyettesiteni kene,de adatlapot se semmit nem talalok,meg ha valaki tud,legyszi adjon valami fele katalogust,vagy valamit az ilyen jelolesu tranyokrol.Milyen tranyok ezek?
Következő: »»   228 / 4003
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem