Fórum témák
» Több friss téma |
Először is, cseréld újra a motor kondiját! Valószínűleg kifáradt (elfogyott a kapacitása). Gondolom, mérni nem tudod. A képen sajnos nem látni az értékét.
Köszönöm a gyors választ! Nem hinném hogy zárlatos, mert egyébként jól működik. A tesztelés alatt mit kell értenem? Műszeres bevizsgálás?
Itt egy közelebbi kép, de nekem ez se mond semmit. Sajnos mérni nem tudom.
Ezen se látni az értékét. Nem zárlatos, mert akkor vagy nem indulna, vagy nagyon melegedne a motor. Csökkent a kapacitása, amit megfelelő műszerrel mérni lehet. Motortól függően 25-40 µF között lehet a kapacitása. Ha ennél kisebb, cserélni kell. Keress villanyszerelőt, akitől kérhetsz próbára néhány kondit. Régi centrifugában, mosógépben 10 µF-os kondik vannak. 2 vagy 3 darabbal próbálva meglátod, melyikkel indul erőteljesebben. Üzem közben nem adhat erős morgó hangot, nem melegedhet, mert az már sok. Kevesebb kondival nem morog, nem melegszik, csak gyenge.
Köszönöm a tanácsot, holnap keresek a javaslatodnak megfelelő kondit. Hátha szerencsém lesz. További szép estét!
Sikerült szereznem egy borzasztóan "viseletesen" kinéző, nagyon régi, tárcsás mosógép motorhoz tartozó kondit. Az értékét nem tudom, mert a festék pont ott volt lekopva ahol az érték állt. Eléggé szkeptikusan kötöttem rá a saját köszörű motoromra, de láss csodát, elindult a motor, és viszi a tárcsát is, és a szalagot is. Se a motor, se a kondi nem melegszik túl. Még egyszer köszönöm a tanácsot, Jó éjszakát kívánok.
Üdv!
Van egy Elpumps JPV 1500-ös szivattyúnk, kb 6 éves. A múlt hétig a gyári kondi (25µF/450V) volt benne, de az megadta magát, kipukkadt, elfolyt. Átmenetileg egy másik kisebb szivattyúból, át lett rakva egy kisebb 14µF/450V kondi, amivel ment, 3-4 napon keresztül többször ki/be lett kapcsolva. Majd beszereztünk egy újat, ami 31-40µF/330V-os volt... Nem bírta sokáig. Kb 2 indítás után annak is annyi lett. Így vissza raktuk a 14µF/450V-osat, ami már a második bekapcsolást sem bírta ki.... Ez a rossz kondik miatt van (nem megfelelő méret ->uF,V ), vagy inkább a motorban keressük a hibát?
Üdv! Ha az volt az eredeti kondenzátorra írva, hogy 25µF/450V akkor NE tegyél bele más értékeket még átmenetileg se, mert állandó üzemi kondenzátoros ez a szivattyú és ez határozza meg a segédfázisa üzemét. Ha kevesebb ez az érték az a baj, ha több az is baj, melegedni fognak a tekercsek. Most lehet találgatni, hogy milyen károk keletkeztek a tekercsekben. Tegyél egy próbát a belevaló értékű kondenzátorral és majd meglátod, hogy lett e valami baja a tekercseknek. Ha tudnál áram értékeket mérni az nem volna rossz, mert ellenőrizni tudnád, hogy valóban azok e az értékek amik az adattáblán szerepelnek.
Ha áramot mérnél és főleg a kondenzátor ágban, először tegyél rövidzárat az ampermérővel paralel és HA megindul a szivattyú, utána vedd csak le. Nehogy a műszeredet tönkrevágja az esetleges nagy áram.
Az a véleményem, hogy ott a segédfázis tekercsnek annyi...
Üzemi kondenzátort kell szivattyúhoz alkalmazni, nem indítókondenzátort, a kettő nem egészen ugyanaz.
Lehetőleg azonos kapacitásút és azonos, vagy magasabb feszültséget bíró példányt kell használni. Üdv!
Az egy kis gond, hogy a kérdező csak kondiról és gyári kondiról írt, de azt nem tette hozzá, hogy üzemi vagy indító..
Ez a pongyola megfogalmazás ( kérdés ) átka pl. Remélhető, hogy üzemi kondikról írt, mert az egyik verzió: 14 µF és a 3-4 nap ( első esetben ) talán ezt jelentené.
Üdv!
Köszönöm a hozzászólásokat. Mellékeltem a bekötést. A bekötés alapján akkor ez nem indító, hanem üzemi stimmel? Ampere mérésre egy multi-m van, ami max 10A/10sec-re van "hitelesítve". Ez elég vagy a max. 10A kevés lehet? (Induló áramra gondolok) Update a problémára: Tévedtem, amikor azt írtam, hogy a 14µF/450V-es kondi a második visszahelyezésre meg adta volna magát. A szivattyú jelenleg ezzel a kondival beindul. Persze nem járatom, csak kipróbáltam. Ha így nézzük a dolgot: A gyári kondi, lehet csak elöregedett és ezért adta meg magát, a 330V-os meg csak túl kicsi feszültségű volt és ezért pukkant szét? Méretezés Idézet: „Két ökölszabály létezik, a kondenzátor értékének kiszámításához: Folyamatos üzemi kondenzátor esetén 5μF 100W-hoz, illetve Indítókondenzátor esetén 20μF 100W-hoz.” E "szabály" szerint nem 25, hanem 75µF-os kondenzátort kéne beszerelni?
A multi.. írtam, hogy először legyen az ampermérővel paralel egy menet közben levehető rövidzár, ezzel kíméled a műszert és ha beindult a szivattyú, ezt leveszed ( egyik végét elég ) és a multi mutatja az áramot - pár sec elég, aztán lekapcsolod az egészet.
Ezt alkalmazhatod a kondenzátor ( segédfázis ) körben és ha gondolod, a betápnál is utána, akkor az egész áramfelvételt is láthatod. Mindjárt keresek kondis táblát. Első körben sacc 50 µF elég lenne, de hátha lesz még más javaslat is...a 75-öt sokallom.. 1.5 kW-os a motor? A tekercselés jósága azért még kérdéses! A biztonsági rendszabályokat remélem, ismered... A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2019
Van egy régebbi Philips Whirpool automata mosógép motorom.
Hogyan lehetne azt életre kelteni? Gyakorlatilag egyáltalán nem rossz, de már mondták itt azt, hogy 12V-tal is elmegy, és nehogy egyből a 220-ra kössem, mivel egyből elszáll - a túl magas fordulattól. Némi igazság talán lehet benne, mert eredeti helyén, a mosógépben ezt a motort még a saját elektronikája szabályozta - már fordulatszámilag.
Kösd sorba a forgórészt az állórész tekercsekkel, aztán adjál neki szabályozható dc tápból feszültséget. Ha kíváncsi vagy még, egy soros ampermérő is mehet.
Leterheled a tengelyt egy nagyobb fadarabbal, mégis mi a változás. Ha kevés a tápod, köss sorba 2-3 darabot.
Hello. Egy víz szivattyú motorjában 6uf kondi van, ezt kellene cserélni. Viszont csak 5uf, vagy 7,5uf van. Melyiket használjam inkább?
Szia!
Ha terhelve biztosan indul az 5 µF-dal, az is elég, de többször is figyelj rá. A 7.5 µF hosszú távon necces lehet.
Bővebben: Link
Ebbe a szivattyúba kellene. Nemtudom számít e a W. Figyeljek rá, miért mi baja lehet? A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2020
Ehhez gyárilag csak 6 µF volt? Úgy meg kevesellem...
Inkább...
Előző kérdésedre: ha erőlködne, jobban melegszik.... vagy leáll... A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2020
Kedves hozzáértő Fórumtársak! Segítséget szeretnék kérni, nagyon kedvelt
ősrégi turbócsiszolóm kondenzátora használat közben szétrobbant. Próbáltam rákeesni a neten, de nem találok ilyet. Tud esetleg valaki abban segíteni, honnan tudnám beszerezni, illetve esetleg mivel lehetne helyettesíteni? A válaszokat előre is köszönöm.
Ez egy "mezei" zavarszűrő, akármelyik villanyos, elektroboltban kapsz. Enélkül is működik, csak környéken szidni fognak a TV, PC, mobiltelefon használók.
Sziasztok.
A videón látható hiba motorindító kondenzátor hibája lehet? Köszi. https://www.youtube.com/watch?v=m7krrABZu_s A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2020
Ilyen "sok" infó alapján...?
De abban a mosógépben biztos, hogy nincs olyan kondi! Tehát, "hibás" sem lehet...
Köszönöm a válaszodat, Granpa! Ezek a zavarszűrők, amire azt hittem, kondenzátor szét szoktak robbanni idővel, vagy az, hogy szétrobbant valami nagyobb bajt is sejtethet?
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2021
Kondenzátor az, csak nem befolyásolja a motor működését. (és fordítva) Ha kap egy komoly feszültséglökést, szét bír menni. Vagy csak elöregedett és nem bírta már.
Aha,... Tehát elvileg 3 vezetékkel megkerülhető, nem teszem tönkre, ha megkerülöm, ugye? Néhány percig szoktam csak használni 3 hónapban egyszer, talán ezt még a szomszédok is kibírnák, faluban lakom, nincsen sok szomszéd..
Természetesen. 2 vezeték, mert a testelés a zavarszűrőnek volt. Illetve csak a gép földelésére kell kötni a hálózati földet (ha van).Javítottam már néhány (tucat) porszívót, de mind kettős szigetelésű volt; a hálózati dugója is csak két pólusú, nem földelt.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2021
|
Bejelentkezés
Hirdetés |