Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
A diplomamunkámnak az egyik része az hogy meg tudjam állapítani hogy a szobában tartozkodik-e ember vagy sem. Tudtok-e ajánlani olyan PIR vagy kombinált (PIR+MW) érzékelőt amelyel ezt egyszerüen el tudom dönteni.
Szinte minden nagyobb cég árúl "jelenlét érzékelöt" főként világitástechnikai célokra. Évekkel ezelött volt rá szükségem akkor a schrack-tól vettem. Választhatttam a menyezetre szerelhető és a 65 dobozba szerelhető kivitelekből ezek mind 360 fokosak voltak
Egyébként ha az a helyiség éppen egy tornaterem akkor már nem is ilyen egyszerű a történet. Oda már valamilyen kombinált megoldás jöhet csak szóba. Egy előszoba vagy egy toalett világitása, szellözése viszont lefedhető egy viszonylag egyszerü PIR kapcsolóelemmel
Ahhoz mit szólsz,hogy fotocellás irányérzékelés+számlálás föl és le?
Nincsenek vakfoltok és nem kell kombinálni semmit. Diplomamunkánál az eredeti gondolatokat jobban honorálják(?) mint a tucatárut. Tehát bement "n"-számú személy és amíg mind ki nem jött,addig jelen van a szobában. (a mostanában előforduló "szivárgások" kivételek.)
Nem tudom, hogy az ember elvileg sotetben tartozkodhat-e a szobaban, de en kameraval csinalnam.
Talán nem is olyan egyszerű... A mozgás detektáláshoz vannak PIR szenzorok, ez nem gond. De ha meg sem mozdul az illető akkor is detektálni kell? Lehetséges kamera+jelfeldolgozó szoftver. Nem foglalkoztam még a témával, de ha jól tudom létezik olyan képelemző szoftver ami a figyelt területen bekövetkező változást jelzi. Pl.: valamit bevittek vagy kivittek egy szobából.
És mi van akkor, ha az egyik ember a másik nyakába mászik (esetleg éppen talicskáznak ), mielőtt kimennek a szobából? Kettőnek számolja őket a kapcsolás?
Kedves Klubtársak!
Tessék odafigyelni a kérdésre:"a szobában tartozkodik-e ember vagy sem"! A szerkezetnek nem szabad jeleznie, ha egy csimpánz lép be a szobába, vagy csak ott piheni ki munka utáni fáradalmait. Én IQ teszt beépítését javasolom.
Próbálj utánaolvasni, h mekkora az emberi test "hangja".
A testhangérzékelők irányában keress. Néhány Hz-et kellene figyelned.
Szerintem inkább a testhőt lehetne figyelni, mint a kisfrekvenciás hullámokat, de ahhoz komoly technika (infrakamera) kell. Az előállított kép megfelelő méretű pixelcsoportjainak színét elemezve (számítógépen pillanatok alatt megvan, végül is csak színeket kell egy-egy területre nézve összehasonlítani), megkülönböztethető a radiátor, izzólámpa vagy az emberi test, és a kézfej, tenyér, arc, nyak színképei alapján meg lehet mondani, vannak-e a teremben. A pontos(abb) vizsgálathoz viszont egy kamera nem elég, illetve tilos a téli ruha, sí- és terroristamaszk viselése.
Németországban voltam egy fejlesztőkozpontban, tízfős csoportokban mehettünk be. A bejárat előtt cipővédőt kellett húzni, akkor még azt mondták, a porvédelem miatt. Kilépéskor tudtuk meg, hogy a beleépített passzív RFID útján logolták, melyik "lábbeli" mikor, melyik csoporttal lépett be, majd várták, kilép-e a meghatározott időben. Aki elkószált, vagy bevárt egy másik csoportot, a biztonságiak hozták ki (és közben tökéletesen tudták, hány látogató van még bent).
Hát igen én is gondoltam már erre, de a szakdogában valami egyszerübb gyorssan megvalósítható megoldás kellene (mivel a dolgozatnak csak egy része lesz ez), aminél legjobb esetben fent van egy érzékelő és ez logikai egybe áll hogy ha érzékel emberi jelenlétet.
ha6pc megoldása sem rosz de mi van ha elmegy az ajtóig és visszafordul vagy leragasztja az infrát. Ezt a két megoldást kellene kombinálni (PIR+infra). Plussz olyan érzékelő legyen amely a kisállatokat nem veszi figyelembe vagy példálul ha nyitott ablaknál a szél mozgatja a függönyt.
erről még nem is hallottam, megnézem. De gondolom minden embernek egy kicsit más a testhangja és e szerint tud külömbséget tenni köztük (lehetne azonosításra is használni??? ) vagy csak azt tudja érzékelni hogy ember vagy állat?
Kisállat- és függönyvédett infrákat is lehet kapni a riasztóboltokban, ez már szinte alap. De lehet, hogy az indirekt vizsgálat, azaz a számolás volna a legcélszerűbb. Két infrasorompó kellene, egymástól olyan távol, hogy egyszerre egy ember ne szakíthassa meg, és a szakításnak megfelelő irányba számolni a be / kilépőket. Csak ehhez is biztosítani kellene a libasorban közlekedést...
Esetleg egy forgó beléptetőrács, mint cégek kapujánál, vagy bevásárlóközpontokban, ehhez meg a közlekedőutat kellene kettéosztani. Végső soron egy ajtónálló is megteszi, aki számol...
Ravasz vagy,de jogos a felvetés.
Ez esetben mégis kombinálni kell alakfelismerővel,(rosszkisugárzás mérővel). De a dolog azért is lehet komoly,mert ugye tolószékes ember jelenlétét is detektálni kell. Esetleg a kiszorított levegő mennyiségét mérni ajtónál,ablaknál...ami nem semmi feladat. Mondanám,hogy fel kell programozni egy PIC-et szívcsakra számlálásra,de erre jönne "Kovidivi",hogy mi az ábra a sziámi ikrekkel? Marad a videokamera+kiértékelő szoftver,vagy a teremőr.
Szerintem sokkal könnyebb lenne az agyalás, ha ismernénk a helyszín jellemzőit! Vagy univerzálisnak kell lennie? Nyilván más körülmélnyeket jelent egy tornacsarnok, és megint mást egy raktár. Eltérő megközelítést kell alkalmazni. Pl. raktárban lehet használni radaros PIR-eket, amiket a mennyezetre szerelsz (és 360 fokosak), ebből van kisállatvédett is. Állítani lehet hogy 20kg, 60kg a határ (lehet hogy a kilókban tévedek kicsit). Itt arra kell figyelni, hogy tárgyak ne zavarják a kilátását. Más kérdés, hogy aki bent marad, az meddig marad mozdulatlan. Megint más kérdés, hogy ha mondjuk egy kazánházról van szó, ahol a keringetés miatt rezegnek a lemezfalak, meghülyíthetik a mikrót! A tornateremre visszatérve, ott meg lehetne mondjuk optikai rácsot alkalmazni derékmagasságban, kb egy méterenként pakolva egy sugarat. A metszéspontokból meg lehet határozni, hogy hányan vannak. Tényleg, kell az is hogy hányan vannak, vagy csak annyi, hogy nem üres a helyiség??? Mellesleg utóbbi esetben jó ide is a PIR+Mikró.
Szűkszavú a témanyitó: "tartózkodik-e a szobában ember,vagy sem?"
A tartósan mozdulatlan ember pedig benn van,noha egy idő után a kombinált rendszer(IR+MW) sem érzékeli. Azért nem tartom egyszerűnek a téma "tökéletes" megoldását. Idézet: „Én IQ teszt beépítését javasolom.” Az sem 100%-os... sok majom okosabb, néhány embertársunknál
Ha zárt helyiségről van szó megoldható a levegő CO2 tartalom változásának figyelése. Ha van élőlény pl. ember változik a CO2 tartalom, akkor is ha nem mozog. (Ezt használják a pl. vámosok is, emberek felkutatására kamionokban)
Persze ha a feladat mondjuk automatikus tűzoltó rendszer indításának engedélyezése, nem biztos hogy elég gyors az érzékelés és a tüz füstje is hamis jelzést eredményezhet.
Egy kollégiumi szobába lesz az érzékelő.
Hali
Ugy tudom,hogy a fehér háznak a kertjét telerakták amonia érzékelőkkel mert csak az emberi test párologtat kii magából amoniát. Természetesen más állat is "bocsájt" ki,de itt a párologtatás a lényeg ,és a kalibrácio.
Hát, ha kolesz szobába kell, akkor gondolom egyetlen ajtó van. Talán az infra sorompós változat lenne ideális, amit fentebb már leírt valaki.
Szerintem.
Szerintem az infrasorompó nem használható. Ha közel vannak egymáshoz a sugarak, akkor át lehet úgy is menni, hogy pl. a testtől eltartott kart is plusz egy embernek számolja. Ha alacsonyan vannak, akkor is lehet egy embernek egy- vagy kétlábas "képe". (Ilyenkor mit számoljunk egy embernek?)
Ha viszont távol vannak a sugarak egymástól, akkor meg két ember zavarhatja meg könnyen a számolást. (Az egyik a külső sugarat szakítja meg, majd visszafordul, ezután a másik a belsőt, és ő is visszafordul.) Elég egy elszámolás, és onnantól napokig tévedésben él a rendszer.
Hát, akkor pedig nem marad más hátra, mint a forgóajtó, és egy proximity olvasó
Az a baj, hogy mindenképpen meg kell valósítani azt, hogy egyszerre csak egy ember haladhasson át. Ha mondjuk a bejárati ajtó mögé kerülne egy "alagút", olyan mint amivel a marhákat terelik, amin egyszerre csak egy ember tud átmenni (nem fér el mellette másik), akkor kettőnél több infra sorompót elhelyezve már detektálható, hogy mennyi az annyi. Mondjuk mellmagasságban elhelyezve. Gondolom törpék nem járnak a koleszba. A kapott jelek úgy néznek ki, mint egy futófény, amikor átmegy rajta valaki (..... -> o.... -> .o... -> ..o.. -> ...o. -> ....o -> ....). A sorompók száma és távolsága adja a felbontást. Itt már azt is lehetne érzékelni, hogy nem-e ketten akarnak libasorban menni. Persze csak akkor, hogy nem kapaszkodnak össze. Szerintem mindenképpen kell szervezési megoldás is, nem elég "csak" az elektronika. Mindazonáltal láttam a youtube-on egy videót, ahol a srác egy pisztolygolyó fényképezéséhez csinált egy fényfalat, és amikor azon éppen átment, akkor fotózta. A fényfal úgy készült, hogy fogott két tükröt, szembe fordította őket, és lézerrel közéjük lőtt. Az első tükör visszaverte a másodikra, a második az elsőre, és így tovább, majd a végén bement egy érzékelőbe. A tükrökkel elszórakozott egy darabig míg beálligatta, de végül kapott egy "fényfüggönyt". Nos, több ilyen föggönyt egymás mögé helyezve már nem lenne gond a magassági elhelyezés sem. Mondjuk tíz ilyennel már elég szép felbontást lehetne elérni. Akkor már csak a kiértékelés van hátra.
Ez egy koliszoba. Nem hinném, hogy a marhaszámláló kapu beépíthető, meg valószínűleg nem tragédia, ha egy mozgásérzékelő pár percig azt hiszi egy alvó emberre, hogy nincs ott. (Mondjuk erről a témanyitó tudna nyilatkozni, meg az, aki ért az ilyen detektorokhoz.)
Én inkább kihagynám a számlálós fénysorompót. Csak a nagyon bonyolultak tévedhetetlenek. Ha meg téved, akkor a hiba hosszútávra megmarad.
Ami igaz, az igaz... Ámbár nem lenne baj, ha a témanyitó nyilatkozna arról, hogy mennyire kritikusak az elvárásai. Egyik véglet a PIR, a másik meg a marhaterelő
De mondok mást: Lépésérzékelő szőnyeg! Igaz nem olcsó, de legalább drága! Nem kicsit. Nagyon
Hozzá egy szoft, ami az inicializálást követően detektálja az eltérést. Gondot okoz pl. ha fél lábon áll az illető. Bár gondolom előbb utóbb elzsibbad, és megint két láb lesz. Na jó, elég a "marháskodásból", nem akarom szétoffolni a topicot. Tényleg valami konkrét részletes leírás kelle az igényekről, a helyszínről, és egyáltalán. Így nem hiszem hogy bárki is tud érdemben segíteni.
Gondolom mindenképpen kizárólag elektronikus úton szeretnéd megoldani.
Mert ha nem, akkor egyszerűen bizonyos időközönként, pl 1mp-enként le kell fényképezni a szobát (sarokba erősített fényképezőgép), majd átküldeni számítógépre egy mintaillesztő alkalmazásra. Csak definiálni kell azt a mintát, ami leír egy embert (fej, törzs, 2 kéz, 2 láb). Ehhez tetszőleges programot írhatsz, ami feldolgozza az eredményt. Nagyon kevés lesz a false-pozitív jelzés (pl.: guminő is embernek számít majd )
Üdv!
Sokat kerestem, de nem találtam erre megoldást. Szeretném a lakásom némely helységét inteligens, számlálós villanykapcsolóval ellátni. Tehát számolja hányan vannak a helységben és csak akkor kapcsol villanyt ha X nagyobb mint 0. Ellenkező esetben nem ad áramot a körtének. Elképzelés: házilag megépíthető kapcsolás, mondjuk opto/infra kapuval, a kaput kb fejmagasságba helyezve, az elektronika kapcsolná azt a kapcsolót amit most kézzel kapcsol mindenki. Nyilván szempont, hogy ne legyen túl nagy... kb férjen el a kapcsoló alatt. Így elsőre ennyi |
Bejelentkezés
Hirdetés |