Fórum témák
» Több friss téma |
Azt hogyan tudom kideríteni, hogy ez az inverter tudja e és mekkora teljesítményű fúrógépet bír el?
Az inverter maximális teljesítményéből. Fúrógép esetén 3-4-szer akkora csúcsteljesítmény kell. Jobb invertereknél van leoldás nélküli áramkorlátozó funkció ilyen esetekre. Korlátozott áramú impulzuscsomagokat ad ki, míg fölpörög a gép.
Folytatom, nem villog a zöld led teljesen sötét, tehát tényleg tirisztoros az egyenirányitás, a kimenet 4 fet valószinűleg jó, egyébként betonkeverő, azaz aszinkron motor ment róla mikor tönkrement.
Hány wattos volt a betonkeverő?
Először mérd meg a generátor két szürke vezetékén az ellenállást aminek 0.8 körül kell lenni. Ezeken a vezetékeken jön a segédáram ez kapcsolódik a D1-D2 /+két dióda /R6 D10 a mellete lévő smd npn tranzisztorra és ez vezérli az E13003-2-t és onnét kapja az L7805CV az áramot ami már az arduinonak adja a tápot, ha ezek jók akkor már világítani kell a zöldnek majd villogni. Lehet csinálni egy segédtápot asztali tesztelésre. Én egy arduinót programoztam fel úgy hogy 1KHz négyszögjelet adjon ki 50% kitöltési tényezővel és ez hajt nálam egy igbt-t ami a két szürke vezetékre van kötve. Az igbt egy labortápon kerssztül kapja a 24V-ot 150-200mA korlátozással ez elég ahoz hogy az l7805 kimenetén meglegyen az 5V valamint a felső részen lévő L7809-et meghajtsa. Az L7809 már a leválasztó trafó után van.
A segéd tekercs ellenállása jó (elősször azt hittem hogy ez egy zárlatos gerjesztőtekercs) beinditva 18V AC van rajta, a generátoron meg 3x220V, holnap mrgpróbálom szétszedni, nem az enyém csak javitom, de biztos kisebb motor volt mint ami túlterhelné, bár VA ben kifejezve ki tudja.
Erősebb csipeszt nyomd bele a gumiba és feszítsd fel. Ha leérsz a penel aljára ott már óvatosan, hogy az smdket ne szakítsd le.
A segédfeszültség bemenetén nem kellene mérnem a leválasztó trafó primer tekercsét, mert ott szakadás van, vagy le van választva egy kondival?
De a szürke vezetéken a kell tudnod mérni a primer tekercs ellenállását. Megszakadhatott a primer tekercs. De más gondod is lesz mert az L7805CV közvetlen a két szürke vezetékről megy ahogy már fent is leírtam és az ad áramot az arduinonak.
A 7805 előtt van egy tranzisztor a sarkon az nem kapcsol be, ha rövidrezárom a CE lábat akkor kap a 7805 tápot és villog a LED, a szürke vezetéket megtápláltam hanggenerátorról de az kevés volt, mivel a trafó primerjét nem látom DC tápról indítottam el és a rövidzárra indult, ha jól látom ez a tranzisztor egy áteresztő előstabilizátor lehet, meg a képen amit adtál ott van egy 18V zener dióda van felírva a panelra a tranzisztor mellett, azt mondták a szervizbe ahol a tulaj akart venni invertert hogy csak egy filléres dióda van kimenve benne, ezért tippelek most a zenerre illetve ott középen van egy kettős schottky de azt nem tudtam kimérni a lábaihoz nem férni hozzá.
Középen a schottky-n 0.5 ohm -ot fogsz mérni mert párhuzamosan van rákötve az 5W-os ellenállás. Én ezt a részt egyelőre hagynám.
Az 5V betápot kell rendbehozni meg a leválasztótrafót. Utána egy 1KHz 50%-os AC-val tudod hajtani. A trafót úgy tudod kivenni hogy a hátoldalt pákával kivágod a trafónál. Fillérekből javítható az egész elektronika csak két hónap kell hozzá mire kapásból tudod hogy mit és hol kell keresni. Az igbt-k szoktak zárlatba menni a szervizbe is azt mondták neked, de ők csak komplett elektronikát cserélnek nem javítanak. A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2019
Zárlatos volt a zener meg cseréltem az smd tranzisztort egy NPN típusúra az szakadt volt, már világít majd villog a LED, akkor már csak a trafó lehet szakadt, igaz ez a panel kicsit más a transzformátor fekvő pozícióban van.
Fényképet tegyél fel légyszi. Kétféle elektronika létezik hozzá a szerviz szerint.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2019
Megvan a baj, leégett a kis trafó primer tekercse, amin nem csodálkozom mert az EI magból csak az E lemezek voltak behelyezve így jó nagy áram folyhatott rajta, tekerhetem újra. Ilyen komplett készüléket így elrontani (direkt) nem tudom mi értelme van.
Az enyémbe is csak E lemezek vannak. /Dobd el vegyél másikat, német felfogás./
Azért mérj rá a sekunder tekercsre nehogy más legyen az ellenállása mint amit feltettem. Fényképet rakhatnál fel az elektronikáról. A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2019
Szia!
Tobb készülékben találkoztam az i lemezek hiányával ,---atrafó felfogatása vas felületre történt ,igy azzárta a mágneskört. ? ? ügyes ? ? Hiába, +1 cent haszonért .........bármit!
Itt a mágneskör sem volt zárva teljesen, a felfogatás a trafó beforrasztott lábai.
Honnan tudod, mekkora frekvenciával működött a trafó? Milyen a meghajtása? Lehet, hogy a nem zárt E mag adja a szükséges légrést.
Kimértem.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2019
1 kHz-en akár elég is lehet az E magos ide-oda lemezelés, ha annak megfelelően méretezték a tekercseket.
Nálam is két elekronika közül az egyikben a primer tekercs volt szakadt. Úgy látszik az igbt-k melett még ez a gyenge pontja.
Kis fordulaton már csak 400Hz, ami miatt még előbb telitődik.
Szerintem a frekvencia nem változhat, csak az amplitúdó.
De ahogy a fordulat változik, természetesen az amplitúdó is; újratekertem a trafót, 2 x 500 menet fért rá 0,12 huzalból, meghagytam a lemezelést ahogy volt, teljesítmény átvitelt nem néztem de 24V nál 200Hz alatt telítődik a vas úgyhogy jó lesz, ha lesz alkalmam próbálom is ki.
A szinuszjel torzult a szekunderen meg csökkent az amplitúdó, de mintha látszódott volna hogy két lépcsőben telítődik, de ez már nagyon elméleti fejtegetés, nem tudom ilyen trafóval lehetne-e inkább helyettesíteni:
Bővebben: EI19 audio trafó
29Ω helyett 800Ω nem tudom hogy mit csinálna.
800Ohm tt mást jelent nem a tekercs ellenállása. Az audiótechnikában valami szabványos impedancia mondjuk én csak a 600ohm ról hallottam, vagy a menetszám lehet.
Sziasztok! Olyan problémával fordulok hozzátok, hogy van egy krafftech 6500 aggregátor. Benzines rész teljesen működik. Generátor rész megadta magát konnektorokon nem adott le semmit sem. Fesz szabályzó előtt terheletlenül mérve 10-15 V jött ki. Fesz szabályzót cseréltem de csak 50 V jön át rajta. Kis potméterét próbáltam állítgatni de nem növekedett meg a leadott feszültség. Esetleg valakinek lenne ötlete???
Képelet tegyél fel róla, hogy lássauk is miről van szó.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |