Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Retro számítógépek
A retro, '80-as, '90-es években készült számítógépek bemutatásával, javításával, moddingolásával, illetve korszerűsítésével foglalkozó topik.
Nem valószínű, hogy más is sérült.
BUÉK
Üdv mindenkinek !
Érdeklődnék Valakinek Mond valamit BUNKER RAMO számitó gép , tudnátok e valamit mondani róla ? igaz ez a 80-as évek előtt készült A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2020
Ha jól emlékszem az valami terminál volt nem?
Van hozzá egy olyan mint egy kis TV a Junost fele vagy kisebb hátúl egy halon csatlakozó mint a mostani gépen,de biztos csöves mert nagy TV nek is szégyen lenne olyan rohadt nehéz és van hozzá egy hasonlit billentyűzet mint a commodóre 64-re csak mind kettőre rá van irva BUNKER RAMO. a minap hoztam le a Padlásról eredeti porosan kb 40-45 éve lett felvive
Ja a betápja nem tudom milyen mert csak kábel van rajta érdekes vezeték.
Belsejéről lőjj fotót ha mástnem.
Az is sok mindent elárul, de ha körbefotózod is sokat segít az azonosításban.
Van egy barátom mag kérem rakjon fel fotot mert én nem tudom nekem nem megy pedig meg van hozzá mindenem.
Rendben,várom a fotókat.
Addig minden esetre utána járok a gyártó cég kínálatának hogy milyen gépeik voltak.
Bunker Ramo tudtommal bankokban használt számítógép volt, terminálokkal. Az alapgépben akkumulátor is volt biztosítva az adatvesztés elleni védelmet.
A Bunker Ramo egy régi cég neve, olyan mint ma mondjuk a Dell..
Szóval ebből nem derül ki a termékről semmi.
Meg jöttek a képek
Szerintem ez nem komplett számítógép, csak egy un. buta terminál. Általában RS232 vagy V.35 porton kapcsolódtak a mainframe gépre.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2020
Nem tudom de több mint 40 évig lesett a padlás egyik sarkából és igy párba
Homályosabb képeket nem csináltatok volna, esetleg éjjeli képeket !?
A monitor még jó lesz TV helyett. Esetleg mint PC monitor win10-hez..
De inkább a gépet fotóztad volna jobban körbe.. A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2020
Egy jó arasz a képernyője negyede a Junosztnak de rohadt nehéz biztos csöves
Aki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli..
Úgy igaz !
A 80-as évek számítógépei is mind ilyen billentyűzettel egybeépített gépek voltak. Pl: C64, Spectrum, Enterprise128, Videoton TVC, stb..
Amíg nem hajlandó rendesen körbefotózni, addig nem lehet többet mondani róla.. A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2020
Szerintem a különbség a felsorolt gépek és a fotózott gép között, hogy ebben maga a "gép" nem a billentyűzetben, hanem a monitorban van. (Talán nekem is van valahol egy hasonló felépítésű, félig szétszedett eszköz...)
Ez jóval régebbi, mint az általad említett személyi számítógépek. Azonkívül nem volt ennyi plusz "funkcióbillentyű" egyiken sem. Viszont a tőzsdei rendszerekben szükséges volt, hogy a klaviatúrán gyorsan elérhetőek legyenek bizonyos funkcióhoz tartozó gombok. A Bunker Ramo-t 1981-ben felvásárolta az Allied signal, amit a Honeywell vett meg. Úgyhogy ez a gép mindenképp régebbi, mint 1981. A Commodore64 1982-ben jelent meg, de nem nálunk hanem nyugaton. A ZX Spectrum is 82-es, elődje a ZX-81 volt - 1981-ben mutatták be. A TVC, Enterprise, Primo, stb mind későbbiek. Ennyit lehet mondani homályos képek alapján is. Illetve én látni vélek egy V.35 DCE csatlakozót is, ami szintén nem jellemző a kor személyi számítógépeire.
A kor termináljaiban is volt soros port a hozzá tartozó flow control elektronikával, billentyűzet buffer, karaktergenerátor...
Ezeket mind a monitor alá szokták beépíteni, hogy a klaviatúrát könnyebben lehessen javítani.
Igen, ezért írtam azt, hogy "gép", mert a kép alapján nem tudom eldönteni, hogy ez éppen egy számítógép, terminál vagy valami egyéb. Lehetne akár programozható számológép is (olyasmi, mint pl. az EMG 666 - középiskolai szakmai gyakorlaton ilyennel játszottam... bár az egybe volt építve, de miért ne lehetett volna külön is elkészíteni? ) vagy valami berendezés vezérlő perifériája (1987-ben pár hónapot dolgoztam az Orionban, ahol egy célgéppel vezéreltek egy mérőeszközt, azzal kellett tesztelni a termékeket..)
De a lényeg (a képek alapján ez feltételezhető), hogy ez nem azt az elvet követi, mint a Doky586 által felsorolt számítógépek, vagyis vélhetően ebben az "okosság" nem a billentyűzetben, hanem a monitorban van, vagyis az a rész a "gép". Egyébként teljesen egyet értek veled...
Üdvözlet!
Én bepattintós 512kbyte-os SOJ memóriamodulokat keresek, ha van valakinek ilyen bontott, vagy valami olyan elektronikája, hardvere, amiről lebontható. Postát természetesen állom. Az üres foglalatokba kellene, akár 6-10 db is. De ha valaki tud online bolti forrást linkelni, azt is megköszönöm!
Itt ládából válogathatsz kártyákat "kilóra"
https://www.google.com/search?client=firefox-b&tbm=lcl&sxsr...999997,[47.469747299999995,19.034044299999998]]]Ezeket nézném meg.[/url]
+veroka: Örülj neki hogy te ilyen biztos kijelentéseket mersz tenni ezen homályos képek alapján. Én nem vagyok ennyire biztos mert elgurult a jósgömböm, inkább megvárom a jobb fotókat róla..
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2020
Megnézem neked, volt egy zacskónyi egy dobozban. Nem igérem, hogy meg is találom. Priviben a többit.
Akármilyen gyatra, homályos képeket látunk, valószínűsíthető, hogy a billentyűzetből egy darab kábel jön ki, míg a képcsöves egység alján, hátul hálózati kábel, biztosíték, és két-három interfész csatlakozó látható. Azon a vékony kábelen nem kaphat tápot egy akkori akármilyen számítógép, különös tekintettel arra, hogy ott kellene visszajönni a megjelenítés jeleinek is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |