Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 400-600°C hőmérséklet előállitása elektromosan
Lapozás: OK   1 / 5
(#) Peti989 hozzászólása Jún 7, 2008 /

hali emberkék!
Én valami olyasmire gondoltam h egy szivargyujtóval meg lehetne csinálni. Kicsit utána néztem és valami acél spirálból van. Az acél ha jól tudom olyan 1350°C körül olvad meg és ha meg nézük az autóban használat közben jó vörösen izzik és az olyan 1000°C körül szerintem meg lehet. szoval csinálni hozzá egy valami szabályzó félét ami nem engedi h 600°C fölé menyen és mivel ez egy kicsit kicsi felület ugy gondoltam h ha 3db-ot párhuzamba kötök az jó lenne. ez az én elképzelésem várom az ötleteket.
az fontos lenne h 12-24V-os legyen.

várom a jobbnál job bötleteket.
(#) AMD válasza Peti989 hozzászólására (») Jún 7, 2008 /

Mire kellhet 600 fok.
(#) Peti989 válasza AMD hozzászólására (») Jún 7, 2008 /

hát elég hülye dologra de nygon kéne
amúgyx vizipipába a szén helyet

Szerintem köss össze 2 szivargyújtót 12 voltra. Ha nem elég meleg akkor elég 1 is. Ha 24 voltra kell akkor kétszer annyit teszel bele. Ha nem jó akkor kitalálunk mást.

Pl. így:

ahha valami ilyesmire gondoltam én is csak nem tudom h a szivargyujtó mennyire birná a folyamatos üzemet maxon mert kb 2-3órát jó lenne ha bírna folyamatos üzem alatt
a feszültség az meg inkább jóbb lenne 12V-ról
de viszont lehet ugy is jó lenne ha ketöt sorba kötnék 12V-on mert ugy akkor elvileg fele ugy fog teljesíteni mint 12V-ról.

De mondjuk egy hőkapcsolo mindenféle képpen kéne belle fő a biztonság

Nem biztos hogy bírni fogja úgyhogy kettőt köss sorba.

Bimetállal meg lehet oldani a hővédelmet. Ha egy szivargyújtót kötsz 12 voltra akkor bimetállal be birod állítani hogy milyen hőmérsékletet produkáljon, ha eléri kikapcsol ha kicsit hűlik akkor bekapcsol.

köszi AMD már csak valahonan be kell szereznem a szivargyujtót de hogy honan

amúgy ezt a bimetálos vagy milyen dolgot valahogy eltudod nekem magyarázni vagy h hol lehet ilyet szerezni

Van két külömböző fémlemez egymásra forrasztva/préselve ami nem egyformán tágul ha emelkedik a hőmérséklet. Így ha felmelegszik a szivargyújtó akkor a lemez elhajlik és megszakítja az áramkört, amikor hűlik akkor kiegyenesedik és zárja az áramkört.

Bővebben: Link

ahha vágom akkor ez lesz az "a" terv de nem akarok csak erre az egyre támyszkodni szoval ha lenne még valami más ötleted mivel lehetne elérni ezt a hőmérsékletett

ja és ez a bimetált hol lehet be szerezni?

Így működik:

bimetál.JPG

Pl. vasalóból tudsz kioperálni. Ha ugyes vagy akkor házilag is tudsz csinálni.

Ez elég egyszerű. De elektronikával is meg lehet oldani. Egy termisztor érzékeli a hőmérsékletet(ha nem nyúlik ki) és egy teljesítménytranzisztor szabályozza a szivargyújtó hőmérsékletét. De én inkább a bimetált javaslom.

nagyon szépen köszönöm ez egy jó ötlet el leszek vele egy darabig

és valami más ötlet h hogyan lehetne elérni max 600°C

Szerzel egy hőmérőt és úgy álítod be a bimetált hogy kb. 600 fokon tartsa.
(#) AMD hozzászólása Jún 7, 2008 /

Szerintem ennél egyszerűbb nincs, én így csinálnám. Ja és sok sikert.

ahha azt vágom de én ugy értetem h arra nincs-e valami ötleted h nmem szivargyujtóval hanem valami másal felfüteni 600°C-ra

Pl. villanybojlerből, vasalóból, hajszárítóból kioperát fűtőszállal de azt kb. a huszadára le kell rövidíteni ha 12 voltra akarod kötni. Szivargyújtót autókereskedésben vagy bomtóban tudsz venni és jobban is jársz vele.
(#) AMD válasza AMD hozzászólására (») Jún 7, 2008 /

Elektroncsőben van ha jól tudom katódfűtés. Azzal is meg lehet oldani ha felmelegszik 600 fokra.

ahha okés akkor ezt kiprobáljuk sztán ha nem ójó akkor keresünk valami mást

nad e gyorsan szét kaptam egy vasalót és van benne ilyen bimetál
(#) Peti989 válasza Peti989 hozzászólására (») Jún 7, 2008 /

kiprobáltam egy gyufával és volt olyan pont ahol nem kapcsolt ki jó mondjuk a gyufa elég kicsi felületett melegít fel de azért fél siker h majd nem a begyedéig volt csak tekerve és még nem kapcsolt ki
természetesen ezta negyedet ugy értem h kiszedtem a pöcköt ami szabályozta h meddig lehesen tekerni
(#) Szebence válasza AMD hozzászólására (») Jún 7, 2008 /

Szia!

Mi ez a bemitál? Mert nekem kellene majd egy fűtőszál vagy fűtőbetét meg hőkapcsoló, és a hőkapcsolóval kellene állítanom a hőmérsékletet 100 és 400 fok között és ha eléri, lekapcsol, ha X fokkal csökken a hőmérséklet, újra bekapcsol, vagy csak egyszerűen nem engedné X fok fölé, hanem folymaatosan tartaná a hőfokot...
Nem tudom mi ez a bemitál, meg azt sem, hogy ilyen fűtőszálnál ez megoldható lenne?
(#) Kinka István válasza AMD hozzászólására (») Jún 7, 2008 /

Az elektroncsövek fűtőszála vákumban izzik,levegőn azonnal elég,s a teljesítményük is kicsi.Szerintem erre a célra alkalmatlan.
(#) Kinka István válasza Szebence hozzászólására (») Jún 7, 2008 /

Az előző oldalon AMD belinkelte,ott láthatsz egy vasaló hőkapcsolóját ami a célodnak megfelel.
(#) Szebence válasza Kinka István hozzászólására (») Jún 7, 2008 /

A fűtőszál, simán képes felfűteni 500 fokosra is...
A vasaló azért nem jó, mert ott csak az van hogy 1,2,3 fokozat, én azt nem tudom, hogy hány fok... márni meg ne mtudom
(#) tams hozzászólása Jún 7, 2008 /

mivel, 12 voltra kell ezért feltételezem autóba akarod, de legalábbis hordozhatóra.
Namármost én először megnézném hány amperes biztosíték van a szivargyújtónak és elgondolkoznék, hogy egy 2 órás pipázgatás után be tudom-e majd indítani az autót.
(#) Peti989 válasza tams hozzászólására (») Jún 7, 2008 /

hali tams
nem autoba szeretném hanem csak simán szóval ha othon vagyok fogok egy adaptert aztán hálozat ha meg valahol kint a pusztán akkor meg egy aksiról de egy olyan aksiról ami csak a pipáé

Pl: pince buliba egyik haveroméknál a pincében nincs áram aztán aksirol szerintem menne 2órát
(#) tams hozzászólása Jún 7, 2008 /

húha az még rosszabb, ahhoz elég izmos trafó kell majd szerintem.
(#) Peti989 válasza tams hozzászólására (») Jún 7, 2008 /

lehet de majd azt valahogy kitaláljuk mondjuk elöször 230V-ra szeretem volna de hát ugye egykis alkohol hatása alatt biztos lenne valami probléma

ugy h inkább a 12V-nál maradtam vagy lehet még 24V-os is majd meg látjuk mit tudnak a szivargyujtók
Következő: »»   1 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem