Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ATX-táp problémák, meghibásodás
szilva: A kondiknak semmi bajuk!
Oszciszkóp mellet is elég zajos, és nagyon nem stabil a fesz! Terhelem az 5V és 12V -os ágat, a 12V nővekszik, az 5V csökken! 12+- van, 5V+- nincsen! Ja és még az ofszet sincsen renben, a pozitív félhullám meg betorzul erősen! ( ez váltotta ki a zajt ) Ja és ez egy teljesen új táp, nem akarom megjavítani, csak kimértem az összes hibáját! Az elkóknak az EMS értékét nem mértem ki, már a szervízben is közöltem az adatokat! Proba: Ha földhurokra gondolsz, akkor tévedsz! Az antenna igaz nincsen bevonva az EPH -ba, de viszont galvanikusan le van választa minden, mindentől! (Az öszes TV egymástól is) ( korábban az LCD TV dugott koax kábelen keresztül, a komonens jelvezetéken át volt földhurok a számíítógép földelése felé!!!) A számítógépnek földelése van! A villanyszerelést, anno én csináltam! Érintés vdelemnek is megfelel, 0,394Ohm volt mérhető hurokellenállás a Lakás legtávolabbi pontján! Ja ha földhurok van, a kép sorfekvenciája megfut (több helyen "behasad" a kép, és jellegzetes vonalak, vagy bemélyedés észlelhető), de a képen nagyfrekvenciás, interferencia jelenség figyelhető meg!
Hát nem tudom, hogy mennyire mérted azokat a kondikat, de mondjuk tételezzük fel, hogy tényleg nincs velük gond. (Azért a kapcsolási zajnak a hálózatra történő visszakerülése erősen függhet ezeknek a puffereknek a meglététől, állapotától. A korábban írt 50Hz-es kerregés is arra utal, hogy a hálózati puffer-oldalon nincs valami rendben, óriási a brumm az egyenfeszültségen, amiből a DC-DC konverter dolgozik, és a szabályozás próbálja ezt a brummot kiigazítani.)
Akkor még egy ötletem lenne, mert olyannal is találkoztam már. Volt egy halott táp, ami kimeneti oldalon diódazárlat és egyéb apróságok kicserélése után már elindult a próbapadon, látszólag jól működött. Ám a rendes 230V-ba bedugva ciripelt, csúnya, hallható hangja volt, ez terhelésre változott. Kis értékű (~30W) műterhelésre látszólag működött a szabályozása, de a kimeneten szkóppal nézve borzalmas amplitúdójú zaj volt látható. Elég sokat gyököltem vele, szkóppal nézegettem a meghajtást (elég aszimmetrikusnak látszott), mire kiderült, hogy a vezérlést a nagyfesz oldalra átvivő tekercs meghajtásánál az egyik kis (talán 2SC) tranzisztor volt hibás (ha jól emlékszem szakadt). Szóval féllábasan ment a vezérlés, még csodálkoztam is, hogy ebbe nem halt bele semmi a nagyfesz. oldalon. A szabályozás viszont képes volt annyira kihúzni a hibát, hogy látszólag (pl. egyenfeszt mérve a kimeneteken) teljesen jónak látszott a táp. Lehet, Nálad is valami hasonló bibi lesz. Bár ha garanciális, akkor inkább a szervizesek állapítsák meg
Kössz az infót, amit írtál az igen érdekes, nem semmi!
A boltosnak csak azért magyaráztam, mert okoskodott, hogy biztosan túlterhelhetem, meg azt hogy, megpiszkáltam! De azért megkérdeztem hogy ez milyen érvvel állítja, és lemeri e jegyezni jegyzőkönyvbe? (utalva a fogyasztóvédelmi főfelügyelőségre, mókás arccal). Hát egy erős NEM volt válasz, ezért magyaráztam el neki az én felvetésemet (méréseimet), és valamilyen szinten megértette! Délután folyamán hívnak vissza a szervízből, hogy mi szált el a táp hibájából, aztán küldi a központi szervízbe, aztán reménykedhetek, hogy valamikor vissza kapom a gépem.
Én csak sima zavartatásra gondoltam ,nekem a burkolat nélküli pc zavarja a rádiót ,gondoltam hátha.
Értem, köszönöma segítséget!
Üdv mindenkinek!
Na elszállt a vidokártya és holnapra kapom vissza a gépem. Namost a szervizeseknek megadtam a számom, de én hivogattam öket hogy mi van! Aztán elkezdtek b*szogatni, hogy egy ventillátor, okozza a hibát! Ekkora f*szt, minden elektronikai tudás nélkül rendelkező eber hogy tudja ilyen einsten módra megállapítani, "na ez itten okozza a gebaszt"! Nektek ehhez mi a véleményetek? Erről a konfigról van szó! (a képen látható zöld ventillátorrólvan szó, ami a videókártyát hűti.)
Vissza kaptam a gépem, szerencsére, jó!
De: még mindig ez a halk. de jellegzetes kattogást hallatja (50Hz), és zavarja az adást! A tápfeszültségek: +3,3V =3,3 +12V (igen változó)= *14,44-15,26V? +5V = 5,54 -12V =-10,79? -5V =-0,13-6,7V? (*=kicsit azért sok ez az érték!!!) Rohadtul úgyérzem, hogy megint egy hetet SEM fog kibírni.
Én egy ilyen tápra nem bíznám a gépet!
Az normális, ha az +5V-ot terheled, és az stabil marad, akkor a +12V felfelé megy, 13V is elfogadható.Efelett a komparátoros szimmetriavédelemnek már le kellene lőni a vezérlést a TL494 4-es lábán keresztül.
A feszültségeket méred vagy a gép BIOS-ából olvasod ki? Ha méred, akkor milyen műszerrel?
A tápon ülő tüskék, amiket a kapcsolóüzem okoz meghülyíthetik a digimultik egy részét a BIOS meg nagyon vad butaságokat is tud mutatni.
Ezaröhej,hogy a bios alatt,
12V+= 11,9 5V+= 4,93 3,3V= 3,30 Amiket mértem, följebb, azt az everesttel diagnosztizáltam ki. Lehet csak csúcsértéket mér? ( -és lehet hogy csak a tüskékre "hülyül" be? Mert 0,17 ismér (a 12V+ hálózatban ) igen tartósan (gondolom a mintavételezési ráta miatt), de ezt tudom hogy nem ennyi, mert akkora gépről nem tudnék dolgozni, (Gammelni)!) Elég pontatlanul jelzi ki az adatokat. (én mégépnél ilyet nem tapasztaltam soha!!!) Műszerem nincsen, csak ha átmegyek egy ismerősőmhöz, akkor tudnék mérni. (ott van minden oszcitól kezdve minden.) De erre lehetsőég nincsen! Ja a táp hallatja ezt a fura kattogást, a vidókártya méginkább ciripell, "fütyüll (lehet a toroidinduktivitások). Szóval amint lesszrálehetsőgém, azonnal beviszem a szervíze a tápot, és a fogyasztóvédelemmel, fogom kizsigereltet ni belőllük, vagy a pénzt, vagy egy teljes ibátlan, tökéletes, tápot adjanak!
A bios és az everest ugyanonnan olvassa ki a mért értéket. bios alatt nincs úgy terhelve az 5V, ezért áll meg a 12V rendesen. Műszerrel mérd le ezeket, az alaplapnak illyen téren nem lehet hinni.
Lenne egy igen jó kérdésem!
A alaplap -5V -os ágát mire használja? Nekem a boltos azt mondta: -hogy semmire nem használják az alaplapok! -...De akkor a tápteszteren miért van ott a -5V jelző led, illetve ez a szál bevan kötve, mind a tápegységbe, és az ATX csatlakozóba! Akkor most mi az igazság?!
Manapság már valóban nem használja az alaplap, én is úgy tudom, ám régebben, még az XT-s korban, szüksége volt rá néhány perifériának.
De egy árammérést a -5V-os vezetéken megérne a dolog! Ha van áram, akkor lebuktunk!!
Kössz a gyors választ!
Akkor miért, van bekábelezve beforrasztva az összes hozzátartozó "komponens" a tápegység nyákjára ( a tápteszter azt mutatja, hogy nincsen jelen -5V), és az alaplapom, User's manual -jában is jelezve van! (alaplap: ASUSP5B, tápegység: CHIFTEC 550AB A)
Illtve az XT-s alaplapoknál, mik voltak azok a perifériák amik emésztik a -5V-ot?
:nemtudom: Lehet, hogy mégis kell az?? Memóriánál, videónál tudnám elképzelni...na mindegy nekem nagyon jó, hogy ott van, örülj neki te is.
Örülök is hogy ott van! (-csak annak nem hogy nem ad -feszt.)
annyit tudok hogy pont a memóriánál nem kell, mert a memmóriák lábkiosztását tudom, és ott 1Tonna GNDvan.
Semmilyen memóriának nem kell -5V?
Nem hát, mert az +5V és a GNDt kapja meg. (nemtudom miért, de a lábkiosztásán eznem szerepel ott)
Én nem offolnék tovább, de a számítógépekben az XT-től napjainkig sokféle memóriát alkalmaztak, elég változatos tápfeszültség igényekkel.
Az biztos még a 3,3V -ról nem is beszéltem, de itt egy link megnézheted, hogy ne legyen szét OFF-olva annyira ez a téma.
ON
Az ISA buszos videókártya (S3) ugy emlékszem használja a -5 V -t
akkor erre jól emlékeztem, mert nekem is rémlett a dolog, kössz a fáradozást.
Hello!
Van egy atx-es tápom, a következő hibákkal: készenlétben: PSON vezetéken 2,05 V van jelen de bekapcsaol ha földrehúzom, bekapcsolva 3,3 helyett 2,83 V 5V megvan 12 helyett 11,3V ezeket az értékeket multiméterrel mértem. Égésnyom nincs a nyákon, elkók nem púposak (igaz ESR-t nem mértem mert nincs mivel). Mi lehet az oka ennek a jelenségnek? :nemtudom:
Hello!
- Valószinűleg a készenléti táp szabályzójával van valami baj. Ha jól emlékszem a lila vezeték ennek a +5V-ja. azt mérd meg. - Ha terhelelenül mérted a feszültségeket, nem biztos, hogy rosszak az értékek, mert összefüggenek. Csak együttes terhelés alatt adják ki az értékeket. Szóval meg kellene terhelni. (nincs és nem is lehet külön szabályzója a +5 és 12V-oknak.) üdv! proli007
Nem írtam meg, de a készenléti tápot ellenőriztem és megfelelő stabil 5V van rajata! Terhelve még nem teszteltem, mert csinálni kellene hozzá valamilyen műterhelést, erre pedig nem volt még időm! Egyenlőre erre jutottam, igyekszem többet bűvölni az eszközt, csak idő kérdése!
sziasztok van egy 450 w-os atx táp a gépemben és egy ideje hallok egy halk de k....ra idegesitő sípoló hangot. Nem régi a táp jó lenne ha nem kellene újjat venni. Talán tudtok segíteni abban hogy mire számitsak, mi történhet vagy hogyan tudnám megelőzni a bajt. Köszi
a megoldást nem tudom viszont nekem is ez a problémám és jó lenne ha kapnék valami megoldást
Hat szia,eleg kezdo vagyok de azert van egy otletem,vannak benne ferrit magos transformatorok,es lehet hogy ezeknek a magjai sipolnak,szet kell szedni,es meghallgatni hogy honnan jon a hang.a ventillator meg nem hiszem hogy sipol,na a trafokat nezd meg,szaz szazalekra mondom hogy azok sipolnak.Ez a hang amit hallasz kb 20Khz es lehet,ezt csak ugy erdekessegbol mondom hello
rendben majd holnap szét is szedem mert sötétben nem szeretek árammal szórakozni de ha szét is szedem akkor mit csináljak vele?..cseréljem le egy valami másabb értékűre vagy egy ugyan ilyenre csak újra?..egyépként tényleg valahol 20kHz körül lehet mert anyum néha hallja néha meg nem szóval ingadozik a Hz de ez a hálózati frekvenciától lehet szerintem
|
Bejelentkezés
Hirdetés |