Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Eltudnàd nekem küldeni esetleg emailben vagy messengeren?
Sziasztok !
Van ám fejlődés. Android telós fémkereső. No, de a szokásos kérdés: megvan e már a grál ? Illetve ennek az Androidosank van e valami nyílt forrásű kódja a githubon ? Én még csak most csöppentem ebbe, de a csúcsnál kéne kezdeni már akkor nem a legalján. mateatek látom a videóidat az indán, valami már csak van ami működik azt látom. Üdv.
Kétlem, hogy lenne hozzá nyílt forrás. Kinek pakolná ki? Kevés olyan ember van, aki vágja az adott eszközt, hogy azt miként kell programozni és a fémdetektorok lelki világát is ismeri annyira, hogy értse a programot.
Pár ember azért létezik, akinek ez nem gond.
Mesterséges intelligenciát ráhúzva nem lehetne tanítani is ezt az eszközt ? Mint sok más egyebet, ezt is fel tudná ismerni, a sok frekis sweepet ráengedve, ami visszajön görbe, stb. ? Ezek a mostani telók már bármire képesek szinte és elég gyorsan. Sőt egy robotra szerelve még ki is ássa amit talál, mi meg csak ülünk a stard parton és elénk hozza a sok aranygyűrűt.
Én egy ilyen géphez nem nagyon tudok hozzá szólni. Annak is örülök, ha egy közönséges mikrokontrollert rá tudok venni fémkeresőzésre. GPS-re nincsen szükségem közben. A kijelzőn látható sok millió információ meg eléggé felesleges. Csak az tesz ilyeneket a gépre, aki még nem keresőzött igazán. Vagy a földet nézem, vagy a gépet. De ha a gépet is nézem, hát eléggé nehézkes nézegetni lengetés közben a gépen lévő oszcillogrammokat figyelni.
A hardveres részében nem nagyon hiszek. Azt még el tudom képzelni, hogy a fejhallgató erősítő résszel meghajtanak egy adó tekercset. Persze rezonancián nem lehet, mert a keletkező nagyobb feszültségű jel esetleg hazavágja a telót. Ha a Samut nem is, de a Hüvelyt, vagy a Szifont talán. A vett jelet meg egy valamilyen mikrofon erősítő, valamilyen átvitellel erősíti, valamilyen szintre. Ezután meg valamilyen ADC, valamilyen mintavételi sebességgel, valamilyen fáziszajjal mintát vesz a jelből. A vevőerősítő nagyon fontos fokozata egy fémdetektornak, jó néhány követelménynek meg kell felelni. A fémdetektor az egy elég specifikus hardver. Ezt egy mobil telefonnal helyettesíteni szerintem komoly kompromisszumok árán lehet csak.
"Conventional Very Low Frequency (VLF) detectors in Induction Balanced (IB) structure use two coils in DD configuration."
Igazából már itt sántít ez az egész. Akárhogyan nézegetem a fotókat, ez szerintem nem DD.
Sziasztok!
Igsl építésébe kezdtem.Van valakinek eladó fejsablonja?
Széttúrtam a műhelyt és találtam egyet régebbről. Ha állod a postát, vagy eljössz érte, akkor ajándék.
Természetesen nagyon örülök ,írtam priv üzenetet!
Sziasztok!
Igsl fejsablont keresek(10" 254x137),nincs véletlenűl valakinek?
Szervusztok!
Fortune-M detektor építők segítségét kérném a keresőfej adatairól:Menetszám, huzal átmérő.Kerestem a geotech-n,de nem találtam a sok oldal leírás bogarázásán. Lehetséges,hogy átsiklottam felette. Egyébként sajnálom,hogy ides-tova 2 hónapja nincs új a nap alatt.Talán már nincs akit érdekel ez a topik? Idézet: „Talán már nincs akit érdekel ez a topik?” De, hogyne lenne. Csak még nincsen érdemben semmiről írni. Csak terv van, a kivitelezés fázisában. A terv a következő: A nyélen lévő készülék teljesen lecsupaszítva lesz. Se hangszóró se gombok, se LCD. Csak egy ki-be kapcsoló. Rádiós kapcsolatot csinál egy másik, zsebben lévő készülékkel, amin lesznek a kezelő szervek, LCD, és hang végfok. A zsebben lévő eszközből megy a füles a fülbe, így nem vagyok összedrótozva a géppel. Csak lassan épül, mert kevés rá az idő és sok apró részletet kell megoldani. Mivel a zsebi készülék 1 Li-Ion celláról direktben fog menni, meg kellett oldani az LCD kontraszt automata szabályozását. Mivel feltöltött akkunál (4 V) a kontraszt feszültség akár pozitív is lehet, addig a teljesen lemerült (2.8 V) akkunál már 1 voltnál is nagyobb negatív feszültséget kell az LCD-re juttatni, úgy, hogy a kontrasztot folyamatosan és automatán szabályozza. Illetve a kellően gyors rádiós kapcsolat is szükséges a két egység között és sok más, ami majd csak későn fog az eszembe jutni.
Örülök az új fejlesztésednek,kíváncsian várom a végeredményt.Ha jól emlékezem
a fortune/vagy a Kpot/is épített hasonló elven működő detektort.De például ma akartam a geotech-n más okból a fortune-t keresni,de valamiért eltűnt valamennyi típusa. Remélem ha elkészül beszámolsz az eredményről. Sok sikert a fejlesztésedhez.
Szia!
Ne automata kontrasztot akarj megvalósítani szerintem, hanem keress egy jó hatásfokú buck-boost konvertert a tápba ha 3.3V kell. Ha 5V akkor használj sima boost konvertert.
Helló!
Egy automata kontraszt alkatrész igénye nekem 2 ellenállás, 2 kondenzátor és 2 diódára jött ki, plusz a szoftver. A konverter ennél több alkatrész. Illetve, ha áteresztő tápot akarok, akkor az már 2 cella.
IP5306 - töltésvezérlő + 1 cellából 5V-ot állít elő, alig pár alkatrésszel!
Már megoldottam. Az MCU timere PWM jelet generál. Két diódás, két kondis negatív feszültség átalakítót hajtok meg vele. Ha nagyon kicsi a négyszög kitöltése, akkor kicsi a negatív feszültség, ha 50% a kitöltés, akkor nagy a negatív feszültség. Az MCU referencia feszültsége és a negatív feszültség közé tett feszültség osztó feszültségét figyelem, azt hasonlítom az akku feszültséghez és már meg is van a kontraszt az LCD-n.
De ez a kis IC frankó, köszi, hogy felhívtad rá a figyelmemet.
Sziasztok!
Aki épített már Surf-öt, annak körül belül hány centiről érzékeli az érméket? Az enyém csupán 10-13 centiről kezd el jelezni egy 10 forintost, nagyobb fémet, pl sörös dobozt 30 centiről jelez. Próbáltam nagyobb tekerccsel is, de ugyanúgy maradt a 10-13 centi. Vagy ez normális, nem kell tőle többet várni? A képen látható verzióról van szó.
Pontos eredményekre nem emlékszem, de ennél többet kell tudnia, ha egészséges a gép.
Innen olvasd át, erről szól. Jobbnak kell lenni az érzékenységnek, talán a duplájának, pontosan nem emlékszem. Ha rendben működik az áramkör, a "Delay" poti (és a "Gain") állításával kell legérzékenyebbre belőni. Oszcilloszkóppal lehet rendesen beállítani.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2020
Köszönöm a választ!
Sajnos oszcilloszkópom nincs, az a helyzet, márpedig úgy látom anélkül nem sokat lehet tenni az ügy érdekében.
A "Delay" potival azért lehet próbálkozni, a "Gain" -al szintén. Ha 10cm a 10Ft.-os, akkor nagyjából jól működhet, esetleg az előbbi (Delay) finomhangolás segíthet.
A Gain az a beültetési rajzon Thershold felirattal jelzett poti, ugye?
Ezzel a Thershold-al, és a Delay-el hangolom, de drasztikus javulás nem történik. Idézet: Nem. Enyém másik nyák változat, csatolt képen. Nem tudom elektronika ugyanez-e. Itt látható a "Treshold" és "Gain" potik szerepe. „A Gain az a beültetési rajzon Thershold felirattal jelzett poti, ugye?”
Na igen, az enyémen csak Delay, és Thershold van.
Nem igazán értek az elektronikához, szóval csak sötétben tapogatózom, de úgy látom a tied alapján, hogy az LM358-hoz van köze a Gain-nek. A harmadik és a hetedig láb közzé van betéve a poti, valamint egy 1 uf fondenzátor. Az én kapcsolásomon a harmadik, és a hetedik láb között csupán egy 470nf kondenzátor van. Ha jól gondolom, itt kéne valamit változtatni, hogy hangolni lehessen a Gain-t?
Akkor a tiéd maximális erősítésen van, nem kell változtatni. A potival csak csökkenteni lehet az erősítést (leoszt). Nálam is maximumra van állítva, ekkor mintha ott sem lenne.
Akkor viszont marad a Delay hangolása, mint opció.
Végülis így is használható, nem nagy kincsre megyek, csupán egy kis szórakozás a cél. Mindenesetre köszönöm a segítséget!
Kezd alakulni a gép, már működik.
A dobozolás hagy maga után némi kívánni valót, de a költséghatékonyság miatt ezek a dobozok a másodvirágzásukat érik. Mindkettőben beépített akkuk vannak, amik a költségek kímélése végett kidobott okostelefonokból lettek kikukázva, mert még tökéletes állapotúak. A gépben kettő, a kis egységben egy darab. Bekapcsoláskor (bekapcsolásokkor) a kicsi egység megkeresi a gépet, sikeres találat után fölkonfigurálja. (frekvencia, talajkiegyenlítés és diszkrimináció) Ha ez sikerült, akkor a gép elkezdi ontani a pici egység felé a nyers adatokat, amiket az feldolgoz és az eredményt küldi a hangszóróra, vagy a fülesre. Persze, az egész koncepciónak csak fülessel van értelme, mert hangszórónál hagyhattam volna a régi gépemet is. De füles használatakor nem vagyok összedrótozva a géppel. Ez sokszor nagy előny. Az összes beállítást a pici egységen kell beállítani. Ezen van az LCD, az enkóder és a hangerőszabályzóval kombinált bekapcsoló. (Az enkóder programozása érdekes volt, mert a neten sok száz soros programok vannak erre a célra. Mivel nem értettem őket, így megcsináltam 9 sorból.) Egyenlőre még a gép programja nincsen teljesen készen, mert a rádiós kapcsolat bonyolultabb volt, mint gondoltam és erősen visszavetett. Ha teljesen készen vagyok vele, csinálok egy videót.
Gratulálok a fejlesztésedhez!Ahogy az eddigiek,úgy ez is sikerülni fog.
Várom a róla készült videót,de úgy gondolom mások is.Ez már a kereső építés és keresés felsőbb kategóriájába tartozik. Üdv:alita
Tiszteletem Uraim!
Átolvastam a fórumot és kedvet kaptam egy kereső építéséhez,ehhez kérnék segítséget.Biztosan lesznek bugyuta kérdéseim,de előre elnézést kérek a Tisztelt segítőktől.Szeretném az IGSL -t megépíteni,még akkor is,ha alkatrésztemető.Alkatrész szinte minden megvan egy IC kivételével.Ez az LF351 lenne,ez itt vidéken beszerezhetetlen.Esetleg LF357 jó lehetne helyettesítőnek? mateatek fórumtárs nyáktervét használnám a javítottat.Nincs 4,7µF bipolár elkóm,sima 10µF elkókból kialakítva életképes lenne a megoldás?Hangszórónak megfelelne a 4 vagy 8 ohmos 1-2W hangszóró?Mellékelem a rajzokat,hogy ne keljen keresgélni és egyértelmű legyen amiről beszélek.A lay filét nézegetve a 2N2907 tranzisztor lábkiosztása a nálam lévő példányé fordított,de ez nem befolyásol semmit.Először az elektronikát építeném meg.Ha úgy gondoljátok,hogy nem érdemes megépítenem,kérem,nyugodtan írjátok meg! Köszönettel! |
Bejelentkezés
Hirdetés |