Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3543 / 3979
(#) proli007 válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 4, 2020 /

Akkor nyugodtan elhagyhatod a kondit és az ellenállást is, ha a jel logikai kimentről érkezik.
(#) jani1987 hozzászólása Dec 5, 2020 /

Hogyan oldanátok meg 3 led (piros, sárga, zöld) váltott világítását? Adott egy 2 méteres papír cső amit méretre vágok és ebbe szerelném a falnak fordítva.
(#) Bakman válasza jani1987 hozzászólására (») Dec 5, 2020 /

Pl.: Bővebben: Link. Működik némi módosítással, olvasd el a következő hozzászólásokat is, a megoldás is ott van.
(#) Gafly válasza jani1987 hozzászólására (») Dec 5, 2020 /

Hangulat villágitás lenne belőle, valami ilyesmi, vagy fényeffekt, vagy fényorgona?
Illetve LED szalag, vagy diszkrét LED-ek lesznek benne?
(#) jani1987 hozzászólása Dec 5, 2020 /

Hullámokban világítana. Egy sorban lesznek és vagy 12 darab led lesz benne.
(#) Gafly válasza jani1987 hozzászólására (») Dec 5, 2020 /

Akkor jó lehet neked a Bakman által belinkelt kapcsolás, ámbár pár dolgot figyelembe kell venned:
- A különböző szinű LED-ek nyitófeszültsége eltér,
- A szubjektiv fényességük is eltér (ami nem feltétlenül baj, sőt akár még jobbá is teheti az effektet),
- Viszont akkor sakkozni kell azzal, hogy mennyi LED-et kötsz sorba (3*4 logikus választás),
- És mekkora az előtét ellenállás (ami nincsen a linkelt rajzon),
- Ugyanakkor nem biztos hogy magától elindul...
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2020
(#) bitmixer válasza attika hozzászólására (») Dec 5, 2020 /

Szia, egy kicsit el voltam havazva, de most mondok egy tippet, némi elmélettel alátámasztva.
Megnéztem az xl6009 tipikus bekötését 18V-os kimentű step-uphoz. A kimeneti osztója 13,8/1,0 kOhm, a referencia-feszültsége (speckó szerint is) 1,25V. Nomármost, ha az osztási pontról erőszakkal elviszel I áramot a test felé, akkor a kimeneti fesz kénytelen lesz növekedni I*13,8 kOhm értékkel. Hogy tudsz onnan áramot lopni úgy, hogy az a bemeneti feszültséggel (valamennyire) arányos legyen? Úgy, hogy egy FET-et kapcsolsz az osztási pontra (azaz az IC 5. lábára) és a FET gate-jét pedig a bemeneti feszről leosztott feszültséggel vezérled. A FET-ek az 1-2 V-os tartományban úgy viselkednek, mint egy vezérelhető ellenállás. A konkrét FET típusának és az osztónak a függvényében biztosan be lehet hangolni az áramkört úgy, hogy a gyakorlatban jól szuperáljon.
(#) zozi530d hozzászólása Dec 6, 2020 /

Sziasztok.A következő problémára szeretnék tanácsot kérni.Egy zöld led helyére szeretnék valahogy beszerkeszteni egy 5 voltos rellét.A led müködés közben 0,5volt feszültséget mértem.Amikor nem müködik a led amit nem értek akkor 2,6volt mértem.Válaszaitokat köszönöm szépen.
(#) Gafly válasza zozi530d hozzászólására (») Dec 6, 2020 /

Idézet:
„A led müködés közben 0,5volt feszültséget mértem.”

Az lehetetlen.
Pontosabban lehetséges is lehet, de a következő alapvető kérdésekre azért szükség lenne a korrekt válaszhoz, legfőképpen:
- Miben?
- Hová?
- Miért?
(#) zozi530d válasza Gafly hozzászólására (») Dec 6, 2020 /

Ez egy hőmérő ultrahangos talán.ha jó a hőmérséklet akkor egy zöld led sor üzemel.Egy viz szivattyút indítaná mely vissza hűti , a szivattyú 230v os mágneskapcsolóját vezérelné.
(#) nedudgi válasza zozi530d hozzászólására (») Dec 6, 2020 /

Mekkora a tápfeszültség, honnan ered (mennyire terhelhető) ?
A LED világítása ezentúl is szükséges?
Az 5V relé valószínűleg gyenge lesz a mágneskapcsoló vezérléséhez.
(#) Gafly válasza zozi530d hozzászólására (») Dec 6, 2020 /

LED sor esetében hihető a feszültség multiméterrel mérve, különösen multiplex vezérlés esetében.
Használható, vagy jó javaslatom nincsen (bocsánat).
(#) zozi530d válasza Gafly hozzászólására (») Dec 6, 2020 /

Azért köszönöm szépen.
(#) zozi530d válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 6, 2020 /

A led sor világítása a továbbiakban nem szükséges.Az 5 voltos relét már próbáltam egyelőre bírja.A mágneskapcsoló egy kis finder relé.40.51
Már próbálkozásaim voltak egy bc 182 kötöttem rá a relé mint egy morze zúg.
(#) nedudgi válasza zozi530d hozzászólására (») Dec 6, 2020 /

A D1 anódja megy a LED-re, ha 5V a tápfeszültség.
Az ellenállás értékét be kell lőni, most ez volt kéznél, valószínűleg 470Ω kell oda.
(#) zozi530d válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 6, 2020 /

Nagyon köszönöm a segítséget! Kipróbálom és jelentkezek az eredménnyel.
(#) MrBrown válasza proli007 hozzászólására (») Dec 6, 2020 /

Köszönöm szépen, kivettem mindent (100Kohm + 100nF) a 13-as lábról és stabilan működik.
Azt szeretném még kérdezni, hogy a reset lábról tovább fűzhetem-e a jelet galvanikusan egy következő azonos bekötésű 4017 13-as lábára?
A tervem ezzel egy nixie óra építése MPS-A42-es tranzisztorokkal.
A Te kapcsolásoddal egyszerűbb volna a beállítása, mert nem a nagyfrekvenciás "megpörgetős" módszert kellene hsználni, hanem az óra-perc számláló 4017-eknek lenne dedikált beállító gombja.
(#) freddyke hozzászólása Dec 6, 2020 /

Sziasztok! Egy Proxxon 12V-os, 40W-os mini fúró és köszörűgéphez szeretnék egy fázishasításos teljesítmény-szabályozót (nem PWM-est). Az építés oka a gyári táp magas ára. Van egy 220/12V-os 100VA-es transzformátorom, amelyből megépíthető. A betáp 12V effektív feszültségértékű szaggatott egyenáram (egyenirányított szinuszhullám). Tudjátok esetleg, hogy az adott kívánalmaknak megfelelő fázishasításos teljesítmény-szabályozót honnan lehetne beszerezni készen? Esetleg tudtok-e jól bevált kapcsolási rajzról, amely megépítve biztosan jól működik?
(#) nedudgi válasza freddyke hozzászólására (») Dec 6, 2020 /

Miért nem a fordulatszabályzósat veszed? Egy 18V trafó, egyenirányítva megteszi. 60-80VA és egy graetz kell még hozzá.
(#) Bakman válasza freddyke hozzászólására (») Dec 6, 2020 /

eBay és társain: power regulator dimmer.
(#) szs válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 6, 2020 /

Mert valószínűleg megvan neki, olyan, amilyen.
Egyébként figyelembevenné azt, amit MartyMcfly-nak írtam
https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2395394.html#2395394
Tehát simán rákapcsolhatná a meztelen trafóját (persze, egyenirányítással) -ha a fordulatszabályzós van néki.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2020
(#) nedudgi válasza szs hozzászólására (») Dec 6, 2020 /

(#) szs válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 6, 2020 /

Akkor jó, akkpr kifejezetten hasznos, hogy figyelmeztetted: eleve a fordulatszabályozóst vegye, sokkal olcsóbban megússza a dolgot
Még mindig úgy gondolom, 12V transzformátornál nagyobbat nem akasztanék rá
(#) nedudgi válasza szs hozzászólására (») Dec 6, 2020 / 1

Így használom régóta, egy húsz éves akkutöltővel.
(#) freddyke válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 6, 2020 /

Idézet:
„Miért nem a fordulatszabályzósat veszed? Egy 18V trafó, egyenirányítva megteszi. 60-80VA és egy graetz kell még hozzá.”
Simított egyenáramról nem működik a szabályozható gép, mert abba bele van építve a fázishasításos teljesítmény-szabályozó. További részleteket a másik témában írtam.
(#) proli007 válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 6, 2020 /

Ha tovább szeretnél számolni a 4017-el, akkor célszerű "reset áramkört" kialakítani. Vagy is tegyél egy 10k ellenállást a Q7 lábról az RST-lábra és egy 100nF-ot az RST és a táp közé. És akkor a tovább léptetéshez használhatod a Q7 kimentet.
Mert jelenleg közvetlen van visszacsatolva, így amikor megjelenik a Q7 kimenet, azonnal törlődik a számlánc. De nem biztos hogy ez alatt az idő alatt képes a másik 4017 lépni majd. Ha beteszed az RC tagot, akkor a Q7 kimenet kb. 1ms ideig biztosan magas lesz. És az már biztosítja a következő számláló léptetését.

A diódahíd nem tartalmaz puffert, lüktető egyenáramot ad ki magából, így működik a fordulatszámszabályzás.
(#) freddyke válasza Bakman hozzászólására (») Dec 6, 2020 /

Mindenkinek: Még nem vettem meg a gépet. Másik témában részleteztem, hogy miért a nem szabályozható gépet szeretném.

Bakman:
Idézet:
„eBay és társain: power regulator dimmer.”
Kerestem, mielőtt ide írtam volna, de csak PWM-es találatokat kapok.

Gondolom egy tirisztoros fázishasításos teljesítmény-szabályozóval lenne a legegyszerűbb. Nem találok kész kapcsolást DC 12V-ra. Nekem ezzel semmi tapasztalatom. Ha valakinek esetleg lenne egy működő, vállalható kapcsolása, azt megépíteném.

A szabályozhatóban benne van a fázishasító szabályzó. Ezért olyan kicsi az árkülönbség, mert olcsó, egyszerű megoldást használnak.
(#) janigel válasza freddyke hozzászólására (») Dec 6, 2020 /

Következő: »»   3543 / 3979
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem