Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Szia! Erre a tapogatásra hogyan reagált az IC cseréje előtt?
Ezzel a módszerrel végül is felderítheted, hol szakad meg a jel útja. Vedd fel a hangerőt és tapogasd meg a hangerő poti lábait!
Potinál sincs semmi...
Csere előtt egyik oldal szólt, másik nem. Gombsor gyanusított még, ha a kontaktspray nem segít, akkor szétkapom.
Tudna valaki küldeni egy kapcsrajzot?
Tanyán néztem, de nem enged be, valami gáz van az email címemmel kezd elegem lenni.....
Szia! Mielőtt terhelném vele a HE szerverét, próbáld meg a Tanyán, a Preview alá görgetsz, kipipálod a Chapcha-t, hogy nem vagy robot és Go to download! Kiadós várakozás és download. Napi 5-öt enget, minden feltétel nélkül.
Remek. A hangszín előtti tranzisztorok következnek. Ha ott is némaság van, mérd meg kap-e tápot ez a fokozat. A balance gomb mögött találod.
Sziasztok! Van egy Philips F4212 erősítőm STK2129-el. Először az egyik oldal (A) ment el, majd a másik is később, de előtte zenélt sok évet. Csak nagyon halkan törzan jelent meg a kimeneten a hang. Nincs kint egyenáram. Gondoltam ic hibás, tettem bele egy új (jó eséllyel hamisítvány) 2129-et. A tünetek maradtak: halkan, sisteregve. Jó akkor kicseréltem az összes elkót, tranzisztort és diódát értékeknek megfelelően, hátha itt van valahol a kutya elásva. Nem. Maradt az eddigi. Két ötletem van: AN7060 (előerősítő?) beteg mindkettő vagy rögtön kinyírta valami az új stk-t is, amint beraktam. Előbbit elég nehéz előásni net mélyéről, utóbbit sem sokkal könnyebb. Kifogytam az ötletekből.
Kiírtam a kapcsolási rajzra a mért feszültségeket, minden ki és bemenet üresen. Hátha valaki tőlem gyakorlottabb ember lát belőle valamit és tud segíteni merre induljak tovább.
Szia!
Praktikusabb lett volna méréssel kezdened és csak utána cserélned a tényleg hibás alkatrészeket. A legszembeötlőbb a 7405, 7406 pozíciószámú BC640 tranzisztorok bázisfeszültsége. A bázis-emitter között 0,7 V körüli feszültségkülönbség lehet, esetünkben az emitter a pozitívabb. Mi állhat e mögött? Hibás tranzisztor, vagy nincs meg a 2B jelű +32 V-od, esetleg elmértél valamit. Érdemes felülvizsgálnod miért nem jut a kimeneti egyenfeszültség legalább részben az AN7060 2-es lábára.
Köszönöm a segítséget! Való igaz, okosabb lett volna először mérni, de ez már így járt. Ellenőriztem a két tranzisztort, 7406 rövidzáras volt, cseréltem. A 2B jelű 32V-om nincs meg, közvetlenül a 3537 (jó) ellenállás után mérve, gyanúsan barátok a "B" 33 volttal. Illetve az STK 7-es és 10-es lábán továbbra is -32V van -1,2V helyett. A hibás tranzisztor miatt kint volt 2,4V a jobbos kimeneten, ami megvolt az AN7060 2-es lábán is, ez a hiba megszűnt. Az újramért értékeket erre a rajzra írtam, - számomra - átláthatóbb.
Ilyen az STK2129 belseje. A Tr2, Tr4 pozícióban lévő félvezetők bizonyára rosszak. Az utángyártás sajnos zsákbamacska.
Tehát a 6-7 és 10-11 láb között egy ellenállást kéne mérnem, 2000kohm-ig tudok mérni, nem mutatott ellenállást. Kivettem a 3531 ellenállást és nem volt az stk 7-es lábán feszültség, de a 3533-ról érkező -32V ott van. A rajz alsó sarkában valami védelem lenne vagy miyen áramkör? Vagy mi oka lehet, hogy ott a fesz?
Az ilyen counterfeit STK-ról elég könnyedén lejön a borítás, belenézhetsz mennyire hasonlít az eredetire, nincs veszteni valód. A benne található felületszerelt alkatrészek akár javíthatók is.
A 7411-7412 tranzisztorokból álló bistabil a koppanásgátló és a túláramvédelem. Az AN7060 bementi differenciálerősítőjének az emitteráramát kapcsolja.
Gondolkodtam ezen az STK-n. Az eredeti beszerezhetőségét tekintsük reménytelennek. Helyette egy-egy BDX, vagy BDW komplementer darlington pár, az Re 7 A csúcsáramhoz 0,33 Ω-ra jön ki (2-3 W-os), a 2,2-2,4 V-os hőkompenzálós előfeszültség akár állítható is lehetne. Különösebb NYÁK-ot nem kíván, egy perforálton elhelyezhető. Lásd: Obeliszk TR4!
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2020
Így is tettem. A Tr4 és R4 szépen elégtek, valamint ezeknek a szemközti párja is. Ezt mi okozhatta?
+Köszönöm a kiváltási ötletet, ez pillanatnyilag kicsit magas nekem, de emésztem A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2020
Az R1, R2, TR1, TR2 áramköri részlet nem lett jó. Ebből már mérted az R1+R2-t végtelen ellenállásúnak, a tranyókról semmit sem tudunk, de az ellenállás osztó nélkül nem is működne rendesen.
A 3531+3533 árama nyitásba vitte TR4-et, ezzel egymásra nyitottak a végranyók és tönkre is mentek, ha éppen jók voltak a gyártás pillanatában. Szerk.: lefotóznád valamennyiünk okulására? A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2020
Ez akár jó is lehetett, de sajnos nem az STK2129 helyettesítésére gyártották.
Szia!
Ez hamis, ami a "kisebbik baj", viszont ott a probléma forrása a kép közepén, az egyik tranzisztor lábait összeforrasztották ügyesen.
Megvan még az eredeti is, amiről fogalmam sincs, hogy jó-e. Ki lehet azt mérni egyszerűen vagy szétjön az eredeti is? Ha visszaraknám, a 7-es és 10-es lábon lévő -32V-ot valószínűleg nem honorálná, persze ha életképes még egyáltalán az stk.
Kicsi kínai "smd pákája" nem volt elég kicsi.
Emlékeztetőül.
Kétszer három darlington tranzisztor van a tokban, elérhető lábakkal, nincs akadálya a kiszerelt vizsgálatnak. Az egyszerűség kérdése relatív. Az 1-7 lábakét írom le, a másik oldal a belső rajzról követhető. 3-5 között 0,5-1 Ω ellenállás 5-7 között diódavizsgálóval két soros diódának megfelelő érték 1200-1300. Felcserélt mérőcsúcsokkal szakadás. 1-3 között mint az előző mérés, csak az érték kisebb 2-3 és 5-6 között nem lehet zárlat, vagy egyszerű dióda viselkedés 600 körüli érték Ha ezen a szűrőn átment, rögtönözünk egy 5-10 mA-es áramgenerátort, amivel 1-7 közötti feszültséget fogjuk ellenőrizni.
A 3-5 lábon jó, 5-7en szintén, 1-3 között szakadás, 2-3 között szakadás, 5-6 között 800ohm oda-vissza. Másik oldalon 12-14 között szakadás, 10-12 dióda viselkedés (800), 14-15, 14-16 és 11-13 is szakadás. Kijelenthető, hogy elköszönt?
Sziasztok! Hozzám került egy kenwood ka 550 erősítő. Sajna vihar vert állapotba került hozzám.
Első bekapcsolás után ad élet jelet de a relé nem húz be. Levettem a relének a burkolatát és lenyomtam, hogy bekapcsolt állapotba legyen. 4 kimenete van A-B Rámértem az A oldalt az egyik kimenet jó a másikon 40v DC mérhető. B oldalt ugyan ez a helyzet ott is az egyik kimenet jó. Több mint valószínű, hogy az stk rossz benne? Egyébként STK4893 van benne. Szerintetek hol Kellene kutatni benne?
Sziasztok! Keresek STK40-50 végfokot, nagy segítség lenne ,ha valakinek lenne eladó!
Tel: 06203536988
Üdv!
Nemrégiben vettem olcsón egy Toshiba erősítőt, amiben STK4141-II a végfok. Mivel nekem még egy eredeti IC-m volt, megvettem, mert mi más baj lehet. Kiműtöttem a régit, bele az új és továbbra is semmi működés. Sajnos amit kivettem, szétfeszegettem, hogy megállapíthassam, utángyártott volt-e. A szétfarigcsálásnál talán meg is sérült, de utólag azt mondom, nem ártott volna körültekintőbbnek lennem. De annyira biztos voltam a vég végében, nem nyomoztam, csak miután az újjal se ment. Találtam aztán egy elégett 100 Ohmot - szemre nem volt az, és egy teljesen zárlatos 100u-ós elkót. Mindezt csak azért írom, hátha más is járhat így. Az alkatrész 50V-os és a tápfeszültség +/- 35V. Ezzel a vég IC-vel túl van feszítve, de gyári volt a holmi. A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2021
Üdvözlet mindenkinek! Érdeklődnék, hogy az STK2125 IC-nek mi a hehyettesítője, vagy esetleg van valakinek eladó?
Üdv! STK2129 is rakható a helyére, HQ Elektronika készletén mindkettőt látom, persze ezek már utángyártottak.
Nemrég vettem egy FISHER CA-350 erősítőt, egyik oldal nem szól, így a hibáról az eladó. Sajnos ingyenes szervízkönyvet nem lehet találni a neten, de egy javítást a jutubon igen. Reménysugár: A jutuber 2 tranzisztort talált, amik kisjelű 2SC2240 típusok voltak, mindkét oldalon. Az egyik teljes zárlatos volt a másik a teszteren nem mutatott tranzisztor tulajdonságokat.
Az érdekes az volt, nem derült ki, keresett-e az STK-k kimenetén hibafeszültséget, ezeket elsőre megvette, kicserélte és a továbbra sem működő erősítőben kutakodva találta meg a 2 hibás tranzisztort. Az erősítő paraméterei jók, amennyiben lehet, megjavítom, ha nem, ebbe kerül a JLH-m. A másik eldöntendő kérdés, az erősítőn "A" osztály felirat van, ha tényleg ebben az osztályban megy, érdemes megtartani épen. STK8250-II IC-k vannak benne, ha véletlenül rossz... az egyik? Az eladó szerint csak egyik oldal szól, vagyis a védőrelé áramköre DC-t nem mutat. Az STK érdekes, hőcsöves hűtőbordán vannak, elvileg lehet, tényleges "A" osztályú a cucc...? Bármi van, olcsó volt, megérte.
Ekkora teljesítményben A osztály?? Maximum AB...
Egy kazán lenne A osztályban! |
Bejelentkezés
Hirdetés |