Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Gondoltam, hogy ez lesz a vége
Viszont találtam egy ilyet.
Ebben 2db sztereo végfok van, a két tokban. Az egyik adja a két csatornát, a másik pedig híd kapcsolásban a mélyet. Valószínű ez az IC is megadta magát. A kiforrasztott tranzisztor ehhez csatlakozik, valószínűleg az elpukkant IC miatt ment tönkre a berakott másik is. Milyen tranyót raktál oda? Van olyan kép a neten, ahol ott PNP tranyót írnak. Úgy néz ki az kapcsolja az IC VCC2 tápfeszét. Ha az IC zárlatos, akkor az a tranyó zárlatra dolgozik, és nem csoda ha elfüstölt. Nagyon úgy néz ki, hogy IC csere lesz a vége, ha tudsz ilyet szerezni egyáltalán.
Valami kínai darab.
Úgy néz ki, hogy ez a darab a Toshiba TA8207K koppintása.
Próbálj szerezni olyat. ebey-en kapható.
NPN -s a tranyó ami helyére került, ugyan az a típus ami benne volt.
Kép a panelról 1 Kép a panelról 2 Kép a panelról 3 Kép a panelról 4 Kép a panelról 5 Kép a panelról 6 Kép a panelról 7 Kép a panelról 8 Kép a panelról 9
A 9012-es tranyó adatlap szerint PNP.
Ezen a fotón is PNP-nek írják. De végül is ettől függetlenül szinte biztos, hogy a végfok IC durrant el. Én a Toshiba eredetivel próbálkoznék. Klasszul fordítva sorszámozták az IC lábait. És az IC2 a híd kapcsolású végfok. Aminek a 2, 10, es lábai a kimenetek, amire a BASS output csatlakozik. A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2021
Találtam ilyen Toshiba IC -t.
Köszönöm a segítséget!
Berendeltem az új ic -t, meg tranyót tartalékba, remélhetőleg újra életre, mert mint a zene is mondja ... zene nélkül mit érek én .. A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2021
Köszönettel tartozom a segítségért!
Köszönöm a profi választ, segítséget! Berendeltem az IC -t, tranyót, cseréltem, mértem és újra üzemképes Köszönöm még 1x!
Szuper!
Nagyon örülök, hogy sikerült. Boldog ünnepeket kívánok!
Szia!
Bocsánat a kései válaszért ! Én egy gu50 se-t építettem , mesés volt a hangja "nyersen" is , de mikor megépítettem hozzá egy régi Unitra erősítő hangszín szabályzóját , na onnantól kezdve azt mondtam , hogy ilyet még nem hallottam, bár ez még messze van a sokak által emlegetett high end kategóriától! Szerintem ez nem tényszerű , hogy egy nagyon jó erősítőhöz kell e hangszín szabályzás , vagy sem! A régebbi ,igazán nagyon meleg hangú erősítőket is hangszín szabályzással építették, szerintem nem véletlenül, sőt nagyon sok profi hangfalba is építettek közép-magas szabályzást !Nagyon jó példa erre , az Acoustic Research Ar ax-2 hangfal , az is szabályozható , saját ízlésnek megfelelően, nekem pont ez a típus van , és minden eddigi hangfalpárt "megver" a hangzásvilága! Megjegyzem , ez csak egy vélemény részemről, én többé sosem hagynám ki egy erősítő építős projektemből a hangszín szabályzást! További kellemes ünnepeket !
Sziasztok !
Elsősorban mindenkinek kellemes ünnepeket kívánok ! Másrészt adott egy téma ami nem biztos hogy ide illik , de nem tudom hol tegyem fel ezt a kérdést... Adott egy G807 PP csöves erősítő rajza , azt szeretném kérdezni , hogy ha pl nem a rajzon szereplő feszültséggel táplálnám hanem mondjuk 500VDc fesszel, akkor az R11 2k7 wattos ellenállás értékét miként változtassam, mert szerintem az ebben a formában "kiizzadna" , sőt a munkapontbeállítás sem lenne jó! Előre is köszönöm a segítséget!
Sziasztok!
Boldog Karácsonyt Kívánok Mindenkinek! Vettem egy YAMAHA CA 710-es erősítőt. Az erősítő át eset egy kisebb nagyobb átalakításon, ami azt jelenti hogy: át lett kondizva ahol csak kellet, a kapcsolók és a potencióméterek ki lettek takarítva, a finál tranzisztorok le lettek cserélve az eredeti 2SC1403, 2SA745-ös párokról MJL21193, és MJL21194 párokra, valamint az erősítő váza is teljesen szét lett szedve, és le lett festve, valamint a nagy fekete hűtőbordára is lett még 4 darab kisebb hűtőborda fel fogatva a nagyobb hűtés céljából. A problémám az vele csak hogy 4-ohmos terhelésen (megjegyzem az erősítő tudja a 4-ohmos terhelést is gyárilag..elvileg..) nagyobb hangerőn az áramkorlát be kapcsol, és recsegő lesz tőle a zene, ha ki veszem az áramkorlát két tranzisztorát (jelen esetben csak az egyik oldallal próbálkoztam) ami a rajzon a TR493, TR495 2SC1918, 2SA844 akkor ez a recsegő hang meg szűnik!. A kérdésem az volna hogy ti mit javasoltok hogy a kapcsoláson (az áramkorlát kőrben) mit kellene módosítani hogy a 4-ohmos terhelést is kezelje az erősítő?. Próbából ki vettem a két emitter ellenállását a két finál tranzisztornak amik 0,47ohm-osak (RP521, RP523), és be tettem helyettük két 0,22ohmos ellenállást, és akkor sem volt ez a recsegő hang, nyilván mert a két 0,22 ohm-os ellenálláson nem esett akkora feszültség mint a 0,47 ohm-os ellenállásokon és az áramkorlát nem kapcsolt be. Véleményem szerint vagy a két emitter ellenállást kellene le cseréni két 0,22ohm-os ellenállásra, vagy az FR487, FR489-es ellenállásokat le kellene cserélni 680ohm-ról nagyobbra?, de szeretném meg hallgatni a ti véleményeteket is!. Jah igen, és mekkora nyugalmi áramot javasoltok a finál tranzisztoroknak, 50mA?. A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2021
Cseréld ki R513-at és R515-öt 3.9k-ra. Ez megnöveli az elérhető kimeneti csúcsáramot.
A védelem a hangfalaknak a legfontosabb! A többi csak aprópénz....
Szia!
Nem hozott változást, sőt ha le viszem 3k3-ra is meg van a recsegés!
Szia!
Ebben igazad van, csakhogy a kábé fél hangerőn csinálja ezt a recsegést az erősítő!, tehát az áramkorláttal lehet a baj. Oszcilloszkóppal mérve az erősítőt 4-ohmos terhelés mellet az erősítő 50Hz jellel hajtva 20,5V a kimeneten, a szinusz jelt itt még nem vágta, 1KHz jellel 21,3V, valamint 10KHz jellel 21,0V.
Szerintem az 50 mA nyugalmi áram túl sok bármilyen erősítőnek. Max. 20 mA, de állíthatsz neki 10 mA -t is, ha szkópon nem látszik keresztezési torzítás. Sőt én úgy szoktam, leveszem minimumra, generátor, és oszcilloszkóp rajta, ahol eltűnik a keresztezési torzítás, + néhány mA plusz. 20 mA felett elindulhat a lavina, akármilyen jó a hűtése még 120 Wattos végtranzisztoroknál is. Ezeket a japánokat nem annyira ismerem, de néztem, 45 W 8 ohmon ez az erősítő. Én inkább a 680 ohmokat növelném meg, a 0,47 ohmok valamit védenek a végtranzisztorokon még az aktív védelem nélkül is, plusz van egy is negatív visszacsatolás is miattuk a körben.
A 680ohm-os ellenállások meg növeltem előbb 1Kohm-ra még hallottam egy kicsit a recsegést, de mikor le cseréltem a 680ohm-ot a dupla értékre 1,360Kohm-ra el tűnt a recsegés!
Akkor nem voltam elég bátor az érték csökkentésekor...
Még lehet csökkenteni a 0,47ohmot is, mondjuk 0,33-ra, de a hőmegfutásra ellenőrizni kell utána a végfokot. Én nem tartom soknak az 50mA-t, én 60-al járatom a saját erősítőmet, 0.1ohmos emitter ellenállásokkal.
A túláramvédelem a végtranzisztorokat óvja a túlterhelődéstől - az erősítő "életére" vigyáz.
A hangsugárzó védelme a kimeneti DC szint figyelő (és koppanásgátló) áramkör feladata.
Arra az egyre figyelj, hogy a 680ohmos ellenállások növelése rontja a rövidzárvédelem működését. Rövidzár esetén jobban fognak melegedni a végtranzisztorok.
Maradtam inkább az emitter ellenállások 0,22Ohm értékénél, a finál tranzisztorok nem melegszenek így sem jelentősen, és a védelem se kapcsol be időnek előtt.
Ez sem teljesen ideális rövidzárnál, de a 21193/94 elég masszív, hogy túlélje. A nyugalmi áramra figyelj, érdemes monitorozni néhány óra hosszat működés közben, nehogy megfusson!
A tesztek ezután jönnek, meg lássuk mennyire melegszik fel a hűtőborda és a tranzisztor tokja.
A nyugalmit nemsokára be állítom, meglássuk hány mA-nél tűnik el a keresztezési torzítás, mondjuk most a gyári értéken van. A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2021
Ha Te mondod....
Én azért óvakodnék a törpétől.....
Sziasztok. Lenne egy Rotel RA 960BX erősítőm, ami szépen szól, teszi a dolgát, de borzalmasan melegszik szimplán bekapcsolt állapotban is. A 4 db teljesítményellenállás a végtranyók előtt már felismerhetetlen színűek.
Mi lehet a gond vele elsősorban? Előre is köszi a választ
Azon az ellenálláson van 0,5W körüli disszipáció, ha felemeled a tápot akkor arányosan több lesz, semmi baja nem lesz az ellenállásnak. De célszerűbb két darabból kialakítani és akkor a 2db 2W-os sem fog számottevően disszipálni.
Az egyébként valami gyengítő? Mert a bemenetre adott 255mV-ból 14,15mV-ot csinál a kimeneten. Visszakanyarodva a hangszínszabályozóhoz, azt azért találták ki, mert az emberi hallás a hangosság függvényében is frekvenciafüggő (Fletcher-Munson görbesereg). Adott hangosság mellett nincs rá szükség, alatta és felette van, a gyakorlatban leginkább akkor van, amikor nagyon halkan hallgatsz valamit mert olyankor a mély hangokat akár 40dB-lel is halkabbnak hallod.
Szerintem az "m" prefixum sajtóhiba, nélküle ~25 W, ami hihető.
Gerjedést tudsz mérni? Szkóppal meg kéne nézned a kimenetet, mert lehet hogy nem halható tartományban gerjed. Az rendesen tudja fűteni a végfokot, még ha nem is hallható.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |