Fórum témák
» Több friss téma |
Gyakorlatilag soha sem használom a gép alaphelyzetét. A munkaasztalra helyezett munkadarab home helyzetét első lépésben kázzel a továbbiakban a programból érem el.
Tehát veszel egy érintőt a forgácsolni szánt anyag egyik sarkán manuálisan, és azután indítod a maró programot..
Igy van. Vannak végállás kapcsolók hogy ne szaladjon túl ha elírok valamt
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2022
Lett egy lézergravírozóm, úgyhogy már én is a CNC tulajok közé tartozom!
Az a gondolat kapott el, hogy ennél a gravírozónál tengelyek mozgatását bordásszíj "cibálással" oldották meg. Vajon ez mennyire tud pontos lenni egy nagyobb gépnél, ahol azért akadnak erők is??
Illetve ez! az omega hajtást megcsinálták láncos verzióban is, az biztos kevésbé rugózik...
Lézerre jó Tizedes pontosságot ne várj tőle
El számítottam magam vettem egy erős lézert 40w.
Illetve 5w a leaser. A CNC vezérlőm TTL és a leaser pwm-es van valami egyszerű megoldás? Vagy bennem kell egy másik vezérlőt? Csak ez akkor megint 1 hónap mire megjön.
Idézet: „El számítottam magam vettem egy erős lézert 40w.” Mit vettél, hol vetted? Kicsit pontosíthatnál! Vezérlőd, lézered típusa?? TTL= Transistor-Transistor Logic, ez elviekben csak ki be kapcsolgat, nem tud fényerőt PWM = pulse width modulation, ez tud fényerőt is. Vezérlő firmware csere?
Ezek általában TTL szintű PWM jellel vezérelhetőek. Az az ha a vezérlőbemenetén magas szint van, akkor megy a lézer, ha alacsony nem megy. Így a kitöltéssel lehet szabályozni az "effektív" teljesítményüket. Ezt alapból majdnem minden hozzá való vezérlő tudja.
A mellékletbe egy provizórikus rajz a megértéshez. A kép a netről való A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2022
Nem az elv a problémám. Azt valamennyire értem úgyhiszem.
Adott egy CNC veérlő panel amin van TTL kimenet. Sajnos nincs pontos doksim hozzá. Lefotózóm hátha ismered.Ez pedig a leaser A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2022
Valamelyik GRBL panel a vezérlőd! Azokat kellene átnézni, hogy melyikre hasonlít leginkább, és megnézni a kapcsolását, felhasználói leírását!
Az a relé mit kapcsol a panelon? Ilyen lézereket nézegettem én is, kíváncsi leszek az élettartamra! Közbe meg is lett! Elvileg tudja a PWM-et is... https://www.u-buy.ch/en/catalog/product/view/id/10259654/s/sainsmar...r-grbl A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2022
Nézegetem a képet. Lehet hogy nem is TTL a kimenet? Az 1,5W leaser amim eddig is volt TTl jellel vezérelhető. A leaser modulon rajta a vezérlő és csak a TTL jelet kapja a CNC vezérlőről a 12V külön tápról.
Az a szép nagy relé? A maró motort (spindlit) kapcsolgatja.
Elvileg! Elvileg lehetséges az időutazás is. Látom a jumpert is (5-12V).ami azt jelenti a kimenet 5-12V köött kacsolható. De etttől még korántsem vagyok megyőzödve arrol hogy PWM jel. Ránézek szkóppal ha kijutok a műhelybe.
Lehet hogy valamelyik beállításban ezt meg lehet neki mondani, hogy mi legyen!
"Kérdés: Működni fog ez 3 tűs lézerrel?
Válasz: Igen, a ventilátor port pozitív és negatív oldalát használja a lézer táplálására, majd két vezetéket kell kötni a ttl porton a lézer 1 ttl/pwm vezetékéig." Ez a válasz elég bizalomdermesztő! Ez a mókólás kategória. Most akkor ad ki PWM jelet vagy nem? A leaser 5V PWm jelet kér A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2022
Arduino, GRBL mókolásra született!
Minden másra ott vannak a csilliáros gyári gépek!
Az a 40W nem tudom honnan jött, (sima pofátlan marketingfogás) mert a felvett teljesítményigényére ezt írja:
Idézet: „Input voltage: 12V 2.5A”
Az... ez még felvettben is csak 30 watta...
A 30W is parasztvakítás Csak a lairatban írja hogy a leaser 5W. Ezeknél a moduloknál az eltérés talán a lencsékben lehet. Irtam a pontosságról fentebb. Ime egy nyák részlet nálam ez ilyen lett. Így néz ki a gép
Mérj majd egy áramot teljes teljesítménynél!
Én kiderítettem a panelon lévő kimenet TTL.
Ebből nem lessz PWM kimenet. Legalábbis eddig úgytűnik.
Én nem adnám fel!
A TTL szabványos feszültség szinteket jelent logikai áramkörnél, megmondja mi lehet a nulla, mi az 1. A PWM pedig egy információ, adat formátum. Nem tudom milyen progit használsz, de pl. a LaserGRBL tudja állítani a lézer erősségét, amit megcsinálhatsz külön nyomógombént! Lásd példának a Fókusz, és Blink gombokat! Így csinálhatsz 50% 100% (akármekkora %) gombokat, szkóppal meg tudod ellenőrizni mi jön ki a TTL kimeneten!! Tovább mélyedve a technikába, meg lehet nézni hogy a uC melyik lábáról jön a TTL jel, ha arra lehet konfigurálni a uC belső PWM modulját, akkor firmware cserével, módosítással biztos lehet rá PWM-et csinálni!!
A kettő nem kizáró ok. A TTL a jelszintre vonatkozik (5V táp esetén a logikai 0=0.8V alatti feszültség, logikai 1=2V feletti feszültség, néhány mA terhelhetőség). A PWM meg az időbeli lefolyására (azaz, hogy impulzusszélesség modulációval lehet motor, lézer stb. teljesítményét vezérelni). Az atmega chip-et tartalmazó GRBL panelok általában tudnak PWM kimenetet.
Ki fog derülni hamarosan. Sajnos a le-fel mozgást (Z) tengely és a spindli felfüggesztés teljesen egyéni megoldás. Spindli mtor átmérője 45mm a leaser 40x40mm.Így nem tudom a motor helyére betenni a leasert. Következik egy kis barkácsolás. Ha fizikailag a helyére kerül jöhet az elektronika összekötése..
Meglátásom szerint a próba simán a TTL kimenetre kötöm a PWM jelvezetékét. Mint a kissebb teljesítményű lézer esetében. Csak a külön táp miatt aggódom ne hogy valami más kerüljön a PWM jelvezetékre. Nem volna jó tönkretenni a leasert!
A PWM az modulációt jelent. A TTL pedig egy 5V szintet. A lézered leírásában az van, hogy TTL szintű PWM jellel lehet vezérelni.
Tehát ha stabil 5V-ot is kap a lézered PWM lába, az csak azt jelenti, hogy 100%-os teljesítményen fog dolgozni, DE nem megy tönkre. Csak az ne legyen több, mint 5V (effektív sem!) A PWM-et a program állítja elő. Némely programban még azt is lehet állítani, hogy milyen frekvencia legyen. Aztán a kimeneti teljesítmény 0-100% jelenti azt, hogy milyen erős legyen a sugár - és ez fogja a moduláció kitöltöttségét bfolyásolni.
Tudom hogyan vezérel az elvet azthiszem értem. A külön táp miatt aggódom. A CNC vezérlő kap 12V. A külön táp a leaserhez másik táprol 12V és a két táp GND je közös kell legyen.
Na ez a része kissé homályos. Csak egy gázszerelő vagyok az elektronika nem az erősségem.
Egyetlen 12V tápról járasd az egészet! Akár számítógép tápról...
Az ötlet nem rosz kár hogy a pc táp nem tud többet 3-5-12V. A spindlinek 36V kéne. Majd megmókolom lagaláb 24V kivehető a pc tápbol
Sikerült átvariálni a spindli felfüggesztést hogy a egy mozdulattal át lehet tenni lézerre.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |