Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása
 
Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   170 / 182
(#) papacica válasza PeachMan hozzászólására (») Feb 19, 2022 /
 
Hát szerintem egy negyven feletti gépben egy alapos kondi csere nem ártana és meg szűnne sokk probléma.L vannak gépek amik kondi probléma miatt nem megfelelő a mechanika működése.Ha most hasonlatkép egy 40 éves autóban nem cserélnek ezt azt akkor tuti hogy nem megy megfelelően vagy sehova.Én még egy ilyen matuzsálem gépet kondik nélkül be se dugnék, pedig vannak barátaim akik előbb hozzám hozzák , hogy csere fulban.Volt ilyen nekem is bedug régiségbúvárok benne ,azt durranás ,mi volt ,hazavágta az ic és vezérlőt benne,mondván kuka az egész,levonva belőle a tanulságot csere mielőtt használod.De mondanom se kel minőségi kondik azok ott vannak bárki bármit mond.Ép ismerősöm hívott ma egy ct 939 esel hogy elkezdett búgni lejátszásnál.Mondtam neki hogy sokba kóstálnak a kondik,mikkor közölte ,inkább eladja,most 130 ért nálam kötött ki karcmentesen 3tápkondi halott és 26 db is mikromentes,pedig csak 30 körül van a vas.Ami a lényeg hogy akkoriban az ilyen vasaknak elég komoly kapcsolásai volta csak a szűrés volt gond,pl:olaj kondik stbA másik hogy lehet hogy jó de kérdem működés közben is hozza azt mint 40 ével ezelőtt,ezt kétlem.
(#) PeachMan válasza papacica hozzászólására (») Feb 19, 2022 /
 
Igen, ezzel a kondi dologgal egyet kell értsek veled. Magam is tapasztaltam ezt.
(Retro számítógépeket gyűjtök, ott is igaz ugyanez)

Viszont a CT-506 azért nem egy olyan gép, amibe nagyon érdemes volna öntenem a pénzt.
Itt most arra gondolok, hogy nem volna érdemes Nichicon vagy Rubycon vagy más drága kondikat tenni bele, mert nem lesz jobb hangja tőle. Legalábbis a belefektetett pénzmaggal biztosan nem arányosan. Ha pedig nem az elismert kondikat rakom bele, akkor milyet tegyek? Jamicon, Teapo, etc? Azért ezek nem azok szerintem, amik 5-10év múlva még tartják a kapacitásukat. Persze lehet tévedek, javítsatok ki, ha igen.
Mostanában cseréltem kondikat egy Sony magnóban. 40éves masina volt az is. A kivett kondikra rámértem és nem akartam hinni a szememnek. Két külön multival is mértem, de ugyanazt mutatta. Kapacitásukat tekintve tökéletesek voltak. (El is raktam őket emlékbe)
Persze más paraméterben már nem biztos, de azt nem tudtam mérni.

A lényeg amit ezzel el akartam mondani, hogy nem biztos, hogy a CT-506 esetében az audio vonalon a kondikat érdemes volna cserélnem. Igazából beállítás után elképesztő hangja lett.
A tápkörben lévő kondikra lehet viszont ráférne egy csere és azt szerintem meg is teszem. Mivel az erősítőről lehúzott vezetékkel is hallani a hangsugárzókon a "reccsenést" be- és kikapcsoláskor, így alapvetően inkább táp körüli problémára tippelnék. És arra, hogy a zavar az erősítőbe a hálózatról jut be.
(#) papacica válasza PeachMan hozzászólására (») Feb 19, 2022 /
 
Csak írtam hogy ez is nagy hiba forrás,az hogy most és ,ne ved sértésnek bármelyik rupotlan kondít betehet amit írtál ,de ha komolyabb gépet veszel ott erősen ajánlót a minőség ,én szívem szerin nem adóm alább szara ,mert ugye ha minőség akkor lehet fokozni,de mindenki szíve jóga dönteni.További jó magnózást
(#) PeachMan válasza papacica hozzászólására (») Feb 19, 2022 /
 
Persze, komolyabb gépbe mindenképpen érdemes jót tenni. Azon nincs is min gondolkodni. Csak hát azért ez nem igazán az a vas szerintem.
Van egy relatív komolyabbnak számító magnóm (Technics RS-BX707) ami hát azért sehol nincs egy Pio 9x vagy 9xx sorozathoz, de pont fejlesztés projectben van. Na, abba például menni fognak jobb kondik is. Csak várok még egy panelt hozzá, amivel csökkenthető a head-amp zajszintje, ami sajnos eléggé magas gyárilag. Illetve még történt pár módosítás az elbaltázott tervezés kijavítására. A lényeg, hogy amiben érdemes rámenni a minőségre, hidd el megteszem én is. De egy ct-506 esetében nem vagyok meggyőzve, hogy drága kondikkal előrébb lennék. Olcsóval pedig lehet csak rontanék a dolgon. Szóval a tápkör megkapja a cserét, de az audio vonalakat nem bántom most. Próbából még teszek a kapcsolóra 1-1 szűrő kondit, ahogy a Sony esetében láttam. Ha beválik, akkor jó, ha nem akkor kiveszem.
További jó magnózást neked is.
(#) Mike23 válasza PeachMan hozzászólására (») Feb 19, 2022 /
 
Üdv PeachMan!
Sikerült az ékszíj méretét megtudni? Ha igen akkor mennyi?
Nekem egy AZ7-esem van, és ahhoz vennék ékszíjat.
(Szétszedni utána akarom, ezért nem mértem le, meg nem is tartom pontosnak a mérést.)
Itt 220mm-es szíjat ajánlanak, elég drágán, szóval csak akkor venném meg ha biztos vagyok benne.
De lehet hogy a végén az Árwillnál veszek egy 69mm-est és egy 70mm-est is, ott így is csak 1100Ft.
Üdv!
(#) PeachMan válasza Mike23 hozzászólására (») Feb 19, 2022 /
 
Szia.
Igazság szerint pontosan nem tudom mekkora a megfelelő méret.
Valaki szerint 72-es. Az nagy volt. Vettem Arwill-nél pont az említett két méretet de már nem tudom melyiket raktam végül rá. Szóval nem tudok sajnos jó tanácsot adni.
A nyomógörgők viszont nem jöttek be amiket náluk vettem. Azóta a szekrényben van a gép.
Visszavették volna a görgőket, de nem volt időm rá. Szóval az még várat magára és így a szíj működését sem próbáltam még ki rendesen.
(#) PeachMan válasza PeachMan hozzászólására (») Feb 20, 2022 /
 
Előkerestem a tasakot amiben az Arwill adta a szíjakat. A 70-es méret bent van a tasakban. Ezek szerint a 69-est raktam fel rá. Csakgyors próba volt utána, de nem volt vele gond. Szóval sanszos, hogy az a méret megfelelő lesz.
(#) Mike23 válasza PeachMan hozzászólására (») Feb 20, 2022 /
 
Köszönöm a választ.
A nyomógörgővel mi a gond?
Mert azt is vennék, de arról azt gondoltam sima ügy.
Bár annyi bizonytalanság van bennem, hogy Arwill-nál "TECHNICS audio görgő" kapható, aminél ugyan nincs felsorolva az AZ6/AZ7 de máshol igen, ezzel a mérettel: D=13mm, l=6,5mm, d=2mm. Viszont AliExpressen meg kimondottan AZ6/AZ7-et árulnak 12mm átmérővel. Mivel az enyémben már nem az eredeti görgő van, így esélytelen hogy megmérjem.
A 12mm-es úgy jött képbe, hogy az "internet szerint" az eredeti RXP0052-es kar és nyomógörgő, az RDP0055-ös görgővel helyettesíthető, de annak meg az átmérője 12mm. (Ráadásul drága is, Angliából véve 9 font + posta, kínából hozatva 5.000Ft. Ezért gondoltam hogy esetleg az Árwill-es 3.000Ft még a legjobb kompromisszum.)
Na, akkor még nyomógörgő ügyben is nyomoznom kell?!
Üdv, Miklós
(#) PeachMan válasza Mike23 hozzászólására (») Feb 20, 2022 /
 
Nekem az volt a gondom a görgővel, hogy:

- A fotón az eredetihez hasonló kiképzésű műanyag dob van, amire a gumi kerül. Viszont az eladott darab tömör műanyag (bár ez kizárólag esztétikai kérdés)
- A vásárolt 2db görgő közül az egyiknek a szélén a gumi peremes. Vagyis kilóg egy gumi rész a futófelület fölé és így nem sík a felület
- Az eredeti görgőhöz képest a gumi futófelülete kicsit keskenyebb. (tippre olyan 0.5mm-el)

Nekem benne volt még az eredeti görgő, de kezdett porladni már az egész, ezért kellett cserélnem. viszont össze tudtam hasonlítani.

Persze lehet ettől még rendben van a görgő, igazából nem próbáltami ki. Csak szíjat és görgőt cseréltem, majd ment a szekrénybe a magnó egyeleőre.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2022
(#) Mike23 válasza PeachMan hozzászólására (») Feb 20, 2022 /
 
Köszönöm újfent, ez nagyon gyors válasz volt.
Amit most árul az Árwill (a kép alapján) az is és ami az AliEspressen van az is, az eredetire hasonlít, belül nem tömör és a tengely kiképzése is az eredetire hasonlít.
Na, rendelek egyet, aztán ha beraktam majd beszámolok róla.
Üdv, Miklós
(#) PeachMan válasza Mike23 hozzászólására (») Feb 21, 2022 /
 
Amikor én vettem akkor is a webshop-ban az eredetivel megegyező külsővel volt fotó a görgőről, de mégis tömör verziót kaptam. Bár ez részletkérdés. Jobban zavar a szélén a perem.
De majd számolj be milyen lett, hogyan vált be amit vettél.
(#) Udvari Zsombor válasza PeachMan hozzászólására (») Feb 21, 2022 /
 
Legfeljebb puha smirglivel óvatosan leszeded a peremet, ha nagyon zavar...
(#) PeachMan válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Feb 21, 2022 /
 
Azért ez korátsem a a "zavar" kategória. Ha megnézed a perem a futófelületen van. Vagyis azon az oldalon a görgő nem fekszik fel teljesen a capstan tengelyre.
Vagyis a szalag és görgő felülete között is légrés van.
Egyenes út a félrefutáshoz. Ezt nem csiszolni kell, hanem cserélni sajnos.
(#) papacica hozzászólása Feb 21, 2022 / 1
 
folyt köv
(#) Mike23 válasza PeachMan hozzászólására (») Feb 21, 2022 /
 
Megrendeltem, a hét végére lesz a kezemben, utána beszámolok róla.
(#) PeachMan válasza Mike23 hozzászólására (») Feb 21, 2022 /
 
Legyen több szerencséd vele, mint nekem. Várom a tapasztalatod.

Nem hagyott nyugodni a kíváncsiság és kivettem a szekrényből a gépet.
Csináltam az új görgővel egy Woow&Flutter mérést.
Nem akartam hinni a szememnek. A 0.4%-os skáláról át kellett raknom az 1%-os skálára a programot. Iszonyatos magas értéket kaptam. Csináltam róla képet, de folyamatosan ugrált még magasabb tartományba is, 0.8% fölé!!!
Ki akartam zárni az esetlegesen szíjcseréből adódó hibát, ezért visszaraktam az eredeti görgőt. Sajnos a réginek a műanyag részei lassan darabokban esnek szét, de még így is hozzák a papírformát.
Az új görgő pedig jobbra-balra csúszkál a helyén, gondolom az sem tesz jót a szalagvezetésnek. De erről fotót is csináltam, hogy egyértelműen keskenyebb minden téren, mint az eredeti. A gumi rész és a műanyag is. És ez a rosszul működő még nem is a peremmel rendelkező darab.
Az Árwill-nál vásárolt görgő nem csak külsőre volt fura, hanem most bebizonyosodott, hogy gyakorlatilag használhatatlan az AZ6-osban.
Így jártam. Marad az elhasznált eredeti benne egyelőre.
(#) Udvari Zsombor válasza PeachMan hozzászólására (») Feb 22, 2022 /
 
Óh, így már értem. A légrés az nem jó, mert magnók sebességébe szokott számítani, hogy a szalagot nyomja a görgő a lendkerék tengelyének, és ha nincs elég nyomás, akkor a pontos szalagsebességnek annyi lehet.
Ha még időn belül vagy, akkor reklamálj, hogy hibás görgőt kaptál...
(#) PeachMan válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Feb 22, 2022 /
 
Amikor vettem akkor szóltam nekik és nagyon készségesek voltak egyébként. Azonnal cserélték volna vagy akár visszatérítették volna az értékét.
Akkor nem tudtam elmenni hozzájuk sajnos. Mostanra alakultak úgy a dolgok, hogy tudok a témával foglalkozni, de azóta eltelt 3 hét. Szóval ez most már így marad.
Leszögezném, hogy a cég teljesen korrektül állt végig a helyzethez, a termékkel volt/van gondom és a saját helyzet hozta, hogy nem tudtam élni a cserével.
Mindezt csak azért osztottam meg az AZ7-est felújító kollégával, hogy ügyeljen vásárláskor a görgőre. Nehogy úgy járjon, mint én.
Igazából a gondom az, hogy a hibátlan görgő is majdnem 4x akkora "nyávogást" produkál, mint a hivatalos érték vagy az eredeti leharcolt darab. (lásd. wow&flutter mérések képei)
Ezért bár külsőre rendben van, mégsem tudom használni az AZ6 magnómhoz. Nem tudom még honnét rendeljek olyat, ami új és biztosan jó lesz. (és persze elfogadható árban van)
Jelenleg itt tartok és nem találtam még megoldást.

update:
Éppen most válaszolt a cég a tegnap esti megkeresésemre és hajlandóak 3hét után is segíteni a megoldásban. Szóval az Árwill, mint üzlet, részemről 100%-ban ajánlott.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2022
(#) mohinger válasza PeachMan hozzászólására (») Feb 22, 2022 /
 
Szia!
Van egy Facebook csoport, ahol csak Technics hifivel foglalkoznak. Az egyik admintól vettem görgőt az RS-BX626-osba. Kiváló lett!
Ez a hitvány utángyártott szörnyen néz ki, én be sem tettem volna a magnóba. Az Aliexpress is tele van ilyen szeméttel. Itthon többen is ráálltak ezeknek a görgőknek és fogaskerekeknek az után gyártására, érdemes az adott FB fórumban érdeklődni.
Üdv
(#) Mike23 válasza PeachMan hozzászólására (») Feb 27, 2022 /
 
Üdv!
Megkaptam a görgőt - nem a fővárosban lakom, úgy hozták el nekem - és beszereltem. De ez sem úgy néz ki mint a képen . Viszont amit kivettem, az már teljesen használhatatlan volt, a felülete gyakorlatilag üveg simaságú, szóval sok veszteni valóm nem volt.
Ezzel - fülre - most jó, persze méréssel lehetne pontosabb adatot tudnom, arra nem értem rá. A sárga közepűt szereltem ki, a fehér az új. Hasonlít a régire, a közepe nem teljesen tömör, van egy kis bemélyedés benne, de nem pont olyan mint a régi. Amúgy kidolgozása rendben, bár az átmérője nem pont 13mm, de ebben nem is vagyok biztos hogy annyinak kellene lennie.
Az "internet szerint" RDP0055 kódjelű görgőt kellene vennem, erről amit vettem az Árwill sem állítja azt hogy az lenne, az Alibaba és az eBay ajánl kimondottan olyan kódjelűt, de jellemzően 4-6 hét szállítással (ennyit nem akartam várni), és 5000Ft körüli árral. Amúgy az eBay-el jó tapasztalatom van, korábban a kazetta ajtó mozgató mechanizmushoz kellett vennem fogaskereket, amit onnan vettem, az tökéletesen működik. (Remélem még sokáig.)
Minden esetre most erősen elgondolkoztam azon hogy veszek egy görgőt, még ha ilyen drágán is, most nem zavar a 4-6 hét, lesz ami lesz. Meg a pár hozzászólással később javasolt FB fórumot is lenne értelme megnézni, csak nincs FB hozzáférésem. (Ez mondjuk egyéni probléma, majd megoldom.)
Amúgy mi ez a program amivel mértél?
Üdv, Mike
(#) pepe62 hozzászólása Feb 27, 2022 /
 
Sziasztok! Rég voltam itt utoljára! Újra üdv, minden fórumlakónak, sokat segítettetek régen!!!!
Megint szeretném kérni a segítségeteket!
Kaptam egy Hitachi D-E7 kazimagnót! persze nem működik.
Nagyon tetszik!
Leszedtem a tetejét és az ékszíjak mind lepusztultak róla és a hajtómotor tengelye el van görbülve, látom a bekapcsolás után, a forgásán, szépen "üt", csálézik, de működik.
1.Szerintetek van neki gyógymódja? (16V.) fém szíjtárcsa van a tengelyen nem műanyag.
2.kb.83-84 ben készült darab. A kondik cserére szorulnak? Tele van! ...púposodást nem látok, ki sem tudom így próbálni.
(Nem vagyok hobbyamatőr, ezeket meg sem próbálom forrasztgatni, ha kellene, max ékszíjat tudok cserélni, meg a motor fordulatszámát beállítani. Adtatok régen egy olyan jó tanácsot egy másik motorcserés magnónál, ami bevált! Aszem egy másik jó magnóval 3000Hz hangot felvettem és betettem a hibás magnóba, bekapcsoltam a 3000Hz-et és a hibás magnó új motorját addig állítgattam, míg elértem a lehető legkisebb interferálást a 2 hang között.)

Szerintetek megéri ezzel a magnóval foglalkozni? Köszönet!
(#) PeachMan válasza Mike23 hozzászólására (») Feb 28, 2022 /
 
Én az átmérővel nem foglalkoztam, nem hiszem, hogy kritikus paraméter, max ha szorul a görgő miatta. Érdemes volna esetleg a gumi futófelület (de csak a gumi) szélességét megmérned.
Az fontos lehet, hogy mennyire ér ki a szalag mellett kétoldalon és mekkora felület tudja átvenni a capstan forgási sebességét. Amúgy szerintem a gumi anyaga is kicsit talán lágyabb, mint ideális volna.
A 3150Hz jel generálásához az Audacity-t használtam (Generate/Tone)
A méréshez az Alex-féle (A.N.T. audio) WFGUI-t ()
(#) Mike23 válasza PeachMan hozzászólására (») Feb 28, 2022 /
 
Az infókat köszönöm.

A görgőről: a régi gumi szélessége 6,25 mm, ezé 5,95, tehát 0,3 mm-el szűkebb.
A gumi lágyságát azt én is furcsálltam, de most "ez van". Ha veszek másik görgőt - ahogy tervezem - akkor azzal is összehasonlítom, de az lehet akár 6 hét is mire ideér .

Üdv, Mike
(#) papacica válasza pepe62 hozzászólására (») Márc 2, 2022 /
 
Hát látni kéne hogy mennyire görbe a szíjak könnyen beszerezhetők idehaza is és görgő is,az hogy a kondi nincs felpúposodva ától még sz@r:Mert bekapcsolod és lehet hogy elszáll valami mi nem kizárt.Egy ic ebbe nincsen szerintem a piacon jó vas amúgy, főleg ha karc mentes.De ere én nem költenék,e-nél inkább másra költenék,kb 25 ha ér
(#) papacica hozzászólása Márc 2, 2022 2 /
 
Szerintem ez elég komoly mi itthon ,van és még jön pár kütyü hozzá
(#) PeachMan válasza PeachMan hozzászólására (») Márc 6, 2022 /
 
Visszatérve egy régebbi problémára:
A Pioneer CT-506 magnóm minden be- és kikapcsoláskor a hangsugárzókon egy kellemetlen reccsenést lehetett hallani, még akkor is, ha a magnó és az erősítő nem voltak audio kábellal összekötve csak azonos elosztóban voltak. Eléggé zavaró volt és igen hangos, főleg esti és kora reggeli órákban
A másik magnóm (Sony) sematikus ábráján láttam, hogy 1-1 kondi van a kapcsoló 1-1 áramkörére kötve
Tegnap ezt a megoldást megpróbáltam a Pio CT-506 esetében is.
A hálózati kapcsolóra közvetlenül forrasztottam 2db 10nF/400V kondenzátort.
A zavaró hang teljes mértékben megszünt. A legapróbb pattanás sem hallható.
Úgy gondolom a kondi kapacitása nem olyan nagy, illetve a magnó terhelése sem akkora, hogy a későbbiekben ez a megoldás a kapcsoló érintkezőiben kárt okozhasson.
Az viszont biztos, hogy a hangsugárzóknak és a kedvemnek jót tesz, hogy nem jár zavaró hannggal egy ki/bekapcsolás.
(#) Tomi94 válasza PeachMan hozzászólására (») Márc 6, 2022 / 2
 
A kapcsolónak is csak jót tesz. Amit eddig nagy reccsenésként hallottál, az az érintkezők közti ív (népies nevén szikra) hatása. Ez most a szűrőkondi miatt gyakorlatilag megszűnt.

Ha teljesen be akarod tartani a szabványt, akkor ebből a kategóriából építs be megfelelőt. Az X kondenzátorok direkt erre vannak kitalálva, folyamatos hálózati feszültségre.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2022
(#) PeachMan válasza Tomi94 hozzászólására (») Márc 7, 2022 /
 
Köszönöm az info-t. Akkor ez mind audio oldalon, mind a kapcsoló oldaláról nézve előnyös upgrade volt.

Csatoltam egy képet a kondiról, amit beszereltem.
Ez akkor azt jelenti, hogy azt mindenképpen vegyem ki amit beszereltem és használjak X kondenzátort? Vagy azért maradhat benne amit beraktam csak legközelebb X szériát válasszak?

cap.png
    
(#) PeachMan válasza pepe62 hozzászólására (») Márc 7, 2022 /
 
Szia!

Azt, hogy megéri-e vele foglalkozni, szerintem neked kell eldöntened.
Amennyire én látom nem egy hétköznapi darab és nekem külsőleg tetszik is. Én biztosan megpróbálnám rendbetenni. Hogy a belefektetett munkaórát és anyagok árát visszahozza-e piaci értékben? Szerintem nem.
Ha belevágsz és rendbehozod szerintem a magad örömére tedd.

Próbáltam valami 16V-os DC motort keresni ami ebbe jó lehet, de például a farnell.com nem is árul 16V motort. Nem tudom milyen gépekben használtak még ilyet, de valami bontásból volna ideális kifognod egy működő nem túl drága darabot.
Az, hogy fém a tárcsa rajta nem számít sokat. Inkább azt kellene megnézni az új beszerzéshez, hogy ennek a motornak mekkora a fordulatszáma, a tárcsa kerülete. (a belső, amin a szíj fut) Ezzel tudnál kerületi sebességet számolni. Ez azért érdekes, mert esetleg más motort szerzel aminek a fordulatszáma és/vagy a rajta lévő tárcsa kerülete nem ugyanakkora, de ha mindkettő arányosan eltérő, akkor lehet a kerületi sebességük hasonló lesz és akkor az jó lehet neked. Persze akkor, ha megfelelő nyomatéka is van emellett.
Nem annyira bonyolult, mint elsőre tűnik.

A lényeg, hogy ha rendbeteszed, akkor türelem kell esetleg hozzá amíg motort tudsz cserélni majd benne. Ezt a motort a görbe tengellyel én kivenném és helyettesítőt keresnék bele.

(Fenti szigorúan egyéni, amatőr vélemény és nem szakmai.)
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2022
Következő: »»   170 / 182
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem