Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   892 / 982
(#) Atis57 válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 5, 2022 /

Szia!
ez szerintem sem baj--néha szükséges is.
Mert ha a szomszédoktól "átcsordogál "10mA+ a kábel TV-d antennáján 6mA+ a lakásod hibaárama 2-10mA . Máris kiesett a FI relé alkalmazása?
A 30mA-s FI relé már működik 24mA tól felfelé. A 30mA a katalógus adata .
(#) ötfelezős válasza Atis57 hozzászólására (») Aug 13, 2022 /

Úgy érted, hogy az antennán bejövő áram az kimegy a hálózatra a fázis-nulla vezetékpár egyikén?
(#) Atis57 válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 13, 2022 / 1

Szia!
Igen Az antennakábel földelt --a hálózati nullához záródik.A Távtáplált erősitők árama is ezen folyik.
Galvanikus leválasztóval szokás megszüntetni.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2022
(#) sany hozzászólása Aug 17, 2022 /

Egy gyakorlati kérdésem lenne.
Adott egy lámpatest bekötése, pontosabban egy csillár bekötése. Hajlékony vezeték van levezetve a padlásról
, ehhez kellene hozzáköttöm a csillár három vezetékét. Én sorkapoccsal kötném össze, persze érvéghüvelyt is használnék. A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor zsugorcsövvel vagy szigetelő szalaggat
L körbe tekerhetem a sorkapcsokat?
Tudon "buta" kérdés, de villanyszerelő nem nagyon használ szigtelő szalagot, kötésnél.
(#) gyuszo válasza sany hozzászólására (») Aug 17, 2022 /

A létra tetején oldható Wagó-val hamar végzel és tökéletes lesz.
(#) sany válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 17, 2022 /

Rendben. Akkor veszek WAGO-t hajlékony vezetékhez, mert az nincs itthon.
(#) Mate78 hozzászólása Aug 20, 2022 /

Sziasztok!

Mágneskapcsoló esetén honnan tudom, hogy a bontóérintkezője is terhelhető ugyanazzal az árammal mint a záróérintkezője?Konkrétan egy Siemens 5TT50012-ről van szó,lásd kép.
A bontóérintkezőjén kellene átvezetni egy villanybojler áramát (10A folyik, ohmos terhelés)

köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2022

5TT5 0012.JPG

(#) gg630504 válasza Mate78 hozzászólására (») Aug 20, 2022 /

Onnan, hogy ( ennek ) az adatlapján nem szerepel külön a záró és külön a bontó kapcsoló árama.
(#) Mate78 válasza gg630504 hozzászólására (») Aug 20, 2022 /

Erre gondoltam én is, de nem voltam biztos benne,köszönöm.
Akkor ezzel AC1 üzemben 20A megszakítható,a bojler meg annak számít.
(#) tothgyula válasza Mate78 hozzászólására (») Aug 21, 2022 /

T!Mate78!
Ebben az esetben nincs biztosítva a nullavezető megszakítása. Helyhezkötött villamosberendezésnél pedig a leválasztás kötelező.Persze,ha van előtte 2pólusú kismegszakító,akkor minden rendben.
(#) Macsek71 hozzászólása Aug 21, 2022 /

Hőszivattyú (klíma) bekötéséhez kérnék segítséget !
Új áramkört akarunk (kell is ) kihúzni a géphez, egy a vill.óra szekrénytől a gépig a külső falon futó védőcsőben.
Kb. fele hossznál van egy külső dugaljunk, amire ráférne a felújítás.
Gondolom kötődoboz-elágazás simán megoldható . Lehetne leágaztatni is, de külön kábellel gondoltam, mert :
Felmerült egy "H" tarifa igénylése is. Ebben az esetben is mehet egy csőben a hőszivattyú és a dugalj kábele ?
Villanyreszelő fogja végezni a bekötést, én csak a segédmelót csinálom meg
Kösz M.
(#) mraulajos hozzászólása Aug 21, 2022 /

Hali!
Szerintetek, ez a mérő, alkalmas a napelemes rendszerhez?
(#) zolika60 válasza mraulajos hozzászólására (») Aug 21, 2022 /

Mivel méri a visszatáplált energiát gondolom igen.
(#) Mate78 válasza tothgyula hozzászólására (») Aug 21, 2022 /

Igen,van előtte egy kétpólusú kismegszakító,és külön neki egy FI relé is.
(#) _BiG_ válasza Macsek71 hozzászólására (») Aug 21, 2022 /

Idézet:
„Ebben az esetben is mehet egy csőben a hőszivattyú és a dugalj kábele ?”

Persze. Csak a hőszivattyús vezetéken nem lehet konnektor, hanem a klímára direktbe kell kötni.
Arra nagyon figyelni, hogy a nulla sehol sem lehet közös a kétféle mérésű körökben! A firelé lekókad.
(#) antiktelefon hozzászólása Aug 22, 2022 /

Üdv, tud valaki ajánlani alkalmi használatra 65mm-es dobozfúrót, ami sds plusz és viszi a panelbetont is? Illetve mi a minimu ajánlott fúrokalapács teljesítmény és ütőenergia?
(#) pipi válasza antiktelefon hozzászólására (») Aug 22, 2022 /

A 65-ös dobozhoz én 70 körülit vettem, de szerintem még nagyobb átmérőjű kellett volna (külcsönadtam, elveszett...) nehéz körbegipszelni. A vége az lett hogy glettanyagot töltöttem a sziloplasztos kartusba, és azt nyomtam be. Tökéletes, csak sokkal lassabban köt mint a gipsz
(#) gyuszo válasza antiktelefon hozzászólására (») Aug 22, 2022 /

Alkalmi használatra ez elég lesz..Bővebben: Link
Alkalmas beton, tégla, ytong és egyéb kőzetekben való doboz fúrásához a két leggyakoribb méretben, melyet villanyszerelők, klímaszerelők és egyéb szakemberek használnak.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2022
(#) antiktelefon válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 22, 2022 / 1

De konkrét tapasztalat van vele? Mert a panel beton baromi kemény... és 9 ezerért 2 fúró túl olcsónak tűnik, inkább a Makita meg Araboro cuccokat néztem. Nem is konkrétan csak doboz lesz, hanem be van betonozva egy T fal illeszkedésnél a kábel valamiért és azt kéne áthúzhatóvá tenni.
Na meg 80mm-es fúrót szerintem nem vinne jól a fúrókalapács.
(#) gyuszo válasza antiktelefon hozzászólására (») Aug 22, 2022 /

Profibb megoldásra ez jobb lesz. Ez még a vasat is elviszi a betonban.
Bővebben: Link
Ha Makita gép érdekel , akkor ez jó lesz : Makita DBM131
(#) antiktelefon válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 22, 2022 /

Nem kérdés, hogyha minden héten betont akarnék fúrni, akkor ilyesmit vennék, de azért a kettő között kell valaminek lennie 8 és 60 ezer között
Azért kérdezem van-e valakinek tapasztalata vele, hogy mi az a belépő szint, ami már nem szemét és nem 1 doboz után kuka. Ha kibír 8-10 dobozt az már nem rossz, nyilván fillérekért nem lesz örökéletű. De betonban úgyis baromira kopik, simán elképzelhető, hogy valaki aki ezzel dolgozik a profi helyett valami közepes áruból vesz többet és inkább cseréli gyakrabban.
(#) nedudgi hozzászólása Aug 22, 2022 /

A József Attila lakótelepen ismerős valaki? Azt szeretném tudni, hogy az óra, és a lakáselosztó közötti vezeték csőben van vezetve, vagy simán be van vakolva?
(Hatemeletes téglaépületről van szó, az Üllői úton.)
(#) Macsek71 válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 22, 2022 /

Köszönöm !

Még egy kezdő kérdés :

Lambéria-szerű anyagból van a ragalja. Szerelhetem a védőcső-tartókat erre, facsavarral, vagy "szebb" a falra (függőleges felület) tiplizve ? Körbe kell vinni a ház körül az energiát, lakásban nem lenne szép - sok fúrás+csatorna, padláson vezetve 2* kellene födémet fúrni...
(#) granpa válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 22, 2022 / 1

Azok mind csövezve vannak.
(#) granpa válasza Macsek71 hozzászólására (») Aug 22, 2022 /

Ha elbírja, minden további nélkül. Könnyebb munka.
(#) Gafly válasza granpa hozzászólására (») Aug 22, 2022 /

Idézet:
„Azok mind csövezve vannak.”

Akkor minek vittünk fórumtársunknak digitális mérőt, mert lopják az áramját, mert "szomszédon megy keresztül, és csapolják".
Ugyanezen lakótelepen, ugye.
(#) VIM válasza Macsek71 hozzászólására (») Aug 22, 2022 / 1

Szia! Én is most vagyok hasonló cipőben. A klímákat szeretném H tarifás mérőhöz kötni, ezért ahol csak lehet házon kívül viszem a nyomvonalat Mü I-ben és benne a 3X2.5mm2 kábelt. Nekem is lambériaszerű a haslódeszkázat (18mm vastag) de én arra fogatom fel, mert 20mm-s a cső, így nincs nagy súlynak kitéve a bilincs, hogy az elengedje. Ahol kettő kábelér is fut a csőben az amúgy is téglafalon fut de az 32mm-s cső de jobb tartást ad neki a tiplis rögzítés. Holnap remélem ki tudom építeni a nyomvonalat, ha nem szól közbe az időjárás.
(#) gyuszo válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 22, 2022 / 1

Ha csövezve van is, érdemes újat betenni több okból is. Egyrészt valószínűleg kisebb a cső az új vezetékhez. 60 éve volt szerelve, valószínűleg ráfér. Még valószínű a klasszikus Bergmann-cső, az acélpáncélcső, ha jól emlékszem.
(#) granpa válasza Gafly hozzászólására (») Aug 22, 2022 /

Kis különbség, hogy '60-as években épült téglaépületek, hagyományos módon vannak szerelve, -sőt úgy rémlik, hogy PVC csővel, mert akkoriban már azzal szereltünk- a későbbi 8-10 emeletesek (betonpanel) pedig MM-fallal. Bár a mérőtől a lakáselosztóig cső szokott lenni ott is.
(#) granpa válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 22, 2022 /

A '60-as években már PVC csővel szereltünk, bár még volt Bergmann és ipari vagy nehéz környezetben AP. A csőkeresztmetszet meg elégséges szokott lenni. '80-as években volt áthúzásom és bővítésem a JA ltp-n.
Következő: »»   892 / 982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem