Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3779 / 3984
(#) jimitek válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 15, 2022 / 1

Idézet:
„Azzal kezdted, hogy az okos ötletet felejtsük el.”

Igen, tudom jogos, de egyrészt NiMh mániás vagyok , másrészt meg valljuk be ez biztonságosabb.
Arról nem is beszélve, hogy a Li-Ion-hoz még külön töltőt is vennem kéne (vagy csinálni), de ez most nem fér bele anyagilag.

Az elektromágneses zajt meg ha jól tudom vas, vagy inkább réz lemez "bedobozolásával" lehet kordában tartani. (kísérletezést igényel még)

De hát ha tényleg nincs jobb megoldás az általam jelenleg is említett verziónál, akkor marad a kísérletezés, hátha csodát tudok művelni.
Volt már rá példa...
(#) Suba53 válasza jimitek hozzászólására (») Okt 15, 2022 / 3

Idézet:
„Igen, tudom jogos, de egyrészt NiMh mániás vagyok”

Részvétem! De remélhetőleg idővel kigyógyulsz.
(#) vargham válasza jimitek hozzászólására (») Okt 16, 2022 /

Idézet:
„NiMh mániás vagyok”

Ne legyél mániás, nem jó.
Adott feladathoz használd a leginkább hozzávaló komponenseket.
(#) Kovidivi válasza jimitek hozzászólására (») Okt 16, 2022 / 1

Booster konverter helyett inkább használj több akksicellát. 4db-bal már alapból lesz +-2.2V-od. Középen a GND, széleken -2.2V és +2.2V.
(#) nedudgi válasza jimitek hozzászólására (») Okt 16, 2022 /

Ha nem fér bele a büdzsébe, akkor gyere el, és szívesen adok LiIon töltő modult.
Nem kell minden hozzá nem értő által összeollózott firkálmánynak hinni.
(#) lelkes amatőr hozzászólása Okt 16, 2022 /

Jobb híján itt kérdezem
Hogyan lehetne otthoni körülmények között megtudni, hogy pl. egy műszerzsinór milyen vastag vezetékből van? Egyre több távolkeleti, 20 A méréshatárú műszer botrányosan vékony vezetékkel van forgalomban, bár a szigetelés vastagsága nem ezt sugallja. (pl. autókhoz is kapható bikakábelek)
Megnézni ugye nem lehet, egybeöntött csatlakozók, mérőcsúcsok miatt.
(#) miki79 válasza Gafly hozzászólására (») Okt 16, 2022 /

Pontosan.
(#) pucuka válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Okt 16, 2022 /

Pontosan boncolás nélkül valószínűleg sehogy.
Mivel feltételezhetően rézből van. a mért ellenállásából, a réz fajlagos ellenállásából, és a hosszából számolt keresztmetszetet lehet megállapítani, aztán vagy közel esik valamilyen szabványos keresztmetszethez, vagy nem.
Szerintem jobban jársz, bár meglehet drágább, ha veszel 6 mm2 -es (vagy vastagabb) sodrott rézkábelt, két csipeszt, és elkészíted magad. Így nincs lutri.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2022
(#) Epu2 válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Okt 16, 2022 /

Ha nem 10 A-okat mérsz, nagyon mindegy milyen vékony. Ha nagy áramokat mérsz, akkor csinálj. A kéziműszerekhez megszokott elvékonyuló végű dugókkal szerelt mérővezetékből, amit kapni is lehet, mindegyik nagyon vékony.
(#) lelkes amatőr válasza Epu2 hozzászólására (») Okt 16, 2022 /

A kérdést inkább elméleti jelleggel tettem fel, jó lenne tudni, hogy sarkitott helyzetben mire számítsak.
(autóhoz a bikakábelem 10-es rézből van, megfelelő csipeszekkel)
(#) Gafly válasza Epu2 hozzászólására (») Okt 16, 2022 /

És azokból is van olcsóbb is, meg drágább is.
Például: 495/1450/3850/4150 Ft
(#) Villanymozdony hozzászólása Okt 16, 2022 /

Sziasztok!
Létezik olyan optocsatoló, ami nem igényel tápfeszültséget a kimenő oldalon? Arra gondolok, hogy meghajtom a LED-es oldalát, de az nem fototranzisztort nyitna ki, hanem egy fotodiódán keletkezne olyan 3-5 V? Áram nem kell szinte semmi, FET-et nyitogatnék vele, de a táp megoldása nagyon nehézkes lenne ebben az esetben.
(#) kadarist válasza Villanymozdony hozzászólására (») Okt 16, 2022 / 1

Szia!
Nézzél szét ezek között. Bővebben: Link
(#) Villanymozdony válasza kadarist hozzászólására (») Okt 16, 2022 /

Köszi! Ezt kerestem!
(#) Lamprologus válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Okt 16, 2022 /

És ha már megvan a mérőzsinór vastagsága, következhet a műszer belsejének tanulmányozása!
Legtöbb műszert (kicsi ócsó kinai) nem arra találták ki, hogy a 20A-es állásban mérd mondjuk egy 200Ah-s akku árafelvételét a törtés teljes ideje alatt.

Szóval 20A-t lehet mérni, de csak pár másodpercig, ahhoz meg elég a vékony káben is!
(#) Skori válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Okt 16, 2022 / 1

A vezeték ellenállását meg lehet mérni - abból lehet következtetni, hogy mennyi áramot bírhat el.
(#) Skori válasza Villanymozdony hozzászólására (») Okt 16, 2022 /

Van ilyen, sőt olyan is van amiben a FET(ek) is benne van(nak).
(#) violino hozzászólása Okt 16, 2022 /

Üdv Mindenkinek!

Egy szélmalmot szeretnék készíteni.
A lapátkerekének meghajtását egy 6V feszültságű és 30-as fordulatú villanymotorral tervezem müködtetni.
A lapátkerék átlója 40 cm a tömege kb. 1.5 kg.
Ez a motor megfelelő lenne hozzá:
https://www.aliexpress.com/item/1005004762042393.html?spm=a2g0o.cart.0.0...
(#) jimitek hozzászólása Okt 16, 2022 /

Köszi emberek, hogy próbáltok "jó" tanácsokkal ellátni, de megint nem sikerült abban segíteni, amiben kértem!
Legyetek szívesek tiszteletben tartani azt, amiben elhatároztam magam.
Ezernyi megoldás van egy problémára.
A komponenseket okkal választom meg úgy ahogy. Kicsit a szűkös tudásom, kicsit (igazából nagyon) a pénztárcám határol be, de erre a célra nem akarok Li-ion tápforrást alkalmazni.
Ez a legkevésbé se kérdéses. Egyelőre.
Max ha teljesen használhatatlanok az elért eredmények, akkor megfontolom erősen, de ez nem fenyeget, mert a jelenlegi verzió is majdnem teljesen hibátlan, csak egy kis magasfrekis szinuszos zaj van.
Ha mondjuk egy napelemes rendszert építenék, ott LiFePo4 akkut használnék nyilván, mert arra a célra az az ideális árban, teljesítményben, súlyban, biztonsági tényezőben, de ide nem.

Régen 8db 1,5V AA elemmel működött a mikrofon erősítő, de pazarlásnak éreztem (pedig hibátlan minőséget adott) ezért kezdtem el fejleszteni, "kompaktizálni" - létezik ilyen szó? - és a tegnap felvázolt verzió mellett döntöttem.
Bocsi, nem fogok Li-ion cellákkal és töltővel szórakozni. Amúgy is most néztem, piszok drága erre a célra, és a beszerzése is nehezebb, nem annyira általános, mint egy NiMh, ezt lássátok be. (én még soha nem fogtam a kezemben Li-ion cellát, de tudom, hogy van. Nem akkuról beszélek, hanem celláról!)

Ezt most kérlek ne vegyétek zokon, de a munkahelyeteken is a főnökötök által felvázolt elvárásokat teljesen átszabjátok? Nyilván nem.
Azt kértem segítsetek körüljárni milyen lehetőséggel lehet 2db NiMh akkuból stabil tiszta 9V feszültséget előállítani. Ez most jelen állás szerint kötött, én most erre keresem a megoldást, nem azt, hogy milyen fajta tápellátást kéne használnom.
Aztán ha mindent kipróbáltam és nem tudom elérni a kitűzött célt (alább felsorolom), akkor jöhet más gyökeres változtatás, ha elfogadható.

Ezért szépen arra kérlek titeket, akinek van alapos tapasztalata step-up konverterekben segítsen kiválasztani a feltételezhetően megfelelő alkatrészt a célomra!

Ha ebben valaki nem tud segíteni, kérem ne is reagáljon rá.
Köszi a megértést.

Egyébként -vargham- igazad van, a célnak megfelelő komponenst kell(ene) használni az adott célra, de az se jó, ha minden egyes célra más és más eszközt használunk, így igyekszem kis teljesítményű eszközhöz NiMh-t használni, így nem kell 100 meg 100 akku típust ugyanennyi töltővel használnom/tárolnom, így egyszerűbb. Ezért nem használok már 9v-os elemet se. A programozók ezt hívják optimalizációnak, aminek nyilván van előnye, hátránya stb...
Nem tudom hallottátok-e, de az Eu beakarja vezetni, hogy usb-c típusú csatlakozó legyen minden telefon és hasonló méretű eszközön (töltés céljából), hogy nem legyen tucatnyi kábel az eltérő típusok miatt.

Szempontok:
- 2db AA NiMh akku tápforrás. (2000mAh-ra alapozva)
- Minimum 20, de lehetőleg 30-40 óra üzemidő. (jelenleg 25)
- 2,33V alá esve, villogó piros fényforrás jelzi, hogy merülőben van. (több mint 1 órával a teljes lemerülés előtt)
- 2,00V-ot elérve automatikus áramtalanítás. Folyamatos piros fényjelzés egy 4,7 Farád 2,7v kondenzátorról ellátva 1 percig.
- 3-48000Hz tartományban -90dB alatt tartani (a jelhez képest) az egyéb zajokat.
- +-4,5V az audió erősítőnek (e feszültség alatt, az ultrahang frekvenciás zajok megemelkednek)
- 3,2V elkülönítve a fényforrásoknak, és a lemerülést érzékelő/vezérlő áramköröknek.

És ez (még a régi) konstrukció:
Bővebben: Link
(#) antiktelefon válasza jimitek hozzászólására (») Okt 16, 2022 / 4

Legyen olcsó, jó és NiMh- na ebből pontosan kettő fog teljesülni.
Bővebben: Link
240Ft a töltőmodul a liion akkuhoz, Kínából áfával 10db felett nincs 150Ft. Cella meg egyedi felhasználásra bontott laptop cella vagy valami cégtől a legkisebb áramú számlaképesen beszerezhető cella is megteszi.
Meg lehet oldani NiMhval. De nem lesz olcsó. -90dB zaj retek kapcsolóüzemű stepupokról soha nem lesz elérhető olcsón és jó hatásfokkal.
(#) Udvari Zsombor válasza jimitek hozzászólására (») Okt 17, 2022 /

Nem lebeszélni akarlak arról, amit akarsz, csupán jó példát akarok adni Li-Po akku szempontjából is.
A töltés nagyon egyszerű, ilyen modullal USB töltőről is lehetséges, erre rákötsz mondjuk egy ilyen 1200mAh akkut, amivel már azt hajtasz meg, amit akarsz ‒ töltő modul 290Ft, akku 2880Ft, nem vágna földhöz a költség.
(#) szs válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Okt 17, 2022 /

Én értem, hogy mindenáron segítség van -de a jószándékhoz vezető út is pokollal van kikövezve, (vagy mi a szösz)
Sem a LiIon, sdm a LiPo nem 9V-os, mint ahogyan a két NiMh sem...
Tehát azokhoz is kell végül StepUp. Mert nem azért 2db-ból szeretné, mert nem telne neki 6db-ra. Írta is, hogy volt nagyobb pack -csak kisebből akarná. Nem akkupackot pátyolgatna.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2022
(#) jimitek válasza antiktelefon hozzászólására (») Okt 17, 2022 /

Jól van, te nyertél!
Mármint oké, van olcsó alap töltő, de ahogy "szs" írta:
Idézet:
„Sem a LiIon, sdm a LiPo nem 9V-os, mint ahogyan a két NiMh sem...
Tehát azokhoz is kell végül StepUp. Mert nem azért 2db-ból szeretné, mert nem telne neki 6db-ra. Írta is, hogy volt nagyobb pack -csak kisebből akarná. Nem akkupackot pátyolgatna.”

Igen, az egész lényege, hogy ne egy bazinagy akkupack legyen az egész.
Tudom rendszerint magasak az elvárásaim, de ezt élvezem a kísérletezésben. Van mi újat felfedezni.
Egyébként 3db Li-ion/Po is megtenné azt felezem a "TLE2426ILP"-vel és kész, de ez se az igazi, bár ki tudja.
Mérget vennék rá, hogy -90dB alá lehet szűrni a step-up-ok zaját, csak meg kell találni a módját, és meg fogom, ha addig élek is!
Csak azok a fránya anyagiak...

Boltokban egyébként nem is tartanak a standard Li-Ion cellákat, max elvétve egy típust.
(#) Suba53 válasza jimitek hozzászólására (») Okt 17, 2022 /

Na már pedzi!

Tele vannak a boltok standard Li-Ion cellákkal. Itt van mindjárt egy 18500-as, ami hosszban ugyanakkora, mint egy AA cella, csak kövérebb.
A HESTOR-BAN például egy 18650-es.
Én ilyeneket vettem tavaly, akkor még nettó 1700.-Ft volt. Kapható hozzá foglalat is, amiben csereberélni lehet. De ennél sokkal olcsóbban is hozzá lehet jutni. Bontottam egy csomó már kidobott laptop akkut, amit vatikáni valutáért szereztem, a belőlük kibányászott cellák kb fele tökéletesen használható sok mindenre. Töltőt vettem is, meg építettem is a HESTORE-ban is kapható filléres modulkából.

Az általam épített mikrofon erősítő 2db sorba kötött celláról megy. 8V körüli tápfeszt ad az erősítőnek, amiről simán működik, mindenféle "step a magasba" konverter, és bevitt zaj nélkül.

De te tudod, hogy mennyit akarsz szenvedni a feleslegesen beinjektált zavar utólagos kiszűrésével.
(#) Suba53 hozzászólása Okt 17, 2022 / 1

Csak hogy ne a levegőbe beszéljek.

Jelenleg egy 5532 erősítő van benne, mert a fiacskám leölte az LM4562-t, amivel eredetileg készült.
( Fordítva rakta be a cellákat, az IC meg durcás lett emiatt. )
A szélén az a kis ledes modul egy 2cellás Li-Ion akku feszültség ellenőrző.

( Ez egy monó erősítő, de meg lehet csinálni sztereó mikrofonhoz is. És nem nagyon látszik, de applikáltam rá egy fordított polaritás elleni védelmet, kicsi MOSFET modullal. A foglalat +oldalán van, csak a modulka éle látszik. )

Mic-amp.jpg

(#) Epu2 válasza szs hozzászólására (») Okt 17, 2022 / 1

Van 9V-os LiPo telep.
(#) jimitek válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 17, 2022 /

Jó-jó, átgondolom, de amíg munkanélküli vagyok (vagyis még jó sokáig) nagyon szűkös a keret.
Aztán kísérletezem, de a 8V már kevés sajnos.
Kell az ultrahang tartomány. A denevérek hangja igen érdekes meglepetéseket tartogat magában.

-Denevér hangfájl-

Egyébként a mellékelt képen 24kHz körül látszik az az aprócska zaj, amit még nem sikerült kiszűrnöm.

minta.png

(#) antiktelefon válasza jimitek hozzászólására (») Okt 17, 2022 /

Hány darab legyártása a cél? Mert ha csak egy, akkor lehet szórakozni mindenfélével. Ha 8V már kevés, akkor lehet egy 3S akkut használnék, ilyen áramkör esetén kerülendő a step up konverter. Persze az MPS-nek van pár jó minőségű dcdc icje, amiket a jobb hangkártyákba is raktak a negatív meg pozitív táphoz, de azok nagyon kis SMD tokozású ick és házilag nem kivitelezhető, so8-nál sokkal kisebb rajzokat és jó nyáktervet igényelnek és az ic sem olcsó. Próba jelleggel megpróbálhatsz egy cellát és egy kínai step up panelt, de csak az a kérdés, milyen frekvenciákon fog zajt okozni.
(#) jimitek válasza antiktelefon hozzászólására (») Okt 17, 2022 /

Egy darab. Bár úgy készítem, hogy bármikor többet is lehessen.
Régebben valaki az "ICL7660SCBAZ" boostert ajánlotta erre a célra, csak kissé drágácska, ezért reménykedem, hátha tud valaki olcsóbbat 15mA max kimeneti terhelésig.

MPS? Kifejtenéd mire gondolsz konkrétan? Gyártó? Típus?

Amúgy már megépítettem 2 éve, csak a kivitelezés nem a legjobb ezért újra akarom tervezni, pár hibát kijavítva.
Mély tartományon van egy erős zaja a step-up modulnak amit 4700µF jóformán elnyom, de bekapcsoláskor nagy teher, így ezen még javítanom kell, ezt még kitalálom.
Meg van egy kis ultrahang tartományban némi szinuszos zavar is.
Na azt már nehezebb kiiktatni, de úgy vettem észre, ha az alkatrészek közelebb vannak egymáshoz, és a vezetékeket spirálba összecsavarom (párban) akkor jelentős javulás érhető el.
(#) Suba53 válasza jimitek hozzászólására (») Okt 17, 2022 / 2

Az ICL7660-al én -5V-ot csináltam régebben az ICL7135 voltmérő IC számára, +5V-ból.
Azért javasolhatták, mert kapacitív konverter, nem kell hozzá induktív energiatároló, így sokkal kevesebb elektromágneses zavart termel, és sugároz. Viszont nem tud nagy teljesítményt, ampereket, de talán egy műveleti erősítő táplálása megoldható vele.
Ha kevés a 8V, egy ICL7660-al tudsz csinálni -8V-ot, és a +/-8V tápfeszültség már biztosan elég az erősítődhöz.

Vagyis 2db Li-Ion cella, meg egy ICL7660, és ideális környezete lesz az LM4562-nek.
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2022
Következő: »»   3779 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem