Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3784 / 3983
(#) Lamprologus válasza Bakman hozzászólására (») Okt 24, 2022 /

Hát a kérdés az az hogy:
Idézet:
„Mi lenne az ideális frekvencia?”

Mert 1kHz-n látszólag megfelelően működik, csak a villogás "cseszi" az ember szemét.
Mi lenne az a freki amit már tényleg nem érzékel az emberi szem?
(#) Bakman válasza Lamprologus hozzászólására (») Okt 24, 2022 /

200 Hz-et már nem szabadna észrevenned.

Idézet:
„Este, ha a kocsiban megy a világítás és kiszállok kint a sötétben "vibrál" a szemem.”

Azaz bent nem veszem észre, hogy vibrálna a fény, de ha kimegyek a sötétbe akkor vibrál a szemem ... több fejlámpánál is tapasztaltam hasonlót.
(#) Bakman válasza Lamprologus hozzászólására (») Okt 24, 2022 /

Lehet, hogy nálad így van, én még nem tapasztaltam ilyet. Nem lehetséges, hogy a LED-ek színhőmérsékletére érzékeny a szemed? Ki tudod kísérletezni magadon. Az (itt-ott leírtak alapján) kb. biztosnak tűnik, hogy a kék fény (sok kék összetevő a fehér fényben) meg tudja zavarni a szervezetet, lehet, hogy csak ennek estél áldozatul vagy a kelleténél előbb elfárad a szemed pl. feltáratlan rövid- vagy távollátás miatt.
(#) Suba53 válasza Lamprologus hozzászólására (») Okt 24, 2022 /

Vérnyomásod rendben van?
(#) Régi motoros hozzászólása Okt 24, 2022 /

Hellóka!

Érdekes "problémába" futottam...
Egy Attiny44 -el készítek egy projektet, és mivel a kijelzője 3.3V, így az IC táp is 3.3V lesz.
Szóval elvileg így az analóg bemenetekre max 3.3V mérendő fesz juthat.
A rendszerben egy 4S Li-ion csomag kapocsfeszültségét kell mérni (16.8V), amit osztottam ellenállással. Viszont van még bent egy ACS712 is, aminek a kimeneti feszültsége 1.5-3.5V ugye.
Hogy szokták azt illeszteni 3.3V -os bemenetre?
Szintén ellenállásosztóval, vagy mondjuk egy 1N4148 soros diódára gondoltam még, az ejt 0.7V -ot...

Az áram szenzornak ráadásul minimum 4.5V kell, ezért vagy beteszek még egy AMS1117-5 -öt,
vagy egy 5.1V zéneres stabilizálást készítek az árammérőnek... Vagy esetleg van abból 3.3V -os verzió?

Vagy használok 5V tápot, és szintillesztőt a 3.3V -os TFT kijelzőhöz.

(Nem is értem, hogy nem gondoltak a 3.3V rendszerre mikor megalkották ezt az IC-t.
Mennyivel egyszerűbb lett volna ha a kimeneti feszültsége 1-3V közt van.)
(#) Bakman válasza Régi motoros hozzászólására (») Okt 24, 2022 /

Dióda nem lineáris alkatrész. Ellenállásokkal oszd le a feszültséget, vagy használj szintillesztőt a 3.3 V-os kijelzőhöz.
(#) Jonni válasza Régi motoros hozzászólására (») Okt 24, 2022 /

Hello.

Van ilyen szintillesztő .
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2022
(#) Régi motoros válasza Bakman hozzászólására (») Okt 24, 2022 /

Pech, akkor a diódás 5letem besült. Akkor gondolom a Zdióda (10V) sem az, mert egy olyat meg a feszmérő osztó elé terveztem (volna) be, hogy tágabb legyen a mozgástere a mérendő feszültségnek.
(#) Régi motoros válasza Jonni hozzászólására (») Okt 24, 2022 /

Igen ezeket ismerem, de csak egyirányú kell, szóval akkor lehet marad egy-egy sima ellenállásosztó is a kijelző lábai felé.

Milyen kijelzőről van szó?

Ennek elég az ellenállásokkal felépített feszültségosztó. Azt hittem, I2C csatolós kijelzőt akarsz használni.

Igen, írtam is, "marad egy-egy sima ellenállásosztó is a kijelző lábai felé".

És asszem ideje lesz beszereznem mostmár egy SMD ellenállás kitet is a kis hely miatt...
(#) Lamprologus válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 24, 2022 /

Hát most már kezd felmenni!

Feleségem is ugyan azt tapasztalta!
Amíg nem volt meg a PWM-es fényerő szabályozás, és teljes fénnyel használtuk a lámpát, addig nem jelentkezett a vibrálás.
(#) tufatofu hozzászólása Okt 24, 2022 /

Üdv Mindenkinek!
Egy ilyen led lámpatesttel leptem meg magam a műhelyben(sajnos), aminek a fénye jó, viszont egy 70-80 méteres távolságon belül mindenféle rádió használhatatlan, AM-FM-en egyaránt(telepes készülék is). Szétszedhetőnek sem igazán tűnik, bár mindent meg lehet lékelni. Valakinek esetleg ötlete, hogy mi lenne a célravezető megoldás?
(#) Suba53 válasza tufatofu hozzászólására (») Okt 24, 2022 / 1

Egy megfelelő méretű zárt fém doboz.

Esetleg megemlíthetnéd a kereskedőnek, hogy ugyan már mutassa meg a forgalomba hozatali engedélyt, ami tartalmazza a zavarsugárzási vizsgálatot is.

Próbáld meg visszacsinálni az üzletet, ha még lehet. Mert ez így szívás.
Mondanám, hogy szedd szét, és cseréld ki a LED meghajtást egy zavarmentesre, de azzal elvész minden garanciád, és lehet hogy nem éri meg a ráfordított energiát.
(#) tufatofu válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 24, 2022 /

Direkt üzletből vettem, nem a piacról harmadáron, viszont álmodni nem mertem volna, hogy még egy ilyen egyszerű lámpával is átbax@ák a vásárlót. Mindenesetre elrettentő példának legyen itt az esetem, aki hasonló vásárlására vetemedne
(#) Régi motoros válasza tufatofu hozzászólására (») Okt 24, 2022 /

Vidd vissza és cseréltesd ki másfajtára a rádiófrekvenciás zavarásra hivatkozva...
(#) nedudgi válasza tufatofu hozzászólására (») Okt 24, 2022 /

Pusztán személyes kíváncsiság hajt, amikor megkérdezem, hogy a rádió (amit zavar) AM, vagy FM sávon működik?
(#) tufatofu válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 24, 2022 /

Idézet:
„rádió használhatatlan, AM-FM-en egyaránt(telepes készülék is).”

Mindenre jó.
(#) nedudgi válasza tufatofu hozzászólására (») Okt 24, 2022 /

Bocsánat, az eredeti felvetést nem olvastam eléggé alaposan.
(#) tufatofu válasza Régi motoros hozzászólására (») Okt 24, 2022 /

Még a nyáron vettem, és most került fel, majd leszerelésre gipszkartonozás után. Szerintem ilyenkor ha visszaküldöm vagy 2500ft pk-ért, akkor "elküldik" a gyártónak "bevizsgálni" és egy félév múlva írnak egy emailt, hogy "a vizsgálat szerint túlfeszültséget kaphatott, ami az én hibám".
(#) giskard válasza Haitagne hozzászólására (») Okt 25, 2022 / 2

4 db PMR rádióval is megoldható. 3 csak vesz 1 csak ad. Ezek nem engedély kötelesek. Célszerű adás indításkor valami bekapcsoló jelet küldeni, hogy az esetlegesen a környéken ugyanazt a frekit használó más rádiók jele ne hallatszódjon a vevőkben
(ez lehet egy jelsorozat vagy dtmf jel) az adás végeztével pedig egy kikapcsoló jelet.
Tehát a vevők hangszórói le vannak választva, jön a bekapcsoló jel, a hangszórók csatlakoznak, tényleges adás, vágezetül a kikapcsoló jel (a hangszórók leválasztódnak) Adás alatt a közelség miatt az esetleges más adók jelét el fogja nyomni.
Sokaknak van PMR rádiójuk 2 darabbal egy előzetes próba elvégezhető.
(#) nagym6 válasza toth1996 hozzászólására (») Okt 25, 2022 /

Nem igazán értem a helyzetet, töltés után lekapcsolva a töltőáramot természetes az akku feszültség csökkenése. Ha ezzől van szó.
(#) toth1996 válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 25, 2022 /

Ha feltöltöm kijelző 100% van majd kihúzom a töltött akkor le esik 98% ra de a mért feszültség ugyan úgy meg marad ami 4.17v.
(#) tépapa hozzászólása Okt 25, 2022 /

Van mondjuk két tranzisztor.

Az egyikre azt mondják, hogy kapcsoló. A másikra meg hogy nagyfrekvenciás.
A határfrekvenciájuk meg egyforma.
Mi a különbség közöttük?
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2022
(#) pucuka válasza tépapa hozzászólására (») Okt 25, 2022 / 1

Egy kapcsoló tranzisztornak két állapota van vagy teljesen nyitva, vagy teljesen lezárva van, a köztes állapotok nem igazán lényeges, a lényeg, hogy az átváltást minél gyorsabban tegye.
A határadatokon , és a gyorsaságán felül van még jónéhány paraméter, amik egy erősítő alkalmazásban fontosak, kapcsoló alkalmazásban nem annyira.
Egy kapcsoló tranzisztort pl. általában kis impedanciák között üzemeltetjük, így a belső (bemeneti, kimeneti, visszaható) impedanciák, valamint a zaj, linearitás paraméterek, és ezek frekvencia függései nem igazán fontosak, ellentétben egy analóg erősítő alkalmazásban.
Ezt jól láthatod az adatlapjaik részletes tanulmányozása során.
Mondhatjuk akár azt is, hogy egy nagyfrekvenciás tranzisztorok gyártása folyamán a válogatásnál "kihulló" tranzisztorokból lesz a kapcsoló tranzisztor.
Mindazonáltal, még egy kapcsoló tranzisztor is beválhat erősítő alkalmazásban, pl oszcillátor, keverő stb. Szólni szól, de hogy.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2022
(#) tépapa válasza pucuka hozzászólására (») Okt 25, 2022 /

Köszönöm szépen a részletes választ.
Következő: »»   3784 / 3983
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem