Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Vízszintjelző építése
Témaindító: csikosgabi, idő: Jún 8, 2006
Témakörök:
Nem ismerem az erőmérő cellákat, de rákerestem, és ahogy nézem brutálisan megdobná a költségvetését a dolognak, nem igazán hobbi célra való módszer.
Szerintem működni fog az alacsonyabban lévő nyomásmérővel is, nem kell olyan nagy nyomás oda visszatölteni a levegőt, simán tüdővel kisebb erővel megfújva a cső végét vissza tudom fújni a vizet és szájjal buborékoltatni. De ha mégis szükséges lesz, akkor magasabbra is tudom szerelni a dobozt, azzal nincs gond.
Az elején gondoltam a potméteres megoldásra is, de egy ekkora hordóba azért jó nagy kar kellene, azt nem dugom be egy picike lyukon a hordó tetején, szétvagdosni meg nem fogom a hordót.
Miután az ultrahangos mérés befuccsolt, ez a nyomásmérős elv tűnik a legszimpatikusabb megoldásnak, erre izgultam rá, ezt szeretném megvalósítani.
Én most készítek egy függőleges elrendezésűt, két méteres úthossz alatt fordul egy potméternyit, akkora lyuk kell neki amekkora az úszó, a tartály tetején.
És a potméter belül lesz a tartályban?
Nálam a vízmelegítés miatti extrém páraképződés miatt valószínűleg gyorsan tönkremenne a poti is. Az ultrahangos távolságmérő is tökéletes megoldásnak tűnt és működött is egy darabig, de végül ott is a párásodás miatt szívtam meg és kell most más megoldást találnom.
A potméter az kívül/felül van, de hosszútávú tapasztalataim nincsenek, mivel most készül, de szerintem, ez csak a potméter minőségétől függ, pl az autóiparban használnak mostohább körülmények között is...
Sziasztok!
Szennyvíz szintérzékelésére milyen megoldást javasolnátok? Gondolok itt szilárd és folyékony állagra, valamint a háztartásban előforduló maró anyagokra(sósav, Domestos, zsíroldó stb.) Üdv: Zoli
Szuperül bevált ez a fantasztikus kis ASPEN csoda, ennél praktikusabb megoldást a hordóba csatlakozásra biztos nem találtam volna. Mégegyszer nagyon köszönöm a tippet!
Sziasztok!
Hosszas kísérletezés után végre kész a teljesen működő rendszer. Végülis csak a buborékoltató megoldás jött be, de kicsit leegyszerűsítve. Nem kellett a rendszeres újrakalibrálás vízszintkapcsoló beiktatásával. Egyszerűen csak mérem a csőben lévő levegő nyomását és bizonyos időnként bekapcsol a légkompresszor, hogy kibuborékoltassa a mérőcsövet. Tapasztalatok alapján elég 120 percenként egyszer bekapcsolni 10 mp-re, így több napos tesztelés után is stabil, megbízható pontosságot ad a vízszintmérés! Ami viszont érdekes, hogy először a hordó tetejéről vezettem be a mérőcsövet az aljáig, majd közvetlen a hordó alját fúrtam meg, de egyik sem adott pontos mérést, a mért eredmények igen nagy mértékben ugráltak. A végső, tuti megoldás az lett, hogy a hordó függőleges oldalfalát fúrtam meg legalul, ide csatlakoztatva a mérőcsövet. Egyedül itt tudok pontos és stabil nyomásértéket/vízszintet mérni. A projectem teljes leírását további fotókkal megírtam a Ki mit épített? topikba is, akit érdekelnek további részletek, látogasson el oda.
Sziasztok!
Nyílt esővízgyűjtő tartályok szintszabályzását szeretném megoldani, többek közt úszókapcsolóval. Ezek a típusok mennyire használhatók, megbízhatóak? Bővebben: Link Köszönöm
Ha csak tiszta víz éri akkor nagyon megbízható (én is használom évek óta), viszont közvetlen nem tud motort kapcsolni csak kis áramot. A szennyeződés és az esetleges vízkő viszont az ellensége.
Csak 1-2 relé behúzótekercseket kellene kapcsolnia, azok 1W alattiak, tehát azzal nem lehet gond, az esővíz lágyvíz, azaz vízkő nincs, viszont algaszerű anyagok előfordulhatnak. Bár a kérdés elsősorban az, hogy ez az eBay -es szerkezet mennyire tartós, mert ugyan a Conrad -nál is lehet ilyet venni, az biztos jó minőség, csak 6000Ft/db...
Szia!
Én ezt javaslom neked, ez rozsdamentes acélból készült, van különböző hosszúságokban. Nekem ez gázolajban úszik
Ezt sajnos csak közvetlen a tartály aljára vagy tetejére tudnám beépíteni, az pedig jelen esetben nem megfelelő. De köszi!
Ha elég hely van az igazi úszókapcsolónak, ami pl. az egyszerűbb búvárokon van, az szennyeződésre teljesen érzéketlen. Többről tudok ami évek óta, egész évben, pl. 5000literes esővízgyűjtőben, szennyvízaknában csücsül, a szivattyúval együtt, meghibásodás nélkül.
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2016
Sziasztok! Építettem egy vízszintmérőt oly módon, hogy több különböző hosszúságú vezetéket lógattam a tartályba, az alsóra kapcsolk +12V-t, a felette lévők egy-egy tranzisztor bázisára vannak kötve, amiken keresztül LED-eket kapcsolgatnak. Itt a kapcsolás,, illetve ezt építettem meg ULN2003-al (kb a lap közepén):
Megépített kapcsolás. Most jött a szívás része: A tartályom egy lakóautóban van és le van testelve. Tehát sajnos a tranzosztorok bázisai is mind szépen le vannak testelve a tartályon keresztül és sosem indulnak be . OK, ennyi, ezt benéztem, de mi lehetne a legegyszerűbb megoldás a probléma kikerülésére?
Hello! Pld. ha egy CMOS CD40106 invertert használsz. Bemeneteket felhúzod egy-egy 100kohm-al a tápra és ezeket lógatod a tartályba. Az inverter kimeneteket meg rákötöd az ULN bemeneteire. (A tápot persze nem kell ekkor a tartályba lógatni.)
Szia epp most vettem egy ilyet ket uszoval. 4 vezetekes, gondolom ket kapcsolo van benne. Az uszok megforditasaval tudok jatszani hogy NO/NC legyen de amugy nem tudom bekotni hogy jo legyen. Az lenne a cel hogy akkor kapcsoljon be a szivattyu ha mindketto zar es csak akkor kapcsoljon ki ha mar mindketto nyit. Azaz ha a szivattyu csokkenti a vizet akkor ha a felso mar nyit addig jarjon a szivattyu mig az also is nyit. Valami impulzusreles megoldason gondolkodom de nem tudom hogy milyet kellene nekem. 24V-os a a szivattyum,60W az egesz es a pincemben a vizet kellene szabalyozni. Nincs nagy mennyiseg, van egy 125-os csovem a padloban abba tennem az egeszet es a felso uszo a padlo alatt lenne 10-15 centivel. Van esetleg otleted? Koszonom.
Hello! Legegyszerűbb, ha 24V-os relét használsz öntartó kapcsolásban. Ha a maximum zár, akkor meghúz a relé, öntartásba kerül és mindaddig húzva marad, amíg a minimum le nem bont.
Sziasztok!
A mosógépszenzoros vagy egyéb megoldással van hosszútávú tapasztalat esetleg? Nekem egy 1700 literes föld alatti tartályom van kertöntözésre, amibe gyűlik az esővíz illetve eső hiányában a kútról van töltve, amolyan pufferként (a kút nem mindig tud annyi vizet egyszerre amennyi az öntözéshez kell). A probléma az, hogy egyszerű úszókapcsolókkal van megoldva a rendszer, aminek az a hátránya, hogy már locsolás közben indítja a kúti szivattyút visszatöltésre, a mostani esős időkben meg lenne elég esővíz ami összegyűlik. Erre keresnék valami olyan megoldást ami folyamatosan méri a szintet, és igény szerint tölt a kútból vagy sem. Alin láttam egy egész szimpatikus megoldást, bár nem olcsó. Valaki használt esetleg ilyet? Milyen elven működik ez? Idézet: „úszókapcsolókkal van megoldva a rendszer, aminek az a hátránya, hogy már locsolás közben indítja a kúti szivattyút visszatöltésre, a mostani esős időkben meg lenne elég esővíz ami összegyűlik. Erre keresnék valami olyan megoldást ami folyamatosan méri a szintet, és igény szerint tölt a kútból vagy sem.” Itt valamilyen tévedés lesz. Az úszókapcsoló is folyamatosan méri a vízszintet és igény szerint visszatölti a kútból a tartályba a kivett vizet. Ha jól értem, neked olyan rendszer kellene ami előre tudja, hogy felesleges a kutat használni, hiszen esni fog az eső. Ezt te megead is meg tudod oldani, kikapcsolod a szivattyút. Aztán ha úgy ítéled meg, hogy holnap öntözni akarsz de üres a tartály, visszakacsolod. Egyébként pedig jósolni kellene egy-két hétre előre. Sokszor azoknak sem sikerül, akiknek ez a dolga.
Ha ilyen bajom lenne, betennék még egy/két úszókapcsolót. Így több részre lehetne bontani a tartályt. Ha eső várható akkor egy kapcsoló, és az alsó két úszókapcsoló vezérli a szivattyút. Így a tartályban egy alacsonyabb szinten áll be a víz. Ha meg nem vársz esőt, akkor az alsó és a felső kapcsoló vezérli a szivattyút, így teljesen feltölti a tartályt.
Bár lehet másmilyen úszókapcsolók kellenek hozzá. A mosógépes kapcsolót nem tudom hosszú távon mennyire használható, eldugul-e, vagy ereszt e a hozzácsatlakozó cső. De akár jó is lehet. A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2023
Rosszul fogalmaztam: a tartály kútról való töltését egyetlen úszókapcsoló vezérli olyan módon, hogy a maximum szint elérésekor lekapcsolja a kúti szivattyút. Ennek ahogy írtam az a hátránya, hogy már a locsolás közben bekapcsolja a visszatöltést, így az esetleges közben érkező esővíz kárba vész.
Ennek megoldására gondolkozom olyanban, hogy a tartály aktuális szintjét figyelembe véve töltsön a kútról vagy sem.
Bővebben: Link
Egyet fent,egyet alul. Felső lekapcsol, alsó be.
HRH-5 nevű szintkapcsolót tudom ajánlani, ezzel minimum - maximum "vízállást" tudsz elérni a tartályban, egyszerű is bekötni. Ha lecsökken a vízszint a minimum alá, bekapcsolja a szivattyút, ha elérte a maximumot, kikapcsolja.
Az viszont továbbra sem tiszta, honnan fogja tudni a rendszer, hogy mikor nem kell tölteni, mert esni fog. Azt írtad, a kút nem mindig tud egyszerre annyi vizet szolgáltatni, amennyi kell. Mi fog történni, ha a minimális szint felett van egy mákszemnyivel a vízszint, de neked öntöznöd kell? Mi fog történni, ha a szivattyú feltölti a tartályt (mert a minimum alá csökkent a vízszint), másnap pedig esik? szerk.: A mellékelt képen fém tartályra van kötve az érzékelő C jelű vezetéke. Működik úgy is, hogy három, célszerűan saválló, pálca van a vízbe lógatva. Ebben az esetben a C jelű a leghosszabb. A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2023
Hello! "a tartály aktuális szintjét figyelembe véve töltsön a kútról vagy sem."
Na, ennek a logikáját írd le, mert ezen bukik a dolog, nem a szintmérésen..
Gyűlnek itt közben az ötletek, amik sokkal jobbnak tűnnek mint a mostani meglehetősen egyszerű megoldás, de én egy kicsit összetettebb rendszerben gondolkozom.
Természetesen nem időjóslásra alapoznék, hanem a tartály szintjének folyamatos figyelésére. Ehhez kiegészítő infó, hogy minden reggel és este fix időben megy a locsolás, 6 külön zónán, amelyek időtartama a fúvókák alapján lett meghatározva. Korrigálni egyszerre szoktam a zónákat attól függően hogy aszály van vagy monszun. Szintén plusz infó, hogy az öntözésvezérlőnek van esőérzékelője, bár ennek a pontos működését mondjuk még nem sikerült megfejtenem ( elvileg egy pici úszós megoldás, ami a soron következő öntözést tiltja, de ezt ki kell hámozni pontosan a manualjából). Namost ha pontosan tudom a tartályban lévő víz mennyiségét, akkor eltudom dönteni, hogy kell-e a kútból víz vagy sem, vagy mennyi. Továbbá ha mondjuk 10 percenként mérek egyet és folyamatosan emelkedő a tendencia (illetve tudom használni az esőszenzort), akkor szintén tudok dönteni, hogy kell-e kútvíz a következő locsoláshoz vagy sem. Ez már programozás. Ehhez viszont egy olyan megbízható érzékelő kellene, ami bírja a folyamatos vizet, párát hideget meleget, stb. A lényege az egésznek, hogy használjam az esővizet ha épp van, illetve ne a szikkasztóba menjen a föld alá az egész csapadék ami a tetőről lefolyik, hanem csak a fölös rész amit már nem tudok elhasználni.
Én ezt úgy oldanám meg hogy csak locsolás kezdetén kapcsolna be a szintérzékelő , locsolás vége előtt meg letiltanám így mindig "üres" tartály várná az esőt...
Szintmérő, sok éve működő. Egy 120-as pvc cső, (függőlegesen) benne egy korong úszó (hungarocel) fent egy SRF05 -ös ultrahangos távolságérzékelő.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |