Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális forrasztóállomás
Lapozás: OK   89 / 96
(#) Skori válasza Joe_001 hozzászólására (») Júl 19, 2023 / 2
 
Ha már pákatartó, íme a saját készítésű pákatartóm:
Bővebben: további képek
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2023
(#) img hozzászólása Júl 20, 2023 /
 
Ez mindenkinek hasznos infó lehet, aki Skori állomását építi: privátban beszélgettünk és azt mondta, hogy az állomása "nem igazán jó" a T210-hez.

Ezért itt kérdezem, hogy az mit jelent, hogy "nem igazán jó" hozzá? Miért nem, más a tápfesze vagy a PID / PWM a thermoelem ill. a fűtés egyéni sajátosságai miatt? Firmware-ből vagy hardveresen megoldható, vagy sehogyan sem lehet hozzá adoptálni?
(#) Skori válasza img hozzászólására (») Júl 20, 2023 / 1
 
Más tápfesz, más a fűtőbetét ellenállása (kisebb ellenállás - ezért nagyobb áram folyik), más PID paraméterek kellenének hozzá, és a termoelem feszültsége is kisebb (tehát nagyobb erősítés kellene hozzá). Lehet, hogy szoftveresen is megoldhatók lennének ezek, de jelenleg nincs rá energiám.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2023
(#) tothtechnika2 válasza img hozzászólására (») Júl 24, 2023 /
 
Én sikeresen átfaragtam T210-hez, igaz nem működik optimálisan, de még mindig sokkal jobb mint a gyári állomással. Már fűzöm a Skorit, hogy állitson a paramétereken.
(#) sdrlab válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Júl 24, 2023 /
 
Vagy 1 évvel ezelőtt már aktívan fejlesztettél egy szinuszos vezérlő elektronikát a T210-hez... Azzal mi lett?

Azért a C245-ös hegyhez használható vezérlés nem elégséges a C210-hez szerintem. Ahhoz jóval gyorsabb mintavételezés kell, mint amit Skori használ a lényegesen lassúbb C245-höz! Hacsak durván be nem lassítod a felfűtését. De akkor meg nem sok értelme van az egésznek....
(#) Monster02 válasza sdrlab hozzászólására (») Júl 24, 2023 /
 
Nekem mind2 típust támogatja az állomásom. 210/245
Bővebben: Link
(#) img válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Júl 24, 2023 /
 
Szuper, ennél már csak az lenne még szuperebb, ha neki meg egyszer, majd lenne ideje implementálni a kódba.
(#) img válasza Monster02 hozzászólására (») Júl 24, 2023 /
 
Nekem ez túl "Chinesium". Egyébként fokozatmentesen szabályozható? Mert a demón csak preset hőfokokat látok. A másik, hogy csak 1 pákát kezel, ráadásul duplát (hot tweezers) nem.
(#) Monster02 válasza img hozzászólására (») Júl 24, 2023 /
 
Igen , fokozat mentesen szabályozható. Van belőle márt angol menüs verzió. Mikor én vettem akkor még nem volt. A PWM szabályozást 1-10 léptékben szabályozható.
(#) img válasza Monster02 hozzászólására (») Júl 24, 2023 /
 
Utánanézek, köszönöm. Neked mi a tapasztalatod vele? Pl. teliföldet melegíteni hogy bír, milyen gyorsan fűt fel, mennyire pontosan tartja a hőmérsékletét?
(#) Monster02 válasza img hozzászólására (») Júl 24, 2023 /
 
Megegyezik a gyári állomás paramétereivel. Ahogy nagyobb hőelvonó felülethez (GND)-hez érek egyből felcsavarja a kakaót.
A felfűtés (beállítás függő) nekem 10-esen van PWM. 5 másodperc. 0-ról 330-ig.
Igyekszik tartani a beállított hőmérsékletet, vizes szivacsnál látni jobban.
De mérni nem mértem.
(#) img válasza Monster02 hozzászólására (») Júl 24, 2023 /
 
Értem, köszönöm. Ha csak azt tudja amit a gyári állomás, akkor még így is Skorié a nyerő Mindenesetre az nálam visszatartó tényező, hogy amíg Skorival bármikor lehet egyeztetni a jövőbeni fejlesztésekről (max. nincs ideje megcsinálni ), addig ennél alapjáraton meseszerű a terméktámogatás (hol volt, hol nem).
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2023
(#) tothtechnika2 válasza sdrlab hozzászólására (») Júl 27, 2023 /
 
Sajnos rendkivüli módon időszűkében vagyok, igy ez még nem készült el, csak prototipus szinten van az asztalom sarkán azóta is. Annyi történt, hogy a hibákat kijavitottam és gyártottam új nyákot, de azt már nem volt időm tesztelni.

A C245-höz készült vezérlés elégséges a 210-hez, mivel ugye én igy használom jelenleg, mindenféle módositás nélkül, csak az erősitést állitottam át.

(Elnézést kérek, nem tudok hosszú i-t irni.)
(#) img válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Júl 27, 2023 /
 
Túl nagy kérés lenne megosztanod, hogy az erősítésen mennyit kell korrigálni, ill. mik az új paraméterek? Szerk.: most esett le, hogy csak a te állomásodon, vagy Skorién is működne?

ALT + J ill. ALT + I sem működnek?

Tessék, egy tucat hosszú i, használd egészséggel: ÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍ íííííííííííííííí

Elnézést a rossz humorért, de nagyon magas labda volt.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2023
(#) tothtechnika2 válasza img hozzászólására (») Júl 27, 2023 /
 
Ahhoz szét kellene szednem, de kb 5 perc alatt belőttem, nem volt túl nehéz. Kb 2,5x-es erősítés kell. Forrazstgattam az ellenállás hátára még párhuzamosan, amíg jó nem lett. De ki tudod próbálni minden módosítás nélkül is, kb 150 fokon lesz 350 fokos. Persze pákahőmérő nem árt hozzá.
Idézet:
„csak a te állomásodon, vagy Skorién is működne?
Skori féle állomáson használom, mert nekem is van egy..

Alt+i:^, Alt+J:∆ (ugye a 101 gombos billentyűzeten nincs í.)
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2023
(#) img válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Júl 27, 2023 /
 
Köszönöm, megnézem ha megépítettem. Remélem, nem a hegy fogja bánni.

Sima hőmérő szenzorom van, ami 1200 Celsiusig mér.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2023
(#) sdrlab válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Júl 27, 2023 /
 
Valamit nem értek..., az a hegy, mint a villám, olyan gyorsan fűtődik fel(ahogy annak idején le is írtad, és ezzel keltetted fel a figyelmem rá)!! Azt akarod mondani nekem, hogy egy 30-40(nem emlékszem pontosan mennyi) ms-es mintavétellel működő szabályozás képes azt a hegyet elfogadható szinten kezelni??! Ezt én nehezen tudom elhinni....
Ráadásul, ennek a hegynek a tömege, így a hőkapacitása igen kicsi, így masszív felületen pillanat alatt lehűl drasztikusan...ha nincs nagyon gyorsan utánfűtve!
Az én számításaim szerint ennél kb egy nagyságrenddel gyorsabb mintavételezés szükséges egy ilyen gyors hegyhez....
(#) Skori válasza img hozzászólására (») Júl 27, 2023 /
 
Nos, ha már így szóba került én is kipróbáltam 210-es heggyel. Amire figyelni kell:
- A 210-es hegyet másképp kell rákötni az állomásra, kétvezetékes módban, tehát a fűtés és a mérés vezeték közösítve megy a hátsó érintkezőre, a páka-gnd pedig a középsőre.
- Ennek a pákahegynek a termoeleme csak. kb 10µV/°C feszültséget ad, ha 300°C-ra állítva bekapcsolod akkor elégeti a pákahegyet, nekem kb. 150°C-ra kellett állítani az állomást ahhoz, hogy a hegy 330...350°C körüli hőmérsékletre melegedjen. Ennek kétféle megoldása lehetne. Az egyik, hogy növeljük a termoelem bemeneten levő opamp erősítését (de akkor csökken a sávszélessége és lassúbb lesz a beállás (tehát illene kicsit többet várakozni a szoftverben, az opamp beállására). A másik lehetőség, hogy a hardver változtatása nélkül, szoftveresen növelem az erősítést.
-Ezeken felül valóban sűrűbben kellene mérni, de meglepő módon még így is használható valamennyire, gyakorlatilag nem áll be pontosan, valamiért 2..3 fokot (néha többet) mellészabályoz (nem volt időm kinyomozni miért - lehet hardver, vagy akár szoftveres oka is), és vagy 10...15 fokot visszahűl egy nagyobb felület forrasztása kezdetén, majd túllendül néhány fokot. Lehet, hogy a PID paramétereket kicsit állítgatva valamennyit lehetne rajta javítani, (de erős a gyanúm, önmagában még ez sem elég). Magyarán: közel sem fog olyan precízen szabályozni, mint a 245-ös heggyel - amihez tulajdonképpen készült az állomásom, de forrasztani mégis egész jól tudtam vele.
- És hogy a kép teljes legyen a 210-es fűtőbetétje jóval kisebb ellenállású, mint a 245-ösé, és 22V-al szerintem igencsak túl van hajtva (bár tény hogy tulajdonképp bírja), de a táp ennek megfelelően szintén nagyobb terhelést kap.

Lehet, hogy próbaképpen készítek majd egy teszt verziós szoftvert amiben állítható a pákabetét típusa, és képes a 210-es heggyel dolgozni, de ettől sem kell csodát várni. Az állomás két pákás, de a két PWM-et egy TIMER két csatornája állítja elő, így a mintavételi idő megváltoztatása miatt sok dolgot át kellene írnom (amit valószínűleg nem fogok megtenni) ahhoz, hogy pl. kétféle pákaheggyel tudjon működni egyszerre. De jelen pillanatban továbbra sem tudom ajánlani ezt az állomást 210-es pákához (talán akkor, ha valami csoda folytán lenne energiám minden szükséges módosítást elvégezni rajta)

Sok idő eltelt a forrasztóállomás első verziója óta, pár dolgot már most is kicsit másképp csinálnék, és igazából egyelőre még nincs igényem a 210-es pákára, mert eddig mindent meg tudtam oldani 245-össel. Azon kívül lehet, hogy ha mégis használok majd 210-es pákát, akkor ahhoz tothtechnika2 barátom szinuszos állomását fogom használni (talán nem gond ha elárulom, hogy azért ahhoz is van némi közöm ).
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2023
(#) Skori válasza img hozzászólására (») Júl 27, 2023 /
 
A sima hőmérő szenzor szinte biztos, hogy nem lesz jó, nagyon nagy lesz a mérési hiba! Használj kimondottan páka hőmérőt, vagy olyan szenzort ami nagyon apró, annyira hogy bele tudod nyomni egy ón-olvadék gombócba a páka hegyén.
(#) img válasza Skori hozzászólására (») Júl 27, 2023 /
 
Ha valamikor lenne rá időd, adnék egy 210-est motivációként, legalább lenne mivel tesztelni.

Így lenne egy kompakt állomás, ami mindkettőt tudná.

Vagy, ha nagyon időigényes a kettőt összefésülni, és könnyebb neked, akkor lehetne egy külön 210-es vezérlő arra szabott szoftverrel + módosított hardverrel, a 245-é meg maradna az, ami.

Ilyen a termoszenzor: https://www.aliexpress.com/item/4000058599222.html
(#) Skori válasza img hozzászólására (») Júl 27, 2023 / 1
 
Idézet:
„Ha valamikor lenne rá időd, adnék egy 210-est motivációként, ....”
Ok. akkor ezt ígéretnek vettem , ha lesz 210-es pákám (pákahegy is kelleni fog, hogy tudjak tesztelni), akkor megoldom, hogy működjön az állomással.

Viszont akkor ültesd be a paneledet is minél hamarabb, hogy ha küldök teszt verziót a szoftverből akkor ki tudd Te is próbálni.
(#) img válasza Skori hozzászólására (») Júl 27, 2023 /
 
Megbeszéljük telefonon, ha lesz időm hívlak.
(#) tothtechnika2 válasza img hozzászólására (») Júl 27, 2023 /
 
Ezzel a szenzorral nem fogsz tudni mérni, ez erre alkalmatlan.
Használj ilyet: hőmérő szenzor

Vagy ami mégjobb, komplett mérő: pákahőmérő
(#) img válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Júl 27, 2023 /
 
Köszönöm!
(#) tbarath válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Júl 28, 2023 /
 
Nekem német billentyűzeten AltGr-J a hosszú í
(#) img válasza tbarath hozzászólására (») Júl 28, 2023 /
 
Igaz, rosszul írtam, mert nálam is AltGr-el működik.
(#) Skori hozzászólása Júl 29, 2023 /
 
Úgy döntöttem készíteni fogok egy teszt verziót a forrasztóállomásom szoftveréből, amiben állítható, hogy 210 vagy 245-ös páka van rajta, és akár a PID paramétereit is lehet majd állítani menet közben. Aki megépítette az állomásomat, azok közül kinek lenne kedve kipróbálni ezt a szoftvert a forrasztóállomásán? Természetesen aki teszteli, attól várnék visszajelzéseket a működéssel kapcsolatosan (és ha esetleg a PID beállításokal is kísérletezik, akkor azt is , hogy melyik pákahegyhez mi volt az optimális és miért ill. milyen szempontból).
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2023
(#) img válasza Skori hozzászólására (») Júl 29, 2023 /
 
Rám számíthatsz, ha elkészült az állomás. Mármint, ha elkészítettem a sajátomat.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2023
(#) img válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Júl 30, 2023 /
 
A linkelt pákahőmérő szenzort vajon tudom használni ezzel:

https://www.aliexpress.com/item/32951146360.html ?
(#) Black7275 válasza Skori hozzászólására (») Júl 30, 2023 /
 
Én is tervezek majd építeni egy saját tervezésű állomást, de sajnos ez majd soká lesz. Most, hogy elkészült Skori által tervezett állomás rájöttem milyen jó is a JBC. Én az állomásomra azért raktam 6 pólusú csatlakozót, hogyha majd elkészítem a saját állomásom akkor ne kelljen a 210 és a 245-ös között váltani hanem a csatlakozó bedugásával felismerje melyik van bedugva. (A másik ok amiért 6 pines csatit raktam rá az pedig az volt mert abból volt itthon pár darab.)
Következő: »»   89 / 96
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem