Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1376 / 1385
(#) vision61 válasza Epu2 hozzászólására (») Jún 26, 2023 /
 
Idézet:
„(Többnyire a savval van gondom, mert biztonsági okokból elég szájvíz erősségű.)”

Nem tudom, te hol veszed, én többnyire az Alfi, vagy hasonló kisebb üzletben. Más célra használom nagyobb mennyiségben, de eddig még mindig volt náluk 30%-os töménységű. Rendesen "füstöl", amikor kinyitom a flakont.
Ettől töményebbet, max. 38%-osat az iparban, laborokban használnak.
(#) Remci válasza morgo hozzászólására (») Jún 26, 2023 /
 
Tőlem még egyszer sem kérdezték hogy van-e engedélyem. 35%-os.
(#) morgo válasza Remci hozzászólására (») Jún 27, 2023 /
 
Nekem nem sikerül vásárolni, pedig fodrász ismerőssel is próbáltam beszereztetni:
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2023
(#) Ge Lee válasza morgo hozzászólására (») Jún 27, 2023 /
 
Igaz hogy már van pár éve, de pesten az Azúr-ban literszám adtak, mondtam hogy maratni kell, de nem is akadékoskodtak. Viszont az ilyen és ehhez hasonló vegyszereket érthető okokból nem postázzák, csak személyesen az üzletben tudod megvenni.
(#) morgo válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 27, 2023 /
 
Pár éve még én is tudtam venni. Helyi üzletekben meg már nem is árulják, mert az idióta rendelet miatt a nyakukon maradna.
(#) tdi75 válasza morgo hozzászólására (») Jún 27, 2023 /
 
Szia! Nem tudom mennyire vagy budapestközeli.
Én a körúton szoktam venni az azúr vegyszerboltban a 12 százalékosat ami nem adalékolt semmivel.
Obinál veszek háztartási sósavat és működik a reakció, csak kicsit több kell a peroxidból és kicsit lassabb az egész reakció, de működik.
Tudsz venni 30 százalékos hidrogénperoxidot is, csak akkor kell hoznod egy igazolást hogy a vállalkozásodhoz kell, pl nyákmaratás. Onnantól már viheted is.
(#) Epu2 válasza tdi75 hozzászólására (») Jún 27, 2023 /
 
Az első peroxidomat literre vettem. Háztartási boltban. Billentő állványon lévő 50l-es ballonból. Aztán me is csináltam. Összekevertem tömény sósavval. Néhány mp alatt ki is marta a panelt. A többi meg felforrósodott és szana-szét szaladgált az udvaron. Mindezt néhány Ft-ért.
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2023
(#) elactrofan válasza Epu2 hozzászólására (») Jún 28, 2023 / 1
 
Erzsébeten a templomnál van egy fodrász kellékes ott vettem ilyen hab állagú nem sok bizodalmam volt hozzá, de működik a dolog.
(#) kameleon2 válasza HA3GX hozzászólására (») Jún 30, 2023 /
 
Lehet sós vízzel is maratni egyenárammal, én is próbáltam. De folyamatos galvanikus kapcsolat kell a fóliával, mert amint megszűnik a vezetés, megszűnik a folyamat is.
(#) Ódenka hozzászólása Júl 4, 2023 /
 
Üdv!
Tudja valaki, SP-ben hogyan lehet definiálni, felrakni úgy feliratot, hogy megmaradjon a gyártásnál fényesón kivitelben? Jelenleg a színezés lefedi és nem valami elegáns így...
(#) Suba53 válasza Ódenka hozzászólására (») Júl 4, 2023 /
 
Mit értesz színezésen? A lötstop réteget?
Elvileg az is szerkeszthető.
(#) Ódenka válasza Suba53 hozzászólására (») Júl 4, 2023 /
 
Nem tudok pontos műszakiul. Azt szeretném, hogy a bármelyik oldalon készített feliratomat ne vonja be a kért színezés - maradjon meg fényesón, mintha forrasztani akarnék erre a feliratra. Persze nem akarok.
(#) Lamprologus válasza Ódenka hozzászólására (») Júl 4, 2023 /
 
Mi az a "fényesón"?
(#) Ódenka válasza Lamprologus hozzászólására (») Júl 4, 2023 /
 
Abból ered a meghatározás, amikor a legolcsóbb kivitelt kérem a honi gyártótól, akkor a rézfóliázást ónbevonattal szolgáltatja. Semmi festés esetenként, mert nem éri meg.
Amikor jobb kivitelt, pl. kínai gyártó, a választott színben gyártja le a nyákot, forrasztásgátolt a forrszemen kívüli felület. Így a feliratot is "lefesti", ami jó lenne, ha nem tenné. Nem tudom a gyártás adataiban mit és hogyan kéne módosítani, hogy megmaradjon fényesón kivitelben.
Ezt a megnevezést a honi Gyártó határozta meg, az helyett, hogy "nem kell lötstop, csak az ón bevonat, tudod, vidékre lesz..." A fényesón ennek a haladós változata...
(#) Alkotó válasza Ódenka hozzászólására (») Júl 4, 2023 / 1
 
Kijelölöd a szöveget, és a Solder mask paranccsal "kitakarod", aminek hatására a forrasztási pontokhoz hasonlóan nem kerül rá maszk.
A melléklet egyik feliratával ezt megtettem a szemléltetéshez.
(#) Ódenka válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 4, 2023 /
 
Köszönöm! Tudtam, hogy számíthatok Rád...
Megspóroltam a leírásban ezután kutakodást, sokat segítettél.
(#) Suba53 válasza Ódenka hozzászólására (») Júl 4, 2023 /
 
Korrekt a "fényesón" kifejezés. A lötstop = solder mask ( forrasztásgátló lakk bevonat ) nélkül készült nyákok felületét értik ez alatt, amikor a nyers réz felület csak egy ón bevonatot kap. Ez lehet galván ón, meg tűzi ónozás is. A tűzi ónozás a szebb, fényesebb.
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2023
(#) Lamprologus válasza Suba53 hozzászólására (») Júl 4, 2023 /
 
Ja, hogy fényes ón!
(#) Ódenka válasza Lamprologus hozzászólására (») Júl 4, 2023 /
 
El tudom képzelődni, mennyit tépelődtél, hogy egybe van írva mi az ördög lehet. Nézted a Magyar értelmezőben, semmi, maya kerek naptárkő...majdnem. Aztán egyszer csak lőn világosság. Ilyen ez.. Megrendeltem, de még nem jött meg a magyar helyesírási kézitáska, így a Gyártó szóhasználatot alkalmaztam. Ugye már könnyebb...?
(#) BZoli94 hozzászólása Aug 8, 2023 /
 
Sziasztok! Egy prototípuson dolgozom NYÁK gyártatás előtt. Készítettem egy panelt vasalásos technikával, de a végeredménnyel nem vagyok elégedett. Több vasalást is csináltam, illetve nem ez a legelső panelem, de szerintem még lehetne jobb is.
A vezetősávok 0.7 és 1mm-esek, de a bemarások miatt valójában ezek keskenyebbek is helyenként. A legkisebb vez.sáv távolság 0.5mm kb.
A kérdésem az volna, hogy ezen hogyan lehet javítani, mi a következő szint? Pl. 0.7mm-es vagy keskenyebb sávok gyártása hibák nélkül.. érdemes a vasalásos technikát erősíteni, vagy levilágítás, vagy egyéb irányba indulni?

Ez egy digitális áramkör egyébként, legalábbis a keskeny vezetősávokat illetően.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2023
(#) madzagos válasza BZoli94 hozzászólására (») Aug 8, 2023 / 1
 
Nem volt kellően megtisztítva a panel, vagy nem eredeti a toner, nem elég melegen volt vasalva. Vagy túl erős volt a marószer. Ez csak egy hirtelen össze csapott panel, prototipus. 0,6-os vezetősávokkal. Nem 101-es de próbára kell.
(#) pont válasza BZoli94 hozzászólására (») Aug 8, 2023 / 1
 
Nem tudom mivel marattad, de a túl hosszú maratás is szokott ilyen hibákat okozni. Ha nem tökéletes a vasalás nem érdemes maratni, inkább le kell törölni és újra vasalni, szóval jól át kell nézni maratás előtt, és természetesen gondosan előkészíteni vasalás előtt is.
(#) BZoli94 válasza madzagos hozzászólására (») Aug 9, 2023 /
 
Reggel csinálok még egy panelt. A vasalás + áztatás utan a sávok meglepően jónak tűntek számomra, így a maratásra tudok gyanakodni. Való igaz, hogy egy telefonhívás miatt jóval később vettem ki a panelt, az egyébként gyenge, nátrium-perszulfát + vízes maratószerből. Köszönöm a válaszokat!
(#) BZoli94 válasza pont hozzászólására (») Aug 9, 2023 /
 
A mai eredmény mellékelve. A rajzon módosítottam kicsit, plusz sósav+hidrogen-peroxiddal martam, így gyorsabb volt, és figyeltem, hogy ne maradjon tovább a folyadékban. A vasalást, tisztítást szándékosan ugyanúgy csináltam, a különbség pedig szemmel látható. Nem mondom, hogy tökéletes, de lenyegesen jobb, mint a tegnapi. Szóval túl sokáig volt tegnap a marató szerben a panel, - ez volt az oka... Szerintetek is elfogadható most már?

Még ami hiányzik, hogy nem találok nitró-hígítót Finnországban (itt élek), így csiszolással tisztítom le a nyomtatást, ami annyira nem tetszik, mert akár a rézből is leveszek igy...
Köszi a segítséget!
(#) Gafly válasza BZoli94 hozzászólására (») Aug 9, 2023 /
 
Teljesen jó.
Szigeteket ezen miért hagytad meg?
Körömlakk lemosót (lánykori nevén aceton) próbáltad már? Tudom, ott még az is "bőrbarát", de lehet kevesebbet kell smirglizni.
(#) BZoli94 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 9, 2023 /
 
Köszi! Még nem próbáltam az acentont, de megpróbálok venni, de az is lehet, hogy a feleségemnek van.
Amúgy igen, itt sok mindent korlátoznak, és bár nem akarok dicsekedni, de sikerült 50%-os hidrogén-peroxidot vennem online webshopból. Elég nehezen, de rátaláltam. (Kicsit le vannak maradva a jogszabályokkal annál a cégnél )

A szigetek alatt a sávok közötti kitöltőre gondolsz? Nincs funkciója, csak így esztétikusabbnak tartom a panelt, illetve szerintem vasalásnál / áztatásnál is kevésbé tud felpuklisodni a papír, ezzel feltépve néhány sávot. (még a legelején jártam így is)
(#) tufatofu válasza BZoli94 hozzászólására (») Aug 9, 2023 / 2
 
Féktárcsa tisztító spray is lehozza egy törlésből, csak gyorsan kell, mert hamar elillan.
(#) kameleon2 válasza BZoli94 hozzászólására (») Aug 11, 2023 / 1
 
Ha nincs nitrohigító, más észter alapú is jó szerintem.
(#) Marty McFly hozzászólása Aug 14, 2023 /
 
Sziasztok

Olyan gondom lenne hogy újabban nem tudok elég jó minőségben nyomtatni kicsit szitázva nyomtat a nyomtatóm és ez vasalásnál és maratás után is meglátszik a nyákon. A nyomtató azt írja ki hogy még félig van festékkel mégis olyanok a tünetek mintha fogyóban lenne. Valaki találkozott már ilyesmivel?
(#) Bakman válasza Marty McFly hozzászólására (») Aug 14, 2023 /
 
Milyen nyomtatóról van szó? Nekem éppen ezt csinálta múlt héten a Samsung nyomtatóm. A szintjelző azt mutatta, félig van, miközben üres volt a toner.
Következő: »»   1376 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem