Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok.
Elkészült, azaz dobozba van az első sr200-as példányom. Hálás köszönet a panelok terén nyújtott segítségért, Alkotó mesternek. Néhány gondolat a szerkezetről. Hibátlan indulás első bekapcsolásra, semmilyen anomália nem volt (egy tranzisztor általam felcserélésén kívül). A gép irdatlan teljesítménnyel rendelkezik van benne tartalék. Bár 8ohmra van tervezve nálam a 4ohm sem hozta zavarba, bár ebben az esetben már jelentős hőtermelés lépet fel, amelyet aktív hűtéssel normál szinten lehet tartani. Ezt több órás (szomszéd kergető) meghallgatással tudom igazolni. A 4ohm-os terhelésre a tápfesz clip közeli hangerőnél már erősen csökken +-82 voltról 69 voltra esik vissza. A védelem teljesen korrekt, túlvezérlésnél azonnal leold. Teljesen zajmentes ahogy Alkotó is írta, magassugárzóra tapasztott füllel sem lehet semmilyen alapzajt felfedezni. A hangja szerintem nagyon, túl részletező, viszont megfogott. Nincs túlzott lecsengése. Mindezt csak füllel hallgatva semmilyen méréssel nem tudom igazolni. Összehasonlítási alap egy Quad 405 és egy TDA7294-es erősítő volt. Tehát összegezve: Nagyon tudom, sőt csak ajánlani tudom minden zeneszerető "őrültnek" mind a használatát vagy a megépítését. Még egyszer köszönet a segítségért mindenkinek.Bővebben: Link
Szépen megvalósítottad, gratulálok.
A jelentős hőtermelődés miatt, a "toronyszerű/kéményszerű" elrendezést ideálisnak érzem. Illetve számra a kompromisszumoktól mentes kivitelezhetőség mellett jelentős érv a hagyományos kivitelektől való eltérés is, ami szintén a javasolt irányba mutat. Nem kell egy erősítőnek feltétlenül vízszintesen lapos dobozban lennie.
Az SR200-hoz kínált új paneltervet is kipróbáltam. Ez már kínai gyártás, olcsó, jó minőségű, és praktikus. Két egymás fölötti, azonos méretű panelből áll, amiket szalagkábel köt egymáshoz.
Külön érdekesség esetemben, hogy a legelső tesztpéldányban lévő alkatrészeket ültettem át az új panelbe. Tehát először bontás, majd ismételt beforrasztás. Volt bennem némi bizonytalanság egy ilyen manőver kapcsán, de a kiforrasztás két pákával várakozáson felült könnyen ment, és az ismételt beforrasztás is simán megoldható. Ha nekem sikerült a vaksi szememmel, akkor bárki meg tudja ezt csinálni. Az alapterv nem a fotón lévő bordára van optimalizálva, hanem a 8261-es profilra, de én most bordából is a régit használtam fel, csak fúrtam bele néhány új menetet a megváltozott panelméret miatt. Egyenlőre még csak lapbortápról próbáltam ki. Minden jól működik, nyugalmi áram szépen beállítható, a teljesítmény tranzisztorokon egyenletesen oszlik el a terhelés (az ellenállásaikon mérhető feszültség alapján 5,8-6,1 mV között mozog, ami nagyon jó érték, 5%-on belül van). Kimeneti DC szint +-3 mV között ingadozik, de ebben TL071 van a kompenzálásban. Továbbra is jó szívvel ajánlom az erősítőt azoknak, akik valami "nagyobbat" akarnak építeni, és akik hajlandók előre legyártatott, kipróbált nyákra építkezni. Felhasználói kérésre módosítva. A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2019
Moderátor által szerkesztve
Sziasztok,van ennek az erősítőnek nem smd-s változata? Szívesen megépíteném de smd forrasztására esélyem sincs.
A szemem se az igazi bár látok azért hanem a kezem ezt nem tudná csinálni. Autószerelő vagyok nem tudja ezeket a mütyür dolgokat fogni.És nem is ismerem túlzottan az smd kódokat,jelöléseket.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2019
Nem annyira veszélyes. Úgy szoktam, hogy az egyik SMD padra teszek egy kis ón pettyet (ha három kezem lenne erre sem lenne szükség) aztán egy hegyes óráscsavarhúzóval odapiszkálom a kis bolhapiszkot, majd a mutatóujjam körmével jól leszorítom és egy hirtelen mozdulattal ráolvasztom az ónt. Ezután mondani kell neki, hogy na most ugrálj te kis mocsok.
Próbáltam már nem nagyon megy sajna.És a jelölések ismeretének hiánya is vissza tart tőle.
Van (amiket én láttam azok nem voltak kielégítő minőségű tervek, ezért is hoztam létre a saját gondolatom szerinti változatot -amiben vannak SMD-k is).
Én még tőled is jobban irtóztam még a gondolatától is hogy valaha SMD alkatrészhez nyúljak. Aztán váltottam néhány gondolatot Attila86-al, majd vettem tőle egy labortápegység panelt, és kipróbáltam. Pillanatok alatt eloszlott minden aggodalmam. Gyorsan és tökéletesen lehet kezelni ezeket az alkatrészeket ha jó a panel. Az én látásom nagyon korlátozott, ezért használnom kell optikai tuningot, és ezen kívül még egy jó csipesz, hegyes páka, és megfelelő ón kell (semmi más).
Óráscsavarhúzó, és köröm helyett nekem jól bevált a csipesz. Először egy tűhegyessel csináltam, majd később átalakítottam egy szélesebbet ilyenre. Ma már mindkettőt használom, célszerűségi alapon kiválasztva a megfelelőt (a célszerűség itt általában azt jelenti, hogy melyik akad a kezembe).
Lehet megpróbálom,de az smd alkatrészeket nem ismerem főleg a jelöléseit.De annyit dicséritek az Apexet hogy megkel hallgatnom ehhez pedig építenem kell,és nem utolsó sorban kész panelt kell szereznem.Nem tudok most semmilyen panelt készíteni,igy marad a készen vásárlás,vagy készíttetés.
Sziasztok!
Kisebb teljesítményű APEX erősítőkről tudtok valamit mondani? SR50 vagy más? Nekem ez nagy lenne.
Szia!
Esetleg kaphatnék vasaláshoz egy pdf dokumentumot? Előre is köszönöm.
Véleményem szerint ez a panel otthoni körülmények között nem készíthető el az elvárt minőségben.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2021
Moderátor által szerkesztve
Kedves Alkotó!
Szeretném utánépíteni a lágyindítót, de csak 10R-os NTC-ket tudok szerezni. Beszerelhető a két 4R7 soros NTC helyére 2db 10R-os NTC párhuzamosan, majd sorba kötve szintén 2db 10R-os párhuzamosan kapcsolt NTC-vel? Vagy itt nem úgy megy mint a mezei ellenállásoknál? Köszönettel: Arcor
Az NTC-ket kötheted sorba és párhuzamosan is. De az ideális érték változó.
Azt kell alapul venni milyen trafó bekapcsolását akarod puhítani. Az NTC(k) csak addig vannak az áramkörben, ameddig a relé meg nem húz (2-3 sec.) A 4,7+4,7R- os érték csak egy középtartomány, ettől lehet kisebb és nagyobb is az NTC ideális ellenállása. Az NTC úgy működik, hogy szobahőrmérsékleten névleges értékeű az ellenállása, ami korlátozza a trafó áramát. Aztán amikor már átfolyik rajta a trafó árama, akkor attól melegszik, és ennek hatására csökken az ellenállása. A kisebb ellenálláson kisebb feszültség esik, ezért kevésbé melegszik, és így beáll egy egyensúly. Ezért vannak olyan trafók, amikbe eleve beleépítenek NTC-ket. Ennél a lágyindítónál az egyensúly nem számít, mert a relé kis késleltetéssel áthidalja a korlátozó NTC-ket. Tehát a trafó áramától függ milyen NTC-t érdemes használni. Nyilvánvalóan maflaság hogy nem lehet beszerezni 4,7R-os értékű NTC-t. Nekem az első keresés azonnal találatot hozott.
Köszönöm! Akkor majd kísérleti alapon eldől, milyen érték lesz a befutó!
A kísérletezés hosszadalmas és hordozhat buktatókat.
Célravezetőbb a trafó teljesítményére alapozni, és mérni az áramot. |
Bejelentkezés
Hirdetés |