Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   946 / 966
(#) pipi válasza erbe hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Pláne ha a gégecső pl gipszkarton mögött lóbálózik
(#) VIM válasza erbe hozzászólására (») Okt 25, 2023 /
 
Lehet, hogy rosszul írtam a cső méreteket de a képeken ott a kivitelezés. A vastagabb csőben kettő kábel fut a tetőtérhez és ott szétválik.
(#) teglascs hozzászólása Okt 25, 2023 /
 
Sziasztok!
Itt mi lehet szerintetek elkötve?
(#) Bakman válasza teglascs hozzászólására (») Okt 25, 2023 / 2
 
Nulla szakadásnak tűnik.
(#) teglascs válasza Bakman hozzászólására (») Okt 25, 2023 /
 
Köszönöm.
Akkor holnap lepattintjuk a csatorna fedelét, és ott mérünk.
(#) Atis57 válasza teglascs hozzászólására (») Okt 25, 2023 / 2
 
Szia

megméred műszerrel---utána próbalámpával terhelve is, megmérheted.

Kikapcsolva egy Ohm mérés a N--PE között?

S már biztos is a szakadt nulla . (kérdéses ; 1ág --v. mind+ a bejövő ?)
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2023
(#) teglascs válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 25, 2023 /
 
(#) Joe_001 válasza Macsek71 hozzászólására (») Okt 25, 2023 /
 
Szia! A klímabeltérit a mennyezet alá annyival illik szerelni, amilyen vastag. (Ökölszabály)
Kijön? Ha nem akkor akár cseppvíz szivattyú a leke...
(#) Balaa16 hozzászólása Okt 26, 2023 /
 
Üdv!
Valaki tudja esetleg, hogy a Hikvision DS-KIS101-P kaputelefon kültéri egységének leszereléséhez mekkora méretű imbuszkulcs szükséges? A készülékhez mellékelt szerszám sajnos elveszett.
(#) Macsek71 válasza Joe_001 hozzászólására (») Okt 26, 2023 /
 
?

A klímaberendezést energiával ellátó kábel védőcsövéről kérdeztem - van-e valami előírás, "ökölszabály" az ablak megkerülésére .
(#) Balaa16 válasza Balaa16 hozzászólására (») Okt 26, 2023 /
 
Közben megoldódott, vettem egy kulcskészletet, amiben benne van a megfelelelő (1,5-ös).
(#) Joe_001 válasza Macsek71 hozzászólására (») Okt 26, 2023 /
 
Bocs, én meg acseppvízcső miatt, szóltam elsősorban. Amúgy ha lehet egyótt viszik, kevesebb a munka, a betonáthidalót meg nem illik megvésni, megfúrni. Viszont a beltéri fwlszereléséraóe is van ajánlás. Ezen felül a betáp kábelra külön elóírás tudtommal nincs, a modern klímák külső betáplálásúak, de a nagyobbak (5kW felett) kint és bent is tápálva vannak, Kint 3 fázis, bent 1 fázis a beltrinek.
(#) Longa György hozzászólása Okt 28, 2023 /
 
Sziasztok! Adott egy éjszakai óra. Napokban cseréltek rádió vezérlésű kapcsolót modernebbre.Pár napot jól működött aztán nem kapcsolt be. A mérő kijelzőjén E 000-t ír ki. Az új kapcsolón egy piros négyzet alakú műanyag odébb ugrott. Megvizsgáltam a bojlert, nincs semmi baja. Nem zárlatos, nem szakadt. Megtápláltam külön vezetékkel hosszabbítórol, működik rendesen. Jelencsem az EON felé, mert az ő hibájuk, vagy kerestessem meg villanyszerelővel az én hálózatomba a hibát. Ha valaki tud, segítsen. Előre is köszönöm!
(#) Longa György válasza Longa György hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Teszek képet!
(#) mraulajos válasza Longa György hozzászólására (») Okt 28, 2023 / 1
 
Hali!
Nekem is volt már többször gondom a külön mért hálózattal. Árammal fűtök, tehát nekem sürgősen meg kell javítani, ha gond van. Ezt a számot szoktam hívni: 06 80/210 310. Pár órán belül még mindig ott voltak, napszaktól függetlenül.
(#) Longa György válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Oké! Köszi! Engem az érdekelne, hogy a lakásban van a hiba, vagy a mérődobozban?
(#) Alkotó válasza Longa György hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Ezt fogja először a szakember kideríteni, majd ad megoldási javaslatot.
(#) Bakman válasza Longa György hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
E 000: nincs hiba.

Az a piros nem ugrik arrébb, hanem a magassága változik. Ha ki van kapcsolva akkor magasabban, ha be, akkor alacsonyabban áll. Ha alacsonyabban áll (távolról bekapcsolták), akkor fűtenie kellene a bojlernek. Ha pár napja cserélték a vevőt, akkor nagy valószínűséggel ott lesz a hiba de plomba bontás nélkül nem lehet biztosat mondani.
(#) Longa György válasza Bakman hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Köszönöm! Várom már a szakit!
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2023
(#) Joe_001 válasza Longa György hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Ja, egy 3,5 kw klíma az kb 1,2 kWot eszik elektromosan. A 3x3,5 az kb 5 kWot tud. Külön kell biztosítani, leválaszó kapcsolóval, vagy dugvillával kell bekötni a szervizelése / karbantartása végett.
(#) Ge Lee hozzászólása Nov 4, 2023 /
 
Létezik olyan az érvéghüvelyek esetében hogy szavatossági idő? Mert valahol olvastam ilyet, hogy 2 év. Csak azért kérdem, mert pár hete kellett vennem szaküzletben külön néhány darabot egy két méretből és már amikor ránéztem azonnal feltűnt, hogy a hüvely belső fele erősen oxidos, olyan szürkésfehér réteg van azon a bevonaton ami a rézen van.
Van egy BGS készletem dobozban azok nem ilyenek, hanem gyönyörű fényesek kívül belül, pedig azok már vagy 2 éve itt vannak a fiókomban. Van ebből is olyan hogy gagyi gyártmány ami kerülendő? De mi van ha a szaküzletben csak olyan van? Ha kell 8-10db egy méretből akkor nem mindig megoldás a 100db-os csomagok vásárlása.
Ezekhez amit szétbontottam nem sok bizodalmam van, vajon milyen átmeneti ellenállás lesz egy ilyenben a préselés után? Pláne évek múlva?
(#) zolika60 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 4, 2023 / 1
 
Ezen én nem aggódnék. Megfelelő sajtolással szerintem jó lesz az érintkezés akkor is, ha van egy kis oxid a felületen.
(#) tothgyula válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 5, 2023 /
 
Azért ezt nem lehet ennyivel elintézni!Nem tudhatod,hogy milyen terhelés lesz a vezetéken,a kötéseken. A villanyszerelési gyakorlatban az egyik legfontosabb előírás a KÖTÉSEK JÓSÁGA.
Már az MSZ 1600-1:1977 szabvány 7.711 szakasza előírta,hogy "A vezetékek összekötő szerelvényeinek anyaga és kiképzése olyan legyen,hogy tartós érintkezést létesítsenek,melegedést ne okozzanak,a vegyi behatásoknak ellenálljanak, és a vezetéken gyakorlatilag sérülést ne okozzanak.Ma amikor egyre nő a villamos fogyasztók száma és teljesítménye különösen fontos erre odafigyelni.Én nem használnám az ilyen érvéghüvelyeket,hanem visszavinném a boltba!Lehet a Fogyasztóvédelemnél is reklamálni!
(#) adapter válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 5, 2023 /
 
Nekem is rendszeresen akad a kezembe ilyen, ha nagyon oxidos én ki szoktam dobni. Sőt egyre gyakoribb a silány minőség, még azonos gyártó esetén is, van, hogy a régebbi még mindig jó.
Csúszó sarunál is előfordult már, ott olyan eretnek dolgot tettem, hogy tapétakéssel enyhén megkapartam a krimpelhető végén ahol a vezeték érintkezni fog és utána préseltem. Ezért most biztosan kapok a fejemre, de el kellett döntenem hogy kaparok és felrakom, vagy beszerzek újat és majd valamikor egyszer a jövőben vissza megyek...
(#) Józsibácsi59 válasza adapter hozzászólására (») Nov 5, 2023 / 1
 
Én inkább egy kis ötöst adnék a fejedre, mert legalább törekedsz a minőségi munkavégzésre az adott lehetőségeken belül!!!
(#) Audience hozzászólása Nov 5, 2023 /
 
Sziasztok!

Gyakorló villanyszerelőtől kérdezném, hogy az órától jövő mért fővezeték végződhet fővezetéki sorkapocs blokkban, hensel dobozban az óra alatt/mellett, ahonnan ugyanazzal a 10-es keresztmetszettel megyek tovább a lakáselosztóhoz?

Nincs kedvem elműst hívni, hogy cseréljük a mért fővezetéket de ha nem szabályos akkor nem így oldom meg. (rövid a mért a felújítás során arréb került az elosztó.)
(#) gyuszo válasza Audience hozzászólására (») Nov 5, 2023 / 1
 
A mérőhely és a lakáselosztó között lehet még doboz, még leágazás is, melléképület, műhely felé. Ilyen esetben megfelelő kismegszakító is szükséges.
Egy példa :
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2023
(#) Audience válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 5, 2023 /
 
Köszönöm! Elágazás, keresztmetszet csökkenés nem lesz.
(#) BarnaPili hozzászólása Nov 6, 2023 /
 
Sziasztok!
Fürdőszobánál a zónák csak a fürdőkád és a zuhany környezetére vonatkoznak(?). A könyveket, nete bújva csak ezekre találtam szabályozást.
A dupla mosdószekrény felett, a két mosdó között, de a tükör alatt lehet-e konnektor?
Kb 20 centire lenne a 4es blokk a csapoktól.
Nekem nem tűnik biztonságos megoldásnak.
(#) kendre256 válasza BarnaPili hozzászólására (») Nov 6, 2023 /
 
Ebben nincsen mosdó,
ebben a videóban viszont a 31. perctől szó esik róla. Mégpedig úgy, hogy a szabványban nem is szerepel mosdó, csak fürdőkád és zuhany! A videót készítő villamos biztonsági felülvizsgáló szerint a mosdót úgy kell tekinteni, mint egy kádat, felette 0-ás és 1-es sáv van, és ezek mellett nincs 2-es sáv...
Én azért nem tennék egy mosdócsap mellé 20 centire aljzatot. Egyáltalán olyan távolságra sem, ahova bedugott hajszárító bele tudna esni a mosdóba, még ha nem is szerepel a szabványban.
Következő: »»   946 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem