Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
De én elsősorban a hangvisszaadás minősége szempontjából akarom a jobbat, ami nem biztos, hogy a hangosabbnál jön össze.
Monitorról nézve, a Dayton nekem komolyabb berendezésnek tűnt, mert írják a gyártói oldalon, hogy 41Liter zárt doboz 52Hz F3, meg a Monacorhoz képest mélyebbre megy, nagyobb a tekercs átmérője.
Nekem a Monacor is jó, csak azt gondoltam, hogy a Dayton mélyebb lesz az 50 Literes dobozomban.
Idézet: „Ne feledd, a fejhallgatódnak csak 1-2 cm2 a membránja, mégis ugyanazokat a mélyeket fogod hallani, mint ami a 2*16 centis dobozból kijön.” A két méret közt az a különbség, hogy mennyire illeszkednek a levegőhöz! Minél nagyobb egy membrán, annál "közelebb" van a jó illesztéshez, ergó jobb hatásfokkal sugározza le a mélyeket! Persze az akusztikus illesztést meg lehet oldani más eszközökkel is, pl. tölcsér!
Én még soha nem építettem Monacorral, pedig jó hangszórónak tartom.Terveznek kellet ilyen hangszóróra de azt nem én kiviteleztem.
Szerintem most se lesz a kedvencem, egyszerűen nem felhasználó barát a weboldal? és az árak is túlmutatnak a jelenlegi elképzeléseimen! Keresnék jól használható 25, 30, 38 átmérőjű mélyeket, de rászűrni sem tudok!!
A hangvisszaadás minőségére viszont a fenti adatokból nem lehet következtetni.
Persze, és ne feledjük el, hogy a fejhallgató zárt vagy félig zárt rendszer lesz, ahol nem kell egy egész szoba levegőjének a tömegéhez illesztened a membránt. A dinamikáról és egyéb nyalánkságokról már inkább ne beszéljünk mert messzire vezetne.
De lehet következtetni arra, hogy pl. melyik hogy van bekötve. A zártnál mivel 3 hangszóró van, gondolom mivel 3 utas, mindre külön hangváltó van. Szerintem a 2 egyforma méretű hangszóró mindkettőben egyforma. Vagyis a zártban az egyik 16 centis a mély, a másik a közép. De hogy lehet bekötve a reflex amiben van egy plusz hangszóró, de ugyanúgy 3 utas? Gondolom azon a 2 10 centis a középre van sorosan vagy párhuzamosan kötve. Ilyen szempontból sincs jobb és rosszabb megoldás hangvisszaadással kapcsolatban? Akkor még ott van, hogy úgy tudom a reflex hangosabb de rosszabb, mint a zárt.
Idézet: „2 10 centis a középre van sorosan vagy párhuzamosan kötve. Ilyen szempontból sincs jobb és rosszabb megoldás hangvisszaadással kapcsolatban?” Elviekben a párhuzamos jobb, az erősítő damping faktorja jobban érvényesül, jobban "fogja" a hangszórót.
Én azt írtam, hogy a középszűrős hangváltóra van kötve 2 hangszóró szerintem. Nem az a kérdés, hogy sorosan vagy párhuzamosan jobb kötni, azt csak azért írtam, hogy vagy így vagy úgy, mert nem tudom, hogy van kötve.
A hozzászólás módosítva: Feb 29, 2024
Itt vettem, mert a Monacor, csak cégeket szolgál ki. Digibest
Azon az áron vetted a hangszórót ami oda van írva?
Jó nyomó a paraméterek alapján, de nem biztos hogy adnék ennyit érte. Másik, én nem látom sehol hogy csak cégeket szolgálna ki, a regisztrációt engedi magánszemélynek is.
Mi a véleményed a Thunder PA10-XP2 hangszóróról?
Ebben az árkategóriában csak lemezkosaras van. Az öntvény kosarasok dupla áron léteznek. Ez 10" 25 cm-es, több helyről én jó véleménnyel találkoztam. Az ár-érték jó lehet.
Nézegettem online hangfal tervező programokat, de nem találtam olyat, aminek megadom a hangszóró adatait, a dobozom térfogatát és kiszámolja az alsó határfrekvenciát. Volt olyan, ami nem fogadta el a Monacor 0.89 Qts-ét, és volt amelyik meg 550 Literes doboz térfogatot adott.
Utánanéztem ennek a Qts-nek és a Dayton a 0.33 Qts-el pont nyitott/zárt határon van, a gyár ajánlja ide is, oda is. A 0.7 felettiek jók open baffle "dobozokba" vagy "lapokba". A Monacor a 0.89 Qts-el nem inkább gitárhangszórónak lenne jó nyitott ládába? Tudna nekem valaki számolni egy nem-online, egy olyan igaz tervező programmal egy-egy alsó frekvenciát a Daytonra és a Monacorra 50 Literes doboz esetén?
A sonopart.hu-n is van Monacor hangszóró.
Igen, azon az áron. Én se láttam, de beregisztráltam és felhívtak, hogy igazából nem kellett volna...
Sziasztok!
Nem vagyok biztos benne, hogy itt kérdezzem e! Az alábbi PC 2.1 rendszer kapcsolási rajzára van szükségem! Vagy az elérhetőségére. X-Tensions XS-440 Argon 2.1 A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2024
Van "kapcsolási rajzot keresek" topic kifejezetten!!
"Távirányítója" nélkül nem fog szólni, és ezen a kapcsolási rajz sem fog segíteni! A benne lévő programozott MCU nem indítja el a rendszert nélküle!
Sziasztok, érdeklődök, hogy technikailag, minőségileg , miben különböznek a piezó magas hangsugárzók?, arra gondolok , hogy hallottam már az olcsóbb piezó magas hangját és természetesen a megfelelő illesztéssel lehet javítani a hangzáson , azt mondják , hogy próbáljak meg egy minőségibb piezó magasat venni a motorola piezót ajánlják , nem tudom , hogy miben van a különbség , a piezó lemez minőségében , vagy a rajta lévő membránban ?
Van otthon több 35mm es piezó lemezem , ezekből lehetne magas csipogót készíteni? Ahogy én láttam a lemez hátuljára van ragasztva ez a membrán, van papírból és műanyagból is, elképzelni sem tudom, hogy ezt hogy lehet gyenge minőségből megcsinálni , csak a piezó lehet gyenge minőség , de ezt fillérekért árulják . Létezik olyan , hogy minőségi piezó lemez?, ha igen , akkor azt hogyan tudom megkülönböztetni a gyenge minőségtől?, magas csipogónak milyen átmérőjű piezó lemez lenne jó kb.50W os hangfalhoz.
Sziasztok! Laikusként kérdezni szeretném, hogy lehet a benyomódott porvédőt javítani , illetve levenni, cserélni? Vagy ha egyszerűen egy nagyobb átmérőjű porvédőt ragasztunk köré az ördögtől való hülyeség, vagy nem befolyásolja a hangzást érdemben?
Szerintem teljesen mindegy, hogy milyen piezo, egy katasztrófa a hangjuk!
Hagyományos lengőtekercses magas sugárzót érdemes használni!
Porszívó!
igényességi szinttől függően méhet rá másik, vagy csere. Nem hinném, hogy meghallod a különbséget!
Ha a nyestektől, egerektől akarod távol tartani a hangsugárzódat, akkor arra megfelel.
Minőségi otthoni zene hallgatásra alkalmatlan. Riasztókban, jelző berendezésekben van a helye, nem a hangfalban.
Sziasztok! Jamo Studio 180 hangfal mély hangszóróinak szivacsozása - mert nem mai darab - megadták magukat. Mit javasoltok : szivacsozás cserét, vagy komplett új hangszórókat bele? Kérnék esetleg linkeket hozzáértőktől mi az ami kompatibilis bele, esetleg beszerzési forrást. Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2024
Javítasd, ha van hozzá illeszkedő perem!
Nekem van hozzávaló peremem ha magad akarod csinálni
Sziasztok!
BEAG HX 125-8 típusú hangszóróhoz milyen dobozt ajánlotok zárt minden képen.
Az eredeti BEAG HOX50, HOX51, HOX54, HOX55.
Esetleg Videoton Micromax, vagy az RFT Proxima rádió hangfala.
Jelenne tudni hogy egy BEAG HOX50 mekkora doboz mert nincs róla felelhető infó.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |