Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vasklorid

Témaindító: licert, idő: Aug 4, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 23
(#) lgyk hozzászólása Jan 30, 2007 /

Az a fehér por nátrium-perszulfát. Nem egészséges, az LD50 értéke 250 mg/ttkg körül van. Nem fejlődik mérgező gáz.
(#) Szárnyas hozzászólása Márc 2, 2007 /

Sziasztok! Ha olvassa a fórumot olyan aki Szegeden lakik, akkor tőle kérdezném, hogy lehet-e ott kapni vaskloridot, és ha igen hol? Ugyanis ahol én lakom ott egyetlen gyógyszertárban sem lehet kapni, mivel készleten már nincs és azt mondták, hogy megrendelni sem tudnak, mert már több nagykernél is kérdezték, de egyik sem forgalmazza már. A jövőhéten mennék Szegedre és ha lehet ott valahol kapni, akkor jó lenne, ha tudnák venni.
Köszi.
(#) Tonsil válasza Szárnyas hozzászólására (») Márc 2, 2007 /

Én nem Szegeden lakok , de szerintem nagyobb sikerrel jársz ha egy elektronika boltban keresel vaskloridot ,nem a gyógyszertárban.
(#) Szárnyas válasza Tonsil hozzászólására (») Márc 2, 2007 /

Igen, azt nem említettem, hogy az itteni elektronikai boltban is természetesen kérdeztem, de sajnos nem árulnak. Ha arra gondoltál, hogy Szegeden keressem valamilyen elektronikai boltban, arra azt mondom, hogy éppen azért tettem fel a kérdést mivel nem ismerek sok ilyen boltot Szegeden, és hátha tud valaki mondani egy helyet ahol lehet kapni.
(#) lgyk válasza Szárnyas hozzászólására (») Márc 2, 2007 /

Ha minden szakad, akkor használhatsz peroxidos-sósavas maratót (peroxid - fodrászkellék vagy gyógyszertár, sósav bármelyik házastársi boltban).

Vagy vashulladékot feloldasz sósavban, keletkezik egy halványzöld oldat (FeCl2) (na meg éghető hidrogéngáz fejlődik, ne zárt térben csináld). A levegőn állva is egy idő után besárgul, és kész a FeCl3 oldat, vagy pár csepp hidrogén-peroxiddal gyorsítani lehet a folyamatot.

A vas-klorid eléggé kommersz anyag, elég szomorú, ha nem forgalmazzák (bár az elektronikai boltokat megértem: a gyárilag csomagolt gyorsmaratókon több a haszon, mint a "kilós" anyagon).
(#) Szárnyas válasza lgyk hozzászólására (») Márc 2, 2007 /

Na igen, ha nem kapok sehol vaskloridot, akkor marad a hidrogénperoxid-os eljárás, csak ugye az kissé radikálisabb (klórgáz,stb.)
Érdekes, erről a sósavban feloldott vashulladékról még nem hallottam. Ez működik és használtad már?
Egyébként találtam a neten egy szegedi boltot (satel.hu), ahol lehet kapni TN150-es gyorsmaratót, lehet, hogy maradok ennél, csak hát ugye a vasklorid gazdaságosabb lenne.
(#) Gery hozzászólása Márc 2, 2007 /

Én is a TN150 marot használom és sztem tök jóó!
Kb fél decivel már 4-5 nyákot marattam.És az is jó benne hogy a sima alkohólos filcnek nemmar alá(Több filcel kibróbálta a legjobb az ohp marker edding márkáju)
(#) Frankye válasza lgyk hozzászólására (») Márc 2, 2007 /

Idézet:
„...házastársi bolt...”

Ez NAGYON jó!!!
(#) levii hozzászólása Feb 11, 2008 /

Sziasztok!
Lenne egy egyszerű kérdésem vörös vas-oxidból és sósavból lehet előállítani vas-kloridot. Mert sajnos nem tudtam beszerezni vas-kloridot a gyorsmarató meg nagyon drága.

Üdv!
(#) lgyk válasza levii hozzászólására (») Feb 11, 2008 /

Hi!

Ez alapvetően a kristálymódosulattól függ. A pigmentként használt módosulat nagyon lassan oldódik sósavban. Az oldatból leválasztott oxid, vagy oxi-hidroxid (rozsda) viszont jól oldódik sósavban, és vas(III)-klorid oldat lesz a végeredmény.
(#) Gyimate hozzászólása Márc 1, 2008 /

Engem az érdekelne, hogy mit lehet csinálni a már telÍtődött vaskloriddal? Egyszerűen csak kiönteni nem hiszem, hogy jó ötlet.
(#) levii válasza Gyimate hozzászólására (») Márc 1, 2008 /

Szia!
Talán használni kéne a keresőt és/vagy olvasgatni a topicban és megtudnád.

ÜDV!
(#) lidi hozzászólása Máj 12, 2008 /

Ma kipróbáltam, hogy belőgattam használt vaskloridba 2 db 3x20mm-es laposvasat, és rákapcsoltam egy kis egyenfeszt a labortápról. Kb 5-6V-on 2A folyt át rajta. Melegedett is enyhén a lötty. Kb 1 óra mulva a negativra kapcsolt vason szép rézrézréteg alakult ki. Kivettem és lekapartam. A + -ra kapcsolt vas viszont fogyott picit, kb 0.5mm -t minden irányból. A kérdés az hogy mi maradt a befőttes üvegben ? Mert próbáltam maratni vele, de nem lett jobb mint az elektrosokk előtt.
(#) vegyészmérnök válasza lidi hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

A válasz: vas(II)-klorid oldat.
A maratáshoz viszont vas(III) ionok kellenek. Azért is "merül ki" a maratószer, mert a vas(III) ionok vas(II)-vé redukálódnak. Te csak annyit csináltál, hogy a réz(II) ionokat vas(II)-re cserélted, amitől még nem leszünk boldogabbak... Korábban már részletesen kifejtettük ezt a témát itt a fórumban...
(#) skari73 hozzászólása Aug 3, 2008 /

Helló tisztelt publikum!

Új vagyok a listán és a következőket szeretném közzé tenni:

Vizügyes barátomtól kértem 1/4 Kg Vaskloridot, nem voltam otthon amikor hozott egy hordóval!
Úgy 40 Kg-ot. Arra gondoltam, ha szétmérném
3-4 14l-es festékes vödörbe elférne és boldogan odaadnám valakiknek. Azok is szétszednék 5 Kg-okra, majd továbbadnák és 1, 1/2 Kg -okra szétszedve szépen szétosztogatnánk.
Miután vegyszerről van szó, felelöségteljes emberek jelentkezését várom. Olyanok jelentkezzenek, akik át tudnak venni 1-1 vödörrel és tisztában vannak ennek az anyagnak a kezelési szabályaival. Ha megvannak az emberek és az emberek emberei viszajelzek magánban és megbeszéljük az idöpontot és a helyet.

Üdv.: skari@freestart.hu
(#) lidi válasza skari73 hozzászólására (») Aug 3, 2008 /

Panelt maratni próbáltál benne ? Tuti jó arra a célra ?
(#) bandikala hozzászólása Aug 3, 2008 /

Én úgy tudtam hogy kézzel csak a maratásálló lakkfilccel lehet panelt maratni.Fenét!mittudom én,hogy hány ficet megvettem,mire egyszer kipróbáltam az alkoholos tűfilcet(Edding).Azóta sima alkoholos filccel dolgozom,ami olcsóbb és nehezebben szárad ki. :smoke:
(#) skari73 válasza lidi hozzászólására (») Aug 4, 2008 /

Hali!
Az elöző adagból még van 10 dkg azzal most is marok, ezt 10 éve kaptam. Bár kissé meg van barnulva, de szerintem ez nem gond. Egyébként vidéken van egy használaton kívüli sufniban. Ha megvannak az emberkék lemegyek érte. Üdv.: skari
(#) lidi válasza skari73 hozzászólására (») Aug 4, 2008 /

Ok, akkor én beneveznék egy adagra. Ez milyen állagú amúgy ? Mármint fel van hígítva vízzel, vagy por/granulátum ? Hova kellene érte menni ?
(#) skari73 hozzászólása Aug 4, 2008 /

Hali!

Rendben! Ha meg lesz az összes ember megbeszéljük a pontos helyet, már csak a kényelem miatt is. Én is járok több felé III. , VII. XV. ker-ben, vagy ezek között. Az állaga végül is kissé egybetapadt 1-3 cm vastag töredezett lapokból áll. De kézzel (gumikesztyűben) összetörhető. Ha mégse akkor pl.: spaklival mindenképp.
Légyszi dobj egy mailt magánban is majd a rérszletek miatt (telefonszám stb.). Köszi
(#) Frankye válasza skari73 hozzászólására (») Aug 4, 2008 /

Akkor én is jelentkeznék, ha lehet!
Az elérhetőségeimet pm-ben küldöm.
(#) skari73 hozzászólása Aug 4, 2008 /

Rendben felvettelek a listára!
Még 1-2 emberke kéne!

Nagyon lassú ez a server... 3 perc is eltelt mire tudtam!
(#) kontar65 hozzászólása Aug 4, 2008 /

Kedves Skary73!
Pécsett lakom, a részletek érdekelnének.
Sajnos már nem kell a vasuton jegyet venni. kb 1 kg érdekelne, eredeti sárga dobozt vinnék.
Kontar65
(#) Pet91 hozzászólása Aug 4, 2008 /

nemtom.
szentem a vasklorid
HCl+H2O2 na az a király 5x gyorsabb és olcsóbb is.
csak kevés h2o2-t különben áteszi a betont is!! :yes:
(#) skari73 válasza kontar65 hozzászólására (») Aug 4, 2008 /

Sajna én a főelosztó vagyok, kb 10kg-os adagokban, de még várom a jelentkezőket, és majd őhozzájuk lehet 1kg-ért menni. Kis türelem még, de már szerveződünk! (szerintem jut Pécsre is) És a sárga doboz nagyon jó ötlet, nekem még ezzel is meg kell küzdenem.
Hangsúlyozom, a dolog ingyé megy és nem eszik betont.
Üdv.:skari
(#) kontar65 hozzászólása Aug 5, 2008 /

Tisztelt fiatal Barátaim!
Kérem azt a jövendőbeli hobbi társamat, aki Pécsett lakik, és lehoz a "FERRIC CHLRIDE"-ből értesítsen, elmegyek hozzá, viszem az eredeti
REANAL citromsárga dobozt fekete csavaros tetővel, na meg a tapasztalataimat, amit szívesen megosztok.

Kontar65

radusenator@gmail.com
(#) Blazy válasza skari73 hozzászólására (») Aug 5, 2008 /

Hali! Egy pécsi adagra én is pályáznék, ha majd aktuáli lesz, légyszi írj kit kereshetek vele! Köszi
(#) Kicsa hozzászólása Aug 5, 2008 /

Szevasztok!
Nemtudom,lehet-e jelentkezni még de egy kisebb adagot én is szívesen fogadnék.
Illetve ha van több Székesfehérvári akinek szét tudnám oszani,végülis jöhet egy nagyobb adag is,megoldjuk...
Üdv Kicsa
(#) skari73 hozzászólása Aug 6, 2008 /

Sziasztok!
Egyenlőre 2 fő (nagyadagos) elosztó emberke van, (Ponáz, Maglód), kéne még 1 legalább és indítom a projectet!
(#) lidi válasza skari73 hozzászólására (») Aug 6, 2008 /

Pomáz
Következő: »»   6 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem