Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Sprint-Layout NYÁK-tervező
Alkotó fórumtárs Sprint Layout 6 leírása: sp6_alkoto.pdf
Szia(sztok)! Nem rég kezdtem el szerkeszteni a SL-al. Tud a makrókészítésről valaki videót linkelni? Szívesen fogadok 1-2 alapvideót is.
köszi,
Rajzolsz akárhány "pad"-et, vonalat, bármit és elmented.
A fórum tetején a sárga mezőben találsz egy PDF-et, minden benne van.
Nem tudom volt-e már téma, de a következő plugin sok új funkciót ad, nemrég találtam rá.
sprintFont Nekem kifejezetten tetszik a görbíthető vezetősávok, amivel retro stílusú paneleket tudok tervezni A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2024
Szia!
Hasznosnak és érdekesnek tűnik. Hogyan lehet letölteni?
Innen
Azt tudja egyébként valaki, hogy a solder maskot el lehet-e valahogy távolítani egy megadott területről? Az OK, hogy mondjuk egy vezetősávról kattintással kivehető, de ha pl. egy 1×1 cm-es területen nem szeretném, hogy legyen, az megoldható valahogy?
Rajzolsz egy tetszőleges "zónát", és azon kiadod a maszk parancsot. Persze itt azért vannak korlátozások, de egy opciónak jó lehet.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2024
Ez sajnos csak rézfelületnél működik. A lényeg az lenne, hogy a vezetősávok között ne legyen (érzékeny, nagyimpedanciás részről lenne szó egyébként).
Régen használtam már a programot, ki kellett próbálnom.
Ha mindentől függetlenül akarsz egy területet kivenni a maszkolásból azt is lehet. Itt a fotómegjelenítő csak vonalkázottan mutatja azt a részt, de a gerbernézegető már helyesen adja vissza.
Igen, erre gondoltam, de hogy jön ez elő? A Zone-val egy zárt területet tudok rajzolni a kijelölt rétegen, de ilyen "vonalkázott" formát, vagy "Cutout soldermask" oldalmenüt nem tudok elővarázsolni (SL 6.0).
Megrajzolod a zónát, és rákattintasz, akkor jön elő.
A tulajdonságok egy ablak, amit érdemes bekapcsolni.
De jobb gombbal is lehet aktiválni, mint Xenon ajánlja.
Tényleg (bár nekem "Only Soldermask" menüt hoz fel, de úgy tűnik ugyanaz).
Köszi, ma is tanultam valamit.
Köszi, ez nem volt meg, közben megtaláltam. Mondjuk a fotómegjelenítőből tényleg rá nem jönnék, hogy mi ez.
Nem teljesen ide tartozik a téma, de a programmal készült... Kínai gyártóval fél napos beszélgetés után úgy döntöttem refund, majd átdolgozom a panelt, valamiért nem voltak képesek felfogni, hogy az outline rétegen belüli részre van szükség a többi megy a kukába direkt ezért nem is finomítgattam, ami azon kívülre esik. A fájl panel mérete 35x35mm, de a kész pcb kb 33x32mm. Középen is van egy bemarás azt ki akarták törölni onnan. Úgyhogy nem értem mit nem csináltam jól, pedig már 3D képet is kaptak hogy kell kinéznie a végleges panelnek vagdosás után. Preview szerint tök egyértelmű mi marad belőle. Ahol nyíllal jelöltem ott fennakadások voltak
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2024
Szia, nem lehet hogy egy egyenest nem tud a rendszerük kezelni csak egy pl téglalapot?
Az egyel ezelőtti munkámnál volt egy hibám.
A fehér vonalon kívül - outline - a gerber generálásánál bejelöltem a munkaterület egészét, így lett két panel körvonal. A gerber kijelölésnél a legalsó négyzet jelöli. A legutóbbi munkánál már meg tudtam állni, hogy azt nem jelölöm... Amúgy rákérdeztek, most melyiket csinálják meg. Érdekes, hogy én nem vettem észre a gerber nézegetőnél, pedig lehetett látni. Csak 0.5-1 mm körüli volt a különbség, nem vettem észre. Lehet, hasonló a hiba oka...
Azt a középső szigetelő bemarás csíkot, legközelebb tedd az egyik szabad belső rétegre (PL az I1-re). Generálás után meg nevezd át milling.gbr -nek, a lényeg, hogy az kontúr az kontúr, a marás meg marás, nem lehetnek egy fájlon.
Vagy a gerbert mókold meg, outlineből másolatot csinálsz milling néven, outlineből gerber programmal kiveszed a csíkot, a millingből meg a keretet.
Igazuk volt,
panelt akkorára kell tervezni amekkora, és azt veszi körül az outline, sőt az outline-t meg sem kell rajzolni ha nem akarod mert akkora lesz a panel amekkora méretet állítasz be. Középen a marás: marást nem egy vonallal kell jelölni hanem a marni kivánt alakot 0 vastag outline-al kell határolni. És külön gerber ha szigorúan vesszük.
Ugyan az. Amúgy ez akasztotta meg a rendszert, hogy a teljes terület is be volt jelölve, később rájöttem.
@gulyi88 Volt már ilyen szigetelő bemarás outline rétegen egy másik panelen, ott érdekes módon meg tudták csinálni bár nem alkatrész alatt futott. Azt is magyarázni kellett, hogy az egy rés, ami ki van vágva, tehát átlát rajta látszólag megértette pedig @niedziela Outlinet most csak azért rajzoltam mert az alsó rétegen a GND-t ketté vágó zónát nem mindig tudom az alsó-felső szélére kivinni úgy, hogy ne maradjon ott pár tized mm vezető, de van amikor sikerül, viszont előfordult már, hogy gyártás után maradt egy vékonyka sáv kb. mint a kép tetején. Úgy értem nem mindig engedi túlrajzolni a panel szélétől, bár ha növelem a vonalvastagságot, akkor simán megszünteti a gondot. Egyszerűbbnek láttam, ha O rétegen megcsinálom a kívánt méretet aztán levágják. A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2024
Egyetértek Niedzielával, csak annyiban egészíteném ki, hogy a panelméretnek nem kell egybeesnie a tényleges panelkontúrral. Például lehet a panel "L" alakú, kör alakú, íves, vagy mindenféle rafinált alakú is. Szerintem éppen ezért találták ki a kontúr-réteget.
Az nem hangzott még el tanácsként (és nem is tudom van-e jelentősége), de amikor én az SL-t használtam, akkor a koordinátarendszer nulla pontját letettem a panel bal-alsó sarkába, függetlenül a rajzterület méretétől. Ezzel azt lehet elérni, hogy minden koordináta pozitív értéket kap. A zónák/szigetek szélekre való kiérése tervezői megfontolás. Az SL valóban másképpen kezeli ezt mint más programok, de a feladat megoldható. A gyártók világos és egyértelmű elvek szerint dolgoznak. Nekünk kell ehhez igazodni. Korábban én is ágáltam egyik-másik szabály ellen, de idővel beláttam a szabályok értelmét, most meg már szinte rutinból tudok olyat rajzolni amit ők is jól tudnak értelmezni. Idézet: „amikor én az SL-t használtam...” Szabad tudni, hogy most mit használsz? Idézet: „nulla pontját letettem a panel bal-alsó sarkába” Érdekes, én mindig a bal felső sarkot jelzem, mert az készülő nyákot nem tudom előre, mekkora lesz a pontos kiterjedése oldalt és lefelé.
Én sem az elején tettem oda, hanem amikor készen volt a terv.
Leginkább semmit, de ha mégis akkor Eagle-t.
Helló
Milyen verzióval működik? Nekem nincs a menüben olyan menün pont ahol ezt hozzá tudnám adni.
Szerintem minimum 6-os, és az sem biztos, hogy az első 6.x verziók tudják.
Nekem 6 verzió van. 2012-es. Újabbat honnan tudok letölteni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |