Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Üdvözlet Mindenkinek!
Videoton RA5350 Prometheus rádióhoz keresek potmétereket, gyakorlatilag mindre szükségem lenne, hangerő, a két hangszín és a balansz. Sajnos a gombok is hiányoznak, eredeti vagy korhű gombot is keresnék majd rá. A régi potméterek beálltak, letört róluk a gombot tartó műanyag. Arra is gondoltam ha az eredetivel típus azonosak lennének amik nincsenek letörve hátha rendbe lehetne tenni a régi potmétereket. Mély: 100K Magas: 50K Balansz: 100K Hangerő: 100K (fiziológiai) Köszönöm!
Az eredeti gyári lenne a legjobb de ez szinte lehetetlen. A hangerő szerencsére "egyben" van gondolom az már a világon nincs amúgy sem, a többi meg ha értékre és méretre stimmel valahogy megoldható. Még teljesen nem szedtem szét, nem tudom pontosan hogy rögzítették a potikat, tippre két kis tüske tartja elöl a helyükön, hátul láttam csavarokat.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2024
Annyiban nem lehetetlen, hogy lehet találni donor készülékeket. Pl lehet, hogy az Apolló potik is jók bele.
Üdv ! A felfogató sin alatt lévő potméterek mérete kellene .Hosszt látom . Szélesség, magasság
Lehet hogy van egy garnitúra . Fotó róla a lábak felől .
A hét végén megmérem, fotózom. Köszönöm!
Ha szerencséd van kapsz 70 mm- s tolopotikat müanyag tokban, de külsö méretre szinte teljesen azonos az eredeti fémházas tolopotikkal. Az Alps gyárt még ilyesmit ( valoszinü az eredeti is erröl lett másolva).
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2024
Üdv megnéztem .
4db 80 mm van . 2db 200 kOhm , 1db 47 kOhm és 1 db 1 MOhm , ha jól néztem . Műanyag házas van többféle és más szárral Japán potméter . Ez lessz ?
Szia! Igen, a képen a legalsó biztos hogy az, ha egyformák akkor a többi is. Privát üzenetben egyeztessünk. Köszönöm!
Pár fotó...
Szelén egyenirányító melegedéseSziasztok!A korábban megérdeklődött rádió elé bekerült a sorban egy MK21-es BRG magnó javítása, miután váratlanul felbukkant hozzá egy jó alkatrészcsomag. Maga a készülék szépen működik már, hiba bármi jele nélkül - külső tápegységről. A saját tápjában azonban a Tungsram H30K1000 jelű (ha jól tudom, ez annyit jelöl, hogy 30V-os, és max. 1000 mA-es) egyenirányító a magnó bekapcsolása nélkül is erősen melegszik pár perc után. Csöves rádióból ismerős a kinézete, hogy ez még nem Si diódákból áll, hanem szelénlapokból, ennél fogva nem is pont úgy viselkedik (pl. szokványos multiméterrel nem mérhető jól diódavizsgáló állásban az épsége). Úgy tudom, a feszültségesése / belső ellenállása is nagyobb a mai diódahidakhoz képest. Maga a tápegység egyébként a lehető legegyszerűbb: trafó - egyenirányító - annak kimenetére két db párhuzamos elkó, és egy jelzőizzó (ami világít is mindig, tehát van némi alapterhelése az eszköznek). Semmi nem melegszik (se a trafó, se a fémházas elkók, de még az izzó külseje is csak éppen), csak maga a fém tokos egyenirányító. A kimeneti feszültség 8,9 V-ról indul (AC komponens 160 mV), a melegedéssel 9,15-ig felment, utána már kezdett kellemetlenül meleg lenni a tok, így inkább kihúztam a konnektorból. Jól gondolom, hogy ez így semmiképp sem egészséges, normális működés ennél a mára kb. kihalt technológiánál sem?
Üdv !
Zárlatos a szelén egyenirányító . Korhűség miatt érdemes az eredetire cserélni . Szerintem van , tudok segíteni .
A tippen felbuzdulva kipróbáltam, hogy megbontom a szekunder kört és bekötök egy árammérőt. Nos, az izzó kikötése után is közel fél A AC-t mértem, vagyis valóban zárlat(hoz közeli) állapotban van az egyenirányító. (Kibontása után ellenőriztem a két elkót is, azok rendesen feltölthetők és csak hosszú percek alatt esik fokozatosan a feszültségük.)
Amennyiben ez egyedi eset, jelentkezem privátban, ha van ilyen alkatrész a fiókban / műhelyben eltéve. Viszont ha ez egy jellemző meghibásodásuk így 50 évesen, akkor elengedem, mert részemről inkább az üzembiztosságra akarok menni, még ha nem is napi használatba kerül a gép.
Üdv !
Az elektronikában ritkán van időhöz kötött meghibásodás , kivéve az előre betervezett elévülést . Vagy 1 pillanat , vagy örökké tart .
Hát azért van. Az elektroncsövek öregednek, olajpapír kondenzátorok kiszáradnak, germánium tranzisztorok is lassan tönkre tudnak menni.
Azért pl. a Rifa hálózati zavarszűrő kondik esetében elég ismert, hogy most, 40+ éves korukban max. pár órát bírnak már ki sokéves állás után bekapcsoláskor, tehát érdemes "gondolkodás nélkül" kidobni mindenből. Független attól, hogy régen mennyit volt használva, elöregszik az anyag. Egyszerűen belül ívet húzva elégeti a saját szigetelését.
Ha hasonló probléma nincs a Tungsram szelénnel, akkor nézzük meg, van-e korhű helyettesítő.
Ha kicseréled mondjuk egy modern szilícium diódahídra, akkor jelentősen meg fog nőni az egyenirányított feszültség, beleszámítva az időközben megemelt hálózati feszültséget is, amit tűrnie kell a "mögöttes áramköröknek".
Abból a szempontból mindegy, hogy ez a szelén már kuka, valamit mindenképpen kell csinálni. Nagyon messzire ne dobjad el, mert már most sincsen hibás pédányból mutogatni sem sok...
A DC+ lábhoz még bekötök két Si diódát sorba, azon rögtön esik közel másfél V. Nyilván veszteséges, de a régi szelénen se volt kevesebb a veszteség..
De ha van remény hosszabb távon működő szelénre, akkor maradjon gyári, persze. A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2024
Üdv ! Jogos . Egy diódás hidat hamarább tönkre lehet tenni mint egy szelént .Szelénnek jelentősebben kisebb , vagy nincs visz árama. Hasonlíts össze egy Diódás és egy szelén zajosságát. Természetesen a dióda korszerűbb kisebb méretű stb. Van új .
Prominent Deluxe 212A munkám miatt a kezembe került egy Prominent Deluxe 212 félvezetős rádió. A skála üvegről készült egy másolat de a nyomtató szkennerébe nem feküdt bele tökéletesen. Talán így is hasznára lesz. Ami biztos: a skála húrnak lőttek. Nem szívesen vállalom a javítását. Van valaki Fejér megye közelében aki tudna segíteni?
Az is megoldás lehet, hogy ha fehér papírra lefekteted és becsillanás mentesen csinálsz róla egy nagy felbontású fotót.
Skálaüveg tök jó a kép szerint.
Mi a kérdés? Az elszakadt skálahúrt Granpa dirr-durr kandúr cseréli/megjavítja/köt rá görcsöt.
Még nem tudjuk mikor megyünk hozzá. Azért mellékelem a radiomuseumos dokumentumot is.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2024
|
Bejelentkezés
Hirdetés |