Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áram mérése

Témaindító: csikosgabi, idő: Júl 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 8
(#) compozit válasza exabit hozzászólására (») Okt 22, 2024 /

Miből gondolod? Azért ekkora svindlit csak nem csinálnak már? Mondjuk a látszólagos áramot szorozza a feszültséggel?
(#) exabit válasza compozit hozzászólására (») Okt 22, 2024 /

Ez ugyan nem az a típus, de szerintem mindegyik hasonlóan működik. Megjeleníti a hatásos teljesítményt a W-ot. Ha a szintén megjelenített áram a hatásos áram lenne akkor összeszorozva a feszültséggel a hatásos teljesítményt kellene megkapni, nem?

pzem.png

(#) compozit válasza exabit hozzászólására (») Okt 22, 2024 /

DE. Ki is számolja, 0,4W. Valószínű, 10mA alatt nem mér. Ettől még jó lehet. Azért, mert más típusok máshogy mérnek, számolnak, még nem biztos, hogy ez is.
(#) Gafly válasza exabit hozzászólására (») Okt 22, 2024 / 2

Hogy mik vannak.
235 V * 0.126 A = 29,6 W
29,6 W * 0,66 = 19,5 W (hatásos)
(#) compozit válasza Gafly hozzászólására (») Okt 22, 2024 /

És, hogy mennyire kell vigyázni...
(#) erbe válasza exabit hozzászólására (») Okt 22, 2024 / 1

Az enyém ugyanolyan, mint Alkotóé. Hatásos áramot és teljesítményt mutat.
(#) Gafly válasza erbe hozzászólására (») Okt 22, 2024 /

Mi az a "hatásos" áram ebben az összefüggésben?
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2024
(#) erbe válasza Gafly hozzászólására (») Okt 22, 2024 /

Ha elosztom a mutatott teljesítményt a feszültséggel.
(#) compozit válasza Gafly hozzászólására (») Okt 22, 2024 /

Az az áram, ami adott esetben teljesen hővé alakul. Ettől hathatós. Izé hatásos...
(#) Alkotó válasza erbe hozzászólására (») Okt 23, 2024 /

A kondenzátort is megmértem, 236 nF, és a relét újra mérve most 1071 R a tekercs ellenállása.
(#) majkimester válasza erbe hozzászólására (») Csü, 22:32 /

Nem hatásos áramot jelez ki, hanem látszólagost, azaz pontosan azt amit bármely TrueRMS áram mérő is mutat egy nem ohmos fogyasztón.

Ma úgy adódott, hogy egy hálózatról egyenirányított greatz + puffer bemenetű áramkört mértem, ezért csináltam pár mérést TrueRMS árammérővel összehasonlítva. Mindkető ugyanazt a látszólagos áramot méri. A feszültséggel megszorozva 127 VA látszólagos teljesítmény adódik, de a hatásos teljesítmény csak 79W. Az áram hatásos összetevője 0,35A lenne.
(#) Alkotó válasza majkimester hozzászólására (») Csü, 22:55 /

Ha ebben igazad van, akkor az itteni felvetésemre született megoldás (ami egyébként nekem teljesen logikus is lenne) megcáfolódik.
Éppen az volt a feltevésem, hogy miért mutat eltérést a kombinált mérőegységem és a multiméter (szintén valós effektív értéket mér). Végül az lett megállapítás, hogy a mérőegység a hatásos áramot méri és multiméter a látszólagost. Ezek akár meg is egyezhetnek, ha a két vektor nem tér el egymástól (cos(fi)=1).
Azonban van egy fontos részlet, ami az én felvetésemből nem derül ki. Nálam ugyanis olyan kicsi az áram, hogy nem látszik érték, ezért a teljesítményből számoltam vissza. Tehát nem zárható ki, hogy a kiírt áramérték az azonos (lenne ha nem lenne olyan kicsi) a multiméterrel mért látszólagos árammal, de a teljesítményt a hatásos áramból számolja. Ha ez így van, akkor a kiírt látszólagos áram mellé, számítással a hatásost is meg tudjuk határozni, és a két áramból tudunk cos(fi)-t számolni. Ez a gondolatmenet egyszerre magyarázza az én felvetésemet, és a te mérésed során látott értéket is.
A hozzászólás módosítva: Csü, 22:57
(#) exabit válasza Alkotó hozzászólására (») Pé, 9:41 /

Amíg a hozzászólásod második felét leírtad annyi idő alatt egy nagyobb trafót is ráköthettél volna terhelésnek, hogy ez kiderüljön.
A hozzászólás módosítva: Pé, 9:42
(#) Gafly válasza Alkotó hozzászólására (») Pé, 9:42 /

Idézet:
„Nálam ugyanis olyan kicsi az áram, hogy nem látszik érték, ezért a teljesítményből számoltam vissza.”

Szerintem ebben igazad van. Mechanikus "forgómorgó" esetében is van egy minimális érték (olyan csapágy nincsen aminek nincsen súrlódása), digitálisnál meg olyan nagy felbontású AD átalakító, ahol nulla közleében nincsen kerekítési hiba (van olyan kis áram, ami nulla).
Gyakorlatban viszont ezzel nem kell számolni, inkább "szőrszál hasogatás".
(#) Alkotó válasza exabit hozzászólására (») Pé, 10:08 /

Ebben az idősávban már nem járok a műhelyben, egyébként most mással bíbelődök, de ne legyen kétséged, a végére fogok járni.
A hozzászólás módosítva: Pé, 10:08
(#) majkimester válasza Alkotó hozzászólására (») Pé, 12:54 /

Van a műszernek egy offset hibája is, ami ilyen kis áramnál összemérhető a mérendő mennyiséggel. Nálam ez pozitív, 1 legkisebb digittel többet mutat mint amit a multiméterem mér. 10mA-nél 0.02A. 20mA-nél 0.03A, 30mA-nél 0,04A-t mutat. Feltételezem nálad negatív ez az offset hiba.

Közben figyeltem a teljesítmény kijelzést is, és ott például nem tudtam 0,1W-ot beállítani, 0,0W és 0,2W között billegőre be tudtam állítani.
(#) proli007 válasza majkimester hozzászólására (») Pé, 19:55 /

Hello! Azért figyelembe kellene venni a műszer képességeit is. (Ez nem pont ugyan az de..)

Leírás:
Feszültség mérési tartomány: 50 ~ 300V AC (felbontás 1V), pontosság 1%
Áram mérési tartomány: 0,00 ~ 99,99 A AC (felbontás 0,01 A)
Teljesítmény mérési tartomány: 0,01 ~ 30 kW (felbontás 0,01 W)
Fogyasztás mérési tartomány: 0,01-19999Wh, 10kWh-tól 9999kWh-ig
Teljesítmény mérési pontosság: 2%
LCD színe: feszültség (kék), áram (piros), teljesítmény (sárga), idő + hőmérséklet (fehér), teljesítmény + teljesítménytényező (zöld)
Fogyasztás: kevesebb, mint 1W

Mert elég valószínűnek tartom, hogy nincs benne egy jobb AD átalakító.
(#) Alkotó válasza proli007 hozzászólására (») Pé, 20:31 /

Nem is annyira a pontosság itt most a kérdés (legalábbis az én fejemben), annak ellenére, hogy tapasztalatom szerint nagyon is pontos az eszköz.
Hanem melyik érték mit is akar jelenteni. Most az tűnik a leginkább valószínűnek, hogy az áramérték a látszólagos áramot mutatja (ami jól egyezik a multiméter által mért árammal), de a teljesítményt a hatásos áramból számolja.
Ha ez igaz, akkor meg tudjuk határozni a cos(Fi)-t, legalábbis a fokot, mert az irányát azt nem (de erre a terhelés jellegéből talán tudunk következtetni.
(#) proli007 válasza Alkotó hozzászólására (») Pé, 21:18 /

"Most az tűnik a leginkább valószínűnek, hogy az áramérték a látszólagos áramot mutatja, de a teljesítményt a hatásos áramból számolja."
Én is így gondolom, mert ennek van értelme.
(#) majkimester válasza proli007 hozzászólására (») Pé, 23:08 /

Nekünk a másik fajta mérő van (PZEM-21), de igazából mérési tartományon kívül sok specifikációt nem adnak meg. Talán a measurement accuracy 1.0 grade, az egyetlen pontossági adat, ami az 1.0 pontossági osztály, azaz maximum +-1% hibát jelent végkitérésre. Ennél a beépített IC-k sokkal többet tudnak, ha kalibrálva vannak, de erről nincs infó.

A kinézetre és típusszámra azonos mérők belső felépítése is változik. Én 2 féle PZEM-21-gyel találkoztam eddig:

v3.0, amiben Renergy RN8208G cél IC van 2db sigma delta ADC-vel, felbontást nem találtam, mindegyik előtt állítható erősítésű PGA-val.
Az IC specifikációja csak annyit mond, hogy a teljesítmény mérés hibája csak 0,1% elég nagy tartományban:

Active power error <0.1% over 5000:1 dynamic range

v5.0 a másik változat amit láttam. Ebben Vango V9821S van.
Ez is egy cél IC, ami még egy mikrokontrollerrel is össze van integrálva.
Effektív 20 bites (oversampling) delta sigma ADC (+ előjel)
A blokkvázlat szerint nincs állítható erősítésű PGA a bemeneten, de valójában vannak rá vezérlő bitek, szóval itt is van. x1 ... x32 között.

Ez is elég sokat igér:
Less than 0.1% error on active energy metering over dynamic range of 5000:1
Less than 0.1% error on reactive energy metering over dynamic range of 3000:1
Less than 0.5% error on current/voltage RMS calculation over dynamic range of 1000:1

Ezek nagyon szép adatok (bizonyára kalibráció után értendők), ha a fele igaz akkor is amatőr célokra tökéletes, viszont a nulla közelében mérés mindig problémás.

A PZEM-21 az áramot egy 0,001 Ohm-os sönt ellenálláson méri, ezen a 10mA effektív = 14.1mA csúcs áram, ami a legkisebb kijelzett felbontás 0,0141 mV csúcs feszültséget ejt, ami 32x erősítés után 0,4532 mV csúcs, ami a Vref (1.1V) 2427-ed része. Azaz kb. 12 bitnyi felbontás kell a 10mA-es effektív kijelzett felbontáshoz tartozó szinusz csúcsát meg lehessen mérni. A Vango 20 bitet ígér, amivel a szinusz bejövő áramot nem csak csúcsban, hanem folyamatosan (max 3.2kHz-es mintavétellel) méri, és nyilván a zaj miatt egyre pontatlanabbul ahogy a szinusz nullátmenetéhez közelítünk egyre jobban dominál a zaj és offset hiba.
(#) majkimester válasza proli007 hozzászólására (») Pé, 23:21 /

A valóságban sosem számol hatásos áramot. A pillanatnyi feszültséget és áramot 2db ADC párhuzamosan konvertálja az 50Hz-es szinusz minden periódusa alatt 64x. Minden párhuzamos mérési eredményéből pillanatnyi teljesítményt számol, a pillanatnyi áram és pillanatnyi feszültség szorzatából, és ezeket a pillanatnyi teljesítményeket átlagolja.
(#) proli007 válasza majkimester hozzászólására (») Pé, 23:38 /

Ha figyelembe vesszük a hálózati feszültség paramétereinek időbeli változásait, akkor már is minden túl van teljesítve..
(#) majkimester válasza Alkotó hozzászólására (») Pé, 23:44 / 2

Idézet:
„Ha ez igaz, akkor meg tudjuk határozni a cos(Fi)-t, legalábbis a fokot, mert az irányát azt nem (de erre a terhelés jellegéből talán tudunk következtetni.”

cos fi-ről és fázisszögről (fokról) csak szinuszos feszültség és áram esetén van értelme beszélni. Ha az áram nem szinuszos (a fogyasztó nem lineáris), mint a te példádban is, ahol egy egyenirányító után egy puffert töltesz, akkor is fog meddő áram folyni, de ott az áram nem a feszültséghez képest fi szöggel siető vagy késő szinusz lesz.
Bővebben: Link
Látszik, hogy az áram csak a feszültség csúcs közelében lesz, és leginkább a csúcs előtt, azaz itt is siet, de nem szinuszos ezért nem jellemezzük fázisszöggel.

Itt nem cos fi-ről, hanem teljesítmény tényezőről (power factor) beszélünk, ami 0..1 közötti érték, és szinuszos esete egyébként megegyezik a cos fi-vel, de nem egy szög eltolódásból lehet kiszámolni. Tekinthetjük ezt egy általános definíciónak, ahol a szinuszos áram és feszültség egy speciális eset ezért ott speciálisan a fi fázisszögből számolható. Más hullámformájú áram és feszültség esetén a kiszámolása pedig bonyolultabb.
Következő: »»   8 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem