Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2521 / 2532
(#) compozit válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 27, 2024 / 1

Az esetedben, meg az enyémben is, azért vagyunk mérnökök, hogy meg tuddjuk mér-ni.
Ebből nekem az jön le, hogy nem vagy ( szerencsédre ) hi-fi fülü. Ugyanis, ha így lenne, akkor nem akarnál semmit sem megmérni, hanem szubjektív módon eldöntöd, hogy tetszik, vagy nem. És miután, nincs ilyen spéci füled, az összes kábelt egyformának fogod hallani. A hálózati betáp kábeleket biztosan...függetlenül attól, hogy hányszorosan vannak árnyékolva, meg hogy az a másfél méter megváltoztaja a hangot... Persze, lehet, hogy ezen az energiakapuk, meg a kvatumelméleten a linkelt cikk alapján elgondolkodnál. Ha így tennél, ne felejtsd ki a Higgs bozont se...
Ennek folyományaként neked csak egy dolog maradt: a hit! Vagy elhiszed, hogy van ilyen, vagy nem.
(#) Karesz 50 válasza compozit hozzászólására (») Nov 27, 2024 /

Akik ezeket a kábeleket kifejlesztik szintén mérnökök, ellenben más beállítottságúak.
Nagy Gábor Pál is mérnök. Van aki alázattal fogadja ezt el és akad aki csak a diplomáját lobogtatja büszkén.
(#) compozit válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 27, 2024 / 2

Csak azok hi-fi fülüek. De most egy olyan mérnök kérdezgetett, aki nem rendelkezik ilyesmivel.

De ugye lehetséges, hogy a diploma lobogtatók azért értenek valami máshoz? Hidd el, nem kövér kacsáért osztogatják. Kicsit visszavehetnél...
(#) Pali79 válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 27, 2024 /

Idézet:
„Szerintem nehéz szétválasztani egy véleményben, hogy honnan számít szubjektívnek.”

Szerintem egyáltalán nem nehéz. Mondok egy nagyon bugyuta, légbőlkapott példát: van "A" kábel és van "B" kábel. Belehelyezem mindkettőt egy ugyanolyan zavarokkal rendelkező teszt környezetbe és megmérem a jelátvitelt rajta különböző jelalakokkal. Ha valamelyik kettő közül jobban csillapítja a zavart, akkor az eredmény méghozzá objektív. Lehet, hogy semmi köze nem lesz a zenei élményhez, de akkor is valami megfogható dolog. Ráadásul az egyik gyártó pont ezt hirdeti.
Idézet:
„Arról nem beszélve, hogy egy beméréssel "hitelesített" kábel, hogy viselkedik egy egy adott erősítővel, adott rendszerben, adott felvétellel...”

Ez teljesen rendben is van, nem is mondtam, hogy ez egy univerzális dolog, én csupán arra voltam kíváncsi, hogy van-e valamilyen objektív összehasonlítási alap az árcédulán kívűl.
(#) Pali79 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 27, 2024 /

Idézet:
„Szerintem a lassúbb autó gyorsulását is meg lehet mérni, ergo a rosszabb kábelnek is ki lehet mutatni a hibáit. Ha adok kölcsön milliós (valójában csak néhány százezrest tudok szerezni) kábelt ki tudsz mérni különbséget a gyengébbhez képest?”

Kicsit fordítva ülünk a lovon. Az autó gyorsulását nem nekem kell megmérnem. A gyártóknak a feladata, meg is teszik sok más paraméter mellett. Azt megtehetem, hogy elmegyek egy megfelelő helyre ahol ezeket tudom ellenőrizni. De van mihez hasonlítani az eredményt és ez a lényeg!

Idézet:
„Kedves Tóni!
Én nem érzem magam megsértve. Te hadakozol valami láthatatlan képzeletbeli szörny ellen.”

Dehogynem vagy! Minden sorodból kítűnik. De ha elolvasod az eddigieket, láthatod, hogy én egyetlen szóval sem vontam kétségbe a kábelek jelentőségét vagy a zenei élményre gyakorolt pozitív hatásukat.
(#) Pali79 válasza compozit hozzászólására (») Nov 27, 2024 /

Idézet:
„Az esetedben, meg az enyémben is, azért vagyunk mérnökök, hogy meg tuddjuk mér-ni.”
Igen csak szerintem ezeknek a méréséknek az elvégzése és az adatok közzététe nem a végfelhasználó dolga. Ha valaki akar vele foglalkozni, a sajátján persze méricskélhet és írhat róla egy szép cikket, biztosan lehet belőle tanúlságot levonni. De ha kijön egy gyártó egy erősítővel aminek az árcímkéjén jó sok nulla van, akkor az a minimum, hogy közli legalább az alap műszaki paramétereket és nem nekem kell otthon megmérni és nem az a szlogen, hogy ez mindentőlis jobban szól. Persze attól még könnyen lehet, hogy valóban úgy van, de azért illene valami megfogható dologgal alátámasztani.
Idézet:
„Persze, lehet, hogy ezen az energiakapuk, meg a kvatumelméleten a linkelt cikk alapján elgondolkodnál.”
Elolvastam a cikkeket és egyáltalán nem vonom kétségbe az ott leírtakat. Nem tudom egyébként, hogy milyen a fülem, mert csóró családba nőttem fel, aztán a család, gyerekek fontosabbak voltak. Most úgy hozta az élet, hogy nemsokára lenne lehetőségem ilyenekkel is foglalkozni, ezért is vetettem fel a kérdést, mert érdekelt a téma és nem találtam sehol mérési eredményeket csak a szubjektív véleményeket. Amivel - ismétlem - nincs semmi baj és nem vonom kétségbe sem az emberek hallását sem a kábelek jelentőségét, arra voltam kíváncsi, hogy van-e erre vonatkózóan valamilyen mérés ami alátámasztja, hogy a jobb valóban jobb. Lehet, hogy ha egyszer elmegyek valamilyen bemutató terembe és ott az eladók agyára megyek én is hallani fogom a különbséget. Én nyitott vagyok mindenre, nem vagyok egy derékszög tagadó.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2024
(#) mek-elek válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 27, 2024 /

Lassan megértem a hozzáállásod e dolgokhoz. Nekem az építéseim alapja a fiatalkoromtól adódó zeneszeretet. Te pedig a mérésekben látod a megoldásokat. Azért azt elmondanám kábelügyben, hogy a zavarvédelem nem csupán a kábelek feladata, mivel egy jól megépített erősítő alapvetően nem zavarérzékeny. De ha már zavar, ahol ez ténylegesen fennáll, és a zavart nem egy rosszul megépített erősítő okozza, akkor erre szolgál a szimmetrikus összeköttetés. Maga egy erősítő tápolása is mérvadó ebben. És mégis vannak akik ezen próbálnak spórolni. Szóval én nálam nem az a mérce, mint amit Te fontosnak vélsz.
Árak, én az árak alakítását üzletpolitikának tartom, nem audiofil mércének. És meg kellene értened, egy magánszemélynek úri luxus az ideálisnak mondható objektivitás. Mért kellene magunkat gúzsba kötni ezzel. Lehet párt választani viszonylagos objektivitással, de szeretni csak szubjektíven az igazi.
(#) Skori válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 27, 2024 /

A kábeleknek vannak nagyon jól mérhető paraméterei. De nagyon nem mindegy, és nem is kellene összemosni egy jelátviteli, és pl. egy tápkábel hatását a hangra - és ezeknek az elvárt paraméterei is mások lesznek. Tehát én pl. ott kezdeném, hogy szétválasztanám a kábeleket a funkció szerint több csoportra:
- kisjelű jelkábelek (pl. különféle árnyékolt jel-vezetékek),
- nagyjelű jelkábelek (pl. hangszóró vezetékek)
- DC táp kábelek (többnyire készüléken belül)
- AC táp kábelek (hálózati kábelek)

Ezután jönne az, hogy a kábelnek mely paraméterei gyakorolják a legnagyobb hatást a hangra - és ezekre milyen mérési módszert tudunk alkalmazni. Ezt pedig összevethetjük, hogy a gyártó az adott paramétereket milyen anyagok és technológiák felhasználásával tudja elérni.
De persze ne felejtsük el, hogy a marketing tartalom többnyire sokkal több az egészben, mint a technológia - hiszen ez hatalmas üzlet is egyúttal.

A fenti kábel funkciók szerinti sorrendje (szerintem) egyúttal a hangra gyakorolt hatás nagyságának a sorrendje is (nagyobbtól a kisebb felé haladva).
Tehát (megintcsak szerintem) a jelkábelekkel kellene kezdeni - és itt most felsorolhatnék egy rakás megmérhető paramétert - amelyek hatással lehetnek a hangra. A teljesség igénye nélkül:
- kábel kapacitása pF/m -ben meghatározva
- kábel induktivitása µH/m -ben meghatározva
- a fentiek változása a kábel adott rádiuszon való hajlításakor.
- a kábelkapacitás feszültség és frekvencia függése
- az induktivitás áram és frekvencia függése
- hullámellenállás
- jel veszteség dB/m-ben, adott impedanciák között mérve, és a frekvencia függvényében.
- jel frekvecniamenet és fázis torzulása a kábelen (adott kábel hossz esetén, adott impedanciákkal lezárva)
- adott elektromágneses térerősségű környezetben, a jelbe bejutó zaj dB-ben kifejezve (adott kábelhossz esetén).
- .....

És persze ne felejtkezzünk el a kábel végein levő csatlakozókról sem - merthogy ezeknek sem közömbös a minősége.
Még valami: a rendszer elemeinek összhangban kell lennie, mert mindig a leggyengébb láncszem lesz a korlátozó tényező. Ésszerű árkategórákban maradva többnyire nem a vezetékek minősége a lesz ez a leggyengébb láncszem.
(#) Pali79 válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 27, 2024 /

Idézet:
„És meg kellene értened, egy magánszemélynek úri luxus az ideálisnak mondható objektivitás. Mért kellene magunkat gúzsba kötni ezzel.”

Nem is mondtam, hogy az objektív mérések alapján kellene választani, csak hiányolom a rengeteg szubjektivitás mellől. Mint ahogy hangszórót sem a gyártó által közölt paraméterek alapján választasz, mert ugyanolyan standard paraméterek mellett lehet az egyik ócska a másik meg világbajnok.
(#) Skori válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 27, 2024 / 2

Amúgy meg saját tapasztalat: amikor a meglevő 2 DAC mellé beüzemeltem kíváncsiságból egy harmadikat (mindegyik más chipkészletre épül), akkor ez utóbbi közel sem hozta azt amit vártam tőle. Később találtam egy hibát benne - amit javítottam, de utána sem tetszett, és nem csak nekem, hanem az asszony is határozottan hallotta különbséget. Még később rájöttem, hogy csak a kábel volt ócska, amivel az erősítővel összekötöttem. Hirtelenjében abból építkeztem ami kéznél volt, lekaptam a csatlakozókat a végéről, és az itthon levő teflon szigetelésű, vékony koaxból amiben ezüstözött sodrat a belső ér és az árnyékolás is, készítettem új kábelt, a meglevő csatlakozókkal. Nem az ezüst, vagy a teflon a lényeg, csak annyi hogy ez egy normális kábel volt, a másik meg nem. Azóta viszont szeretek zenét hallgatni ezzel a DAC-al is, mert márt nincs ott a hangjában az ami miatt nem tetszett.
Persze nekiálltam megvizsgálni a régi kábelt. A régi kábel árnyékolása elég vacakul volt megoldva, nem volt kereszt-szövés ezért nagy lehetett az induktivitása és több zavart is összeszedhetett. Az új kábelen viszont nagyon korrekt módon volt megoldva az árnyékolás szerkezete. Az új kábelt kapacitásmérővel megmérve kb. fele akkora kapacitást mutatott mint a régi. A merevebb dielektrikum miatt kevésbé hajlékony, viszont emiatt stabilabbak a paraméterei. Ezzel eddig jutottam - kb. egy fillérbe nem került,a különbség mégis hallható... Persze nyilván közel sem ez a kábelek csúcsa, de jelen pillanatban az én rendszeremmel összhangban levőnek gondolom.
(#) Pali79 válasza Skori hozzászólására (») Nov 27, 2024 /

Idézet:
„Ezután jönne az, hogy a kábelnek mely paraméterei gyakorolják a legnagyobb hatást a hangra - és ezekre milyen mérési módszert tudunk alkalmazni. Ezt pedig összevethetjük, hogy a gyártó az adott paramétereket milyen anyagok és technológiák felhasználásával tudja elérni.”

Tulajdonképpen ez volt a legelső kérdésem lényege, hogy valahol található-e ilyen adat, akárki részéről. De eddig nem találtam semmi ilyesmit.
(#) Skori válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 27, 2024 /

Persze hogy nem találsz. Mert a fizetőképes felhasználókat nem ez érdekli. A gyártó elsősorban nyereséget akar, minden más csak utána jön.
(#) Pali79 válasza Skori hozzászólására (») Nov 27, 2024 /

Idézet:
„Az új kábelt kapacitásmérővel megmérve kb. fele akkora kapacitást mutatott mint a régi.”

Na ez már valami! Már többször is leírtam, hogy én nem vonom kétségbe ezen kábelek jelentőségét, pusztán kíváncsi vagyok, hogy van-e valamilyen mérhető paraméter amivel magyarázható, hogy mitől jobb az egyik, mint a másik. A te esetedben, a kábelek jelentős kapacitáskülönbsége egy megfogható dolog.
Ami engem zavar ebben az egészben, hogy tegyük fel te tudod, hogy bizonyos kapacitás alatti kábelt szeretnél vásárolni, ezt az adatot nagy valószínűséggel sehol nem fogod megtalálni, mert a gyártó nem tartja fontosnak megmérni, közölni.
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Nov 27, 2024 /

Az a teflon szigetelésű koax az milyen? Csak mert a teflon elég kemény anyag, hacsak nincs annyira elvékonyitva mint egy lemez vagy szalag. Illetve vannak olyan szigetelőanyagok is amiknek csak a része a teflon, egyébként az alapanyag üvegszövet vagy valami szilikon. Szigetelési ellenállását tekintve a teflon elvileg a legjobb, nagyobb teraohm mérők csatlakozója és bemenő fokozata azzal van szigetelve.
(#) Ge Lee válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 27, 2024 /

A kapacitás elsősorban a távolsággal csökken, illetve az árnyékolás kivitele, szerkezete is befolyásolja, nekem abból ami eddig volt, a legkisebb kapacitású jött be.
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 27, 2024 /

Az egész kábel kb, 3......3,5mm vastag, a külső szigetelésével együtt. A külső szigetelése áttetsző (majdnem teljesen átlátszó, kicsit rózsaszínes) látszik alatta az árnyékolás kereszt szövése.
Még sógorom "szerezte" vagy 30...35 éve a "telefongyárból", vagy még egy néhány méteres darab belőle.
A belső szigetelés tömör és viszonylag merev, hófehér (nem átlátszó), könnyen végható pl. tapétavágó késsel. A forró páka nem tudja megégetni. Nem vetettem alá komolyabb anyagvizsgálatnak, de az eddigi tapasztalataim alapján ez szinte biztosan teflon.
A sodrat sok darab, és nagyon vékony szálakból áll, a színe alapján 99%-ra tippelem, hogy ezüstözött. Nagyon jól forrasztható.
(Talán valaki ráismer )

Van egy másik hasonló darab is, ennek a belső felépítése ugyanilyen, de a külseje is hófehér.
A külső köpenyt sem égeti meg a páka. Felhasználás szempontjából nem túl barátságos, mert merevebb mint a szokásos kábelek, és nem lehet nagyon kicsi rádiusszal hajlítani, de azért hajlítható.
(#) Skori válasza Skori hozzászólására (») Nov 27, 2024 /

Szerk: lehet, hogy mégsem teflon. Előkerestem és megvizsgáltam kicsit jobban. A szigetelés nem teljesen tejfehér anyag, kicsit átmegy rajta a fény. Lehet, hogy más műanyag, vagy tényleg valami kompozit. A pákától nem ég meg.
(#) teddysnow válasza tothbela hozzászólására (») Nov 27, 2024 /

Álj! Itt van az összeköttetésem. Eddig azt hittem nincs pocsékabb fényképező a Xiaomi-Huawei tengelynél. Tévedtem.
(#) Skori válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 27, 2024 / 1

Valószínűleg nem ez lenne az egyetlen jelentősebb eltérés, a kábelek paraméterei között. Amúgy pl. többszörös árnyékolást, felhasznált (vezető és szigetelő) anyagokat, és pár paramétert azért esetleg meg szoktak adni - de ha paraméterek alapján vásárolnál, akkor nem "audiofil kábelek" között kell keresgélni. Ha kapacitás, anyagminőség, hullámellenállás, ajánlott legnagyobb frekvencia, rövidülési-tényező, stb.. alapján keresel kábelt - lehet, hogy találnál. Az más kérdés, hogy beválik-e arra, amire használni szeretnéd.
(#) Karesz 50 válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 27, 2024 /

Idézet:
„Most úgy hozta az élet, hogy nemsokára lenne lehetőségem ilyenekkel is foglalkozni, ezért is vetettem fel a kérdést, mert érdekelt a téma és nem találtam sehol mérési eredményeket csak a szubjektív véleményeket.”

Próbálok a sorok között olvasni. Szeretnél minél jobb minőségben zenét hallgatni és erre mostantól lesz lehetőséged. Lehetséges, hogy összeállítottál már egy olyan rendszert ami minden szempontból kielégíti az igényeid és most jutottál el addig a pontig, hogy már csak a kábelezés van hátra? Ha ez így van, felteszed nekünk azt a kérdést, hogy milyen kábelt válassz és mi alapján? Szerintem ezt az utat mindenkinek saját magának kell végig járnia.
Ha zenét hallgatsz és nem hallasz különbséget két kábel hangja között akkor nincs mit mérni.
Ha mérni akarsz, vagy paraméterekre hagyatkozni, előbb-utóbb fel fogod adni (szerintem). A kábelek is rendszerfüggőek. Ugyanúgy nem létezik "világ legjobb kábele", mint ahogy nem létezik "világ legjobb erősítője" sem.
A Kácsánál pl. 100 forintnál kezdődik a legolcsóbb összekötőkábel és valahol 200 ezer körül végződik. De a kettő között van még negyvenvalahány fajta ami ki lehet próbálni. Nem mellékelnek mérési jegyzőkönyvet egyikhez sem, ez igaz. De pl. egy több millió forintos végfokhoz sem mellékelnek. Kapsz néhány semmitmondó adatot róla és kész. Ha akarod megméred magadnak azt amire kíváncsi vagy. De az emberek 99%-a egyiket sem kezdi méricskélni, inkább meghallgatja. Ha nem elégedett a hangjával, megpróbál tőle megszabadulni... és így tovább. Mókuskerék ez a hifis szakma : )
Én tulajdonképpen azon háborodtam fel, hogy mindenki a katalógusok végét lapozza fel, ahol már nem "pórnéphez" szólnak az árcédulák. Ki kell szolgálni a hóbortos milliárdosokat is valakinek, azokat, aki bemegy a boltba és gondolkodás nélkül haza viszi azt ami legtöbbe kerül. Esetleg még ki is hátrál abból az üzletből ahol csak millió alatti hálózati kábelt talál. Valóban nem biztos, hogy ez annyival többet hoz a konyhára, mint amennyibe kerül, de még az is lehet, hogy sírva adnám vissza ha egyszer beledughatnám a konnektoromba.
És elnézést kérek mindenkitől, ha néha kissé agresszívnak látszom. Néha morgok...
(#) Skori válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 28, 2024 /

Már iskolás koromban is szerettem a zenét hallgatni, akkoriban építettem az első QUAD405 erősítőmet. Persze pénzen nagyon kevés volt, így minden lassan készült. Így a kábelek is leginkább abból, amihez éppen hozzájutottam - cserébe elég sokféle kábelt kipróbálhattam, hogy mennyire alkalmas audio jelek átvitelére. . Pl kaptam akkoriban "jóféle" ónózott-réz koaxot, sodrott szálakkal, amit félkész panelházból bontottak ki. Antennához nem igazán volt jó, mert egy néhány méteres darab is elvitte a nagyfrekvenciás jel zömét, de egy csomó audiokábelt készítettem belőle - ami akkoriban egyébként jobb volt (de legalábbis biztosan nem volt rosszabb), mint amit gyárilag adtak néhány audio készülék mellé. Aztán kaptam innen-onnan megmaradt kábel darabokat, amiket szintén több-kevesebb sikerrel tudtam felhasználni.
Hangszóró vezetéknek a kezdetektől egyszerű sodrott rézvezetéket használtam, ez bevált. Tapasztalatom szerint ha nem nagyon gagyi a vezeték, kellően kicsi az ellenállása, a kapacitása , és fizikailag is használható minőség, akkor nem rontja el a hangzást. A mai napig 2x 1,5mm2-es sodrott, réz, vezetőkből álló kábelt használok a hangsugárzókhoz. És persze megmosolygom a hangfalkábelnek árult, látszólag baromi vastag (az átlátszó szigetelés nagyítóként viselkedik), réz bevonatú, (de belül aluminium ötvözet szálakból álló) kábeleket aminek 3x akkora az ellenáéllása mint egy mezei villanydrótnak
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 28, 2024 / 5

Ez pedig az én végfokom belső kábelezése. A nagyáramú vezetékezés Kimber TCX, beleértve a hálózati bekötést is, a kisjelű kábelek teflon szigetelésű ezüstözött réz huzalok.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2024

IMG_0096.JPG

(#) firstman válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 28, 2024 / 2

Soha nem lesz ennek a témának egy tényleges eredményre mutató lezárása. Nem is lehet, mivel ez a fajta, sokszor hit szerű HIFI irányzat valójában csak a szubjektív véleményekre és érzékelésre van alapozva. Azt a túlérzékenységet amit ezzel kapcsolatban sokan a magukénak tudnak, az élet más területein már egy fajta betegségnek könyvelnék el. Nem biztos, hogy normális dolog az amikor néhány embert, és itt azért csupán néhány százalékról beszélünk, zavar az, ami a többi ember számára teljesen rendben van. Hiszen sok hifis számára az átlag rendszerek már már hallgathatatlanok. Aztán olyan minőséget, meg hangzást akarnak elérni, ami meghaladja az eredeti, élő műsorét is. Ha valaki ilyen "adottságokkal" születik, annak biztosan megéri ezekbe fektetni. A gyártóknak, meg az eladóknak szintén.... A nagy átlag számára viszont jóformán értelmetlen kategóriába tartozik, például az egyes kábelek cserélgetése.
(#) Skori válasza firstman hozzászólására (») Nov 28, 2024 / 1

Ennyire nem egyszerű a dolog.

Vennél az autódra új gumit. Tegyük fel, hogy találsz 10eFt/db áron kínait, 18eFt/db áron európaibb alsó-közép kategóriás gumit, 30eFt/db áron kicsit jobbat ami pl. alkalmas sokkal nagyobb sebességre is. 90eFt-ért már spec mintázattal és anyaggal, 150eFt darabáron defektmentes, 500eFt-ért nagysebességű, golyóálló, és folytathatnám. 800eFt-ért ott van rajta a RolsRoyce márkajel is.

Az átlag autóvezető megveszi a kínait, sosem fog 200km/h felett autózni vele, a gumi határait feszegetve kanyarodni, és sohasem venné észre a különbséget ha egy jobb gumi lenne felszerelve az autóra. Van aki ennél többet akar, de ésszerű határokon belül, és megvesz egy kicsit márkásabb abroncsot, 30...60eFt-os darab áron. Esetleg részben ki is használja majd a képességeit, de golyóálló neki is felesleges, mint ahogy a Rolls márkajel is. Van aki meg egyszerűen csak megteheti, ezért veszi meg a legdrágábbat.

Arra próbáltam rávilágítani, hogy a "skála elején" lehetnek jelentősebb különbségek, és itt sokszor van is értelme variálni, a "skála másik vége" felé a különbségek (előnyök) már kisebbek, vagy jelentéktelenek (és esetleg nincs is). Ezen kívül (mivel sok pénzről van szó) bejön a képbe a sima átverés is, ahol kb. ugyanazt kapod szebb csomagolásban de sokkal drágábban. Sőt láttam olyat is ahol gagyi megoldást adtak (volna) komoly összegért... De ennek ellenére nem lenne igazságos általánosítani (még akkor sem, ha a "nagy átlag" ezt teszi).
(#) firstman válasza Skori hozzászólására (») Nov 28, 2024 / 2

Roppant mód ki kell ahhoz hegyezni egy rendszert, hogy például a táp kábel hatásai hallhatóak legyenek. Erre viszont egyszerűen nincs biztos recept. Hangsugárzók terén talán még csak csak el lehet indulni az egyes műszaki paramétereik irányában, viszont az erősítőknél nem elég az alacsony torzítás, ahogy az sem, hogy ha csöves kapcsolásról beszélünk. Ebből kiindulva, nehéz azt megjósolni, hogy az aktuális rendszernél a drágább, vagy épp az olcsóbb kábel fog pozitív eredményeket hozni. És ha még ez sem elég, ott van a hallás, és ami az egyik embernek tetszik, az a másiknak nem biztos, hogy tetszeni fog. Szerintem az ár és az anyagminőség, abszolút nem garancia a jó hangzásra.
(#) mek-elek válasza firstman hozzászólására (») Nov 28, 2024 /

A születéssel kapcsolatban... Az megy magától, de a részletek utáni érdeklődés, annak értékelési képességében hosszú évek munkája van.
A előzőekhez, objektív-szubjektív, ha általában zenét hallgatok magában lemegy a részletek érzékelése is úgy, hogy nem foglalkozok vele. Én ezt szubjektív eseménynek mondanám, mivel nem a technikai részletekre, képességekre koncentrálok, hanem a zenével utazok. Ha viszont tesztelek, akkor nem a zenére koncentrálok, hanem a műszaki tulajdonságokra. Ilyenkor az embernek előtte koncentrálni kell az adott feladatra, mint egy magasugrónak, mert az objektivitás az tanult tevékenység.
(#) mek-elek válasza Skori hozzászólására (») Nov 28, 2024 /

Nem egyszerű dolog... Mi egyszerű az életben? A bonyolítás mögött lehet igényesség, elvárás. vagy mindkettő.
(#) firstman válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 28, 2024 /

A szubjektivitás viszont alapjaiban teszi tönkre ezt a fajta hifi szemléletet. Szerintem mind hallottunk olyan, egyre kevésbé népszerű vaktesztekről, ahol a nagyon minőségi rendszerek nem igazán kerültek a listák elejére. Azokat valaki felettébb jó hangzásúnak nyilvánította a saját szájíze, vagy épp az érdekei szerint. Aztán a többség máshogy hallotta...
(#) Karesz 50 válasza firstman hozzászólására (») Nov 28, 2024 /

Persze, hogy "ki kell hegyezni" a rendszert. Erről szól a hifi, ezért építgetünk erősítőket. És amikor már eléggé ki van hegyezve meg fogod hallani az összekötő kábelek közötti különbséget... és választani fogsz közülük. Azt ami neked a legjobban tetszik. Néhány végtranzisztor áráért már lehet jó kábelt kapni. Vagy gyárthatsz magadnak abból amit otthon találsz. Senki nem beszélt arról, hogy milliókat kell/érdemes egy darab drótra elkölteni.

A hallás. Ami nekem tetszik azt hallgatom. A saját ízlésemnek legmegfelelőbbet. Ez nem társas hobbi szerintem.
(#) teddysnow válasza firstman hozzászólására (») Nov 28, 2024 /

Idézet:
„Roppant mód ki kell ahhoz hegyezni egy rendszert, hogy például a táp kábel hatásai hallhatóak legyenek”

Nagyon nem így van! Én most tápkábelekkel mókolok, kíváncsiságból. Megdöbbentett, hogy egy szimpla, fonott, árnyékolt tápkábel mennyre hallható egy 500 Forintos, PC tápkábelhez képest egy öreg, Akai erősítőn. Ez az egyik.

A másik, hogy, ha valaki az utcáról betéved egy szalonba, "előképzettség" nélkül, nem fog hallani különbséget, mert nem tudja mire kell figyelni, mi miben térhet el.

Régebben az egyik barátomat vittem, hoztam, nem emlékszem, valahogy a kocsinkba került. Feleségem is ott volt. Kérdezi, hogy így csörög a motor? Mondom valami rezonál 2000 és 2500 között, ha tartom a sebességet, gyorsításnál lassításnál nem. Figyeld. Feleségem mondja, ő csak azt hallja, hogy megy a motor. Most csörgött a motor vagy nem? Aki hallotta az csak beképzelte és annak van igaza, aki nem hallott semmit? Vagy nem tudta mire kell figyelni?
Következő: »»   2521 / 2532
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem