Fórum témák
» Több friss téma |
Elég furcsa. A híd bemenetén folyamatosan megvan a 230 V?
Nincs meg a 230V! A műszer pár voltot mutat, ezért rácsíptettem az izzót. Bekapcsolásnál felvillan, majd a relé behúz, és csipog egyet!
Megvan a következő feladatod. Kideríteni, hova tűnik a relé feszültsége.
Bár eddig még nem láttam indukciós főzőlapban relét.
Szerintem ez relé!
A bekapcsolásnál a ventilátor csak megrándul, és a relé kattan. A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2024
Láttam, hogy relé. Le is követtem, hogy együtt működik a ventilátorral. Úgy láttam, hogy a 882-es (vagy B82-es) számmal jelölt tranzisztort az MCU működteti, tehát ezt is kerülő úton kell aktiválni a próbához. Alatta R3.. 1 kOhmos ellenállás bázis felőli végére kötsz egy ugyanekkora ellenállást, majd ezt fixen ráforrasztod az 5 V-ra valahol. Ekkor folyamatosan mennek a ventilátorok és lehet próbálni az IGBT-t.
Készítettem egy kis bemutató videót (elsőt életemben). Nem kell aggódni, leválasztó trafóval készült.
IGBT próba
Köszönöm a videót! Mivel nekem nincs leválasztó trafóm ezért krokodilcsipeszes kábelekkel készítem elő a próbát! Én nem érintgetem így, hanem külső kapcsolóval aktiválom a lapot.
Még egy próbát tettem. Az izzót vissza csíptettem a dióda 230V os bemenetére. Bekacsoláskor felvillan relé behóz és csipog egyet. Majd a lapon bekapcsolom, és elindítom a főzés funkciót. Ekkor a relé visszaadja a 230V ot és világít az izzó, és forog a ventilátor, kb fél percig, majd csipog egyet az izzó elalszik, majd ujra bekapcsol és világít! Tovább nem próbáltam!
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2024
Ha jól látom az MCU vezérli a 8-as lábáról a D882P MosFet tranzisztor, ami a ventillátorokat kapcsolja! Az MCU hoz van külön egy 5V-os stáb IC amit a D7 dióda táplál. A sok elektrolit kondenzátortol nem látni. Az R3 az biztos jól lett leírva, mert teljesen máshol helyezkedik el! Az R8-as fölött látható a stáb IC.
A D882 bázisát 5V ra kötöm az 1K ellenállással ami által beindulnak a ventillátorok, majd a Q1 bázisát egy 2,2k ellenállással érintgetem a+5V hoz, ha világítani fog az izzó akkor jó az IGBT.
Bekötöttem az 1K ellenállást a D882 bázisára és az +5V-ra, a relék beindulnak Majd a Q6 bázisára kötött 2,2K érintve az +5V hoz nem történik semmi, a lámpa nem világít a tekercs helyén!
Q3,Q2 bázisán ill kollektorán mekkora fesz van.
DE erről a javítás menetéről inkább nem mondok semmit.
Testhez képest Q2 B 4,9V C 0V, Q3 C 4,,9V B 0V,
Furcsa. Mivel a bázisok össze vannak kötve, hogyan lehet rajtuk eltérő feszültség?
A Q1 és a Q2 bázisa van összekötve, a Q2 és a Q3 az külön van! A Q2 bázisa a Q3 collektorához megy!
Nem volt előttem a rajz. Eltévesztettem.
De már egyszer eljutottál odáig, hogy a Zeneren megjelenik a feszültség. Azt is megoldottad, hogy bekapcsoltad a nagyfeszültséget. miért nem megy egyszerre a kettő? Forraszd a 2,2 kOhmos ellenállást az 5 V-ra és utána méregess, hol akad el! Az előző mérés a lezárt állapot.
Rendben, eddig a Q3 bázisán 0,75V van, de a collektoron nem mutat semmit! Tovább mérem a tranzisztorokat.
Ha a Q3 bázisán 0,75 V van, a kollektorán 0,15 V vagy annál kevesebb mérhető. A Q1 - Q2 közös emitterén pedig közel 18 V, illetve kb. 0,15 V-tal kevesebb, mint Q1 kollektorán.
Ezeket az értékeket sikerült mérnem, a Q6 bázisa 2,2K az 5V-ra kötve, a 220V izzó a tekercs helyén, de nem csinál semmit! Van két érték a panel alján 1,7V illetve 1,85V, de bekapcsolás után mind a kettő lassan lenullázódik!
Q1 C 19V B 0V E 19V Q2 C 0V B 0V E 19V Q3 C 18,7V B 0V E 0V Q6 C 0V B 0,7V E 0V A zénernél meg van a 18V ami az IGBT bázisára megy! A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2024
Ha a Zeneren megvan a 18 V, akkor az IGBT-nek nyitnia kell. A képed szerint az IGBT lábai közvetlenül hozzáférhetőek. Mérj ott!
Így összeszerelve a bázishoz nem tudok hozzáférni, a hűtőborda mellett van egy átkötés, ott még mérhető a 18V. A másik kettő mérhető. Hogyan mérjem?
Miért kell összeszerelve mérni? Éppen olyan mérési eljárást írtam, am a csupasz panelen is megoldható.
Mivel összelett szerelve az IGBT cseréje után, és így is hozzáférhetőek az alkatrészek, kivéve az IGBT bázisát! Rendben, akkor újra szétszedem! Testhez képest mérjem az IGBT?
Legalább odafigyelnél, mit írunk!
A tekercs helyére kell bekötni próbalámpát. Mit akarsz mérni az IGBT-n? Nem az IGBT-t kell mérni, hanem megérkezik-e a 18 V a Gate-re. Ha megérkezik, világít a lámpa. Ha nem világít, rossz az IGBT.
Tisztelt Topiclakók !
Bocs az Off kérdésért, használati tapasztalatra szeretnék kérdezni : Egy indukcuós "rezsónak" (1 lapos, hordozható ~1.5 kW névleges teljesítménnyel) mennyi a reakcióideje ? Konkrétan mennyi idő kell neki, hogy "észlelje" visszatettem a palacsintasütőt ? Most kerámialapon szenvedek - cserélem a tésztát, a lap leáll -> vagy 10 másodperc, mire újra fűteni kezd ...
A próbalámpa be van kötve a tekercs helyére, de nem világít!
Ezek szerint újra tönkrement az IGBT, de mi teheti tönkre? A Gate és az Emiter között lévő kis ellenállás lehet a hibás? A Gate-re szétszedés után tudok rámérni, előtte viszont megvan a 18V! A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2024
Nekem 4 főzőzónás beépíthető van, de a működési elv azonos kel legyen. leveszem az edényt és ha visszateszem max 1-2 s és csipan és dolgozik tovább.
Köszönöm válaszod!
Feltételezem, ebben az esetben is igaz az ahány gyártó, annyiféle specifikáció. Remélhetően sokkal gyorsabban reagál, mint a kerámialapos technika ... |
Bejelentkezés
Hirdetés |