Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Dobozolási technikák, műszerdobozok
Lapozás: OK   92 / 92
(#) Alkotó válasza KBal76 hozzászólására (») Kedd, 21:06 /

Gafly álláspontját támogatom én is. Vékony lemezben (mondjuk 1mm-ig) egyszerűen lehet "hajlítással" süllyesztést kialakítani. Ehhez kell egy alsó támasz, amiben van egy lehetőleg 90°-os furatkezdet, és egy pontozó, aminek szintén célszerű hasonló szögre köszörülni az elejét. A ketté közé téve a lemezt, egy koppantással elérhető a benyomódás, amibe jól illeszkedik a csavarfej, nem áll ki, és nem gyengül el a lemez, nincs forgácsolás. Sőt ezek a benyomások merevítik is az egyébként lengő felületet.
Annyi probléma lehet nálad, hogy ehhez nem jó egyből méretre fúrni a lyukat. Pl. 3-as csavarhoz én 2-es furatot szoktam fúrni, majd a benyomás után felfúrom 3,2-re.
Ha nem világos lerajzolhatom neked.
Többen említik a golyót. Ezt most annyira nem értem, mert ez nem fog 90°-os gödröt csinálni, hanem a golyónak megfelelő ívet. Persze ez se olyan nagy baj, mert a csavar megáll benne, de a pontozó sokkal egyszerűbb. Az alsó támasztásnál is azért jobb a pontos fészek, mert akkor minden benyomás azonos alakú/méretű lesz.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 21:12

alulról.jpg

(#) KBal76 válasza Gafly hozzászólására (») Kedd, 21:09 /

Sajnos ennyiből lehet nem értettem meg a lényeget, ezek szerint nem találnám meg már amire hivatkozol. Próbálok találgatni, a kifúrt lyukat süllyesztem be egy csapágygolyóval? Ha igen, a lyuk széle nem reped be?
Közben mátom már megjött a részletesebb leírás is, köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 21:10
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Kedd, 21:43 /

A feladat az volt, hogy a csavarfejet kellett elsüllyeszteni. Arra a félgömb benyomat is megfelel és azt egyszerübb kivitelezni, ha az embernek nincs egyébb szerszáma.
(#) molnarf válasza KBal76 hozzászólására (») Kedd, 23:13 /

En M3 süllyesztett fejű csavarokat teszek be, belül anyával, utána lánghegesztővel ipari ezüstöt olvasztok rá a csavar fejere, amit majd lecsiszolok.Így nem fog soha többet meglazulni a csavar és későbbiekben nem tudja leverni az előlapi festést, feliratozást.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 23:21
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Kedd, 23:38 / 7

Lerajzoltam. Megcsinálni ezeket a süllyesztéseket sokkal kevesebb időbe telik, mint lerajzolni. Nekem van egy vasdarabom, amiben már számos méretű fészek született az évek során. Esetenként egészen a szélre kell fúrni, mert csak úgy fér el egy peremfelhajtástól. Toroidokat is így szoktam felfogni, csak ott nagyobb méretben készül minden, mert nehezebb a trafó, nagyobb csavar kell (M6).
(#) bbb válasza Alkotó hozzászólására (») 7:49 /

Az egyenletesség nevében ugyan ez működik a pontozó helyett a vasgolyóval is, ahogy Gafly írta.
(#) KBal76 válasza Alkotó hozzászólására (») 8:28 /

Köszönöm mindenkinek az instant tanácsokat, a részletes rajzot pedig külön is!
Tegnap mire még csak próbáltam felfogni az első bejegyzést, egy válaszcunami fogadott a bejegyzésem felett, ami igen ritka. Csak nem volt már lehetőségem válaszolni (meg végigolvasni se). Ez egy igazán remek ötlet, a doboztetôn ilyenformán alakították ki a gyári rögzítő csavarokat.
Sajnos a furatok már bent vannak, úgyhogy ezt a megoldást nem tudom tökéletesen alkalmazni (de egyik furaton kipróbálom mekkora a lyuk méretváltozása).
(#) Alkotó válasza bbb hozzászólására (») 9:09 /

Igen, valóban lehet különböző fészket és benyomó idomot is használni.
Azt érdemes mérlegelni mi érhető el (feltételezem, hogy pontozója mindenkinek van), és mennyire kényelmes a használat (mert a golyónak nincs fogója, könnyen elpattan, elgurul). Valamint a fészek és a csavar illeszkedése is lehet szempont, de aláírom, hogy nem ezen múlik a dolog. Próbáltam néhány méretet is felvázolni itt magamnak, és abban is hátrányt látok, hogy elég jól össze kell válogatni a az anya és a golyó méretét, mert ha ezek nincsenek szinkronban, akkor torz eredmények születhetnek.
Leskicceltem egy anya+golyó kombinációtól várható eredményt (ideálist közelítő arányokkal), és nekem kevésbé tetszik.
(#) Ge Lee válasza KBal76 hozzászólására (») 9:39 / 1

Vaslemez doboznál ha valami oknál fogva nem lehet vagy akarok furkálni az alján akkor azt szoktam csinálni, hogy hajtok lemezből a nyák(ok) méretének megfelelő távtartót amit aztán forrasztással rögzítek a dobozba. Előtte természetesen kifúrom, és beleforrasztom a távtartóba alulról a csavart a nyák furatainak megfelelően.
De pl. potinak is így szoktam felfogatást csinálni, de oda csak egy előre kifúrt L idomot kell forrasztani.
Most nem állok neki szerelni, de meg tudnám mutatni, hogy néz ki ez amikor egy 20x10cm-es, közepes méretű bordával ellátott nyákot (végfok) tart két ilyen forrasztott tartó.
(#) KBal76 válasza Alkotó hozzászólására (») 9:56 /

Van a sarkban esztergagépem meg oszlopos fúrógépem, és kéziszerszámokból is igen jól állok.
Ez a golyós-anyás megoldás ellenben a minimális rákészüléssel elérhetősége miatt lehet népszerű/sikeres sokaknak (pl. nekem is van vagy kétmaréknyi mindenféle csapágygolyóm, így lehet másnak is). Golyósprésem nincs, illetve lánghegesztővel, vagy más tüzes megoldással sem tudok azonosulni, mivel nem kertesházban lakok. Dobozt átforrasztani nem igazán próbálnék, ekkora hóbevitelhez vagy bádogos-páka kéne, vagy gázlámpa, amivel legfeljebb a telken próbálkoznék nyáron (most itt épp szakad a hó). Ennyi erôvel ponthegeszthetnék is, de olyanom sincs (még).
(#) Alkotó válasza KBal76 hozzászólására (») 10:11 /

Mint látod, több megoldás is kínálkozik. Lehet találni érveket mindegyik mellett és ellen is, de ügyes amatőr hamar rátalál arra, ami neki leginkább kézreálló, és elérhető vele az elvárt eredmény.
(#) Ge Lee válasza KBal76 hozzászólására (») 10:41 /

Mivel a vas sokkal rosszabb hővezető mint a réz, egyáltalán nincs szükség gázlámpára de még bádogos pákára sem, annak idején még az ócska Solomon pákával is megcsináltam. Sőt, 33x21x6cm méretű dobozt is összeraktam a Solomon pákával, a doboz alsó fele 3 részből áll (alj, elő és hátlap) ezek is úgy vannak egymáshoz forrasztva hajlítás után, plusz még oldalról is merevítve vannak. Ha hihetetlen akkor majd lefényképezem.
(#) KBal76 válasza Alkotó hozzászólására (») 11:47 /

Úgy fest túl vastag az alaplemezem, 1.75mm, meg sem érzi a kalapálást. Túl nagyot nem üthtek, mert már fent van szegeccsel egy 4 konzol. Kicsit kisűlyesztem és remélem nem akad el alatta a mechanika.
(#) Alkotó válasza KBal76 hozzászólására (») 12:20 / 1

Az elején vékony lemezről, szervertáp dobozról volt szó, amik kb. 0,8-as lemezből készülnek.
De ha a tiéd 1,75-ös, abba már sima forgácsolással is elfér a süllyesztés.
Azt mellékesen megjegyzem, hogy vastag lemezbe is lehet beütni ilyen fészkeket, csak jobban alá kell támasztani, és nagyobbat kell rákoppantani.
(#) KBal76 válasza Alkotó hozzászólására (») 13:10 /

Békebeli szervertáp dibozok. Kinek mi a vastag.
(#) Massawa válasza KBal76 hozzászólására (») 18:47 /

Ha azzal kezdted volna, hogy 1,75 mm vastag a lemez,, akkor egyböl azt mondtuk volna, hogy furatsüllyesztövel süllyeszd be az M3-as csavarokat. Ilyen vastag anyagnál teljesen felesleges büvészkedni. Esetleg belül a távoltarto alá teszel egy alátétet és meg van oldva minden gond.
A hozzászólás módosítva: 18:48
(#) mex válasza KBal76 hozzászólására (») 19:27 /

Szegecsanyát még nem ajánlott senki, hát megteszem.
Használtam már párszor lemezbe, zártszelvénybe, szerintem tökéletes. A kisebb méretűeket akár imbuszcsavar+ hosszú anya segítségével is be lehet szegecselni.
Következő: »»   92 / 92
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem