Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Audiofil, High End Audio

Témaindító: konyak6, idő: Márc 25, 2018
Lapozás: OK   40 / 43
(#) shany válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 24, 2025 /

Idézet:
„"...egy jó felvétellel kb. 4,5m széles hallható tér van (csövessel). Félvezetős erősítővel csak az a 3,3m van, a többi irányban meg kb. semmi, mint egy vízszintes vonal a két doboz között....”
Akkor még elég sokat kellene fejlődni arrafelé....

Egy jó berendezéssel bármekkora lehet az érzékelt tér, akár a végtelenbe is nyúlhat...minden irányban. És természetesen a hangsugárzók is "eltűnnek" a hangképből, de ez alap egyébként is....
És persze félvezetős erősítővel. Vicces is lenne, ha valamilyen csöves szu...k jobb térleképzést adna...
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2025
(#) Ge Lee válasza shany hozzászólására (») Jan 24, 2025 /

Azt elfelejtetted odaírni, hogy és 80 centiről.
(#) mek-elek válasza shany hozzászólására (») Jan 24, 2025 /

Sajnos még nincs kész a hibridem, így nem tudok az általam megszokott módon, azaz tapasztalatból nyilatkozni. De bízva az építési megoldásaimban ezt jelenleg elvileg vitatnám! Egy erősítő képességeiben a megépítés módja a döntő. Összegezve, nem az erősítő fajtája, hanem a megépítés módja a meghatározó.
És, mint írtam, hangfalas üzemmódban a helység csillapítása a másik döntő tényező, de az is a várható hangerőnek megfelelően.
Lemaradt, abban egyetértünk, hogyha ideális ez az egész, akkor valóban eltűnik a hangzásban a a hangfal. És régen én olyat is tapasztaltam a hajdani 3-as, ma Bartók csatornán, hogy egy Jazz koncert esetében a fal is hátrament a hangfal oldalán, hallásra.
(#) nagym6 válasza cua hozzászólására (») Jan 24, 2025 /

Érdekes az én zárt AKG fülesem, minden érintés, súrolásszerű érintés hangosan hallatszik rajta mintha egy doboz lenne, nyeklik-nyaklik az egész ilyen konstrukció talán ezért fekszik fel tökéletesen nem fárasztóan, mégis szépen tisztán színezetlenül szól. Pedig dobozhangjának kellene lenni. Van a családban Sennheiser HD555 nyitott, ennek nem szól annyira a doboza érintésre, vázszerkezete masszívabb, hangja nagyon jó részletgazdag, de mégis egy idő után nekem zavaró. Kb. egy árban vannak.
(#) mek-elek válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 24, 2025 /

Csak pontosítanék... Ha jól tudom a jelenlegi K701 Kínai gyártású és 50ezer táján árulják. Az eredeti osztrákot annak idején 100 ezer táján forgalmazták. Az én HD650-em már Ír volt, ha jól emlékszem, de manapság a Románok gyártják. KT-nek van, ha jól emlékszem K550-je van, Ő elégedett vele. Nekem a HD650 masszív hatású, nem akar a fejeden csúszkálni, nem terhes hosszabb időn át sem, azonban passzívnak érzem az eredeti K701 után. A vicc, hogy az eredeti K701 25-be volt használtan, a HD650 akcióban újonan 100.
(#) segítő hozzászólása Jan 24, 2025 /

akusztika

A hagyományos sztereó jelenleg is tartja pozícióit.
A hangsugárzó/füles hangzás eltérő.
A jelenlegi műsorforrások 99 százalékban hangdobozokhoz tervezettek.
A füles hangzásnál nincs térérzet. Minden a fejedben szól. Műfejjel kellet volna felvenni De kinek?
(#) nagym6 válasza segítő hozzászólására (») Jan 24, 2025 /

A füles kényszerhelyzet. Kár, hogy nincsenek műfejes felvételek.
(#) yagi válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 25, 2025 /

Esetleg a K701-et volt alkalmad összehasonlítani K702 vagy esetleg K712-vel? Kiváncsi lennék ahhoz képest milyenek, nekem ezek vannak itthon . . .
(#) mek-elek válasza segítő hozzászólására (») Jan 25, 2025 /

Egyezzünk meg abban, hogy ez csak a Te véleményed, ahhoz meg jogod van!
(#) mek-elek válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 25, 2025 /

Annak kényszerhelyzet, aki nem tud jobbat. A műfejes felvételnél csak kukkolod a zenét.
(#) cua válasza yagi hozzászólására (») Jan 25, 2025 /

A 712-vel mennyire vagy elegedett kivitelezes (gyartasminoseg) szempontjabol? Idotallonak tunik?
(azt lattam/hallottam, hogy hangzas es kenyelem szempontjabol altalaban elegedettek vele a tulajok)
(#) mek-elek válasza yagi hozzászólására (») Jan 25, 2025 /

Nekem csak K701-em van, de az eredeti Osztrák. A többi szerintem Kínai lehet. Azt tudom mondani, ha Te jónak érzed ne variálj. Csináltam már egy pár füleserősítőt... De a lényeg a szinergia, meg a zeneanyagaid képességei.
(#) segítő válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 26, 2025 /

[quote]De a lényeg a szinergia, meg a zeneanyagaid képességei.[/quote)
(#) segítő hozzászólása Jan 26, 2025 /

Hifi, ezoterika, ködösítés, duma

Ezt a "szinergia" kifejezést valaki kifejtené?
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2025
(#) Massawa válasza segítő hozzászólására (») Jan 26, 2025 /

Olvasgass itt, mindenre van válasz
(#) kaqkk válasza segítő hozzászólására (») Jan 26, 2025 /

(#) yagi válasza cua hozzászólására (») Jan 26, 2025 /

Azzal kezdeném, hogy a design az nekem nem jön be, de ez egyéni ízlés kérdése (tudom, hogy ebben a topicban csak a "hang" a lényeg, de számomra nem elképzelhetetlen, hogyha valami jól szól az jól is nézzen ki). A fülpárnát én annyira nem mondanám kényelmesnek, az lehetne puhább is, jobban felvenné a fej a formáját.
Egyébként maga a kivitelezés minőségével nincs szerintem probléma.
A hangja szintén csak az én szubjektív megítélésem - és a K702-vel tudom leginkább összehasonlítani - ahhoz képest kicsit nekem steril a hangja, pontos, részletező a középtartomány, de a mélyeknél nekem hiányzik egy kis élet belőle, kicsit "döglöttnek" tűnik. Persze lehet, hogy más erősítővel egész más lenne a végeredmény.
Az olcsóbb K702 nekem jobban bejött ilyen szempontból.
(#) Ge Lee válasza segítő hozzászólására (») Jan 26, 2025 /

Nem a legjobb szó rá, de nincs jobb, meg műszakilag is kilóg a lóláb de ettől még létező jelenség. Azért lóg ki, mert lehetett venni 1db ellenállást 55 fillérért is (1206-os SMD a Kontelnél) ami általános felhasználásra lett gyártva, meg lehetett venni 1db ellenállást 46 font (több mint húszezer forint) körül is (2W-os Audio Note Silver Niobium Angliából) ami kifejezetten audió felhasználásra lett fejlesztve.
Hogy műszakilag mit és hogyan lehetne vagy lenne érdemes mérni ezeken azt meg nem mondom, meg inkább ugye meghallgatni lenne értelme, de azon elgondolás szerint azt diktálná a logika (sznobságot és egyebeket félretéve), hogy ha utóbbiból építjük meg ugyanazt a kapcsolást, akkor annak sokkal jobban kéne viselkedni, vagy legalábbis sokkal jobban kéne szólni. Hasonlóan mint ahogy egy Lamborghini jobban megy a Trabantnál.
Az szinergia szó meg itt valami olyasmit jelent, hogy összepakolsz egy nyákra egy kupacba egy halom alkatrészt és azok hogyan fognak együttműködni egymással, mert nem törvényszerű hogy úgy ahogy gondolnánk. Silver Niobium ellenállást még sosem vettem, szerintem nem is fogok, de olyat már nem egy esetben tapasztaltam, hogy ugyanaz az áramkör jobban szólt az 1Ft-os szénréteg ellenállással mint a 8Ft-os Yageo-val, illetve néha nem mindegy hogy melyik pozícióba melyik van betéve, és nem is mindig feltétlenül a jelútról van szó, és igaz ez félvezetőkre, kondikra meg hatványozottan.
Természetesen, hemzseg a net az olyan beírásoktól, hogy valaki kicserél 1db alkatrészt, és az addig mindennél (is) jobb végfok tucatáruvá válik, vagy fordítva, na az ilyen irományokat kellő fenntartással kell kezelni, néha utána kell járni, és akkor kiderül hogy valóban úgy van-e vagy csak az illető fantáziája kapott szárnyra. Voltak itt a fórumon is hasonló történetekre bizonyítékok de ezek maradjanak inkább örökre rejtve.
(#) Massawa válasza segítő hozzászólására (») Jan 26, 2025 /

A szinergia nagyon hasonlit a green dealre, azt sugallja, hogyha mindenki hozzá adja a tudása javát, akkor egy szuper eredmény jön ki.
A valos életben ez eddig még nem fordult elö, de könnyen lehet hivatkozni mindig erre. ( föleg olyanok szoktak, akiknek fogalmuk sincs a tényekröl)
(#) mek-elek válasza Massawa hozzászólására (») Jan 26, 2025 /

Én tévedésnek tartom amit írtál. El van a dolog misztifikálva. Egyszerűen csak a jó egymásra hatásra kell gondolni. És ez lehet úgy alkatrész, mint rendszerelemek hatása a végeredményre.
Ha kiterjesztem, az egész rendszer, és a gazdája kapcsolata.
(#) szamóca válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 26, 2025 / 1

Egy angol hányendista újságíró egyszer azt írta, hogy kikötötte a tápvisszajelző LED-et a készülékben, és ettől jobb lett a hang.....
(#) Ge Lee válasza Massawa hozzászólására (») Jan 26, 2025 /

Létezik egy olyan mondás, hogy: Senki nem okosabb mint mindannyian együtt. Ez lenne az a kollektív bölcsesség vagy mi. A highend-ben ilyet nem fogsz találni, mert ott mindenki okosabb a másiknál, mindenki cucca jobb mint a másiké stb. Az avx-en pl. minden eladó végfok (még a 60 ezres is) valami elképesztő élethűen szólal meg, stb. stb. szóval kihagyhatatlan vétel.
Van 40 millás végfok is, az éppen százszoros hanghűséggel szólal meg mint a 400 ezres (ez csak vicc volt).
Van egy réteg amelyik a hanghűséget a beletett végtranyók számában, meg a többszörösen túlméretezett tápban "méri", eleve nem szólhat az sehogy amelyikben nincs legalább 6 pár végtranyó.
Amikor utoljára voltam (tizenéve) hallásvizsgálaton, volt ott egy öreg doki, szóba került a zenehallgatás is, és annak mentén hogy az egyik kollégámnak már baj volt a hallásával előhozta, hogy azzal is észnél kell lenni, mert egy átlagos szobában átlagos érzékenységű dobozokkal rendszeres zenei 2x20W bőven elég ahhoz hogy tönkre tegye vele az illető a hallását.
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 26, 2025 /

Nemcsak a highendben nem találsz ilyesmit. Nézd meg az autoiparban vagy egyébb készülékeknél. A legujabbakban sokszor olyasmi is hiányzik, ami már 20 stb évvel ezelött standard volt minden hasonlo készülékben (Csak egy primitiv dolog pl a zajzár az autorádiobol.). Ráadásul ahogy nézem az áramkörben megvan a funkcio, csak valamilyen okbol kimaradt a használata.
És hidd el ott is szinergiárol ugat minden föokos.
Szoval az eltöltött sok év után a hightech világban elég szkeptikus vagyok az ilyen szinergiákról. Gyakran állt minden hajam szála égnek amikor kijött egy uj fejlesztésü termék ilyen gyerekes hiányosságokkal és nem lehetett utolag megoldani a problémát.
(#) Massawa válasza szamóca hozzászólására (») Jan 26, 2025 /

Ez föleg a 30 - 40 éve felvett lemezekre vonatkozhat, mert akkor még LEDek sem voltak és biztos jobban hangzanak a mai felületszerelt ellenállások, mint a 40-50 éve forrasztocsucsokra szerelt behemod alkatrészek.
(#) teddysnow válasza szamóca hozzászólására (») Jan 26, 2025 /

Egy LED

Nem értem, hogy miért kell itt (folyamatosan) jobban tudni azoknál, akik hallják, hallottak már olyan dolgokat, amikről szól a topik. Nem megyek pl Opelesként a Merci topikba értetlenkedni pl a légrúgón. Milyen légrugó? Levegőből nem lehet rugót hajtani! Eladják nekik jó drágán a levegőt, aztán okoskodnak, hogy suhan a Mercijük. Hogy suhanhat? Ugyan azon az úton megy, ahol az én Opelem és az nem suhan.
Meg nem megyek a rádióamatőr topikba vitatkozni, hogy a rókavadászaton nem is rókára vadásznak. Ezek is zakkantak, csak én vagyok normális egyedül.
(#) szamóca válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 26, 2025 /

Nem kell jobban tudni! Én pl. csak kíváncsi vagyok a korrekt, érthető magyarázatokra, miért jobb egy vélt, vagy valós változás. Mert abból nem profitál senki, hogy XY jobbnak vél valamit. Abból viszont már igen, ha elmondja miért jobb.
(#) bbatka válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 26, 2025 /

Arra gondoltál már, hogy a hajtóvadászaton kire vadásznak?
(#) teddysnow válasza bbatka hozzászólására (») Jan 26, 2025 /

Persze, cigánypecsenye meg halászlé
(#) szs válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 26, 2025 /

Aha. Akkor én sem értem, miért is kell egyáltalán hozzászólnunk bármihez a hobbielektronika fórumon.
Hiszen akik hallják, érzik, azok kinyilatkoztatnak, mi meg ne gondolkodjunk már.
(#) teddysnow válasza szs hozzászólására (») Jan 26, 2025 /

Én a trollkodásról írtam.
Következő: »»   40 / 43
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem