Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   163 / 2499
(#) epyn válasza lapose hozzászólására (») Aug 14, 2008 /
 
valóban,a felbontás az nem HQ.de időközben megtaláltam az eredeti publikációt ITTés az alapján módositottam.a mellékletben be is jelőltem a végfoktranyók bázisán azt az R31-et hogy is néz ki.a kétpólus kapcsain(TR8/TR9 én kb 3,6-3,9 Voltot;vagyis +/-1,8~2V-ot mértem a trimmerpoti állásától függően.A nagyjelű feszültségerősitők(TR5-7)bázisán pedig tényleg tápfeszültség közeli értékek voltak.
ezektől függetlenül az első konstrukció sajnos nem volt jó.felkerestem egy neves szakembert e-mail-ben és javasolta hogy álljak el ennek a konstrukciónak az épitésétől amennyiben nem rendelkezek megfelelő tapasztalattal és műszerparkkal nem is tudom,azthiszem megfogadom a tanácsát...
mindenesetre köszönöm a válaszod
(#) lapose válasza jocko hozzászólására (») Aug 14, 2008 /
 
Ez így használhatatlan! Ez max elvi rajz.
A védelem tranzisztorai az első erősebb tranziensre tönkremennek, mert nincs a bázisukon korlátozó ellenállás.
P4 szerintem fölösleges, a kimeneti DC szintet az OP1 korrigálja inkább annak kellene az ofszetjét állítani.
(#) lapose válasza epyn hozzászólására (») Aug 14, 2008 /
 
Digimulti meg egy szkóp!
Amit küldtél mellékletet az nem teljesen ez a kapcsolás, vagy én nem találtam benne!
Elég gerjedékeny ez a kapcsolás de nem megoldhatatlan.
Ha már kész van a panel szerintem érdemes egy kicsit kínlódni vele. Először szkóppal meg kellene nézni hogy gerjeg-e.
Mivel szimmetrikus ezért lehet ellenőrizni egymáshoz képest a fokozatokat!
A TR14 TR15 és a TR16 TR17 két egyforma de ellentétes polatítású áramtükör, az általuk szolgáltatott áramnak egyenlőnek kell lennie.
Ugyanígy a bemeneti kettős differenciál erősítő munkapontjainak is egyezni kell, de ellentétes előjellel.
(#) epyn válasza lapose hozzászólására (») Aug 14, 2008 /
 
Elég sokat kinlódtam vele,amig minden a helyére kerűlt;de nem hinném hogy tovább foglalkozok vele,hisz te magad is mondtad-eléggé gerjedékeny.A dinamikus félvezető méréseket/összeválogatásokat;átviteli karakterisztikát;minden egyéb nagyfrekis mérést szkóp nélkül vajmi kevés esélyem van lokalizálni,kiértékelni csupán egy DMM-rel.A földelési rendszer az csillagpontos,a táp pedig bár magasabb DC-t ad mint kellene de üzembiztos,egy lerovancsolt 2x250Wos gyári erősitő trafója,zsirúj pufferek-2x22000µF/63V(audiophil ajánlások szerint "megformázva"); 35A Hid és mindez 4mm2 kábelekkel,légszerelve.Igy szerintem itt lehet a legkevésbé problémás,ha mégis gerjed.Hogy is gondoltam hogy csak igy nekiállok ?
(#) lapose válasza epyn hozzászólására (») Aug 14, 2008 /
 
Anno nekem kezdő koromban sokáig csak egy db. ruszki analóg műszerem volt.
Egyébként bármilyen erősítőt építel mérni mindig kell!
Első lépésben nem kell komoly mérésekben gondolkozni. Mivel írtad hogy nem melegszik az erősítő, így lehet hogy megúsztad a gerjedést!
Én a helyedben csinálnék egy egyszerű táblázatot és felírnám bele minden tranzisztor lábain mérhető feszültségeket.
Utána a végtranzisztor kollektorával sorba kötnék egy árammérőt és megmérném a nyugalmi áramot a poti két szélső és középső értékénél.
A mérések alatt zárd rövidre az erősítő bemenetét!
Tegyél a kimenetre egy nagyobb teljesítményű 8Ohmos ellenállást és egy öt perc után nézd megy hogy melegszik-e. Mérjél rajta egyen és váltó feszültséget!
(#) roland0327 hozzászólása Aug 15, 2008 /
 
Sziasztok!

Én a mellékelt kapcsolásban gondoltokodom és lenne egy-két kérdésem.
Mik a tapasztalatok és hogy van e hozzá használható nyákterve valakinek?

ROLAND!!!
(#) roland0327 válasza roland0327 hozzászólására (») Aug 15, 2008 /
 
Vagy ha nem müködik a kapcsolás akkor egy 50w-os erősítőhöz kapcsolást tudnátok ajánlani?!
(#) lapose válasza roland0327 hozzászólására (») Aug 15, 2008 /
 
Csatoltam neked egy-két rajzot amihez van panelterv.
Nagyon hasonlítanak egymásra(kivétel a tranyós).
Csak a tranzisztorosban van túláram védelem!
(#) roland0327 válasza lapose hozzászólására (») Aug 15, 2008 /
 
Köszi!
(#) yello hozzászólása Aug 15, 2008 /
 
Hello!
Lenn egy kérdésem!
Kellene nekem egy nagyobb feszültséget bíró tranzisztor mint a BD 243-44 es pár mert ez a C-is max 100V olt bír de nekem 110V-om van, lényeg az hogy ne ugyan úgy dolgozón mint a bd csak bírja a nagyobb feszt.
Konkrétan én az MJE15030-31 es párra gondoltam de javítsatok ki a rosszul gondolom.MJEBD
Üdv!
(#) lapose válasza yello hozzászólására (») Aug 15, 2008 /
 
150V-ig jól gondolod!
(#) Robi85 hozzászólása Aug 15, 2008 /
 
Sziasztok.

Nemtudjátok véletlenül, hogy egy SVI 3105 B végfok ICt honnét lehetne beszerezni?? Esetleg valami helyettesitője van?? Nemigazán találtam róla semmit.
Egy Technics SU-Z960as erősitőben van.
(#) Imi65 válasza Robi85 hozzászólására (») Aug 15, 2008 /
 
Ezek a Technics agyszüleményei, nem valószínű, hogy bármi jó lenne helyette. Ezek legtöbbször egy gyors lineáris erősítőt követően vannak a jelútban. Volt már rá példa, hogy ez a - diszkrét áramköri elemeket tartalmazó - nagy sebességű erősítő hibásodott meg, ennek javítása után működött az készülék.
(#) jocko válasza lapose hozzászólására (») Aug 15, 2008 /
 
kösz a választ.elvileg megépitette a gyerek,ime a beültetési rajz.azt állitja jó.(google kidobja a honlapot ha rákeresel) viszont csak az sk-sj tranyoknak 1300huf darabja a hq-ban helyettesitövel....pedig egyszerünek tünik...amugy én nemrég épitettem két st151-et,azokkal nem vagyok megelégedve.nagyon melegszik,emittereken lévö áram csuszkál,nem tisztul ki teljesen a hangja bárhogy modositom.ma az egyikböl végsö elkeseredésemben kidobáltam két tranyót,(tipeket)és lejjeb vittem a tápfeszt,és az emittereket 0,22re csökkentettem.na igy már nagyon! tisztán szól,de elég "gépi" hangja van,azért gondolkodom hogy épitek vmi mást.ezt néztem,de valószinü nekilátok az oldalon fentlévö darlingtonosnak.csak akkor mit csináljak egy garnitura tip tranyoval?35c 2 db, 36c 2db?kerestem rá kapcsolást de nem találok.ha vkinek van ötlete szivesen venném.

tumpcb.gif
    
(#) lamalas válasza jocko hozzászólására (») Aug 15, 2008 /
 
Esetleg B5? Eloszor en is TIP tranyokkal epitettem meg es sztem nem lett rossz. Most keszul a masodik B5 MJL vegtranyokkal. Hozzam el is johetsz meghallgatni, hogy lasd nem zsakba macskat ajanlok
(#) jocko válasza lamalas hozzászólására (») Aug 15, 2008 /
 
nem igazán szeretnék b5 öt épiteni,egyszerübbnek tünik a v.szabi féle szerkezet,meg amugy sincs hájend cuccom.ugyan néztem kd mester leirását .meg ami mostanában foglalkoztat vmiért az egy joféle stk ic -s végfok.
(#) lamalas válasza jocko hozzászólására (») Aug 15, 2008 /
 
Erdekes indokaid vannak Attol hogy nincs high-end cuccod még erdemes lehet egy jo erositot epiteni, nem? Amugy nem ismerem v.szabi fele szerkezetet, de a B5 nem bonyolultabb mint pl. az ST151 ... de nekem vegulis mindegy mit epitesz, en csak ajanlottam egy kapcsolast amibe bele lehetne tenni a TIP tranyokat. :pardon1:
(#) jocko válasza lamalas hozzászólására (») Aug 15, 2008 /
 
szóval a tip35-36c jo a b5 höz.viszont kd azt irja hogy a tip122/127 vmi különleges monolit tranyo és nem helyettesithetö "normális" tranzisztorral.(akkor a tip35-36c az szintén monolit lenne??)...az st tényleg bonyolult viszont az áramkörét jól meg lehet csinálni,én pl kézzel rajzoltam egy vonalzoval csak ugy ránézésre méretezve a beültetési rajzról,gondolhatod...ja meg néztem a forumot és vki irta hogy gondja volt a b5 élesztésével és ez elijesztett mert ez lenne a harmadik erösitöm amit csinálok,kész csoda hogy idáig eljutottam.(bármilyen gyári szerkezetet gallyra vágok legyen az akár 20ezer huf.már külön erösitötemetö van a kert végében(összegszerüsitve kb 50rugó használt cucc))
(#) hapro hozzászólása Aug 15, 2008 /
 
Ehhez a beszélgetéshez én is hozzászólnék:
B5 hangja nekem csalódás volt. Ahogy itt beharangozták páran, hogy ilyen meg olyan jó....hát nekem nem tetszik a hangja, mindent az ajánlás szerint építettem, azt gondolom a minőségi kivitelezésben nem lehet semmi kivetni való, és nem hozta számomra azt a minőséget amit írtak néhányan.
A 10W-os JLH röhögve leveri, a Hiraga-ról nem is beszélve, Persze ezek A-osztályúak, de a szerző szerint jobb a B5 hangja mint a JLH-nak. Legutóbb egy QUAD-405-öt hoztam össze, módosításokkal pl az Urbán féle kapcsoláshoz képest, és messze-messze lealázza a B5-öt. Talán ha két napot ment nálam ez utóbbi végfok, azóta pihenőpályán van míg kitalálom mi lesz a sorsa.

Ami igaz, hogy szubjektív dolgokat írtam, de ez is egy vélemény a sok közé.
(#) lamalas válasza jocko hozzászólására (») Aug 15, 2008 /
 
Igen, hasznalhato a TIP35/36 a B5-hoz. Amirol te beszelsz (TIP122/127) a meghajto tranyok (darlingtonok), de a vegtranzisztorok "sima" BJT tranzisztorok. Egyebkent en is kezzel rajzoltam az elso B5 NYAKjat ... az sem bonyolult. Az pedig ne vegye el a kedvedet, hogy masnak gondja volt az elesztessel ... ha igy neznek mindent akkor soha nem epitettem volna meg csak egy LED-es villogot sem, mert van olyan ember akinek ezzel is gondja van. Nekem azonnal indult mindket B5 vegfokom, semmi gond nem volt egyikkel sem. Ha pedig bizonytalan vagy magadban, akkor tenyleg eljohetsz hozzam, segitek feleleszteni az erositot.
(#) lamalas válasza hapro hozzászólására (») Aug 15, 2008 /
 
Idézet:
„B5 hangja nekem csalódás volt.”

Ezert nem szabad "vakon hinni" mindenfele ajanlasnak. En is azert epitettem meg mert kivancsi voltam a hangjara. Raadasul korabban nem epitettem olyan vegfokot aminek nincs teljes atfogo negativ v.csatolasa. Megepitettem es nekem bejott. Amugy teljesen igazad van a szubjektiv velemenyt illetoen: van akinek bejon van akinek nem, de ez gyakorlatilag minden erositore igaz
(#) Robi85 válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 15, 2008 /
 
Valami olyasmit mondott a tulaja, hogy forrasztani akarta az átjátszó kábelt egy földeletlen forrasztóval, bekapcsolt erősitő mellet és bedugott átjátszóval. És azota nemszól.
(#) jocko válasza lamalas hozzászólására (») Aug 15, 2008 /
 
le is irja a szerzö hogy ez a verzio (b5)nem elsösorban matematikai alapon jött létre,söt hangsulyozza is hogy néhány helyen "szinte" ellentmond annak.pl milyen hangrendszered van otthon?-költöi kérdés-vagy milyen zenéket hallgatsz? (vagy mennyi pénzed van-nem utolso sorban..) igazából hapronak szántam ezt a hsz-t,mindegy
(#) jocko válasza Robi85 hozzászólására (») Aug 15, 2008 /
 
minek ragaszkodnak annyian a technics-ekhez.?mert "nagyot szól"? sztem egy agyonszinezett hifierösitö és nem disco-s végfok, ráadásul baromi drága alkatrészekkel.és nem javitgatásra találták ki ,hanem szimpla otthoni használatra.ez a "rákötöttem négy ötszázas ládát a hifimre" visszatérö dolog majdnem olyan mintha azt mondanám hogy "elindultam a dakaron a nivámmal".azért mert otthon ez volt?
(#) Robi85 válasza jocko hozzászólására (») Aug 15, 2008 /
 
Nekem pl egy Harman/Kardon PM 640 Vxi Audiofil ersőitőm van. 2*50watt ami nekem bőven elég itthonra. Nemtudom miért ragaszkodnak a Technicshez (talán mert elismert márka lehet?), bár nekem is olyan Házimozi ersősítőm van. Csak azt szerettem volna megtudni hogy lehet e bele kapni végfok ICt vagy sem.
(#) hapro válasza lamalas hozzászólására (») Aug 16, 2008 /
 
Szia!

igazad van. Csak a helyzet az, hogy ennyire értek az elektronikához, hogy jobb híjján elhiszem első körben amit mondanak aztán megépítem, közben tapasztalok, és abból tanulok.
De ha már itt tartunk és erősítős topicban beszélgetünk, akkor megkérdezem tőled, hogy: most egy VF2-t építenék, de végig olvasva azt a topicot láttam, hogy KD mester átdolgozta azt és ismét "állítólag" jobb az ő verziója. konkrétan erre gondolok: Bővebben: Link
Azt is olvastam, hogy ezt szeretnéd te is megépíteni. Megépítetted-e már?
És egyébként mi a véleményed róla?
Tényleg érdemesebb ezt a verziót megépíteni a Király Tibor félével szemben?

üdv.:

Zoli
(#) KD mester hozzászólása Aug 16, 2008 /
 
A JLH-t én is kipróbáltam, és nekem nagyon nem tetszik (4-5 féle félvezetőkészlettel stb próbáltam). A hangja igazábol mindíg ugyanolyan tompa, fakó és dinamikátlan. Mások által utánépítetteket is hallgattam, de szintén nem tetszett egyik sem.

A hiraga már lényegesen jobb. A leges legjobb hangot a BC546-556, BD139-140, TIP2955-TIP3055 félvezetőkészlettel és 6dB-el csökkentett negatív visszacsatolással sikerűlt elérnem. Ez már meghallgatható egy B5 mellett, de nem üti meg azt a szintet.
Szóval nem az első hiragámat csinálom. Nem tudom, hogy nálad mi lehet, a probléma, de a B5 -nek sokkal jobbnak kéne lenni egy hiragánál. Legalábbis nálam sokkal jobb egy hiragánál.

Mindenesetre a VF2 is jobb (szerintem) egy hiragánál. Érdemes lenne kipróbálnod. Ha jobb mint a hiraga, akkor valami gáz van a B5-el.

(#) KD mester válasza hapro hozzászólására (») Aug 16, 2008 /
 
Hát ahhogy az urbános quadot olvasom... tuti , hogy valami nagyon nagy gebasz van vele...

Csinálj egy VF2-t. Az kevésbé rizikós és majdem annyira jó, mint egy jól működő B5.

(Nem ártana megmérni a kimeneti jelet sem, stb.)
(#) KD mester hozzászólása Aug 16, 2008 /
 
Ezt építsd meg. Majdnem olyan jó, mint egy B5. (Szerintem valami nem stimmel a B5-öddel.) De ez már sokkal kevésbé rizikós végfok. Szerintem nem fogsz többet JLH-t hallgatni utána, de lehet, hogy még hiragát sem .

Most éppen a 450W-os rövidzárvédett változatán dolgozom. Remélem a hangja is marad ilyen....

Az N-csatornás fetekkel készült dolgot inkább nem ajánlom senkinek, mert egyedi beállításokat igényel (csak saját felelősségre). Írtam is, hogy egy érdekességnek szánom, nem buzdítottam tömeges utánépítésre.
(#) lamalas hozzászólása Aug 16, 2008 /
 
Velemenyem szerint (es ezt mar sok helyen elmondtam nem 1x) a hangminoseg abszolut szubjektiv tenyezo. Mivel az izleseket nem lehet meroszammal kifejezni (es nem is lenne ertelme) ezert egyentol fuggo, hogy kinek mi tetszik jobban. Egy szintig a minoseg termeszetesen egyutt mozog a muszaki parameterekkel (pl. sokol radio vs. hifi cucc), de egy szint felett mar egyeni izles kerdese minden. Millio analogiat lehetne hozni a mindennapi eletbol, pl. egy iztelen, sotlan gulyasleves valszeg senkinek nem fog izleni, de ha rendesen el van keszitve, akkor mar csak egyeni izles kerdese, hogy en a nagymamam gulyasleveset szeretem v. az XY mesterszakacs altal elkeszitett gulyast. Visszaterve az erositokre: KD mester fulenek (azon a rendszeren amit o hasznal) a B5 tetszik jobban a JLH-nal. Hapronak masik rendszeren nem a B5 tetszik. Sztem nincs ezzel semmi gond. Es ne felejtsuk el, hogy a ketfele B5 nem azonos, hiszen masok epitettek valszeg mas alkatreszekbol, es ki tudja hogy megfeleloen mukodik-e az utanepitett B5!

Hapronak meg 1 gondolat:
Sztem nem erdemes bedolni soha senkinek amikor azt mondja, hogy ilyen meg olyan jo minosegu ez v. az az erosito, hangfal vagy barmi mas. Nem azt mondom, hogy ne hidd el amit barki mas mond, csak legyel mindig kritikus es ha szubjektiv ertekelesrol van szo, akkor csakis a sajat fulednek higyj! Ezert ajanlottam fel pl. jockonak, hogy jojjon el hozzam, hallgassa meg az en rendszeremen a B5-ot (ill. mas erositot is lehet nalam hallgatni) es dontse el tetszik-e neki vagy sem. Igy nem masnak a velemenyera fog alapozni, hanem a sajat tapasztalataira. Az hogy ertesz az elektronikahoz arra jo, hogy muszakilag ertelmezd a kapcsolast es ertekeld, hogy egyaltalan van-e ertelme megepiteni. En is ezt tettem a B5-el amikor KD mester eloszor kozzetette. Viszont csak a kapcsolasi rajz alapjan nem lehet a hangminoseget megitelni. Meg kell epiteni azt. Mivel nekem tetszett a kapcsolas (komplementer szimmetrikus felepites) ill. elozoleg meg soha nem epitettem olyan vegerositot ami atfogo v.csatolas mentes ezert tettem egy probat es megepitettem. Nekem tetszett az eredmeny meg ugy is, hogy nem olyan vegtranyok vannak benne amit KD mester ajanlott. Mivel szuksegem van egy masik erositore (es mar tudom mit varhatok a B5-tol) ismet egy B5-ot epitettem, ezuttal az ajanlott MJL vegtranyokkal. Ma delutan fogom egy deszkara epiteni az egeszet es utana hallgatozok majd, hogy tenyleg van-e kulonbseg (az en fulem szamara!) a ketfele B5 kozott. Ezek utan lesz meg 1 erositore szuksegem es valoszinuleg tenni fogok egy probat valamilyen FET-es erositovel. Egyelore a KD mester altal atdolgozott VF2 a nyero. De itt sem tudom megitelni a hangminoseget viszont latom a kapcsolasrol hogy valoban stabilabb lehet az eredeti VF2-nel illetve egyszerubb az elkeszitese (nem kell diodakat ragasztgatni a FETekre). Ezek olyan elonyok amik nekem sokat szamitanak.
Következő: »»   163 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem