Fórum témák
» Több friss téma |
Ariston TX 23 MFFÜdv mindenkinek.Ariston TX 23 MFFI kombi cirkó csak melegizet adott a fűtésre kapcsoláskor kb 15 másodperc múlva megállt.Valahol néztem egy videót/amit nem találok/miszerint van egy áramlásérzékelő a készülékben.Megtaláltam,lehúztam az egyik elektromos csatlakozót,azóta megy a fűtés.Ezt az áramlásérzékelőt kellene cserélnem?Előre is köszönöm a segítséget.
Szia! Ha ezt a HMV vízáramlás kapcsolót megtaláltad akkor annak a belsejében lehet a probléma, mert ott a mágnes fel lehet akadva valami szennyeződés miatt. Az érzékelő az gravitációs működésű ami annyit tesz, hogy a vízáramlás magával ragadja a "tollaslabda" formájú idomot amin rajta van egy meghatározott polaritású mágnes és ez ha az alkatrész felső helyzetébe kerül akkor a kívül levő Reed csövet kapcsolja azaz zárni fogja az érintkezőjét. Innen fogja tudni a készülék vezérlése, hogy HMV vételezés történik. Ha csapot elzárják, megszűnik az áramlás és a mágnes leesik az alsó helyzetébe és a Reed elejt. Tehát ha ez az érzékelő fel van akadva akkor hiába záródik el a csap a főégő tovább működik de mivel nem megy ilyenkor a szivattyú így a víz hamar eléri a maximális hőmérsékletet és a kazán lekapcsol. Megpróbálhatod megkocogtatni a vízáramlás kapcsolót, hogy az esetlegesen felakadt mágnest kiszabadítsd de a Reed-re vigyázz nehogy eltörjön, mert az üvegből van vagy addig vedd le az oldaláról (ha levehető). Ha ez nem hoz eredményt akkor szét kell szedned ha másért nem is akkor a csere miatt. Szerintem ha letisztogatod (vízkőoldóval) a mágnest ami vízköves lehet akkor rendbe fog majd működni.
"csak meleg vizet adott" -- "HMV vízáramlás kapcsolót"
![]() A hozzászólás módosítva: Kedd, 22:43
Szervusz!
![]() ![]()
Hello!
És az áramlás kapcsoló, nem a HMV ágon van? Mert meleg vizet ad, csak nem fűt. Nekem így nem logikus így hogy az áramláskapcsolóval lenne hiba. (Persze az nem jelent semmit, mert ln csak figyelek és próbálom értelmezni amit írtok.) A hozzászólás módosítva: 7:24
Köszönöm, hogy figyelsz.
![]() Idézet: Ezt olvasva és a készülék bitermikus hőcserélőjére írtam, hogy az áramláskapcsoló-val lehet a probléma, mert fel van akadva. Az ilyen típusú hőcserélő nagyon jó hatásfokú de vízkövesedésre hajlamos, mert "kettő az egyben" a hőcserélője. A HMV-hez nem kell, hogy menjen a szivattyú hiszen a csapnyitás vízáramlása fogja ezt biztosítani. Ekkor a fűtési rész vize nem kering a hőcserélőben "cserébe" a vízben lévő alkotóelemek kiégve beleégnek a hőcserélő csöveinek falára. A fűtéskor ez fordítva van azzal a különbséggel, hogy akkor a szivattyú az keringeti a fűtővizet de a HMV vize az áll mivel nincs csapnyitás de a mindig frissen bekerülő hálózati vízből kiégve az alkotórészek (karbonátok) belerakodnak a szekunder oldal csöveibe eldugítva azt az idő előrehaladtával. „Valahol néztem egy videót/amit nem találok/miszerint van egy áramlásérzékelő a készülékben.Megtaláltam,lehúztam az egyik elektromos csatlakozót,azóta megy a fűtés.Ezt az áramlásérzékelőt kellene cserélnem? Előre is köszönöm a segítséget.” ![]() presszosztát kompatibilitásSziasztok!Jól gondolom, hogy zárt égésterű kazánnál a presszosztát a ventillátorhoz és az égéstérhez van méretezve, és nem véletlenül van kismillió fajta? Azaz pl. amelyik deltaP=54 Pa -nál zárja az érintkezőket és deltaP=46 Pa-nál nyitja, az nem kompatibilis azzal, amelyik 48 ill. 35 Pa -nál teszi ezt?
Szia! Ha a presszosztáttal van probléma, hogy nem akar kapcsolni a mikrókapcsoló az "rendszerint" a motor csapágyainak kenésével vagy a lapátok, venturi elszennyeződésével vagy a mikrókapcsoló fáradásával hozható összefüggésbe. Igen, az értékek azok a kapcsoló membránjára ható értékek amit a ventilátornak kellene tudni teljesíteni.
![]()
Eszerint akkor egy 54/46Pa-s kapcsoló szigorúbb, mint egy 48/35Pa-s, tehát azt helyettesítheti, amennyiben a ventillátor amúgy is elég magas nyomáskülönbséget állít elő (azaz 54Pa felett) ?
A felirata szerint 250V~-ot tud kapcsolni, de gondolom valójában nem ekkora feszültséget kap a vezérlőpaneltől. Tegnap megint rendetlenkedett a készülék, F9-ek is voltak héba-hóba illetve végül csak gyújtogatott, pár mp-ig volt láng, majd utána már csak szikráztatott nem volt láng sem. Ma pedig kissé döcögve indult fűtés módban, 3-szor gyújtott be/ki utána viszont szépen ment a fűtés középállásban, majd átkapcsolva hmv-re az is ment középállásban, szépen melegített mindent, majd elérve a megfelelő hmv hőfokot le is állt, azaz több mint 10-15 percet folyamatosan ment. Az a gyanúm, hogy vagy elektromos kontakhiba lehet, esetleg a ventinél vagy a fűtési szivattyúnál van olyan probléma, ami induláskor jelentkezik. F9-nél a fűtőköri nyomásérzékelőt vettük elő, mint ludast, de gondolom az nem valószínű, hogy esetleg a fűtővíz nem elég tiszta és emiatt véletlenszerűen okoz eltömödést ennél az érzékelőnél. Az, hogy gyűjtőkéményen van a kazán és másik kazánok is üzemelnek a házban illetve hogy éppen milyen levegőt szív be kinntről (légnyomás, páratartalom, levegőtisztaság, levegőhőmérséklet) feltételezem, hogy ennyire nem befolyásolhatja a működést. Közben találtam egy másik leírást is, ami szerint ez az F9 egy amolyan univerzális mindent bele egyéb hibák és elvileg a mienk az F5,14,17-et is külön kell jelezze: Idézet: „Code F9 autres defauts egyéb hibák défaillance d'une thermistance, du capteur de pression, du moteur pas á pas, ... termisztor, nyomásérzékelő, léptetőmotor meghibásodása, ... jusqu'à no 030038553 : les codes F5, F14 et F17 son compris dans le code F9. A partir du no 030038553 : les codes F5, F14 et F17 ne sont plus compris dans le code F9 030038553 számig: az F5, F14 és F17 kódokat az F9 kód tartalmazza. 030038553-tól: az F5, F14 és F17 kódok már nem szerepelnek az F9 kódban. F5 : surchauffe túlmelegedett F14 : température ctn chauffage supérieure á 95 fűtési ctn hőmérséklet 95 felett F17 : tension secteur inférieure á 170 V 170 V-nál kisebb hálózati feszültség” Kondenzációs kazán kWh/m3 aránySziasztok!Nem hiba, csak érdekesség: szeretem a háztatási gépeket monitorozni. Ennek keretében van egy adatsorom a kazánunkról, amely szerint 2024 nov. 17 óta a mai napig elfogyasztott 1053 m3 gázt, és pontosan 60 kWh villanyt. Kíváncsi vagyok, hogy ez egy ilyen kazántól (Baxi Nuvola Duo-Tec 24+ERP, HMV+fűtés módban) elfogadható-e, és ha igen, miért nem ![]()
Ezek szerint a hibakódok szerint (F5-vízhiány a fűtési rendszerben, F14-fűtési hőmérséklet 95°C felett) vagy levegős a rendszer vagy a nyomáskapcsolóval van valami probléma, hogy nem érzékel megfelelően (talán szennyeződés került bele) vagy a tágulási tartály nyomása nem stabil és még a szivattyú jöhet szóba ami a fűtési oldalt keringeti és nem kielégítő a szállító teljesítménye a kondenzátor kapacitás vesztése miatt. A múltkor már mint ha ezeket már megoldottad volna vagy csak átmeneti volt a siker? Talán belevegősödik a rendszered valamelyik hibás automata légtelenítő miatt?
A fellelhető SD https://kotel.kr.ua/ua/rdd?sort=p.viewed&order=DESC&rdrf[fil[2][]=10]nyomáskapcsolók[/url] és hozzá a magyarázó szöveg. ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |