Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   630 / 635
(#) Massawa válasza sonajkniz hozzászólására (») Márc 12, 2025 /

Már nem is nagyon szaladgálhatsz ilyen teljesitményü porszivoval, ha jol tudom 2014ben a maximális energiaigényt 1600W-ta korlátozták
(#) Landsmann válasza Massawa hozzászólására (») Márc 12, 2025 /

Azóta csökkentették, ha jól tudom 800 vagy 900 W a maximum.
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Márc 12, 2025 / 1

Ha az ember jót akar magának és másoknak is, akkor inkább saját porszívót tart otthon ‒ ha méginkább jót akar magának, akkor nem költözik társasházba sem.
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 12, 2025 /

Hát igen amikor a lakoparkot épitették, senkivel nem beszélték ezt meg, csak beszámolták az árba ( ez nem igen társasház, sokkal inkább 12 ház egy félkörbe épitve csak a földalatti garázs közös benne a porszivoval.) Akkor mindenki ugy örült mint majom a farkának a porszivo miatt, mert ilyent jobb esetben csak luxus kastélyokban láthattak. Fogalmuk sem volt mivel jár az ilyen szerkezet, amit a kastélyokba stb a méter vastag falakba épitettek be az itt alig 20 cm könnyü falakba került. Ráadásul a kastélyokban rendszerint nem 12 család lakik.
Most meg ott van, müködik is, igaz, hogy hetente csak 1 nap, szoval nem egyszerü a dolog.
(#) nagym6 válasza Massawa hozzászólására (») Márc 12, 2025 /

Ez hogy van? Lent egy nagy porszívó, falban csőben megy a vákum amire lakásokban csatlakozhatnak?
(#) Massawa válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 12, 2025 /

Igen a szobafalakban csak egy lyuk van ( cca lefolyocsö). Abban egy automatikus záro dugo. Ha porszivozni akarsz, bedugod a porszivo csövet ( természetesen nem azt, amit a hagyományos porszivoba, mert szobánként csak 1 lyuk van igy olyan hosszú hajlékony csö kell, hogy elérj minden sarkot. Erre elindul a pincében a porszivo. És akkor mind a 12 házban sziv, illetve nem, ha nincs bedugva a csö. De a levegö mindenhol mozog, ha a legtávolabbi lakásban porszivoznak.
A pincében a porszivo állitolag naponta távolitja el automatikusan a szemetet a különleges kukába.
(#) sany válasza Massawa hozzászólására (») Márc 12, 2025 /

És ha többen is porszívóznak egyszerre?
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Márc 12, 2025 /

Idézet:
„Abban egy automatikus záro dugo.”

Többek között, mert szerintem van ott elektromos kontaktus is...
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Márc 12, 2025 /

Lehet, nem tudom. annyira nem nézegettem.
A pincében az egy komoly nagy szerkezet, és természetesen ha elindul, akkor a vastag törzshálozatbol ( ha jol emlékszem jo 300 mm-es csö), szivja ki a levegöt, és abbol ágaznak ki a csatlakozo csövek a lakások szobáiba. Lakásonként csak egy hajlékony csö van, azaz csak egy lyukon „vételezel“ vákuumot. Valoszinüleg erre lett méretezve is. Azaz egyszerre 12-en porszivozhatnak.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2025
(#) nagym6 válasza Massawa hozzászólására (») Márc 12, 2025 /

Fordítva indulna, befújná az összes lakást porral. Nem tragédia, vehet ott az ember saját porszívót is. Gondolom ez így is van. A véletlen beszívott aranygyűrűt így visszakaphatja.
(#) Massawa válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 12, 2025 /

Ha jol emlékszem a csö fali végén van egy extra szürö ilyen aproságokra, azaz azok biztos nem kötnek ki a pincében.
(#) lazsi válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 13, 2025 /

Úgy rémlik, hogy régen (20. század eleje?) a belvárosi házakban is ugyanez volt a megoldás. A házmester adott időben (mondjuk minden szombaton reggel 10 és 12 között) bekapcsolta a központi porszívót. Egyszer egy ilyen lakásban (valahol a Városliget szélén lévő utcában) kérdeztem, hogy mi az a csővég a falban, akkor mesélt a tulajdonos erről.

Ha sokan használják egyszerre, és észreveszi valaki, hogy nála alig szív, akkor abbahagyja, vár egy kis időt, és újra próbálja.
(#) Massawa válasza lazsi hozzászólására (») Márc 13, 2025 /

Azért az azért nem ugy müködik. A vákuum az egész csöhálozatban egyforma. Olyan nincs, hogy az egyik csöben sziv a másikban meg nem. Legfeljebb az fordulhat elö, hogy mindenütt gyengébben sziv, de az rossz tervezésre utal.
(#) lazsi válasza Massawa hozzászólására (») Márc 13, 2025 /

Ki beszélt itt arról, hogy eltérő lenne a vákuum az egyes lakásokban? Én nem írtam ilyet...
Én azt írtam, hogy "észreveszi valaki, hogy nála alig szív", ami lehet, hogy másnak még megfelelő, csak az ő igényének már kevés. Vagy csak neki tűnik fel, a többi használó nem veszi észre a csökkenést.

És egyáltalán nem biztos, hogy rossz tervezés az oka, ha gyengébben szív, mint ami kívánatos lenne. Simán lehet, hogy 100-120 éve csak egy adott teljesítőképességű porszívót lehetett beszerezni (vagy csak olyan áron, ami már nem érte volna meg a ház tulajdonosának). Talán időbeosztással pótolták a hiányzó képességet: a házirendben rögzítették, hogy melyik időszakban melyik emeleten lakók használhatják, vagy ilyesmi.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2025
(#) Massawa válasza lazsi hozzászólására (») Márc 13, 2025 /

Csak pontosits, észreveszi valaki ( az egyet jelent…)

Az elöfordulhatott, hogy nem volt elég a porszivo teljesitménye, de arrol akkor már volt informácioja a tervezönek. Söt betervezhetet volna többet is.
Ami inkább baj szokott késöbb lenni, hogy azok a dugok nem zártak tökéletesen - ami undorito sipolo hangot ad, ha több van, ilyen akkor meg már gond van az egész redszerrel.
(#) Gafly hozzászólása Márc 18, 2025 /

Szerintem élvezték

Több helyen olvastam, hogy a legjobb dolog ami egy űrhajóssal történhet, ha ottragad kicsit.
Bár lehet hogy kicsit unatkoztak (amúgy szerintem nem) a végén.
Érdekes összevetni a kétféle interpretációt:
Magyar
Eredeti
(#) uniman válasza Gafly hozzászólására (») Márc 18, 2025 /

Így a "napidíjuk" is jóval több lett...meg a "kártérítés". Persze ezt mi sose tudjuk meg.
Más: Erről a járműről is egyre tööb hír érkezik...400-900 napokig repked felettünk titkos küldetésben.
(#) Gafly válasza uniman hozzászólására (») Márc 18, 2025 / 1

Állítólag még túlórát és műszakpótlékot sem kapnak.
De koszt, kvártély megvolt.
(#) nagym6 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 18, 2025 /

Így jár, aki még ejtőernyőt se visz magával.
(#) lazsi válasza Gafly hozzászólására (») Márc 18, 2025 / 5

Nem kaptak túlóra- és műszakpótlékot??? Én a helyükben simán otthagytam volna az egészet és hazajövök!
(#) somitomi válasza lazsi hozzászólására (») Márc 18, 2025 /

Sztrájkolni az űrben is lehet, sőt. Oda elég nehezen visznek a helyedre sztrájktörőket
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2025
(#) veroka válasza somitomi hozzászólására (») Márc 18, 2025 /

És mégis, hogy sztrájkolnak?
- mostantól nem vagy a barátom, nem beszélek veletek többet!
- az általános irányotokba szellentettem!
- gyere fel, majd idekinn lejátszuk!
(#) nagym6 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 18, 2025 /

Nem értem miért nem lehetett lehozni mással. Eddig is jártak oda rendszeresen. Ha valakinek hirtelen egészségügyi baja támad.
(#) Massawa válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 18, 2025 /

Mert csak az oroszoknak van bármikor bevethetö rakétája de azokkal a korábbi kormány ugye hadilábon állt, a jenkiknek meg nem igen volt semilyen repülö szönyegük. A Boeingok az egyik balhéból a másikba buktak Musk meg a Skylinkkel volt elfoglalva.
(#) Inhouse válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 19, 2025 /

Nem ilyen egyszerű, hogy kilőnek valami és hopsz már jönnek is le. Arra is fel vannak készítve, hogy akár beavatkozásokat is elvégezzenek egymáson, magukon, hasonlóan a sarki kutatóállomások dolgozóihoz, nincs azonnali külső segítség.
Nekem az a legnagyobb kérdés, hogy mennyi ellátmány van tartalékban, ha egy pár napos +2 fős látogatás 9 hónaposra fordul. A levegőt, meg a vizet újrahasznosítják, de azért a kaja nem terem ott annyi...
(#) sany válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 19, 2025 /

Az igazság odaát van!
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2025
(#) uniman válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 19, 2025 /

Erre megoldás a teherűrhajó. például ez!:
Csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) a Progress MS-28 teherűrhajó 2024. augusztus 17-én.
950 kilogramm üzemanyagot, 420 liter ivóvizet, 50 kilogramm sűrített nitrogént, valamint mintegy 1201 kilogramm különféle tudományos kísérletekhez használt eszközt és élelmiszert vitt az űrállomásra.

Tehát vittek nekik "eszközöket" is a melóhoz (hogy ne unatkozzanak)...meg bizonyára aláírták a meghosszabbított "munkaszerződést" is, amiért igenis díjazás jár! Bizonyára nem táradalmi munkát végeztek... (Ennek részletei persze nem publikusak.)
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2025
(#) Gafly válasza uniman hozzászólására (») Márc 19, 2025 /

Van az a meló, amit ingyen is csinálnék...
Sokan nem tudják, hogy a víz mennyire fontos az űrhajózásban.
(#) somitomi válasza veroka hozzászólására (») Márc 19, 2025 /

Biztos találtak ki nekik munkát arra az időre, nem hiszem, hogy csak nyaraltak ott az űrben
(#) nagym6 válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 19, 2025 /

Idézet:
„Nem ilyen egyszerű, hogy kilőnek valami és hopsz már jönnek is le.”
Azért a tervezett egy hét helyett 9 hónap múlva, az már furcsa.
Következő: »»   630 / 635
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem