Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Már nem is nagyon szaladgálhatsz ilyen teljesitményü porszivoval, ha jol tudom 2014ben a maximális energiaigényt 1600W-ta korlátozták
Azóta csökkentették, ha jól tudom 800 vagy 900 W a maximum.
Ha az ember jót akar magának és másoknak is, akkor inkább saját porszívót tart otthon ‒ ha méginkább jót akar magának, akkor nem költözik társasházba sem.
Hát igen amikor a lakoparkot épitették, senkivel nem beszélték ezt meg, csak beszámolták az árba ( ez nem igen társasház, sokkal inkább 12 ház egy félkörbe épitve csak a földalatti garázs közös benne a porszivoval.) Akkor mindenki ugy örült mint majom a farkának a porszivo miatt, mert ilyent jobb esetben csak luxus kastélyokban láthattak. Fogalmuk sem volt mivel jár az ilyen szerkezet, amit a kastélyokba stb a méter vastag falakba épitettek be az itt alig 20 cm könnyü falakba került. Ráadásul a kastélyokban rendszerint nem 12 család lakik.
Most meg ott van, müködik is, igaz, hogy hetente csak 1 nap, szoval nem egyszerü a dolog.
Ez hogy van? Lent egy nagy porszívó, falban csőben megy a vákum amire lakásokban csatlakozhatnak?
Igen a szobafalakban csak egy lyuk van ( cca lefolyocsö). Abban egy automatikus záro dugo. Ha porszivozni akarsz, bedugod a porszivo csövet ( természetesen nem azt, amit a hagyományos porszivoba, mert szobánként csak 1 lyuk van igy olyan hosszú hajlékony csö kell, hogy elérj minden sarkot. Erre elindul a pincében a porszivo. És akkor mind a 12 házban sziv, illetve nem, ha nincs bedugva a csö. De a levegö mindenhol mozog, ha a legtávolabbi lakásban porszivoznak.
A pincében a porszivo állitolag naponta távolitja el automatikusan a szemetet a különleges kukába. Idézet: „Abban egy automatikus záro dugo.” Többek között, mert szerintem van ott elektromos kontaktus is...
Lehet, nem tudom. annyira nem nézegettem.
A pincében az egy komoly nagy szerkezet, és természetesen ha elindul, akkor a vastag törzshálozatbol ( ha jol emlékszem jo 300 mm-es csö), szivja ki a levegöt, és abbol ágaznak ki a csatlakozo csövek a lakások szobáiba. Lakásonként csak egy hajlékony csö van, azaz csak egy lyukon „vételezel“ vákuumot. Valoszinüleg erre lett méretezve is. Azaz egyszerre 12-en porszivozhatnak. A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2025
Fordítva indulna, befújná az összes lakást porral
![]()
Ha jol emlékszem a csö fali végén van egy extra szürö ilyen aproságokra, azaz azok biztos nem kötnek ki a pincében.
Úgy rémlik, hogy régen (20. század eleje?) a belvárosi házakban is ugyanez volt a megoldás. A házmester adott időben (mondjuk minden szombaton reggel 10 és 12 között) bekapcsolta a központi porszívót. Egyszer egy ilyen lakásban (valahol a Városliget szélén lévő utcában) kérdeztem, hogy mi az a csővég a falban, akkor mesélt a tulajdonos erről.
Ha sokan használják egyszerre, és észreveszi valaki, hogy nála alig szív, akkor abbahagyja, vár egy kis időt, és újra próbálja.
Azért az azért nem ugy müködik. A vákuum az egész csöhálozatban egyforma. Olyan nincs, hogy az egyik csöben sziv a másikban meg nem. Legfeljebb az fordulhat elö, hogy mindenütt gyengébben sziv, de az rossz tervezésre utal.
Ki beszélt itt arról, hogy eltérő lenne a vákuum az egyes lakásokban? Én nem írtam ilyet...
Én azt írtam, hogy "észreveszi valaki, hogy nála alig szív", ami lehet, hogy másnak még megfelelő, csak az ő igényének már kevés. Vagy csak neki tűnik fel, a többi használó nem veszi észre a csökkenést. És egyáltalán nem biztos, hogy rossz tervezés az oka, ha gyengébben szív, mint ami kívánatos lenne. Simán lehet, hogy 100-120 éve csak egy adott teljesítőképességű porszívót lehetett beszerezni (vagy csak olyan áron, ami már nem érte volna meg a ház tulajdonosának). Talán időbeosztással pótolták a hiányzó képességet: a házirendben rögzítették, hogy melyik időszakban melyik emeleten lakók használhatják, vagy ilyesmi. A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2025
Csak pontosits, észreveszi valaki ( az egyet jelent…)
Az elöfordulhatott, hogy nem volt elég a porszivo teljesitménye, de arrol akkor már volt informácioja a tervezönek. Söt betervezhetet volna többet is. Ami inkább baj szokott késöbb lenni, hogy azok a dugok nem zártak tökéletesen - ami undorito sipolo hangot ad, ha több van, ilyen akkor meg már gond van az egész redszerrel.
Így a "napidíjuk" is jóval több lett...meg a "kártérítés". Persze ezt mi sose tudjuk meg.
![]() Más: Erről a járműről is egyre tööb hír érkezik...400-900 napokig repked felettünk titkos küldetésben. ![]()
Állítólag még túlórát és műszakpótlékot sem kapnak.
De koszt, kvártély megvolt. ![]()
Így jár, aki még ejtőernyőt se visz magával.
Nem kaptak túlóra- és műszakpótlékot??? Én a helyükben simán otthagytam volna az egészet és hazajövök!
![]()
Sztrájkolni az űrben is lehet, sőt. Oda elég nehezen visznek a helyedre sztrájktörőket
![]() A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2025
És mégis, hogy sztrájkolnak?
![]() - mostantól nem vagy a barátom, nem beszélek veletek többet! - az általános irányotokba szellentettem! - gyere fel, majd idekinn lejátszuk!
Nem értem miért nem lehetett lehozni mással. Eddig is jártak oda rendszeresen. Ha valakinek hirtelen egészségügyi baja támad.
Mert csak az oroszoknak van bármikor bevethetö rakétája de azokkal a korábbi kormány ugye hadilábon állt, a jenkiknek meg nem igen volt semilyen repülö szönyegük. A Boeingok az egyik balhéból a másikba buktak Musk meg a Skylinkkel volt elfoglalva.
Nem ilyen egyszerű, hogy kilőnek valami és hopsz már jönnek is le. Arra is fel vannak készítve, hogy akár beavatkozásokat is elvégezzenek egymáson, magukon, hasonlóan a sarki kutatóállomások dolgozóihoz, nincs azonnali külső segítség.
Nekem az a legnagyobb kérdés, hogy mennyi ellátmány van tartalékban, ha egy pár napos +2 fős látogatás 9 hónaposra fordul. A levegőt, meg a vizet újrahasznosítják, de azért a kaja nem terem ott annyi...
Az igazság odaát van!
![]() A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2025
Erre megoldás a teherűrhajó. például ez!:
Csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) a Progress MS-28 teherűrhajó 2024. augusztus 17-én. 950 kilogramm üzemanyagot, 420 liter ivóvizet, 50 kilogramm sűrített nitrogént, valamint mintegy 1201 kilogramm különféle tudományos kísérletekhez használt eszközt és élelmiszert vitt az űrállomásra. Tehát vittek nekik "eszközöket" is a melóhoz (hogy ne unatkozzanak)...meg bizonyára aláírták a meghosszabbított "munkaszerződést" is, amiért igenis díjazás jár! Bizonyára nem táradalmi munkát végeztek... ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2025
Van az a meló, amit ingyen is csinálnék...
Sokan nem tudják, hogy a víz mennyire fontos az űrhajózásban.
Biztos találtak ki nekik munkát arra az időre, nem hiszem, hogy csak nyaraltak ott az űrben
|
Bejelentkezés
Hirdetés |