Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   8 / 970
(#) Imi65 válasza Traktoros hozzászólására (») Szept 14, 2008 /
 
Inkább örülj, hogy most rátaláltál.
Nincs a kismegszakítóval, és a FI relével se semmi probléma, sokszor ugyanazt mondjuk, csak másfelöl megközelítve.
A sokszor "késhegyre" menő viták szinte kivétel nélkül építő jellegűek, és mindenki tanul belőle. Az is, aki nem "folyik bele".
(#) tilde válasza Rumcájsz hozzászólására (») Szept 14, 2008 /
 
Hát igen szerencsére a vörösök 2.5mm2 -es kábelt tettek a falba, vagyis a padlóba. Tehát ezek szerint mehet a 16A. De azt nem értem miért B16=C10. mivel C10 csak lomhább, és legfeljebb túlterhelésnél később kapcsol ki, de 10A felett idővel mindenképp ki kellene kapcsolnia, vagy nem? Mondjuk az lehet hogy a vezeték számára kicsit nagyobb a terhelés, és akár időnként felér a B16 -al. Vagy a vezetékekre inkább a hirtelen fellépő áramlökések vannak rossz hatással? Meg mondjuk lehet hogy már neked több tapasztalatod van a dologban, mert én eddig csak elméleti szinten nyomtam a dolgot.

Meg jó hogy szóltál erről a textiles kábelről, hogy gyúlékony, de szerencsére itthon szerintem PVC van, vagyis nekem úgy tűnik, de a nagybátyám még szőröskábelon nyomja.
(#) Traktoros válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 14, 2008 /
 
Tényleg tetszik ez a hely!
A gondom a bőséggel van.
Úgy értem, annyi kérdéskör van, hogy szinte lehetetlen megjegyezni, hogy mit olvastam és szóltam hozzá valamit.
Sok minden érdekel. Persze, csak érdeklődés szintjén, mert az elektronika nem a szakterületem, csak hobby.

Az említett vita szereplői, kicsit leragadtak a saját szempontjaiknál és azért nem tűnt fel nekik, hogy elbeszélnek egymás mellett.
Én is úgy értelmeztem, hogy hozzávetőleg egyről beszéltek és nem ellentmondtak egymásnak.
Csak, más oldalról közelítették meg a kérdést.
Szerintem is az értelmes vita hatalmas nagydolog!
Nem az iménti esetre gondolok, de néha olyan is előfordul, hogy minden tárgyi tudás nélkül esnek egymásnak, de ez már veszekedés. Semmi köze a vitához. Itt, ilyet nem tapasztaltam. De a hétköznapi életben gyakran fordul elő ilyesmi.
(#) Imi65 válasza Traktoros hozzászólására (») Szept 14, 2008 /
 
Azért ritkán itt is megesik, hogy valaki butaságot állítva erőlködik, de tényleg nem ez a jellemző. A modik esze is a helyén van, és figyelmeztetik, ha kell, kizárják a renitens emberkét. Remélem, sok, hasznos tanácsot leszünk képesek adni azokon a területeken, amivel eddig még keveset foglalkoztál.
(#) Traktoros válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 14, 2008 /
 
„Azért ritkán itt is megesik, hogy valaki butaságot állítva erőlködik”

Senki nem tökéletes.
Én sem. Egyszerűen, nincsenek hibáim!
Persze, ez csak poén akart lenni.

Szóval, ahol ennyi ember megfordul, bizonyára sokféle akad. Így van jól.


„Remélem, sok, hasznos tanácsot leszünk képesek adni azokon a területeken, amivel eddig még keveset foglalkoztál.”

Az eddigieket olvasva, biztos vagyok benne!

(#) elektrocad válasza Rumcájsz hozzászólására (») Szept 14, 2008 /
 
Idézet:
„Tehát a C10 megfelel egy B16-nak.”

Biztos vagy ebben? Ha igen, megkérlek, magyarázd el a többieknek, hogyan viselkedik mindkettő például 12A terhelésnél.
(#) Imi65 válasza elektrocad hozzászólására (») Szept 14, 2008 /
 
Hm. Erről írtam az imént Traktorosnak. Hamar teszünk olyan kijelentéseket, amik alapból félreérthetők. Mint ahogy ezt most Rumcájsz is tette.
(#) elektrocad válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 14, 2008 /
 
Én meg azért kérdeztem tőle vissza, mert a kijelentése veszélyes lehet, ha megvalósítják.
(#) elektrocad válasza tilde hozzászólására (») Szept 14, 2008 /
 
Ha már a vörösöket említed, abban az időben még az alumínium volt divat. Ebben az esetben, ha a vezetéked 2,5-ös, óvakodj a 16A-es védelemtől. Az alumínium másként viselkedik melegedés hatására, mint a réz. Rumcájsz terheléstáblázata a rézvezetékekre vonatkozik. Alumínium esetében egy fokozattal kisebb a terhelhetőség. Pl. 2.5 mm2 esetében csak 10A.
(#) árpix válasza elektrocad hozzászólására (») Szept 14, 2008 /
 
Sziasztok itt egy jó kis tábla a vezetékek terhelhetőségére alu és réz
(#) Imi65 válasza árpix hozzászólására (») Szept 14, 2008 /
 
Azért azt sem árt figyelembe venni, hogy valaha az "alu országa" voltunk, talán sehol máshol nem erőltették ennyire az alu felhasználását a villamosságban. Még motort is tekercseltek vele, szörnyű volt. Sajnos még ma is rengeteg alu vezeték van a falakban. Ez a tény a nagyobb energiaigényű fogyasztók széleskörű elterjedésével határozottan növelte a problémák számát. Sokan halogatják az átvezetékezést rézre, pedig előbb-utóbb mindenképpen meg kell ejteni, ha nem akarunk a kötések túlhevülésének a következményeivel szembesülni.
(#) tilde válasza elektrocad hozzászólására (») Szept 15, 2008 /
 
Hát eddig ezt én is így tudtam, mármint azt, hogy 2,5mm2 -es réz vezeték 16A -es biztosítással dukál, tehát az alumíniumnál egy fokozattal vastagabb vezetéket kellene használni(4mm2) 16A-hez.

De most a neten olvasgatva azt láttam hogy a 1,5mm2 -es rézdrót 16A -t enged meg hasznosítani. De eddig terveken, sehol ilyesmit nem láttam.

Végülis nem fogom beépíteni a 16A -os biztit. Egyébként a hálózat már így is túl van terhelve, mivel mikor kapcsol a bojler azt a lámpák villanásán lehet megfigyelni.
(#) elektrocad válasza tilde hozzászólására (») Szept 15, 2008 /
 
A vezetékgyártók természetesen nagyobb terhelhetőséget adnak meg, meg a szabványban is nagyobb van. Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy egy 1,5 mm2-es vezetéknek a kötéseknél kisebb felülete érintkezik, mint a 2,5 mm2-esnek. Úgy tudom, hogy például Németországban, ahol 10A-esek a dugaljak, 1,5 mm2-es vezetékeket húznak 10A-es biztosítással. Nálunk még kaphatók 16A-es dugaljak is, azokhoz rézvezetékből 2,5mm2-es dukál 16A-es biztosítással, annak ellenére, hogy a 1,5-es is elbírja. Ha rövid szakaszról van szó, az is elbírja a 16 A-t, de több 10 m-es szakaszra már nem tennék 1,5-öst.
A nagyobb fogyasztók bekapcsolásánál tapasztalható villanás a betápvezeték aluldimenzálásából adódhat. Hosszabb távolság kisebb keresztmetszet. Főleg a légvezetékekből betáplált családiházaknák tapasztalható ilyen. A lakótelepi panelházak már elég vastag földkábellel vannak táplálva.
(#) Imi65 hozzászólása Szept 16, 2008 /
 
Valaha a BS (Bakony) kismegszakítók dobozán feltüntették az egész gyártmánypalettát, és a karakterisztika jellemzőbb pontjait is megadták. Ezek még nem a ma szokásos b, C, stb jelűek, hanem az L, és U jelűek. Azért az látható, hogy a 10A-os kivitel 15A-t 1 órán keresztül mindenképpen elvisel.
(#) elektrocad válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Hú de öreg cuccot találtál. Az adatok szerint ezek már nem felelnek meg a mai szabványoknak. Akkor ezekkel nyugodtan le lehet égetni egy 16A-es dugaljat - kioldóáram 29,1A? Igaz akkoriban azok is tartósabb anyagból készültek.
(#) tilde válasza elektrocad hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Egyébként ez egy kb. 30 éves csehszlovák lakótelepi lakás, na de mindegy.

Ezt csak így érdekességként írom, egyébként meg kössz a segítséget mindenkinek.
(#) elektrocad válasza tilde hozzászólására (») Szept 17, 2008 /
 
Akkor meg a lépcsőházi csatlakozásban lehet valami gubanc.
(#) árpix válasza elektrocad hozzászólására (») Szept 17, 2008 /
 
igen az biztos , hogy az alu vezetékek nem bírják már az igényeket kielégíteni , de arról se feletkezzünk meg ,hogy a kötések minősége legalább olyan fontos mint a méretezés mert az a gyenge pontja a "teherbírásnak" , láttam már egy-két kigyulladt kötődobozt holmi hanyagul összetekert szigszalagos megoldás miatt , arról már nem is beszélve mikor a réz van az alumíniummal egybetekerve , sőt sodrott rezet is láttam aluval párosítva
(#) Gafly válasza árpix hozzászólására (») Szept 17, 2008 /
 
> láttam már egy-két kigyulladt kötődobozt holmi hanyagul összetekert szigszalagos megoldás miatt ,
> arról már nem is beszélve mikor a réz van az alumíniummal

Ne is mondd, en majd osszecsinaltam magam.
Felkapcsolom a villanyt (mellesleg egy villanyszerelo)
hazaban. Cicerges, a lampa meg pislakol.
Mi van?? Bamban nezek ki a fejembol...
Aztan durranas es langnyelv az ajto felett es tok sotet...
(#) Imi65 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 17, 2008 /
 
És ez egy legfeljebb 4-500W-os csillár (hú, de jól túlméreteztem) hatására. A szomszéd néni bedugta az újonnan vásárolt automata mosógépét a(z aluvezetékes) konnektorba, de már nem tudta kihúzni. Még pár napig működött neki, aztán zárlat. Az EBA (15A) fölött meg 16A-s (megpatkolt) D bizti, aminél a 2,5-ös sodrott réz valahogy nem olvadt ki. Ettől fogva több napig kucorgott a sötétben esténként, mire nekiveselkedett, és szólt.
(#) Gafly válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 18, 2008 /
 
Ehhez hasonlo elmeny volt amikor az olajradiator
gumikabele adta meg magat a szemem elott.
Mar csak okulas celjabol is leirom mert tipikus.

A bevezetesnel a sok mozgatastol eltort/elvekonyodott
az egyik er. A megnovekedett ellenallas miatt
helyileg elkezdett melegedni, majd osszeertek az erek.

A gyakorlatban ez ugy nezett ki, hogy kellemes meleg van,
ulunk a szobaban vendegsegben. Egyszer csak elkezd
felizzani a kabel kozvetlenul ahogy kijon az olajradiatorbol.
Utana megjelenik rajta egy langnyelv es teljes sotetseg
az egesz hazban...
(#) elektrocad válasza Gafly hozzászólására (») Szept 18, 2008 /
 
Idézet:
„Felkapcsolom a villanyt (mellesleg egy villanyszerelo)
hazaban.”

Van egy mondás, hogy a suszternek lyukas a cipője, a szabó meg szakadt ruhában jár. Sajnos.
(#) Rumcájsz válasza elektrocad hozzászólására (») Szept 21, 2008 /
 
A "C" tipusú kismegszakítókat motorokhoz készítik. A "B" tipusú vezetékvédő. Röviden annyit hogy a B tipusú a jelleggörbéjéből is adódik a névleges áramig terhelhető és a névleges érték -+5% kapcsolódik le.
A "C" tipusú viszont motor védő. A villanymotorok induláskor az üzemi áramuk többszörösét (kb 3x) veszik fel. Tehát a "C" tipusút a jellegörbéjénél adódóan 3 szorosan túl lehet terhelni. A 10A helyett 30A amper fog folyni a vezetőn!
Nem akarom részletezni a jellegörbéket (a gyártók honlapjáról letölthetők) de tény az, hogy az indulási áramot átlag 11 mp-ig képesek elviselni majd ezután oldanak le. A vezetékek méretezésénél tehát figyelembe kell venni a kismegszakitók jelleggörbéjét. Alapvető szabály hogy a "C" tipusú értékéhez tartozó keresztmetszetet 1 lépcsővel feljebb válasszuk meg. Ezért irtam hogy a kereszmetszet függvényében a C10 megfelel a B16 értéknek. Aki részletesen bele kiván e témába merülni, ajánlom Kádár Aba kiadványait.
Remélem kimerítő válazt adtam a kérdésetekre.

A lejebb emlitett BS fokozatos kismegszakitó más, de jellegénél fogva hasonlit a "C" karakterisztikához. Szerencse hogy ezeket a készülékeket már nem gyártják, igaz egy két boltban még fellelhetők, de remélem hamarosan ki fognak kopni. A "B" és a "C" karakterisztikájúak sokkal korrektebbek.
(#) Rumcájsz válasza Gafly hozzászólására (») Szept 21, 2008 /
 
A védelem működött! Összeteheted a kezed, sajnos sok helyen nem lett volna a fogyasztónak ilyen nagy szerencséje. A vezetéktöréshez nekem van egy érdekes esetem.
MT kábelt pucoltam (zsírúj!) és ahogy meghúztam a vezető ér kijött az érszigetelésből. Először arra gondoltam nagyon meghúztam és elszakadt. Mivel feljebb kellett pucolni, felnyitottam azt a részt és kiderült a turpisság! Nem voltam brutál az MT vezetékhez. A gyártó ugyanis a gyártósoron úgy toldta össze a vezetéket hogy a melós fogta a két véget és egyszerűen összesodorta. Aztán ez belement a gépsorba és rákerült a műanyag érszigetelés. Belegondolni is rossz, hogy mi történik ha a vezeték hasonló körülmények közt mint a hősugárzónál, felizzik és a környezetében meggyújt valamit O.o
Szal, gyárilag is be lehet ilyet épiteni és pont ezért kell a védelmet megfelelően méretezni és szerelni!
(#) elektrocad válasza Rumcájsz hozzászólására (») Szept 22, 2008 /
 
Idézet:
„A gyártó ugyanis a gyártósoron úgy toldta össze a vezetéket hogy a melós fogta a két véget és egyszerűen összesodorta. Aztán ez belement a gépsorba és rákerült a műanyag érszigetelés.”

Ez nagyon durva. Nagyon magas lehet a gyárban az alkalmazottak oktatásának színvonala.
(#) Inhouse válasza elektrocad hozzászólására (») Szept 22, 2008 /
 
Én egy antennaerősítőnek vittem jópár éve fel áramot a padlásra, vadiúj kábel persze. Nincs áram, az egyik szál szakadt... Szétvágtam, mert sérülés nem volt rajta. A 2 belső ér is kint volt már, ott sem látszott se sérülés, se dudor, semmi. Aztán ahogy meghuzogattam, egy helyen elnyúlt a szigetelés... Egyszerűen 2 darabból volt a sodrott ér és nem volt össze sem sodorva, se semmi...

Üdv
Inhouse
(#) elektrocad válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 22, 2008 /
 
Azért kíváncsi lennék hol gyártanak ilyen minőségű vezetékeket. Biztosan olcsóbban lehet hozzájutni, persze csak a boltosnak, Te már a pulton nem látod az árkülönbséget.
(#) Inhouse válasza elektrocad hozzászólására (») Szept 24, 2008 /
 
Villanyszerelési boltban vettem, előttem tekerték le a gurigáról...

Üdv
Inhouse
(#) lapose válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 24, 2008 /
 
Hát igen ilyenek az emberek!
Pár éve szerveztek csökkent munkaképességü embereknek munkát: hibásan gyártott MTK vezetékekből kellett visszanyerni a rezet, magyarul blankolni kellett de rendesen. Nemsokára a környéken egész barter iparág alakult a kábel kereskedelemre!
(#) elektrocad válasza lapose hozzászólására (») Szept 24, 2008 /
 
Ugye ne kérdezzem kik voltak benne?
Következő: »»   8 / 970
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem