Fórum témák
» Több friss téma |
Hi!
Régóta foglalkoztat az a godolat, hogy hogyan készíthetnék barométert. Állítólag nagyon nehéz. A válaszokat előre is köszi .
Egyáltalán nem nehéz. Viszont a szenzorok drágák és nehezen beszerezhetők.
http://www.hobby-boards.com/catalog/links/b1-r1/Barometer%20Schematic.pdf>[Kapcsolás]<[/url]
Szevasz, Lehet, hogy nehéz, de az biztos, hogy drága (bár ez relatív) Kell hozzá egy szenzor, hőkompenzált, jel-kondícionált, a Motorola (is) gyárt ilyeneket, én az MPX4115a-t választottam. Ennek 4V körül van a kimenete, egy stabil műveleti erősítővel "elcsűsztatva" rálehet akasztani már egy műszert. Itt készen is vagyunk, a többi már extra: kisebb fogyasztás, digitális kijelzés, tendencia, barográf, magasságmérés, ezekhez kell egy AD, 12-14 bites felbontással, nem kell hogy gyors legyen, és egy processzor. Programmal! Az a hír, hogy nagyon nehéz az építése, részben már a múlté, ugyanis a régebbi tipusú kompenzálatlan, elektronika nélküli szenzorok valóban igényeltek utólagos jelfeldolgozást, hőmérsékletfüggetlen jó minőségű erősítőkkel. Ezt már egybeépítik a szenzorral, közel dupla árért. De mehetünk tovább az MS5534b barométer modulban már egy 15 bites AD is benne van, soros kimenettel, ennek a megépítéséhez már szinte csak programozói tudás kell (és egy SMD labor )
MPX4115A adatlapja Ui.: Egy kompenzálatlan MPX20-as sorozat egy tagja kb200 Ft körül van, egy 4115-ös 5000-ért van jó áron. RET-nél vagy az SOS Electronic-nál megrendelhető
Oppá, nem 200, hanem 2000 Ft és itt egy cikk a kompenzálás nehézségeiről...
Szia. Vettem egy SPD 015G tip.szenzort.Ebben nincs elektronika csak ellenállás híd. Megcsináltam hozzá az erősitőt, működik is.Olyan erősitést állitok be amilyet csak akarok, már a rádugott szilikoncső mozditására is szépen reagál. Tendencia kijelzésnél megakadtam, azt nem találtam (mármint rajzot)Nekem varionak kellene. Ha tudsz küldjél linket légyszi. :köszi Pittyu.
Hello, gratulálok! Már csupán egy differenciáló OPA-ra van szükséged.
OK. Itt az LM 393--555 ös rész lenne az?
Készül a hitelesitő edény, áramkör meg még sehol.
Az 555 csipog, a komparátorok pedig az emelkedés-süllyedés küszöbértékeinél kapcsolja azt. Ha lehet azt a típusú 555-öt használd, mert sem a "közönséges", sem a CMOS nem jó.
Még egy kérdés mára-- miért jó(jobb) az L 555 mint a másik két fajta.? És hol lehet beszerezni, mert ha a helyi boltban megkérdezem biztos kidobnak.
Mert a sima 555 túl nagy tranzienseket kelt, amikor csippant, a CMOS verziónak pedig túl nagy a belső ellenállása.
Köszi , érthető. Csak mi lessz a megoldás?.
Meg kell építeni mindkettőt és feljavítani azt, amelyiket könnyebb.
MPXH6115A - a 4115 utódja. Ez sem olcsó, de nagyon precíz. Stabil 5,000V kell neki, mert a tápfesz ingadozása jelentősen meghamisítja az eredményt. Referenciafesz. forrás kell ide. Ilyen pl. Az Analog Devices REFxxx sorozata. De csak a szenzort szabad erről járatni, mert az a néhány mA, amit ezek a ref. IC-k szolgáltatnak, nem elegendőek a többi áramköri elemhez.
A szenzor tápkivezetései közé mehet egy 100n hidegítésnek, a kimenetére egy RC szűrő, és kész. Az analóg jelet aztán úgy dolgozod tovább, ahogy szeretnéd.
Sziasztok!
Próbálkozom egy MPXA6115A nyomásszenzor életre keltésével, de valahogy nem boldogulok az adatlappal. Ezt írja: Vout = VS x (0.009 x P - 0.095)+/- (Pressure Error x Temp. Factor x 0.009 x VS) Alatta van egy grafikon amiből a Temp.Factor kiolvasható, de a Pressure Error valahogy nekem nem akar letisztulni. Nagyon úgy tűnik, hogy ez a kalibrálás +/-1.5 (kPa). Jól gondolom hogy abban az esetben ha pontos a szenzor, akkor nem igényel hőmérséklet függő kompenzálást?
Időközben sikerült megfejteni, a kódot feltöltöttem, használjátok egészséggel!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |