Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   93 / 842
(#) fgeri válasza FREDDI hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Valamelyik Hobby elektronikában olvastam róla, hogy célszerű úgy kötni ahogy írtam (offszet + nyílthurkú erősítés miatt??, nem emlékszem pontosan ), de én is használtam már a másik móddal is, és nem volt semmi baj.
(#) Doncso válasza iamrob hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Basszus, mekkora láma vagyok, de igazad van, tényleg 300mV, fuha, ezt benéztem akkor. Így már értem mit mondott FREDDI, na ezen holnap még csiszolok!!
Köszi az észrevételt. FREDDI neked is!!
(#) mex válasza Doncso hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Idézet:
„Egyébként a kimeneti kapcsokon van a panelműszer nem a tápon!”

Bocsi de ha igy van a feszmérő panelműszered kötve akkor három digiten ami képes az 50V-ot is kijelezni,3mV változást nem érzékelsz,de még 30mV-ot sem,mivel a felbontása 100mV. Vagy valamit nagyon elolvastam.
Most látom,megelőztek,és más is erre az álláspontra jutott.
(#) Doncso válasza mex hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Igen, most esett le nekem is ahogy iamrob jelezte, , akkor ezen még melózok. De végülis ha jobban belegondolok, második nekifutásra ez sem olyan rossz azért. De majd teszek hegesztőkábelt mert szerintem a mostani az nem valami jó, kicsit vékonka!
(#) mex válasza Doncso hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
#277548 Ezt a hsz-t olvastad?
(#) Doncso válasza mex hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Nem, de nem is találom. LINK?
(#) Doncso válasza Doncso hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Ok, megtaláltam, elolvastam.
Lehet benne valami. holnap ráfekszek a témára!!
(#) FREDDI válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Ha nem változna, nem is működne. Itt mV-okról beszélünk! A táp ugye rövidzárvédett! Hát állíts 100mA kimenőáramot és zárd rövidre! Na ekkor mérd a bemeneteket pld. a 723-on (ugyan az az ME-n is ugye, némileg leválaszta) . Tehát ugy állítsd be, hogy ha bemenetek elkezdenek szétcsúszni (pár milivolt, az áramkorlátozás kezd működni), na akkor váltson az ME.

Példa a beállításra: terhelés 50 ohm, áramkorlátot beállítod 100mA-ra. Tekered a feszt felfelé pld 2V-tól, 5V körül megáll a fesz, tekered tovább, állítasz a potin, hogy a ledek átváltsanak, ezt finomítod tovább, hogy amikor eléri az áramkorlátot, átváltson.

Egy ME bemenetein üzem közben csak pár mV feszültség különbség van. Lehetőleg nagy bemenőellenállású műszerrel mérj (vagy használj nagy elenállású ME-t a leválasztásra a műszerről, pld LFXXX ME, több terra ohm ). És nézd át az ME-k működését, de alaposan, ha nem bírsz vele. Menni fog az, csak valamit még mindig nem jól csinálsz .
(#) FREDDI válasza fgeri hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Igen, célszerű. Azért írtam neki hogy csak a két bemenetet kösse le, mert a kimenet ennek hatására kiülhet valamelyik táp irányába is az offset miatt, és ez lehet akár a +, akár a - is. Ennyi benne lehet a gyártási pontosságban (pontatlanságban )simán.
(#) FREDDI válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Egy kis segítség: bekapcsolt tápnál a 723-on a + és a - bemeneten csak pár mV különbség lehet. Ha pár 100 mV van, az első tranyó (az egyik) a bemeneten halott, az IC félholt már.

Jól beállított kimenetnél a 0V-hoz képest nincs feszültség különbség a 723 bemenetei és a 0V között (max pár 10mV). Viszont ez 5V, mivel a 723 valódi nullája a -5V! Ilyen feszültség körül kell beállítani az áramkorlát kijelző ME referenciáját is (a potmétert be kell állítani, ugye, ezzel állítod a kapcsolást a leden). Többet nem tudok segíteni, meg kell oldjad már.
(#) Ricsi89 válasza FREDDI hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Na félig-meddig már megy. A fesz gen módot jelzi, mint eddig is, az áram gen módot is jelzi most, de a kimenet rövidrezárását követően kb 15s múlva vált át, és a led alig világít. Már az előtétellenállást is kivetem, hátha az a gond, de akkor is csak éppenhogy világít.
(#) Attila86 válasza Proci_85 hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Az induktivitás a tápegység kimenetével sorosan azért kell, mert a tápegység valószínűleg zavarjelet produkál. A zavarjel nagyfrekvenciás, és az induktivitás nagyfrekvenciás szempontból nagyértékű impedanciát képvisel (olyan, mintha szakadás lenne), viszont a tápegység kimenetének DC összetevője (ami számunkra hasznos), az akadálytalanul jut tovább a terhelés felé, hiszen egyenáramú szempontból az induktivitás egyszerű rövidzár.
(#) Attila86 válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Semmi akadálya nincs, hogy kettőt építsd és azokat sorosan vagy párhuzamosan összekösd. Így lehet 80V-od 10A-rel, vagy akár 40V-od 20A-rel.
Nem tudom hogy kell-e mondanom, de persze ez csak akkor igaz ha a két labortápnak két külön trafója van, vagy ugyan az a trafó de külön szekunder-tekercseik vannak.

Üdv.!
(#) Attila86 válasza iamrob hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Ez sajnos igaz, én is átsiklottam a kijelzésen. Az tényleg 300mV, ami rengeteg.
Mondtam én, hogy hiszek neked Doncso! Most túlságosan is.

Üdv.!
(#) Attila86 hozzászólása Szept 16, 2008 /
 
Doncso!

A 300mV-os esést könnyen orvosolni fogjuk. FREDDI-nek igaza van, a vezetékeken túl nagy feszültség esik. Ennek viszont csak a tüneti kezelése az, hogy jó vastag vezetékekre cseréled, bár kétségtelenül hatékony. De a legjobb az, hogyha négyvezetékessé tesszük a tápod kimenetét, és a kimeneti banánhüvelyen csillagpontokban találkoznak a nagyáramú vezetékek, illetve a mérő és a szabályozásért felelős kis áramú vezetékek.
Majd holnap lerajzolok neked mindent...

Üdv.!
(#) Csaplar hozzászólása Szept 16, 2008 /
 
Hali!

Sajnos még mindig nem jó a tápom.
Sikerült tönkretennem egy újabb L78S15-öt.

Persze én voltam a béna...

Megnyugodtam, hogy határértéken van és bekötöttem a stab ic-t. Aztán egy pillanatra mértem is 16V-ot, de utána feltöltődött a 2200µF-os puffer kondi és ismét meghalt a stab. 40V körül van a kondi lábán...

Ajánlottátok az LM317-et, de az sem jó, mert a 40V már annak is sok.

Tudnátok esetleg valami jobb megoldást ajánlani, hogyan tudnék 40V-ból 15-16V-ot csinálni?

Köszi és üdv!
(#) Attila86 válasza Csaplar hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Üdv.!

Mondjuk megteheted azt, hogy nem kétutasan, hanem csak egyutasan egyenirányítod a trafód szekunderét.
(#) Attila86 hozzászólása Szept 16, 2008 /
 
Doncso!
Megakartam már most rajzolni hogy mit kellene átkötni, de kellene hozzá a nyákrajz és a beültetési terv.
(#) spikk válasza Csaplar hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Ez bírja a 40 V-ot asszem (ha mellé néztem, akkor bocs, sokat néztem monitort ma...)
Bővebben: Link
(#) FREDDI válasza Csaplar hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Itt egy ajánlat, ha ez neked jó.

Persze nem az LM 258-ra gondoltam!

Ez egy-egy sorozat, több félét is választhatsz sorozatonként, fixet és állíthatót is. Ráadásul kisebb borda is kell, mert energia takarékos. Ez 45V-ig bírja a bejövő feszt.

A másik dolog: ha egyszer 40 V az a fesz, szétszedni középmegcsapolásra (közép a test), egy bazinagy shottkyt rá a jobb és a bal ágra, így csak egy-egy diódán esik a fesz.(pld. számítógéptápból, és még egy tokban is a kettő! ). A kondit duplázni (4700 vagy 6800uF). Erre már csak a egy low-dropp szabályzó kell, és lehet, hogy el is bírja a 2A-t. Low-dropp szabályzó készítése házilag: pld tl431-el vezérelni egy pnp mosfetet (a kimeneti jelet fordítani kell, ehhez kell egy mosfet driver pld).
(#) Csaplar válasza spikk hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Hali!

Az LM117-es megoldás szimpatikusabb kicsit.
Annyit tudnátok még segíteni, hogy ha nem akarok potit berakni, akkor mekkora ellenállás kell, hogy 16V jöjjön ki a kimenetén?
Van valahol valami kalkulátor, amit emlegettetek...

Köszi és üdv
(#) mex válasza Csaplar hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Csak egy kérdés ami még nem hangzott el:lehetne tudni a trafód adatait (teljesitmény),a szekunder feszültségeket már irtad.
(#) válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Szia!

Idézet:
„Majd holnap lerajzolok neked mindent...”


Szintén ezt a tápot építgetem (már a dobozolási fázisnál tartok), úgyhogy én is kíváncsian várom ám a négyvezetékes módosításokat! Azt hiszem már előre is megköszönném, mert most nagyon megörültem a hozzászólásodnak
Gondolkodtam már hogy mit csináljak a kapcsokon eső feszekkel, de eddig nem tudtam rájönni, a négyvezetékes kimenetről pedig nem sokat tudtam (de már utánaolvastam).
Gondoltam küldök neked beültetési ábrát, de rájöttem hogy nem tudok, mert nekem csak egy nyáktervem volt hozzá (Doncsotól), az alapján építettem - viszont azon meg nincsenek rajta az alkatrészek értékei.
Mindegy, majd Doncso elküldi egybe az egészet, ha minden igaz.
(#) Csaplar válasza mex hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Hali!

9V 1.5A/F
(#) FREDDI válasza Csaplar hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Idézet:
„Ajánlottátok az LM317-et, de az sem jó, mert a 40V már annak is sok.”


Egy két apróságra felhívnám azért a figyelmed, aztán a többi már a te dolgod! Ha neked ez a szimpatikusabb . . .

LM117 = LM217 = LM317 tudtommal csak a pontosságban, tokozásban, tartományban (hőfok) különböznek. (LM117: katonai, legszélesebb hőfoktartomány)
(#) mex válasza Csaplar hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Akkor mégis hogyan akartál ebből 15V 2A teljesitményt kihozni??????
De nem ezért kérdeztem,hanem a kisteljesitményű trafóknál fokozottan igaz,hogy a szekunder feszültség üresjárásban jóval meghaladja a névleges értéket,igy aztán ha a két tekercset sorbakötötted tényleg előállhatott a 40V körüli fesz. Javaslom egy próba erejéig kösd párhuzamosan a kettőt,és igy mérd meg a pufferen kialakult feszültséget (elvileg terheletlenül )~20V körül lesz. Ha erre kötöd a stabkockát biztosan nem fog tönkremenni,de ha elkezded terhelni a fesz lecsökken és nem fog rendesen stabilizálni.
Bár teljesen felesleges minden erőfeszités mert ilyen trafóadatokkal nem tudsz 15V 2A előállitani semmiféle kapcsolással,még kapcsolóüzemmel sem.
(#) Csaplar válasza FREDDI hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
köszi.

Igen, először az lm317 adatlapját néztem és az nem bírta a szükséges bemenő feszültséget.
Ahogy néztem a LM117HV-nek max 45V-ot lehet adni...
(#) Csaplar válasza mex hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Idágig mindenki azt mondta, hogy megfelelő lesz, még a boltban is. :S
Egyébként elvileg 1.5A körül elég lehet. Nem tudom a pontos áramfelvételt... Csak elmondás szerint 1.5 körül lesz.
(#) mex válasza Csaplar hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Milyen gyártmány? Ezidáig mindenki rosszul mondta. Számolni kell,nem az eladónak hinni.Fel van a teljesitmény tüntetve a burkolaton?
(#) Csaplar válasza mex hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Avisor a neve, kis kék panel trafó, de most nézem, hogy csak 1A/F, 16VA
Következő: »»   93 / 842
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem