Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   187 / 1388
(#) gulasoft válasza Directors hozzászólására (») Szept 16, 2008 /

Hát kár volt ennyiért ilyen előhívót venni, ezért az árért 2 doboz szitit kaptál volna ami 3 évig elég egy átlag felhasználónak.
Az hogy meddig kell lenni benne? Amíg a vezetékezés még nem sérül, de a lakk mindenhol lejött ahol nem kell.

A fotólakk UW-C érzékeny, ami a felsoroltakon kívül van a napsütésben is, de sima lámpában tuti nuku.
Nem kell sötétben csinálni ha már rajta van a maszk, akkor gyakorlatilag mindegy, olyannyira, hogy van aki a napfénnyel hívja elő, csak persze az hosszabb idő. Adig kritikus, amíg a maszk nem kerül rá, mert ha 2-3 percig éri valami uw-c és utána rakod rá a maszkot, akkor az előhívó ott is leszedi ahol nem kéne. Ha meg uw-c-s lámpát csinálsz akkor a saját szemed világának érdekében érdemes olyan helyen levilágítani ahonnan nem jön ki az UW-C fény, ergo nem megy be sem ilyen helyre a fény.

Nézd meg a tele-work.hu alján a videót.
(#) sprofan válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 16, 2008 /

Huh... elég drága helyen élhetsz
Nálunk ebből 4 doboz szi-ti jön ki.
Egyébként hogy medig kell bennehagyni, én erre csak ezt szoktam mondani: hidd el, érezni fogod
(#) Sir-Nyeteg válasza sprofan hozzászólására (») Szept 16, 2008 /

2 doboz sziti?
4 doboz sziti?
Ez 30 liter előhívóhoz elegendő
Az bárhogy is saccoljuk, kb 1,5 élet...
Nekem is hasonló van, csak az 600ft volt
(#) gulasoft válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Szept 16, 2008 /

Igen 1.5 életre elég. Főleg ha töményet csinálsz és a lakk 90%-a vízben jön le.
(#) sprofan válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Szept 17, 2008 /

Nálunk 310Ft egy dobozzal, de én bőven szoktam csinálni, hogy tudjam mozgatni benne a nyákot anélkül, hogy bár hol is kiérne belőle. Kb 1-1,5L -t szoktam használni, ez 2-3 kanál SZI-TI nálam Nagyjából fél évre elég 1 doboz
(#) Sir-Nyeteg válasza sprofan hozzászólására (») Szept 17, 2008 /

Mekkora nyákokat szoktál csinálni?
Nekem eddig a max méret (mióta fotózok) kb 5*6cm volt. Kínai dobozban ez elfér, és elég hozzá kb fél deci víz Én mindig kiöntöm az összes vegyszert, miután használtam őket...

Általában 2db 10x16-osat, de nálam az a baj, hogy van egy frankó edényem, viszont ez elég nagy, ebben 1 liter víz kb. 2cm magasan áll. Viszont amit maratok, az csak 50%-ban NYÁK a többibe nem vezetősávokat hanem szövegekt szoktam marni, mindíg van valaki akinek kell, mondom hozol fényérzékeny nyákot meg fóliát(ez r++adt drága), és megcsinálom neked

Fólia drága?
Mennyi?
Tintasugaras?

Hát...
Tintasugarashoz való felénk 110Ft / A4-es lap.
(#) roland0327 hozzászólása Szept 17, 2008 /

Hello!

Egy hülye kérdés hogyan kell türözni a nyáktervet?
csak horizoltálisan, vagy vertikális vagy mind kettő?

Köszi bocs a hülye kérdésért?
(#) Sir-Nyeteg válasza roland0327 hozzászólására (») Szept 17, 2008 /

Csak egy irányban kell!
Ha két irányba tükrözöd, akkor az olyan, mint ha elfordítanád síkban 180 fokban.

Bp-n kb 70ft-ért vettem egy éve vagy tizet, de én ekkora méretekhez eddig elhasználtam 4 oldalt...

Jó neked, Hol vetted? Ha megyek arra, lehet megézem.
(#) roland0327 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Szept 18, 2008 /

Köszi szépen!
(#) Sir-Nyeteg válasza sprofan hozzászólására (») Szept 18, 2008 /

Petőfi híd, kiskörút, Mester utcával párhuzamosan van kis sétálóutca, ott van egy írószer, én véletlenül tévedtem be, vettem is egy rakással, csak elosztogattam.
(#) Csaplar hozzászólása Szept 19, 2008 /

Sziasztok!

Beszereztem egy CNC-s kollegától egy aranyos kis gépet.
Az előnye, hogy kicsi, olcsó, gyors és könnyen be tudom fogatni az alkoholos filcet.
A munkaasztalt két irányba mozgatja és föléhajló tollat egy elektromágnes mindig kiemeli, amikor kell, így képes rajzolgatni.

Most újítgatom fel, az elektronikáját szépítgetem, de láttam már működés közben és szépen rajzolt bútorlapra filctollal.

Igazából nyák maratáshoz szeretném vele felrajzoltatni a tervet.

Amint sikerül pontosan beállítani és készítek vele rajzolatot, belinkelem az eredményt. Ha egy 0.5 mm-es pontosságot sikerül vele elérnem, akkor én már nagyon boldog leszek.

Üdv.
(#) Medve válasza Csaplar hozzászólására (») Szept 19, 2008 /

Nem látom ugyan jól a képet, de úgy tűnik a "gyengéje" a sínek merőlegessége, és a toll merevsége. Próbálj meg csőtollat használni, az korrekt. Meg valami "azonnal fogó" tipust.
(#) Csaplar válasza Medve hozzászólására (») Szept 19, 2008 /

Ezek egyszerű fiók sínek, de az tényleg fontos, hogy pontosan be legyenk állítva.

A legvékonyabb hegyü alkohol is jó, könnyen be lehet állítani...
(#) RCMaker válasza csaadaam hozzászólására (») Szept 20, 2008 /

Nyákmarót akarsz építeni?
(#) zoly15 hozzászólása Szept 20, 2008 /

Sziasztok!
Ma készítettem egy "teszt nyákot" hogy kitapasztaljam a levilágítómat...
Készítettem egymás alá 6 db ugyan olyan "tervet" és elláttam perc beosztással (1-6 percig ez látható a "terv" nevű képen)
Az lenne a kérdésem hogy a 0.1mm-es vonalat könnyebb alávilágítani mint a vastagabbat? Mert van olyan rész ami még az 1 és a 2 percnyi levilágításnál is meg tudott marni a TN-150. Feltételezem hogy ha vastagabb vonalakat "világítanák le" akkor több idő kéne? Vagy ha nagyobb méretű nyákot készítek akkor tovább kéne világítani?

üdv!
UI.: a tranzisztorok és az a kondit csak poénból tettem oda
(#) WaRL0 hozzászólása Szept 20, 2008 /

Sziasztok
Szeretnek probalkozni a vasalos technikaval.
Ezt lehet egyszeru papirral is csinalni vagy valami speci papir szukseges hozza ?

Koszi

WaRL0
(#) zoly15 válasza WaRL0 hozzászólására (») Szept 20, 2008 /

Műnyomó papír szükségeltetik hozzá..
üdv!
(#) WaRL0 válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 20, 2008 /

Hello
Es olyat honnan tudok beszerezni?
Es mire figyeljek?

Koszi

WaRL0
(#) zoly15 válasza WaRL0 hozzászólására (») Szept 20, 2008 /

papírboltban kapható én anno 90G/m2 essel csináltam úgy van ráírva hogy 90G.
Nagyjából ennyire kell figyelni..
(#) Ferkógyerek válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 20, 2008 /

Szia!

0,1mm-es vonalvastagság eléréséhez nagyon bevált és bejáratott módszer kell még fotolitográfiás nyákkészítés esetén is. Ha a maszkot a festékes felével teszed a nyákra (és persze leszorítod) akkor az alávílágítás nem jelenthet problémát. Nagyon vékony vonalak esetén az alámarás inkább a felelős a vezetősáv részleges eltünéséért. A levilágítás idejét (ha egyszer már megfelelően kitapasztaltad) nem szabad változtatni sem a nyákméret sem a vonalvastagság változásai miatt. Nagyobb méretű nyák esetén nagyobb méretű kell legyen a levilágító, a fénynek pedig egyenletesnek kell lennie mindenhol. A nyák "arrébb húzogatása" sem jó mert nem lesz egyenletes a levilágítás. Bár a fotón nem látni jól (a nyákra merőlegesen kellene fotózni) de talán 1 és 2 perc közötti idő lenne az ideális. Ha ilyen kicsi a levilágítás ideje, legalább 5mp pontossággal kell belőni.
Szerintem azért egy darabig még elégedj meg a minimum 0,2mm-es vonalvastagsággal.
(#) zoly15 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Szept 20, 2008 /

Szia!
Köszönöm a válaszodat akkor a kétségeimet megválaszoltad
Én csak azért csináltam 0.1mm-esre hogy ne legyen nagy a teszt darab de nem gondoltam volna hogy olyan kicsi lesz Nekem a fólián a "tinta" felül volt gondolkoztam már ezen én is de nem hitem hogy van jelentőssége.. Legközelebb tükrözni fogom.. A levilágító méretével nincsen gond.. Bővebben: Link
A leszorítóm a képen látható ez csak egy hirtelen ötlet volt de nagyon bevált!

üdv!
(#) gulasoft válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 20, 2008 /

Hát időnként úgy túl tudjátok bonyolítani
Ott a tele-work.hu-n a videó a hungarocelből készült levilágítódoboz, meg az üvegestől vett jó vastag üveglap, és mégis megy vele a 80 lábú kocka ic nyákja (miliméterenként 2 láb). Ezekkel a fix dobozokkal az a baj, hogy nagy helyet foglalnak, de az a lámpa, az nagyon brutál benne. Nem fűti be a dobozt?
(#) zoly15 válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 20, 2008 /

6 perc után jó langyos a hegesztőpajzs üveg..
A lámpa feletti búra szó szerint forró :yes: a doboznak nagy a felülete ezért még langyosnak se langyos..
Túlbonyolítani? Neked LED-el van nekem meg HgLi-vel..
Ez is vitte ezt a picike tokot csak alávilágított legjobb az 1perc-es...
A lámpa belsejében 1100Cfok uralkodik mikor kikapcsolom az elektródák izzanak

üdv!
(#) endree hozzászólása Szept 20, 2008 /

Sziasztok!

1-1.5 A-re eleg az 1mm-es csikszelesseg? Oks, a rezreteg vastagsagatol is fugg, de az majd olyan vastagsagu lesz amilyet kapok az eppen utba eso elektro boltban.

udv!
(#) kaqkk válasza endree hozzászólására (») Szept 20, 2008 /

Elég legfeljebb még cinnel" felrakod"
Következő: »»   187 / 1388
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem