Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
nincs szaga ,de hogy kell bekötni? vagy külön kell hozzá másik vezérlés?
Na ilyet nem szabad írni, de nem tudom. Én úgy próbálnám, hogy a tekercsek egyik vége közös, a másikon pedig végigléptetném a feszt. Igy valószínűleg nagyot fog lépni...Aztán pedig, unipolárisan, egyik irányban gerjesztve, majd fordított polaritással. A sorrendet ki kell lámpázni. Úgy vélem, ezeket a típusú motorokat előszeretettel hajtják meg 120 fokban eltolt szinuszjelekkel. Van hozzájuk cél IC, régebbi vinyókban lelhetsz ilyet.
Hát köszi az infót,akkor le is mondok róla,. , majd szerzek másik motrokat.De az egyik az jó tuti,az sima unipolaris.Méghozzá magyar gyártmány, Gamma.De bár müködik, habár azt irja rajta 11Ncm/5lépés/sec. Nem valami tul nagy,de probának megteszi
Érdemes inkább a bipoláris motorokra koncentrálni, PWM vezérléssel. Sokat jelent nyomatékban fordulatszámban egyaránt. Az én gépemen az egyik tengelyen bipoláris van, de a többi tengelyhez képest nagyon táltos!
-Fénymásolóban alkalmazott módon, egy cél IC a sok közül...az L297 jó megoldás, (PWM is van?)
-A neten pedig találhatsz FET-es hidakat... (A 2A sokmindenre jó azért!) -Tettem volna fel videót a gépről, de nem tudtam olyan rövid filmet csinálni amit a rendszer bevett volna
Igen van,az adatlap szerint PWM chopper, söt van még fél lépés is.Igen 2A elég jó, de szeretek mindent egy kicsit túlméretezni,rossz szokásom
Sziasztok!
Építettem egy AVR-rel működő léptetőmotor vezérlést encoderrel, de nem vagyok programozó így van egy problémám amit nem tudok megoldani. Avr-ben az encoder utasítással összehoztam egy programot amivel szépen működik is. Tehát jobbra tekerem az encodert szépen jobbra lépked és fordítva. A probléma az hogy ezt a programot át kell írni Int alapra mert szoftveres pwm-et kell bele rakni hogy amikor áll a motor akkor a tartófeszültség lemenjen 1,5Vra. Ha meg az encoder működik, tehát tekerem akkor forogjon a motor. Most 6V a feszültség amivel forgatom de ettől pár perc alatt nagyon felmelegszik állás közben.. ezért kell bele a pwm.
Sziasztok!
Segítséget kérnék léptetőmotor témában. Szakdolgozatként vagy dmx-es, vagy egy saját protokollos vezérlő szoftverre gondoltam. A lényeg hogy látványos legyen, így léptetőmotorokat vezérelne. A szakdoga a progi lenne C#-ban, nem nagyon van időm kapcsolást gyártani, így ebben kérek segítséget. Olyan kapcs. kellene, ami címezhető, léptetőmotorokat vezérel, soros kommunikációval. Az előzőekben említett USB-PC -s megoldással vagy direktben sorosport-ról. Főleg unipolár motorjaim vannak 5-6vezetékesek. Egy kipróbált kapcs.rajz, vagy nyákrajz már tökéletes lenne, kész panelért hajlandó vagyok fizetni, de akkor min. kettőért, hogy a címzést is tudjam demonstrálni. Az előzőekben aki kérdezte a párhuzamos portos léptetőmotor vezérlést, annak üzenem, hogy nekem több éve müxik egy kis panelen úgy hogy a kimenetekre ledsor van forrasztva védvén a pc-t, melyek egyenként egy BFY 33 tranyó bázisát vezérlik, emittere közös testen, collectorán a nyolc kimenet a léptetőmotorok tekercsenin keresztül közös tápon vannak. Vagy + vagy - irányba, erre már nem emléxem. Ennyi, nem kell több.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem: Ha egy léptetőmotort szinkronmotorként használok (segédfázissal), annak mennyi lehet a hatásfoka? (4 vezetékes, 6V, kb 4W kondenzátor: 220ľF)
Nem igazán értem mit szeretnél,lerajzolhatnád.Amúgy a léptetőmotor működését tekintve szinkronmotorként fogható fel.
üdv
Az érdekelne, hogy kb. mennyivel kisebb a hatásfok, mint pl. egy segédfázisú aszinkron motoré, mert a segédfázistekercs elvileg kisebb kellene hogy legyen mint a főfázistekercs.
Lenne még eggy olyan kérdésem hogy hány fok ig melegedhet a stepmotor,mivel nem irták rá.PWM el 12 helyett 30V on hajtatom,bika erös,de kb 5perc mulva már igen meleg a motor,de még nem süt.
nem használ neki a túlzott meleg, szerintem egy lyan 40 fokig mehet, de fogalmam sincs.
Sziasztok!
$crystal = 14745600 $regfile = "m88def.dat" $baud = 115200 $hwstack = 64 $swstack = 20 $framesize = 80 Config Portd = Input Config Portb = Output Config Portc = Output Jled Alias Portb.0 Bled Alias Portb.1 Jled2 Alias Portc.5 Bled2 Alias Portc.4 Dim B As Byte Dim Fut As Bit Dim Ap As Word Dim Celpos As Word Dim Temp1 As Word Dim Temp As Word Ap = 32768 Celpos = 32768 Portb = &B00000011 Do Fut = 0 B = Encoder(pind.2 , Pind.3 , Left_ , Right_ , 1) Waitus 10 If Celpos < Ap Then Gosub Csokkenes If Celpos > Ap Then Gosub Novekedes Waitms 1 Jled = 0 Bled = 0 Jled2 = 0 Bled2 = 0 If Celpos = Ap Then Temp1 = Celpos Mod 8 Celpos = 32768 + Temp1 Ap = Celpos End If Loop Left_: If Fut = 1 Then Goto Kihagyleft Fut = 1 Jled = 1 Bled = 0 Jled2 = 1 Bled2 = 0 Celpos = Celpos + 1 Kihagyleft: Return Right_: If Fut = 1 Then Goto Kihagyright Fut = 1 Bled = 1 Jled = 0 Bled2 = 1 Jled2 = 0 Celpos = Celpos - 1 Kihagyright: Return Csokkenes: Temp = Ap - 1 Temp1 = Temp Mod 8 Gosub Lepked Waitus 10 Ap = Ap - 1 Return Novekedes: Temp = Ap + 1 Temp1 = Temp Mod 8 Gosub Lepked Waitus 10 Ap = Ap + 1 Return Lepked: Select Case Temp1 Case 0 : Portc.3 = 1 Portc.2 = 0 Portc.1 = 0 Portc.0 = 0 Case 1 : Portc.3 = 1 Portc.2 = 1 Portc.1 = 0 Portc.0 = 0 Case 2 : Portc.3 = 0 Portc.2 = 1 Portc.1 = 0 Portc.0 = 0 Case 3 : Portc.3 = 0 Portc.2 = 1 Portc.1 = 1 Portc.0 = 0 Case 4 : Portc.3 = 0 Portc.2 = 0 Portc.1 = 1 Portc.0 = 0 Case 5 : Portc.3 = 0 Portc.2 = 0 Portc.1 = 1 Portc.0 = 1 Case 6 : Portc.3 = 0 Portc.2 = 0 Portc.1 = 0 Portc.0 = 1 Case 7 : Portc.3 = 1 Portc.2 = 0 Portc.1 = 0 Portc.0 = 1 End Select Return End Itt ez a kód... ezt szeretném átírni INT alapra mert szoftveres PWM et akarok csinálni bele amikor áll az enkóder és ezáltal a motor is.. így a tartófeszültség lemegy egy meghatározott szintre. Tud valaki segíteni? $crystal = 14745600 $regfile = "m88def.dat" $baud = 115200 $hwstack = 64 $swstack = 20 $framesize = 80 Config Portd = Input Config Portb = Output Config Portc = Output Jled Alias Portb.0 '1. visszajelző led jobb oldal Bled Alias Portb.1 '1. visszajelző led bal oldal Jled2 Alias Portc.5 '2. visszajelző led jobb oldal Bled2 Alias Portc.4 '2. visszajelző led bal oldal Cha Alias Portd.2 'Enkóder A lába Chb Alias Portd.3 'Enkóder B lába Config Int0 = Falling Const Debouncetime = 1 Dim B As Byte Dim Fut As Bit Dim Ap As Word Dim Celpos As Word Dim Temp1 As Word Dim Temp As Word Dim Wtime As Byte Dim Encounter As Integer Ap = 32768 Celpos = 32768 Portb = &B00000011 Set Chb On Int0 Getencoder Cls Wtime = 100 Encounter = 0 Enable Interrupts Enable Int0 Do 'PWM aktuális kivezetésre Loop Getencoder: 'Enkóder észlelése If Cha = 0 Then If Chb = 0 Then Goto Csokkenes Else Goto Novekedes End If Return 'minen más End
Hello!
Anno egy Honneywell regisztráló léptető motor 80fokos volt. A reklamációmra, a cég válasza: "Annyi az üzemi hőmérséklete" Eredmény: Szétporladt a mágnese fél év alatt. üdv! proli007
Köszi mind kettötöknek,akkor egy kicsit visszaveszek a lovakból hát megpróbálom a 40 fokot nem nagyon átlépni,de lehet hogy az egy picit nehéz lessz,mivel 12V rol hajtva is melegebb.Hát majd rálesek.
Sziasztok!
Leptetomotorban kezdo vagyok. Csinaltam egy pic-es vezerlesut, felepesekkel, a motor egy sima 2*3 tekercses, hatvezetekes. 80 Ohmos tekercsekkel, de nem tudom, hany voltos - egy regi a3-as matrixnyomtatoban volt, jelenleg 12V-rol hajtom, meg csak nem is langyos. Szepen lepked, de egy bizonyos sebesseg fole nem enged (a lepesek kozotti ido csokkentesevel egy ido utan berezonal). kb a duplajara kellene gyorsitanom. A feszultseg emelese segitene? Ugy lattam ugyanis, hogy ezek akar 48V-ig elmennek...
Szia!
Lehet olyan kérésem, hogy megosztanád-e a PIC programodat és a kapcsolási rajzodat, amit csináltál. Nekem is szükségem lenne egy ilyenre. @Marvinn: Nem tudok neked segíteni, de megköszönném ha te is megosztanád a kapcsolási rajzodat és minden, a kapcsoláshoz tartozó dokumentációt, hogy ilyet tudjak építeni. Azt hiszem, hogy nekem pont egy olyanra lenne szükségem amit te építettél.
Persze, szivesen. Az .inc azert kell, mert van benne par plusz 'utasitas'.
A tango2 formatumot tudod olvasni? Mondjuk ez csak egy proba, de a mov sebesseg,x valtoztatasaval gyorsithatod/lassithatod. En is at akarom irni megszakitasosra, csak ugye ez mindossze az elvet szeretne tisztazni.
Az én kapcsolásom AVR és nem PIC Nem tudom mennyire segítene...
Nekem egy AVR programozásban jártas ember kell aki nagy türelemmel is meg van áldva
Nagyon szépen köszönöm, egyelőre még csak érdeklődöm se pic se avr programozóm nincs. Barátomnak van acr programozója, a pic égetőt meg majd én fogom neki fotózni hamarosan. Még ő is csak most tanulja (az avr-t) még eléggé a kezdeteknél jár. (Könyvből tanulja így mégnehezebb :S )
Ez részben válaszolt Marvinn kérdésére is (nem tudok neked segíteni avr programozásban, (még barátom sem) Amúgy én léptetőmotorral azt szeretném megcsinálni, hogy ne 360 fokot tegyen meg a tengely, hanem csak ide-oda billegjen, tehát rezegjen. Egy tökört szeretnék a tengelyére tenni amire lézert irányítok és ez a rezgű hatás egy "V" valakzatot produkálna, a V betű alján lenne a léptetőmotor (tükörrel) és az ide-oda billegtetés miatt lehetne látni V alakot, ileltve a V között folytonos lézersugarat lehetne látni, és ezt szeretném ha "potméterrel" lehetne a rezgés sebességét szabályozni. Ebben tud valamelyikőtök segíteni? Az avr programozó az atmel8-at tud programozni, a készülő pic égető az meg 16f (valamit) már nem emlékszem rá.
kerdesem az hogy hogyan lehet negy leptetomotort vezerelni usb2 porton keresztul es erdekelne az usb port leirasa, jelekkel, labkiosztassal
Bipoláris léptetőmotort szeretnék vezérelni. Az a kérdésem milyen FET-et és diódákat használjak. IRFR 024N és IRFR 9024-re gondoltam. Ez használható erre a célra? A másik kérdésem az lenne, hogy közvetlenül ráköthetem-e a FET-et a PIC lábára, ha nem mit használhatnák? YES tagot?Optocsatolót?
sziasztok kösz a tanácsokat a tápról
most azt szeretném megkérdezni hogy van egy motorom egy régi nyomtatóból nem tudom sehogy se működésbe hozni mert 6 kábel jön ki belőle segítségeteket előre is kösz.
Azzal, hogy ide át lettél helyezve gondolom rájöttél: ez egy léptetö motor amit egy vezérlő elektronika nélkül nem tudsz használni...
Hali!
ennek a topicnak az elején van egy egyszerű motorléptető progi. alapok:
Az usb labkiosztasa: Vcc, data-, data+, GND
A jeleket nem ertem, mit takarnak. Errol nem lehet direktben egyetlen leptetomotort sem vezerelni. Kell hozza egy koztes elektronika, celszeruen valamilyen mikrovezerlo, az majd meghajt par FET-et, ami mar kotheto a leptetomotorhoz.
Haló!...Fontos dolgot szeretnék kérdezni tőletek és számítok a segítségetekre. Előre is köszi!!!
Szóval...Egy LÉPTETŐMOTORT (kép a mociról) úgy szeretnék bekötni, hogy az zenei ütemre (mikrofonnal vagy hangbemenettel) forogjon "össze-vissza"...Nem tudom, hogy ezt hogy lehetne megcsinállni, lényeg, hogy ne csak egy irányba forogjon hanem valami köze legyen a zenéhez (pl.: ha nem szól semmi akkor egy helyben álljon, ha elindítom a zenét akkor forogjon.) Nagyon megköszönném ha valaki adna valami kapcsolási rajzot ami alapján megtudom ezt csinállni!!!...THX |
Bejelentkezés
Hirdetés |