Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MikroPascal kérdések

Témaindító: bozsokiandras, idő: Máj 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 29
(#) wangi hozzászólása Jún 1, 2008 /

Udv mindenkinek!
Tudna nekem valaki segiteni,
hogy hol szerezhetem be,teljes
verzioban a "MikroPascal"-t?
Elore is kosz...
(#) Norberto válasza wangi hozzászólására (») Jún 1, 2008 /

PIC-hez kellene? Vagy AVR-hez? Vagy mihez? dsPIC?
(#) m.joco hozzászólása Okt 17, 2008 /

Hello
Most kezdek megismerkedni a PIC-ekkel. Múltkor csináltam egy futófényes programot pic16f628-ra, azóta vettem egy 16f84a-t, de ezen a pic-en nem működik a program. A mikropascal menüjében persze átállítottam a pic típusát, újra lefordítattam. Egyszerűen nem tudom működtetni a pic-et. Az IC-Prog pedig hiba nélkül felégeti.
Kipróbáltam más programmal is, a mikropascal szerint ekkor a lefordított program párszáz szavat tartalmazott, de az IC-Prog ennél a programnál csak kb. 20 szavat jelzett.
Mi lehet a probléma(k)?
(#) gozi válasza m.joco hozzászólására (») Okt 17, 2008 /

A konfig biteket újra beállítottad? Típusváltásnál értelemszerűen nullázódik az összes.
(#) m.joco válasza gozi hozzászólására (») Okt 17, 2008 /

Igen. Oszcillátor -> XT (4MHz); WDT -> OFF.
Eredetileg 16x2 karakteres LCD kijelzőt szeretnék vele meghajtani, nem működött, aztán próbáltam LED-et villogtatni, az se működött.
Üdv.
(#) gozi válasza m.joco hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Másold be ide a futófényes kódot, úgy többet tudok mondani.
A demo-t használod, vagy a "javított" változatot?
(#) m.joco válasza gozi hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Hello
A kód a következő:

program odon;
label ide;
begin
trisb:=0;
ide:
portb:=%00000001;
delay_ms(200);
portb:=%00000010;
delay_ms(200);
portb:=%00000100;
delay_ms(200);
portb:=%00001000;
delay_ms(200);
portb:=%00010000;
delay_ms(200);
portb:=%00100000;
delay_ms(200);
portb:=%01000000;
delay_ms(200);
portb:=%10000000;
delay_ms(200);
portb:=%01000000;
delay_ms(200);
portb:=%00100000;
delay_ms(200);
portb:=%00010000;
delay_ms(200);
portb:=%00001000;
delay_ms(200);
portb:=%00000100;
delay_ms(200);
portb:=%00000010;
delay_ms(200);
goto ide;
end.

Demo-t használok, de a program nem nagyobb 2k-nál, sőt 16f84a-ba csak 1k fér.
Esetleg a 16f84a-nál kell még valami mást is beállítani?
Üdv.
(#) pako hozzászólása Okt 18, 2008 /

Üdv!
Csinált már valaki 2 PIC között I2C kommunikációt? Nekem most erre lenne szükségem, úgy-ahogy működik is. Interruptolva szeretném megcsinálni a fogadást, és itt akadtam el. 16F873a-t használok.
Arra már rájöttem, hogy a PIR1.SSPIF jelzi a fogadást, de ahogy néztem az adatlapot, nem csak akkor szakít meg. Szóval leginkább az interruptos beállítás érdekelne.
Nincs valakinek tapasztalata ebben a témában?

A kapott 20 szó picit gyanús a fenti kódra. Szoftveres szimulációval nézve jó a kód. Sajna nekem nincs 84A (legalább 4 éve nem is használok ilyet), így kipróbálni nem tudom. Melléklem a lefordított hex-et, próbáld ki.

Egyébként a futófényes programot sokkal egyszerűbben is meg lehet írni.
Példa:
program futofeny;
var i: byte;

begin
trisb:=0;
portb:=1;
delay_ms(200);
repeat
for i:=0 to 6 do begin
portb:=portb shl 1;
delay_ms(200);
end;
for i:=0 to 6 do begin
portb:=portb shr 1;
delay_ms(200);
end;
until 1=2;
end.

A labelt bár megengedi a Pascal, nem ajánlott használni, mert bazi nagy kódot kapsz emiatt.
A fenti program 133 szó (delay nélkül 43), a másik kód pedig 455 szó.

A legújabb verziót használod? Remélem, nem valami ősrégi változatot. Itt a legújabb: Bővebben: Link

teszt.hex

Hello. Nem erre a programra adott ki az IC-Prog 20 szót, hanem arra, ami kiiratott volna az LCD-re egy A betűt(pedig abban is voltak delay utasítások).
Sajnos ezzel a teszt progival se csinál semmit se a pic, pedig a pic vadiúj, az áramkör próbanyákon van összerakva, és a 16f628 és a 16f84a lábkiosztása azonos. Tehát a mostani áramkörben működött a 16f628-as.
Üdv.
(#) icserny válasza m.joco hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Elég egyszerű, már-már spártai a 16F84A belső felépítése, így ne nagyon van minek összeakadni benne, tehát elvileg ennyi beállítás (trisb:=0) elég kellene, hogy legyen.

Mellesleg a programot ennyi erővel assembly nyelven is megírhattad volna, s akkor az MPLAB szimulátorában láthatod, hogy működnek-e a kimenetek.

A vezérlőd kimenetei egyébként 25 mA-t bírnak, ez elég egy normál led meghajtásához (egy soros ellenálláson keresztül). A LED bekötésénél a polaritásra ügyelni kell. A programodból úgy tűnik, hogy a földre szándékoztad kötni a LED-ek katódját.
(#) gozi válasza icserny hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Az összes Mikroe-s cuccban van szoftveres szimulátor. Sőt, az újabbakban már ICD is van. (a PICBASIC-en kívül van olyan, amiben nincs?)

Milyen programozód van? Remélem, nem JDM...

JDM van, de az IC-Prog nem ír ki hibát az égetéskor, és utána is vissza tudja rendben ellenőrizni a pic tartalmát.
Üdv.

Olvasnivaló:
Bővebben: Link

De eddig nem volt semmi probléma az égetéssel, amikor még 16f628-on gyakoroltam, csak az ismeretlen ok miatt elhalálozott, és azóta vettem 16f84a-t.
Üdv.

Kiemelem neked a lényeget:
Idézet:
„A megépített égető akkor a legkegyetlenebb, mikor véletlenül működik! Mert ha nem indul el, akkor maximum bosszúságot okoz, de megment egy csomó felesleges időpocsékolástól és agybajtól.

A nagyobb problémát akkor okozza, ha úgy tűnik, hogy működik! Ilyenkor elégedett a kezdő amatőr, és nekiáll programot fejleszteni a kis áramköréhez. Aztán teljesen elbizonytalanodik, mivel mindent úgy csinál, ahogy az a nagy könyvben meg van írva, még sem működik a beégetett program, pedig még az ellenőrzés is jó!

A másik verzió, mikor egy bizonyos PIC-el működik az égetés, de egy másik típust programozva már teljesen bizonytalanná válik a működése.

Nagyon ritkán előfordul, hogy az áramkör működőképes.”

Forrás: Bővebben: Link

Hello
LPT portos pic égető jó lenne?
Üdv.

Én kezdésnek ezt szoktam ajánlani:

Ok. Köszi szépen, megépítem akkor az Oshon-os változatot. Remélem akkor menni fog.
Üdv.
(#) pako hozzászólása Okt 24, 2008 /

MikroPascal 8.0.0.3-hoz nem tud valaki gyógyítást?
(#) icserny válasza pako hozzászólására (») Okt 24, 2008 /

Idézet:
„MikroPascal 8.0.0.3-hoz nem tud valaki gyógyítást?”

Úgy látom, be akarod biztosítani a jövődet. A szegény gyártó honlapja szerint ugyanis még csak a 8.0.0.1 változatnál tartanak...
(#) gozi válasza icserny hozzászólására (») Okt 24, 2008 /

Akkor ez mi a szösz?

Kis segítség:
(#) Norberto válasza gozi hozzászólására (») Okt 25, 2008 /

[off]1. Gondolom, tudod, mi az a béta verzió egy szoftver esetében. Pont ezért nincs is még reklámozva, a készítő honlapján sem. A fórumok legmélyén max...

2. Komolyan gondoltátok, hogy béta változathoz készíteni fog bárki is gyógyítást?!?
(#) gozi válasza Norberto hozzászólására (») Okt 25, 2008 /

A nyilvános bétának pont az az értelme, hogy a kiadás előtt a felhasználók is leteszteljék, és az esetleges hibákat még a végleges kiadás előtt kijavítsák... Ha eldugnák, akkor annak mi értelme lenne? Ha jobban megnézed a honlapot, a News szekcióban már feltüntetik az összes beta verziót, pont a fenti ok miatt. (igaz, ez még nem szerepel benne, de korábban csak a fórumon jelentettek meg minden ezzel kapcsolatos dolgot)

Még nem láttam a MikroPascal-hoz normálisan működő gyógyítást... Hol ez, hol az romlik el miatta... (persze sok embernek fel sem tűnik...)
(#) potyo válasza gozi hozzászólására (») Okt 25, 2008 /

Szerintem a Mikropascal annyira szűk körben használt szoftver, hogy ennek a béta verziójához nem állnak neki gyógyítást csinálni. Más egy vindóz, mert azt már csak a kihívás miatt is meghegesztik.

C18-hoz sem láttam normálisat egyébként. Egyedül a régi teljes verzió+upgrade dolog működik (bár ott jóformán nem vesztünk semmit nélküle sem).
(#) icserny válasza gozi hozzászólására (») Okt 25, 2008 /

Ez nyilván az előzetes fejlesztői változata a majdani végleges 8.0.0.3 kiadásnak.
(#) m.joco válasza gozi hozzászólására (») Okt 26, 2008 /

Hello
Megírom az új fejleményeket. Tovább próbálgattam a JDM égetőmet. Arra jutottam, hogy az égető működhet, hisz égetés után a visszaellenőrzéskor az IC-Prog rendben vissza tudja ellenőrizni a PIC tartalmát. Szóval gondoltam, hogy akkor mégis valami a próbanyákon nem jó. Pedig minden jól volt bekötve. Akkor gondoltam, hogy kiveszem a kristályt, és inkább teszek bele ellenállást és kondit, és a mikropascalban átállítom az oszci típusát RC-re. És lám....működik a teszt programod.
Kipróbáltam a 16x2 kar. LCD-met is, működik az is. Az órajelet 2 MHz-re állítottam, így a programban lévő delay_ms(500) utasítás is nagyjából megegyezik a gyakorlatban 500ms várakozással.
Ezek szerint a kristály rossz lehet? És kössz a segítséget
Üdv.
(#) pako válasza m.joco hozzászólására (») Okt 26, 2008 /

A kvarc lábaihoz mekkora kondikat tettél? Amúgy én 4 MHz-re már HS-t állítok a konfigban, indul mindig, és így a kondira sem érzékeny.
(#) gozi válasza pako hozzászólására (») Okt 26, 2008 /

Általában 22 pF mindenféle frekijű kvarchoz jó (kivéve a nagyon régieket). Sajnos vannak hibás kvarcok is, a tönkremenetelhez sokszor elég kőre vagy betonra leejteni... 4 megához inkább az XT üzemmód ajánlott.
Következő: »»   3 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem