Fórum témák
» Több friss téma |
BIOS IC
Sokan találkoztunk már elflesselt BIOS -al de vajon létezik e univerzális bios ic égető van e valakinek ilyesmi kapcsolási rajza avagy csak elképzelése a dologrol? Neten lattam cegeket akik ezzel foglalkoznak de az korulmenyes, en meg a csinald magad kategoriaba sorolom magam Esetleg van valakinek bovebb információja a dologról, ossza meg mindenkivel
hozzátenném még hogy nem a HOTPLUG Bios cserés megoldás érdekel
Legközelebb, NE nagy betűkkel írd a téma címért!
Igazabol nem az egeto hardver a lenyeg, mert ott csak nehany elterjedtebb labkiosztas van, hanem a kezelo szoftver. Nagyon sokfele IC-t gyartanak, eltero kapaciatassal, belso strukturaval, es programozoi interface-el. Ha ezeket mind ismeri a program, es hibatlanul le is kezeli, akkor az mar nagyjabol maga az univerzalis programozo...
Regebben en is foglalkoztam ilyesmivel..., terveztem egy egyszeru hardvert amiben joreszt csak 2 74HC374 IC volt, meg 1-2 tranyo, es a parhuzamos porton keresztul lehetett elerni, a szinten altalam irt programmal. De mar jopar eve nem volt a kezem ugyeben... :no:
En mar a hardware resznel megakadtam,itt olvasgatom az adatlapokat hogy s mint megy a dolog,programot még meg is irnám, igaz melos lenne az adatgyujtes de sztem a vegen nemmondanam azt hogy nem erte meg. szoval a labkiosztas programozas szempontjabol mindegyiknel szinte ugyanaz? avagy gyartonkent ua.?
valami ilyenre gondolsz?
Eprom égető
en az ujabb ickhez valo egetot akarok,ami mar kocka alaku, mert sok alaplappal dolgozom es ha elszallnak a biosok nembiztos hogy megtudom flesselni ha nincs megegy ugyanolyan lap vagy nem award a bios,vagy nem ismeri a flesser azt a bios ic-t:S egyszoval korulmenyes lenne masreszt jolenne egy ilyen bios flashert epiteni,sztem lenne ra kereslet amugy
az a "kocka" alakú tokozást PLCC-nek nevezik... (és attól hogy ilyen tokba csomagolják, még semmivel sem újabb, csak a "trend" változik :p )
meg egyébként sem kocka, hanem az is egy téglalap :p számold meg hány lába van, azt nevezzük el pl X-nek, szépen bemész egy boltba (lehetőleg ne a henteshez, hanem valami elektronikával foglalkozóba), és kérsz szépen az eladó nénitől (ilyen is van Budafoki út Mikronika ) / bácsitól egy PLCC-X foglalatot... hazamész, tervezel hozzá áramkört / nyákot, összerakod és örülsz Idézet: „és attól hogy ilyen tokba csomagolják, még semmivel sem újabb, csak a "trend" változik” Ez azert igy nem teljesen igaz!!! Ha megnezed a belinkelt EPROM(!) egeto nem ugyanaz, mint amire a kerdezonek szuksege van! Azok Flash EEPROM(!)-ok. A ketto elegge elter egymastol, kb mint a Commodore64 es a AT286
azt a kérdéses égetőt egyrészt nem én linkeltem be, másrészt egy szóval nem említettem hogy az jó hozzá...
nem tudom honnan következtetted ki... amit idéztél tőlem az pedig arra vonatkozott, hogy ne a TOKOZÁS alapján ítélje meg az IC-t ami benne van, mert az csak egy nyomorult tokozás... attól függetlenül lehet EPROM, EEPROM, stb...
Lattal te mostanaban alaplapi PLCC-s BIOS EPROM-ot ??? Nem!
nem, mert mostanában egyre kevesebbet lesem az alaplapokat (hála az égnek), meddő vita, én kiléptem...
Nem akarom félbeszakítani ezt az égetős témát. Remélem nem haragszotok meg. Van két kérdésem.
1, Két ismerősőmnek is elszállt a gépén a BIOS kb. egyidőben, nemrég. Okozhatja ezt valami új BIOS vírus? 2, Ha gyakran frissítek BIOS-t akkor ezzel csökkentem az esélyét hogy a tartalma elszálljon? Idézet: „Két ismerősőmnek is elszállt a gépén a BIOS kb. egyidőben, nemrég. Okozhatja ezt valami új BIOS vírus?” Uj, vagy regi is! Ha jol emlekszem a win95cih is ilyen volt... Idézet: „Ha gyakran frissítek BIOS-t akkor ezzel csökkentem az esélyét hogy a tartalma elszálljon?” A BIOS nem szokott csak ugy elszallni! Vagy virus, vagy helytelen frissites lehet az oka, ha megis... Tehat, ha gyakran frissited, legfeljebb csak a gep fog jobban mukodni ettol..., mar felteve, hogy nem rontod el frissiteskor...
Na ujra itt.. szoval ezeknek az ic-ken a labkiosztasa programozas szempontjabol mennyire hasonlok? ergo ugyanott vannak a labak? veletlen van e valami szabvany erre?
A JEDEC-nek van erre szabványa, ami az SRAM/EPROM/EEPROM/Flash memóriákra érvényes, sztem 99%-ban minden párhuzamos (= nem soros) típusra. Eszerint az azonos méretű és szervezésű IC-k bekötése megegyezik (persze egy SRAM nem fog örülni egy 12.5V-os programozó feszültségnek valamelyik lábán ). Tehát a fentiek figyelembe vételével tudsz (programozó) foglalatot kötözgetni. A mai inteles lapokon található firmware hubokról nem tudok nyilatkozni, de gondolom ott is van vmi hasonló szabvány (esetleg ugyanennek a szabványnak egy új változata?).
Különben meg elmész egy nagyobb gyártó honlapjára, és letöltöd a számodra érdekes fajtájú és kapacitású memóriák adatlapját, majd az abban levő lábkiosztások alapján lépsz tovább. Én egy táblázatba összesítettem annak idején őket. Sajnos ha sokféle méretű és lábszámú IC-t akarsz kezelni, nagyon sok jumperre lesz szükséged. Ha csak egy konkrét lábszámhoz kell foglalat, abba 4-féle kapacitás szokott beleférni, ott nem lesz olyan sok variáció.
most olvasom a témát, nekem a hp notbookom biosza szállt el az év elején, egy frissítés során. 40000-ért cseréltek benne bios chipet, ezért engem is érdekel a téma. Ha lett volna flashrom programozóm, magam meg javíthattam volna a gépem, és nem került volna ennyibe.
Ha közben van valakinek konkrét ötlete, nagyon meg köszönném.
en sokallom a 40e Ft foleg mert az ic maga ha meghibasodik is csak 1e Ft ba kerul az egeto ez a willem meg 20e Ft, szoval lehet csak szukseguk volt egy uj egetore
Köszönöm még egyszer a segítséget. Meg találtam az égetőt, le töltöttem, majd meg építem, és ki próbálom.Remélem közvetve másoknak is segítettem a kérdésemmel.
Én is sokalltam, de nem találtam mást, aki meg csinálta volna, a gép meg kellett.
Sziasztok!adott egy ABIT NF7 alaplap miben elszállt a bios szoftveresen!Van egy ugyanilyen lap a havernál melynek a biosával megy rendesen!Tehát azt kéne megoldanom,hogy tudom átklónozni!Át lehet valahogy állítólag dosan de én nem igen tudom,hogy kell!Legyenszíves ki tudja írja le nekem lépésről lépésésre hogy kell!Nem szeretném a másik biost is hazavágni!Köszönöm!
Szoktak lenni a gyártói oldalakon olyan segédprogramok, amik pl. floppy-ról bios update-et hajtanak végre, ezeknek van dump funkciójuk is, vagyis lehet (biztonsági) másolatot készíteni egy meglévőről. Meg kellene keresni ezt a segédprogramot, csinálni egy mentést a jó chip-ből, majd azt beírni a hibásba. Szerintem az Abit honlapján kellene kezdeni a keresést, bár elsőre csupa szponzorált linket dobált ki...
De ha menetközben winfos alatt kiveszem a biost nem károsodik?
Állítólag flloppiról krll bootolni a biost és valamikor ki kell venni a chipet!De mikor
Menet közben kivenni??? Ilyet eddig nem hallottam, és nem is kellett ilyet csinálnom... Mi az, hogy állítólag? A kislemezről boot rendben van, a szükséges lépéseket pedig vagy sorban megadja (kiírja) a program a futás közben, vagy induláskor egyszerre.
Nem frissíteni akerom!Az gyerekjáték A rosszat akarom felülírni de azzal nincs boot mivel rossz Berakom a jót (kölcsön biost) azzal boot és ekkor kell valamikor cserélni ez érdekelne
Jaaa...
Hát hogy én nem vennék ki semmit egy elindult alaplapból, az tuti...
Boot-olsz, elindítod a szükséges programot, majd kiveszed a jót és berakod a rosszat. A legtöbb PC szerviz így csinálja.
Én máshogy szoktam. Keresek egy működő alaplapot, amiben ugyanolyan típusú a memória , mint ami elszállt és abban írom meg. Mindegy milyen alaplap , nem kell egyformának lennie másnak, mint a memóriának. Nem árt korrekt kiszedő, hogy semmi ne sérüljön!
Helló
Valaki nem tud egy egyszerű bios égető cuccot. Csak egy bioshoz kellene, tehát nem szeretnék nagyon sokat költeni rá. Kerestem a neten, de nem igazán találtam kacsolást hozzá. Valaki segítsen. |
Bejelentkezés
Hirdetés |