Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Univerzális BIOS IC égető
Lapozás: OK   1 / 2
(#) sk3tch hozzászólása Jún 4, 2007 /

BIOS IC

Sokan találkoztunk már elflesselt BIOS -al de vajon létezik e univerzális bios ic égető van e valakinek ilyesmi kapcsolási rajza avagy csak elképzelése a dologrol? Neten lattam cegeket akik ezzel foglalkoznak de az korulmenyes, en meg a csinald magad kategoriaba sorolom magam Esetleg van valakinek bovebb információja a dologról, ossza meg mindenkivel
(#) sk3tch hozzászólása Jún 4, 2007 /

hozzátenném még hogy nem a HOTPLUG Bios cserés megoldás érdekel
(#) Moderátor hozzászólása Jún 4, 2007

Legközelebb, NE nagy betűkkel írd a téma címért!

(#) vega55 válasza sk3tch hozzászólására (») Jún 4, 2007 /

Igazabol nem az egeto hardver a lenyeg, mert ott csak nehany elterjedtebb labkiosztas van, hanem a kezelo szoftver. Nagyon sokfele IC-t gyartanak, eltero kapaciatassal, belso strukturaval, es programozoi interface-el. Ha ezeket mind ismeri a program, es hibatlanul le is kezeli, akkor az mar nagyjabol maga az univerzalis programozo...

Regebben en is foglalkoztam ilyesmivel..., terveztem egy egyszeru hardvert amiben joreszt csak 2 74HC374 IC volt, meg 1-2 tranyo, es a parhuzamos porton keresztul lehetett elerni, a szinten altalam irt programmal.
De mar jopar eve nem volt a kezem ugyeben... :no:
(#) sk3tch válasza vega55 hozzászólására (») Jún 4, 2007 /

En mar a hardware resznel megakadtam,itt olvasgatom az adatlapokat hogy s mint megy a dolog,programot még meg is irnám, igaz melos lenne az adatgyujtes de sztem a vegen nemmondanam azt hogy nem erte meg. szoval a labkiosztas programozas szempontjabol mindegyiknel szinte ugyanaz? avagy gyartonkent ua.?
(#) mokus hozzászólása Jún 4, 2007 /

valami ilyenre gondolsz?
Eprom égető
(#) sk3tch válasza mokus hozzászólására (») Jún 4, 2007 /

en az ujabb ickhez valo egetot akarok,ami mar kocka alaku, mert sok alaplappal dolgozom es ha elszallnak a biosok nembiztos hogy megtudom flesselni ha nincs megegy ugyanolyan lap vagy nem award a bios,vagy nem ismeri a flesser azt a bios ic-t:S egyszoval korulmenyes lenne masreszt jolenne egy ilyen bios flashert epiteni,sztem lenne ra kereslet amugy
(#) dpeti válasza sk3tch hozzászólására (») Jún 4, 2007 /

az a "kocka" alakú tokozást PLCC-nek nevezik... (és attól hogy ilyen tokba csomagolják, még semmivel sem újabb, csak a "trend" változik :p )
meg egyébként sem kocka, hanem az is egy téglalap :p
számold meg hány lába van, azt nevezzük el pl X-nek, szépen bemész egy boltba (lehetőleg ne a henteshez, hanem valami elektronikával foglalkozóba), és kérsz szépen az eladó nénitől (ilyen is van Budafoki út Mikronika ) / bácsitól egy PLCC-X foglalatot...
hazamész, tervezel hozzá áramkört / nyákot, összerakod és örülsz
(#) vega55 válasza dpeti hozzászólására (») Jún 4, 2007 /

Idézet:
„és attól hogy ilyen tokba csomagolják, még semmivel sem újabb, csak a "trend" változik”

Ez azert igy nem teljesen igaz!!!
Ha megnezed a belinkelt EPROM(!) egeto nem ugyanaz, mint amire a kerdezonek szuksege van! Azok Flash EEPROM(!)-ok. A ketto elegge elter egymastol, kb mint a Commodore64 es a AT286
(#) dpeti válasza vega55 hozzászólására (») Jún 4, 2007 /

azt a kérdéses égetőt egyrészt nem én linkeltem be, másrészt egy szóval nem említettem hogy az jó hozzá...
nem tudom honnan következtetted ki...

amit idéztél tőlem az pedig arra vonatkozott, hogy ne a TOKOZÁS alapján ítélje meg az IC-t ami benne van, mert az csak egy nyomorult tokozás...
attól függetlenül lehet EPROM, EEPROM, stb...
(#) vega55 válasza dpeti hozzászólására (») Jún 4, 2007 /

Lattal te mostanaban alaplapi PLCC-s BIOS EPROM-ot ??? Nem!
(#) dpeti válasza vega55 hozzászólására (») Jún 4, 2007 /

nem, mert mostanában egyre kevesebbet lesem az alaplapokat (hála az égnek), meddő vita, én kiléptem...
(#) bbatka hozzászólása Jún 4, 2007 /

Nem akarom félbeszakítani ezt az égetős témát. Remélem nem haragszotok meg. Van két kérdésem.

1, Két ismerősőmnek is elszállt a gépén a BIOS kb. egyidőben, nemrég. Okozhatja ezt valami új BIOS vírus?

2, Ha gyakran frissítek BIOS-t akkor ezzel csökkentem az esélyét hogy a tartalma elszálljon?
(#) vega55 válasza bbatka hozzászólására (») Jún 4, 2007 /

Idézet:
„Két ismerősőmnek is elszállt a gépén a BIOS kb. egyidőben, nemrég. Okozhatja ezt valami új BIOS vírus?”

Uj, vagy regi is! Ha jol emlekszem a win95cih is ilyen volt...

Idézet:
„Ha gyakran frissítek BIOS-t akkor ezzel csökkentem az esélyét hogy a tartalma elszálljon?”

A BIOS nem szokott csak ugy elszallni! Vagy virus, vagy helytelen frissites lehet az oka, ha megis...
Tehat, ha gyakran frissited, legfeljebb csak a gep fog jobban mukodni ettol..., mar felteve, hogy nem rontod el frissiteskor...
(#) sk3tch hozzászólása Szept 13, 2007 /

Na ujra itt.. szoval ezeknek az ic-ken a labkiosztasa programozas szempontjabol mennyire hasonlok? ergo ugyanott vannak a labak? veletlen van e valami szabvany erre?
(#) Stadi válasza sk3tch hozzászólására (») Szept 13, 2007 / 4

A JEDEC-nek van erre szabványa, ami az SRAM/EPROM/EEPROM/Flash memóriákra érvényes, sztem 99%-ban minden párhuzamos (= nem soros) típusra. Eszerint az azonos méretű és szervezésű IC-k bekötése megegyezik (persze egy SRAM nem fog örülni egy 12.5V-os programozó feszültségnek valamelyik lábán ). Tehát a fentiek figyelembe vételével tudsz (programozó) foglalatot kötözgetni. A mai inteles lapokon található firmware hubokról nem tudok nyilatkozni, de gondolom ott is van vmi hasonló szabvány (esetleg ugyanennek a szabványnak egy új változata?).

Különben meg elmész egy nagyobb gyártó honlapjára, és letöltöd a számodra érdekes fajtájú és kapacitású memóriák adatlapját, majd az abban levő lábkiosztások alapján lépsz tovább. Én egy táblázatba összesítettem annak idején őket. Sajnos ha sokféle méretű és lábszámú IC-t akarsz kezelni, nagyon sok jumperre lesz szükséged. Ha csak egy konkrét lábszámhoz kell foglalat, abba 4-féle kapacitás szokott beleférni, ott nem lesz olyan sok variáció.
(#) hojozsi hozzászólása Okt 25, 2007 /

most olvasom a témát, nekem a hp notbookom biosza szállt el az év elején, egy frissítés során. 40000-ért cseréltek benne bios chipet, ezért engem is érdekel a téma. Ha lett volna flashrom programozóm, magam meg javíthattam volna a gépem, és nem került volna ennyibe.
Ha közben van valakinek konkrét ötlete, nagyon meg köszönném.

(#) Koncsar hozzászólása Okt 26, 2007 / 4

willem égető
(#) sk3tch válasza hojozsi hozzászólására (») Okt 27, 2007 /

en sokallom a 40e Ft foleg mert az ic maga ha meghibasodik is csak 1e Ft ba kerul az egeto ez a willem meg 20e Ft, szoval lehet csak szukseguk volt egy uj egetore
(#) hojozsi válasza hojozsi hozzászólására (») Okt 28, 2007 /

Köszönöm még egyszer a segítséget. Meg találtam az égetőt, le töltöttem, majd meg építem, és ki próbálom.Remélem közvetve másoknak is segítettem a kérdésemmel.

(#) hojozsi válasza sk3tch hozzászólására (») Okt 28, 2007 /

Én is sokalltam, de nem találtam mást, aki meg csinálta volna, a gép meg kellett.

(#) patexati hozzászólása Okt 6, 2008 /

Sziasztok!adott egy ABIT NF7 alaplap miben elszállt a bios szoftveresen!Van egy ugyanilyen lap a havernál melynek a biosával megy rendesen!Tehát azt kéne megoldanom,hogy tudom átklónozni!Át lehet valahogy állítólag dosan de én nem igen tudom,hogy kell!Legyenszíves ki tudja írja le nekem lépésről lépésésre hogy kell!Nem szeretném a másik biost is hazavágni!Köszönöm!
(#) kobold válasza patexati hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

Szoktak lenni a gyártói oldalakon olyan segédprogramok, amik pl. floppy-ról bios update-et hajtanak végre, ezeknek van dump funkciójuk is, vagyis lehet (biztonsági) másolatot készíteni egy meglévőről. Meg kellene keresni ezt a segédprogramot, csinálni egy mentést a jó chip-ből, majd azt beírni a hibásba. Szerintem az Abit honlapján kellene kezdeni a keresést, bár elsőre csupa szponzorált linket dobált ki...
(#) patexati válasza kobold hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

De ha menetközben winfos alatt kiveszem a biost nem károsodik?
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

Állítólag flloppiról krll bootolni a biost és valamikor ki kell venni a chipet!De mikor

Menet közben kivenni??? Ilyet eddig nem hallottam, és nem is kellett ilyet csinálnom... Mi az, hogy állítólag? A kislemezről boot rendben van, a szükséges lépéseket pedig vagy sorban megadja (kiírja) a program a futás közben, vagy induláskor egyszerre.
(#) patexati válasza kobold hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

Nem frissíteni akerom!Az gyerekjáték A rosszat akarom felülírni de azzal nincs boot mivel rossz Berakom a jót (kölcsön biost) azzal boot és ekkor kell valamikor cserélni ez érdekelne

Jaaa...
Hát hogy én nem vennék ki semmit egy elindult alaplapból, az tuti...
(#) Dudus válasza patexati hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

Boot-olsz, elindítod a szükséges programot, majd kiveszed a jót és berakod a rosszat. A legtöbb PC szerviz így csinálja.

Én máshogy szoktam. Keresek egy működő alaplapot, amiben ugyanolyan típusú a memória , mint ami elszállt és abban írom meg. Mindegy milyen alaplap , nem kell egyformának lennie másnak, mint a memóriának.

Nem árt korrekt kiszedő, hogy semmi ne sérüljön!
(#) Ricsi89 hozzászólása Okt 27, 2008 /

Helló
Valaki nem tud egy egyszerű bios égető cuccot. Csak egy bioshoz kellene, tehát nem szeretnék nagyon sokat költeni rá. Kerestem a neten, de nem igazán találtam kacsolást hozzá. Valaki segítsen.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem