Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
A tegnapi Fábri show-ban volt szó a krumplienergiáról. Aztmondták, hogy ha réz- és cinklemezeket dugunk egy krumpliba(ami elektrolitként működik) akkor kapunk áramot. De ezaz, amire már nem figyeltem, hogy mennyit! Azt nemis említették, hogy hány amperrel. Megtudná valaki mondani, hogy például egy ledet lehet-e működtetni egy darab krumpliról? Ésha igen, meddig? És honnan szerezhetek réz, és cinklemezt?
Nem sok feszültség és áram jön ki a krumplibol pár mV /mA "krumplifüggő" Ha egy laposelemet szétszedsz akkor az éritkezője réz a cella borítása pedig cink!Megméred,hogy hána voltot ad ki és annyit kell sorbakötni mely a led feszültségével megegyező feszültséget ad ki!Ügyelni a helyes polarításra összeköréskor!Ja védőruha szemüvek hátha megugrik az áramerősség oszt robban!
Hali!
Én hasonlót egy citrommal csináltam. Dugtam bele egy réz, és egy alumínium vezetéket, és rámértem. Kicsive több, mint fél voltot mutatott. Gondolom minnél savanyúbb a citrom, annál több áramot csinál! Fel lehet használni áram előállítására, vagy lehetne csinálni egy citrommérőt! Egy kis gép figyeli a citrom álltal előállított energiát, és kiszámolja, hogy elég savanyú e
Akkor egy savanyúkáposztás hordó már egy erőmű!
valahol a neten láttam egy rádió kapcsolást ami 2 db almával üzemelt....
vmi zn4xxx ic volt benne, meg 2 sorbakapcsolt alma...
Halihó
Ezt már én is próbáltam az a lényeg hogy minél több fémet dugdossál a citromba (mert a citrom az igazi) és ha jól csinálod három négy citrommal már meglehet hajtani egy természetesen kis fogyasztásu ébresztőórát. Nálam pár napig müködött de egy idő után rohadni kezdett a citrom és más áramforrás után kellet néznem. (Egyébként a McGyver is igy működtetett valamit...)
Olcsó, és ha lemerül meg lehet enni!
Ráadásul nem szennyezi a környezetet! Ez a tuti megoldás McGyver? Én egy rajzfilmben láttam.
Mikor gyerekkoromban kb20 éve építettem egy detektoros rádiót nem volt hozzá kristályom helyettesitettem egy darab krumplival és működött is Bömbölt a Kossuth a fejhalgatóban
A citrom meg ha lemerül jó lessz a tequ ilához
A krumpli mint dióda na ha ezt a Kínaiak meghalják...
majd kipróbálom, csak most nem szedem szét az egyetlen 4,5V-os elemem, mert erről működik a két ledes villogóm, ami az életem első nyákos projektjének működő eredménye! NYÁK 4ever! Mostis itt villog a monitor alatt... (sárga-piros-sárga-piros-sárga-piros...) Még annyit, hogy az a legjobb benne, hogy a nyáktervet is én rajzoltam!
Csak az a baj ezzel, hogy nem a citrom merül ki, hanem oldatba mennek az elektródnak használt fémek!
ami késik....az később jön!
de csak próbálkozz! Meglesz az...csak ne akarj elsőre atomerőművet építeni. Kezdd a tervezést kockás papíron.
óó. pedig már azt terveztem, hogy felvásárolom magyarország összes krumpliültetvényét, és lepipálom az e-ont.
Gondoltam,hogy az elektrolizis folyamán nem marad egészséges sem a citrom sem az anód/katód sem
és mi lesz akkor ha megtudják, hogy a rizsben is van energia... :eek2: akkor majd vehetjük a rizselemeket a kínai piacon
Na, találtam 1 linket...
[link=http://www.mikroelektronika.co.yu/english/product/books/rrbook/chapter3/chapter3g.htm]http://www.mikroelektronika.co.yu/english/product/books/rrbook/chap...3g.htm[/link] azt néztem, hogy már 1,5V! ról müxik...ez tényleg 2 nagyobbacska alma... szerintem megéri a kísérletezgetést... ha van rossz számológépből kimentett fényelemed....hmmmm...lehet azzal is elindul!
réz cső meg aluminium rud meg egy kis föld és már termeli az áramot igaz ,hogy keveset de termel 1 voltot
De mennyivel kevesebb helyet foglalna, mint egy
citrom, vagy egy alma!:yes:
helyre kicsivel többet mert a cső 30 cm átmérője 2,5cm
Vagy Ni-MH-Cit = Nikkel-Fém-Citrom Akksi 47000000 mAh
Ajánlom figyelmetekbe:
Négyjegyű függvénytáblázat: Az elemek standard potenciál táblázata. (+ középiskolai kémia tankönyv) Ezek alapján meghatározhatjátok, hogy két adott fém esetén mekkora lesz a feszültség (elektromotoros erő). Persze sorba kapcsolva több ilyen elemet, az elektromotoros erők összeadódnak. Sorosan kapcsolva meg az áramerősség növelhető.
Hali
Nekem is van olyanom tök jó puska matekon mert "legális" és minden benne van amit meg kellett vonla tanulnom és még doga közben is engedik használni.
Egy kis javítás :
PÁRHUZAMOSAN kapcsolva növekszik a terhelhetőség (nagyobb áram)
Igazad van, a másodikat elírtam.
Lelki szemeim előtt megjelent, amint hatalmas rekeszekben citromokat látok, mindbe beletűzködve a különböző fémrudak, és szépen, takaros rendben állnak majd a citromok a négyzethálóban, hogy termeljék az elektromos energiát! Az ELMÜ meg bezárja kapuit...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |