Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   22 / 254
(#) damien hozzászólása Okt 20, 2008 /
 
Jó ez a kapcsolás. Már csak arra kell rájönnöm hogy hova kell bekötni a 9V-os elem + és - sarkát. Valamint a Nixie cső anódját és katódját
(#) kisgeri válasza damien hozzászólására (») Okt 20, 2008 /
 
Remélem nem lesz harag, de ha ez a rajzokból nem egyértelmű neked, akkor szerintem ne építs nagyfelszültségű áramkört!
(#) Honki hozzászólása Okt 20, 2008 /
 
Sziasztok!
Hát emberek, nagyon szép műveket látok itt. Lehet én is építek egy ilyen szépséget!
(#) damien válasza kisgeri hozzászólására (») Okt 21, 2008 /
 
Az nem lesz, de majd kikövetkeztetem
(#) vicsys válasza damien hozzászólására (») Okt 21, 2008 /
 
Na, akkor 1 kicsit segítek.
Az elem + oldala a +9V-ra megy. A - oldala pedig a mellette levő GND-re. (GND=ground, föld-nálunk test is, a tápegységünk negatív(hideg) pontja)
A túloldalon láthatod a +170V-os oldal kimenetét. Ide jön egy soros 15-22k ohm -on keresztül a csöved anódja. A katód pedig a hozzá tartozó GND-re kapcsolódik.
(#) kisgeri hozzászólása Okt 21, 2008 /
 
Kedves Topiktársak!

Csináltam egy táblázatot, egy amolyan gyűjteményt nixie-s kapcsolásokból. Fel van tüntetve a kijelzőcsövek darabszáma, a vezérlés módja, a kijelzőcsövek meghajtási módja, valamint a használt időalap is. Amelyiknél nincs webhely feltüntetve, az legtöbb esetben olyan oldalról származik, ami regisztrálás nélkül nem tekinthető meg. (tőlem attól még lehet kérni) Ja és mikrokontrolleres kapcsolások csak olyanok szerepelnek, amelyekhez elérhető a program is.

A lista természetesen tovább bővül, ehhez Ti is hozzájárulhattok. Akár privátban is küldhettek kapcsolásirajz stb. elérhetőséget, ha rakjam be a listába.

Kellemes válogatást!
(#) MolnarG válasza kisgeri hozzászólására (») Okt 24, 2008 /
 
Hali
Kösz a válogatást, igen értékes linkgyűjtemény! Készül az én nixi órám, egyelőre próbapanelon van összerakva a TTL számláló/meghajtó rész (egyelőre 7szegmens kijelzőkkel próbáltam ki). Az 1Hz-et előállító rész eddig nem sikerült működésre bírnom (jobb híján addig 555-ről kapja az órajelet). A dcdc konvertert, terveim szerint ma összerakom kipróbálni. A paneltervezésnek tegnap álltam neki, terveim szerint 3 panelből áll majd az óra: alsó panelen a segédtáp, akkumlátor, nagyfesz DCDC és az órajel. Középső panel: számláló/meghajtó rész és az elválasztó glimmek maghajtója. Felső panel: Nixie csövek, elválasztó glimmek és anódellenállások.
(#) titkovics hozzászólása Okt 27, 2008 /
 
Sziasztok!

Tervezgetek egy Nixie csöves órát és Tom025 kapcsolását építeném meg, de Vicsys tápját használva hozzá.
Az az igazság a mikrovezérlőkhöz nem igazán értek, ezért kérem a segítségeteket!
Tom a leírásban azt írja, hogy a uC RA4-RA5 lábai nincsenek felhasználva. Erre én egy olyan megoldást képzeltem, a csöveket élettartam növelés érdekében, hogy ezekről a lábakról ki-be kapcsolhatnánk a csövek anódáramát (első kérdés: megéri-e egyáltalán ennek érdekében a következőkkel bajlódni?).
A gondolatmenet a következő: az RA4-es lábra egy nyomógombot tenni (hasonlóan az RB6-os lábhoz), az RB5 lábra pedig egy tranzisztort (soros ellenállással persze). Az egész lényege az lenne, hogy ha az R4-es lábon lévő nyomógombot nyomva tartom, be tudom állítani azt az időt amikortól az óra kikapcsol, szoftverben pedig meghatázzuk azt, hogy mondjuk a beállított időtől kezdve 4 órát legyen kikapcsolva (és azért nem úgy írtam, hogy egy másik gombbal a csövek bekapcsolási idejét adom meg, mert a uC-nek már ehhez nincs elég lába, bár ez lenne a legjobb szerintem), tehát ez időtartam letelte után, a csövek visszakapcsolnak. Ezt a kapcsolgatást pedig az előbb említett tranzisztor kapcsolná.
Vagy megoldható-e az, hogy szoftverből leállítjuk a csövek meghajtását, viszont a uC-ben az óra megy tovább?
Megoldható lenne ez így? Vagy van más megoldása valakinek, esetleg?

Köszönöm a segítséget!

Üdv: Titkovics
(#) MrBrown válasza titkovics hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
Szia, elismerem, kevésbé tudományos viszont a gyakorlatban meglehetősen praktikus tud lenni ha infrás mozgásérzékelővel kapcsolgattatod az anódfeszt. Okoz némi fejtörést az érzékelő esztétikius elhelyezése az órán, viszont gondolj bele ha mozgást érzékel (tehát valaki ott van és esetleg kíváncsi rá mennyi az idő) bekapcsol és beállítástól függően bekapcsolva is marad ha meg mondjuk éjszaka van nem eszi a csövek életét a felesleges világítással. Tapasztalatból tudom hogy egészen jól működik a "félkör" prizma nélkül is a dolog de koránt sem olyan hatékony (távolság, "letapogatott" terület) mint vele.
(#) titkovics válasza MrBrown hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
Az ötlet nem rossz, sőt valóban felesleges mennie a csöveknek ha nincs a szobában senki. Mi lenne ennek a megoldásnak az elektronikai háttere?
(#) MrBrown válasza titkovics hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
Veszel egy 230V-os infrás mozgásérzékelőt olyat ami a garázsbejáróknál kapcsolja a pilácsot ha apu hazagurul az autóval este sörözés után, 2000 forint körüli áron (Baumax, Praktiker, stb.). Mielőtt megveszed nézd meg hogy be lehet-e kötni a te alkalmazásodban. Azért nem tudok tuti tippet adni mert én a Conrad-nál vettem 12V-osat egyéb okokból de az méreg drága volt (9900ft).
(#) titkovics válasza MrBrown hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
Megnézem én is, hogy milyen árban van ez a mozgás érzékelő, de ha emlékeim nem csalnak, ez elég nagy méretű legalábbis az egész órához képest, azt beleépíteni nem biztos hogy szerencsés.
(#) MrBrown válasza titkovics hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
Ha már nálad lenne mondanám hogy csupaszítsd le és nézd meg hogy hogy működik így, mert maga az elektronika gyufásskatujányi reléstől mindenestől (nem családi gyufa...!) De csak ezért megvenni kockázatos hacsak nem éppen akciós és pofátlanúl olcsó (láttam így 1000 ft alatti áron is).
(#) titkovics válasza MrBrown hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
Nos elmentem megnézni, de nagyon drága (3-6E Forint körül), ez az órához képest sok. Valamilyen olcsóbb megoldást kell (kellene) keresni. Egy képet tudnál a belvilágáról mutatni?
(#) MrBrown válasza titkovics hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
Úgyérted a 12 digites-ről?
Előre szólók, hogy csak kábelkupac lesz, de holnapra készíthetek egyet!
(#) titkovics válasza MrBrown hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
Arra lennék kíváncsi, ami Neked van használatba, nem tudom hány digites van Neked Igazából az a pici panel érdekelne csak...
(#) MrBrown válasza titkovics hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
AKKOR HOLNAPRA...
(#) titkovics válasza MrBrown hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
Okés, köszönöm!
(#) vanzerr válasza MrBrown hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
Szerintem Neked ez jó lenne:
Bővebben: Link
(#) titkovics válasza vanzerr hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
Igen, ez valóban jó lenne, de nem lehetne ezt elkészíteni házilag, olcsóbban?
(#) vanzerr válasza titkovics hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
Szerintem nem, sőt még szerintem ehhez kellene egy időzítő áramkör is amivel meghatároznád mennyi ideig kapcsoljanak be a csövek.
(#) MolnarG válasza vanzerr hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
Azt írta uC-el csinálná, akkor az időzítő azzal is megoldható. De ha nem akkor 555-el egyszerűen lehet csinálni.
(#) titkovics válasza MolnarG hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
Ha lehetséges, akkor programból való megoldás is jó lenne, nem feltétlen kell túlbonyolítani a dolgot.
(#) Luciferkó válasza Gipszi Jakab 2 hozzászólására (») Nov 16, 2008 /
 
Helló!
Nem vagy lüke csak akkor az történne, hogy a századmásodpercet kijelző csövekben az összes szám egysszerre világítana és a cső élettartama lecsökkenne.
Üdv mindenkinek! Nixie órakészítésbe kezdtem bele. A segítségeteket kérném a következőkben: nagyon tetszett a Tisztelt Tom025 által bemutatott Nixie óra Kapcsolás és elkezdtem megépíteni.
Hogy oldhatnám meg azt hogy amikor
0: akkor 1-ik szimbólum se villanna fel
1: - - szimbólum
2: - + szimbólum
3: - hullám szimbólum
4: + - szimbólum
5: + + szimbólum
6: + hullám szimbólum
7: hullám - szimbólum
8: hullám + szimbólum
9: hullám hullám szimbólum villanna fel.
Valahogy így gondoltam: ÓÓ első szimbólumcső PP második szimbólumcső MPMP
A szimbólumcsövek: Z567M-esek. Ez másodpercenként változna a 2-odik, 3 másodpercenként az első szimbólumcső.
Javaslatokat várom.
(#) Tom025 válasza Luciferkó hozzászólására (») Nov 16, 2008 /
 
Szia!

Szerintem ezt a szimbólumcsöves megvalósítást nem kéne erőltetni. Ha még meg is tudnád elektronikaügyileg oldani, leolvasni biztosan nem lehetne normálisan, illetve a legnagyobb gond, hogy nem is lehet velük elszámolni 0-9ig. (A leírásodban a - +, meg a + - ugye egy és ugyanaz a kijelzés, és ugyanígy minden párosításra). Legfeljebb 1+3+3+1=8 különböző verzió jeleníthető meg velük, a szükséges 10 számjegy helyett, ez úgy jött ki, hogy a két egyes amikor semmi, illetve minden világít, 3-3 lehetőség pedig amikor egy jel, illetve kettő-kettő világít.

Nem olyan vészesen drágák ezek a csövek, ha tényleg tetszik az óra, érdemes lenne beruházni normális számkijelzőkre, vagy akár méhtelepről, elektronikai szemétből is lehet esetenként bontani....
(#) _JANI_ válasza Tom025 hozzászólására (») Nov 16, 2008 /
 
Elég pihent ötlet! ( ) De azért két szimbólumcsővel megoldható.
A kijelző olvasása valóban nem lesz egyszerű!
A megfelelő szimbólumok párosítását ősze kell diódázni. Nem lesz egyszerű de megvalósítható...

Nixie meghajtó ---> Diódahálózat ---> Két szimbólum nixie.

(#) Luciferkó válasza Tom025 hozzászólására (») Nov 16, 2008 /
 
Tisztelt Tom025! ebben egyetértek amit írsz, de én úgy gondolkoztam: hogy a - + illetve a + - külömbözőnek képzeltem megoldásilag. Ugyanígy a többinél is. Az elképzelésemet rendes Nixie órának gondoltam. A fiókom mélyén találtam rá a 2 darab Z567M tipusú Nixie-csőre. Mikor megtaláltam akkor keztem el gondolkozni hogy 1 teljesen egyedi Nixie órát csinálok ezen csövek felhasználásával. Persze leolvasásilag rendes óraként gondoltam. Igaz, én ezt a szimbólumcsöves megoldást én úgy képzeltem hogy a szimbólumcsöveket külön áramkörrel működtetném és külön nyákra építeném a Z567M-eket viszont csak 1valamiben lenne közös az órával: Az anódfeszültséget ugyanonnan kapnák a Z567M-ek. a számkijelzők Z573M-esek. Eredetileg Z566M-et szerettem volna számkijelzőnek ,de sehol nem találtam. Így szereztem a Z573M-et. Szerettem volna IN-18-as csöveket használni számkijelzőnek de sajna nincsennek nekem. ráadásul drága is. A helyi MÉH telepen kerestem Nixie csöveket, de nem találtam 1-et sem sajnos így vennem kellett. Vaterán szereztem 5 darab Z573M-et meg 1-et elektroncso.hu-ról. Tetszenek nekem az IN-18-as csövek ,de sajnos 8ezerbe kerülnek. 6-osával árusítják a az IN-18-as csöveket.
Tisztelt JANI!
Hogy érted a diódahálózatot? Vagyis diódatemető lenne belőle?
(#) _JANI_ válasza Luciferkó hozzászólására (») Nov 16, 2008 /
 
Szia!

Néhány (18) diódát rá kell áldozni, mivel két csövet akarsz egy meghajtóról vezérelni, S egy egy szimbólum több kimenethez is kapcsolódik. Kivéve a 0, mert ott nincs kijelzés...
( Egyenlőre maradjunk csak az alapvezérlésnél...)
(#) M63-002 hozzászólása Nov 17, 2008 /
 
Helló mindenkinek!
Hosszas tervezgetés után úgy döntöttem, én is belevágok. Na nem a 380-ba, hanem a NIXIE-csöves órámra. Az, hogy itt a vizsgamunka ideje, az külön előre lendítette az építást. Saját NYÁK-ot terveztem neki, Tom kapcsolása alapján. A vezérlő és kijelző panelem 14*7 cm-es lett, és az egész óra kapott egy extrát, egy hűtőventillátort, mert a cikkben olvastam arról, hogy ha a NYÁK meleg, akkor resetel a PIC.

Másik ötletem egy harmadik panel építése volt, amin maga az alávilágítás található. (mivel a panel már most is úgy néz ki, mint egy söndisznó) Nem akartam annyit drótozgatni. ja, és nálam nem kék, hanem zöld alávilágító LED-ek lesznek. A doboz plexiből fog elkészülni, magát a dobozt ragasztás fogja összetartani. A paneleket egymáson, távtartókkal helyezem el szendvics-szerűen.

Jelenleg a vezérlő panel 100%-ékban kész, jövő hét hétfőn tesztelés (imádkozom, hogy ne robbanjon fel semmi, uyganis nem füst jel generátort állt szándékomban építeni. ) Hétfőig rengeteg időm van, így átnézem a kapcsolás szerint a NYÁK-ot, aztán oszcilloszkóppal kimérem ha minden oké. A kijelző panelem hasonló felépítésű, mint Tom-é, az átkötések nagyjából benne vannak, és próbaképp beleszenvedtem az egyik NIXIE-t is (drótlábas Z573M) Mivel úgy veszem észre, ez nem volt egy könnyű feladat, azon nyomban be is forrasztottam, és sötétben kipróbáltam az alávilágítást. (csatolt kép) Mivel sajnos nem tudok házilag a csöveknek kellő feszültséget adni, csak a vezérlő panel ellenőrzése után, így túl sok csodára nem kell számítani, de nekem tetszik.

Asszem "röviden" ennyi. Ha valami hiba van, még zaklatom a jónépet a bárgyú kérdéseimmel.

Üdv.
(#) pbalazs válasza M63-002 hozzászólására (») Nov 17, 2008 /
 
Idézet:
„Mivel sajnos nem tudok házilag a csöveknek kellő feszültséget adni”


Miért nem?

- "összefordítasz" két trafót, egyenirányít, szűr, zeneres stabilizátor
- vagy direkt hálózati egyenirányítás, szűrés, zeneres stabilizátor

Az utóbbi egy kicsit veszélyes, de én is így csináltam az elsőt, és mégis itt vagyok.
Következő: »»   22 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem