Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Orion hs 280 - 282
Témaindító: rolandosss21, idő: Okt 23, 2007
Témakörök:
Nos, az orionnál váltója válogatja. Volt ilyen is, olyan is. De a közép-magas szekcióban használt Remix kondik azért egy kicsit jobbak a Wimánál.. bár nehezen hiszem, hogy az MNC váltókban wima kondik ülnének. Hehe. Ikább valami olcsókínai lesz az. Egyébként van olyan eset, amikor egy jó minőségű bipol. elkó jobb a hangváltóba, mint a fólia..
Ui: A tekercsek sem annál jobbak, minél vastagabb huzalból készülnek. Az orionos váltók tekrenceivel meg nagy bajok nem voltak.
Mindkettőre gondoltam, alkatrészekre is, uni váltóra is.
Az MNC-nél tényleg elég nagy a szórás hangszórók terén, 30% körüli.
Mindjárt megnézem,hogy milyen kondik vannak benne. Mostmár én is kíváncsi vagyok.Én wimákat láttam legutóbb.
A magyar Remix-eket én is dícsértem. Végülis a Tv technikában is voltak szériák,amik hosszú életűek voltak, de a fekete színű kondikkal mindig problémám volt.Nos elfekvő készletből még ma is használtam Remix 1 mikro/630V-osakat. (from 1974.) 70Ft/db elég jutányos ár,nem? Most már áttértem más típusra. (Nem hangváltóhoz kell nekem.) Ha különleges hangfal porvasmag érdekel,akkor szívesen megadom, de lehet hogy ismered is őket.
Nos, itt van előttem a legutóbbi szállítás.
Mondhatni meglepődtem!!! ez nem ugyanaz,mint a múltkori. (változtattak?) Mély: soros tekercs, ránézésre 1,1-es huzal, vasmag nélküli, 21 menet 1 sorban, kb. 12 sor. Lehet kb. 1,2mH... , párhuzamosan bipoláris kondi (???!) 10 mikro/100V. Na ezt hagyjuk is! Magas: soros 3,3 Ohm- 3,3 mikro/ 250V YONTEX gyártmány (?)MKP, és egy magassal párhuzamos tekercs, 0,6-os huzal 20 menet, kb. 10-12 sor. Na jó! Nem kommentálom, főleg a bipolár kondi miatt. De ha a S. hangváltóját mellétenném, ami árban is ott van, azon nagyobbat nevtnék.
Tégy mellé egy H2000-est. De szigorúan csak az alkatrészek miatt.
Remixnél a C250 PP a legjobb hangfrekire sztem. Egyébként ma is működnek még PEAGY néven. Ui: szoktam fazék-ferritmagos tekercseket használni, ha szükségem van rá.
Hello!
Van egy HS280as hangfalam az vele a gondom hogy főleg nagyobb hangerőnél elmegy a mély.Ha hozzáérek akkor visszajön. Szerintem valami kontakthiba lehet mert néha magától is visszajön. Ezt ashibát szerintetek hogyan lehetne orvosolni? Előre is kösz a segítséget
Szia!
Szedd szét és nézd végig a hangváltó-csatlakozó-hangszóró kör vezetékelését. Ha nincs hiba akkor a hangváltó elemek csatlakozási pontjai (hidegforrasztás, kontakthiba) majd a hangszóró csatlakozási pontok, főleg a forfülek és a membrán tekercs bevezetési pontok környékén.
Hello!
A hangváltót még nem néztem a hangyszóró körül szemre semmit sem látni de én a hangszóróra gyanakszom mert a membránt megérintve újra szólni kezd de ránézésre nem látok semmit.
Hangszóró vezetékei szakadoznak ami a membrántól csatlakozik a kivezetésekre (bajúsz).
Ez pótolható régi telefonkagyló vezetékének felhasználásával , selyemmel átszőtt rézszálak , ami hajlékonnyá teszi ...
a kivezetőszál is lehet, mert általános betegsége minden bolgár mélkyözéphangszrónak, pótolni viszont inkább erre a célra készült huzallal kell, mert akkor pár éven belül megint oda jut vele, ahol most van. A kivezetőnél nemcsak a selyemszál a lényeg, annakidején a jobb minőségű huzaloknál a rézvezető magasabb kadmiumtartalmával növelték a teherbírást.
Lehet még a lengőcséve és a kivezetőszál forrasztása is a hiba oka, egyszerű kideríteni ránézéssel és egy DC ellenállásméréssel.
Hali!
Csak megláttam a fórumot,és álmodozni kezdtem. Hol lehet hozzájutni egy HS280-as vagy 288-as hangfalpárhoz mostanában? No csak ennyi... a régi szép idők Csumi
Reméljük sehol.
Szerintem nagyon jo! Nekem van 2db. Sot ha utananezek meg a jotalasi jegye is meg van. Egyszer sem lett hozzanyulva. Most HS-500-as van (van aki meg emlekszi?) Igy lenyegeben csak all a 280-as ha valakit erdekel......
Az 500-as ha lehet, még rosszabb, mint a 280. Az orionál gyakrolatilag mindegyiknek ahangváltóját elszúrták, és ugye azok a bolgár hangszórók.. hát nem egy magas szint amit képviseltek..
Nálunk a családban van egy pár 284-es dísznek használva. Ami annyit tesz, hogy plüssfiguratartóként funkcionálnak, még nem voltak 2óránál többet üzemeltetve! A rokon életviteléhez az Ő megfogalmazása szerint, "túl hangos".
Ajanlom figyelmedbe a Magnosok Evkonyve 1982.
Ha hallottad volna az 500-ast (kek membranos) ST240-es tunerrel es SE260-as vegfokkal....
Ezt most kinek írtad?
Használd a válasz gombot!
A HS-280 sosem készült magyar hangszóróval. Az eredeti a bolgár, tudod, az a textiles gumiszélű 200-as mélyközép.
Olyat csináltak viszont, hogy amikor a bolgár források megszűntek, Videotonhsszel szerelték rövid ideig egy-egy hangdobozuk. De nem a 280-at. amúgysem a hangszóró a hibája, főleg a váltó. A csatolt képen látszik az átvitele eredeti állapotban.
Azért a 300mm-es szintén bolgár hangszórótól picit gyenge a 45Hz körüli rezonanciafreki. A közép viszont nem olyan rossz eredeti állapotában, de a váltó ott is kb ugyanígy el lett szúrva.
SE-260 viszont rendben van egészen. Ui. és a magnós évkönyv messze nem tekinthető hiteles forrásnak ilyen ügyekben sztem..
Ha valakinek Ez várakozáson felüli... Hát az valószínűleg nagyon rossz tapaztalatokkal rendelkezik csak. Nekem ez értékelhetetlen.
Csatlakozom hozzád ,valóban nagyon gyenge ... , hosszútávon hallgathatatlan hangsugárzó , főleg eredeti állapotában .
Hamár minden orionos fórumban lehúztátok a keresztvizet szerencsétlenről, akkormár ennyi erővel régen tervezhettetek volna hozzá egy valamire való hangváltót...
ördögöd van, épp azt csinálom, csak a mélyközépen kívül (ami csak új pillét kapott) saját hangszórók vanank benne.
miért? valszeg nem fogom nagyon publikálni.
Ismerve a hangszórók karakterisztikáit Te hova tennéd a keresztezési frekvenciákat? A HiFi Magazin szerint az azonos hangszórókkal szerelt HS-280 és 282 hangminősége közt szinte semmi különbség, holott az utóbbi hangváltóját igencsak leegyszerűsítették. És a két változatnál a keresztezési frekvenciák is igencsak eltérőek.
Az orion váltói egytől egyig használhatatlanok sztem, szóval abból nem vonnék le következtetéseket. A HFM véleményéből sem. Egyébként fogalmam sincs hogy hol kereszteznék. Legszívesebben a józan ész szerint eldobnám a magas és középhszt, a mélyközepet kicsit átalakítanám, és egy normális dómmal kétutasat játszanék belőle. Nagyjából ennyi.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |