Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!Van ugye ez a discolitez 32 delux tipusú winamphoz készült led villogtató elektronika.Megszeretném épiteni és lenne pár kérdésem ezzel az elektronikával kapcsolatban.A kapcsolási rajz a mellékelt linken található.A kérdésem azlenne hogy a ledeket miként kell elhejezni mármint a meghajtó ic-knek mejik lábára mejik ledet kell kötni ahoz hogy ugy villogjon vagyis ugy nézzen ki a kész áramkör mint ahogy a discolitez vezérlőprogramjában látható.Van ugye 32 led és mejik ledet hová kell kötni?Akinek van tapasztalata vagy már megépitette a kapcsolást attol szivesen várok válaszokta esetleg a teljes kapcsolási rajzot...Köszi!Bővebben: Link
Hello
Elméletileg az ic-k Q0,Q1,Q2,...... lábai a kivezetések, tehát ha ide kötöd a ledek pozitív sarkát, akkor működnie kéne. A ledek negatív sarkát meg GND-re(ellenállás is jöhet ide legalább 470 Ohm de rakhatod a pozitív oldalra is). Voltaképp a MOC3041 helyére ledeket raksz és ezt minden Q lábnál meg kell ismételned. Mellékelek egy kapcsolási rajzot asszem ez jó. Remélem tudtam segíteni?
Szia!Hát köszi de én arra vagyok kiváncsi hogy a progiban ugye a ledek 4*8-as alakzatban vannak és ugy villognak.Ezt a 4*8-as alakzatot megkell épiteni a ledekbol és a probléma az hogy nemértem mejik ledet mejik ic-re és annak is mejik lábára kössem ahoz hogy itt is kialakuljon az a 4*8-as alakzat?Vagyis pontosan az a led gyulladjon ki a hardweren is amejik a software-ben megvillan....
Szia!Szoval ha jolértem akor ez a progi ugy müködik hogy van ugye a 8 adatbit az lenne egy sor led... Azután van a 4darab controll bit azok lennének a sorok.Ha lenyomom az elso controll bitet akkor az első sor led kap adatot ha a második controll bitet nyomom akkor a második sor led és igy tovváb?Ja és szted melyik ic-t használjam a 74LS373 vagy a 74LS374-et? Mindkettő ugyanaz csak máshol jön ki az adat és máshol megy be a controll?Kösz!
Szia!
Igen, jól értelmezed a működését! A 74 LS 374 élvezérelt míg a 74 LS 373 szintvezérelt. Elvileg a 373 is jó kell hogy legyen hozzá. A lényeg csak az, hogy amig a control bit aktív, nem változhat a data bit. Biztonságosabb megoldás a 374-essel, de egy próbát meglehet ejteni a másikkal is.
Köszi a segitséget.Esetleg ha valakinek van vagy csinált nyákot a deluxe 32-höz akkor nekemis kelllene egy nyákrajz!Ha valakinek van ilyen és elbirná küldeni megköszönném.
Hellosztok!Volna egy kérdésem...Van ez a ledshine lpt-röl villogtató led kontroller... Ez ugye 8ledet tud villogtatni különféle módon... Namost ezeket a villogásokat nemtudná a winamp vezérelni?Ugy mint a discolitez deluxe-nál csak itt nyolc leddel és ic-k nélkül....Csak simán a kapcsolás azaz lpt-n 8led.... Akit tud segitsen köszi!
Szia!Hát leszedtem a plugin-t felis instaláltam de nemtudom megnyitni...A pluginnak a felinstalálás után a winamp visualisation-ban kell lennie? mert ot nincs.....Akkor most mit tegyek szerinted?
Szia!
Installálásnál, nekem se a jó helyre tette. Telepítéskor tallózd ki, hogy hova tegye. Nekem igy is csak az egyiket látja, de nem is megy (igaz, ráférne a windózra egy reinstall )
Sziasztok!
Én már elkezdtem az építgetését. Én inkább a lámpavezérlést próbálgatom. Készítettem hozzá nyákrajzot is. Talán valakinek segítség lehet.
Szia!Mivel tervezted a nyákot?Mert nekem nemnagyon sikerül protel dxp-vel mert itt ott fennakadok vele... Ha dxp-vel tervezted segitenél nekem az enyémben?Köszi!
Szia!
A nagyfeszűltségű része szépen kidolgozott, viszont az optocsatoló előtt, elég vékony és sűrű a vonalzat. Szerintem kétoldalasra tervezd. Emellett ha tennél a PC oldali részre GND "árnyékolást" atomstabil lenne a rendszer. Ja és még az optocsatolókat kicsit távolabb tenném egymástól, pontosan a tirisztorok kiosztásával egyenlően. Így a nagyfeszültségű rész full egyforma vonalvezetésű lehet. Emellett a nagyfeszültségű résznél is "szellősebben" tenném a vonalvezetést. Azért itt 230V van és 1-2A is lehet! Jobb óvatosnak lenni. Ötlet: Ha a nagyfeszes részt is kétoldalasan csinálod, de úgy hogy mindkét oldalon ugyanaz a vonalrajz, akkor kb. kétszer akkora terhelés mehet adott vonalszélességen. A tirisztorokra nem kellene hűtőborda? Ha igen, akkor az is helyet igényel. Bocs a sok építőjellegű "kritizálásért", de szeretném, hogy minnél jobb dolgot építhess(ünk), s ezzel is növelve az alkotás sikerének az élményét! OFF Hű de költői volt az utolsó mondatom! ON
Hellotok!
Csak a 32ledeshez szólnék hozzá, hogy én megépítettem, és működik winamppal, és ha lenne valami kérdés, akkor szívesen segítek. Köszönöm! JĐ
szia dancsi.
nekemnemmegy a winamp vezérlés lpt porton. már kipróbáltam mindent egyedül egy dmx nevü progi tudta megvillogtatni a két ledem. lécci írd le hogy hangoltadössze a winampot a kimenettel. thx
Szia!
Előző oldalon van egy progi, amivel letesztelheted, hogy minden jó-e. Bővebben: Link Alatta kicsivel van két plugin hozzá. Bővebben: Link Egyébként olvasd át ezt a topikot, ha még mindig nem okés, írj!
Köszi a válaszos Action2K.
Végigolvastam a topicot, de nem a kimenettel van gond. A diaglitez progi mükszik tudom vele kapcsolgatni az 1-es és 2-es bitet amin a ledek vannak. sztem a winamppal van vmi gond. mutatok képet hátha találkoztál már ilyennel. winamp 5.541-em van ha ez segít(not registered) http://kepfeltoltes.hu/view/081128/winamp01_www.kepfeltoltes.hu_.jpg másik progi: http://kepfeltoltes.hu/view/081128/winamp02_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Előre is
Helló mindenkinek. Eggy Számitógépnek hány LPT portja lehet ? 4?? Abból gondolom hogy 4 féle cim van 278h, 2BCh,378h,3BCh, ha lenne 4 PCI-s LPT portom és mindnek más cime van lehetne ezeket összehangolni hogy ez által 32 helyett 128 kimenetem legyen??
A ledek csak egy ellenással vannak a porton, vagy van IC-is?
Ha nincs IC, akkor másik progi kell, nem a Discotitez-é.
Szia!
120 kimenet elég? Vagy kell 256 vagy 512? Mond meg mit szeretnél megcsinálni, és mondom a megoldást. Egyébként elég egy LPT port akár 6144 kimenetre, vagy még többre is. A felső határ a csillagos ég! Csak minél többet kel kapcsolgatni, annál ritkábban lehet egy egy port kimenetét válroztatni. Az egynéhányszáznál ez még észre sem vehető. Szóval? Mit is szeretnél?
Helló! Mivel úgy tudom hogy 4 féle cim létezik párhuzamos porton ebből jött az hogy ha minden port 32 kimenetre bővithető max ami rendesen vezérelhető akkor ha a 4 cimhez tennék 4 LPT-t akkor 128 normálisan vezérelhető kimenetem lessz ha ez egy Windows-al nem megoldható felöllem ha az is megoldható hogy virtuálisan működtessek a gépen futó XP-n kivül még 3-at és mindegyiken elinditom a winampot és mindegyiket betom állitani hogy a vonali bemenetet használja és annak fügvényében villogjanak a LED-ek akkor 128 normálisan vezérelhető kimenetem lenne na az a kérdés hogy ez megoldható-e igy??
Szia!
Persze! Megoldható! De ne atombombával mennyünk verébre lövöldözni! Elsőként akkor nézzük az LPT port felépítését. Egy port adatai (I/O) 3 regiszteren (cím) tárolódnak. A kimenetekért elég kettő (egy és fél), Egy 8 bites és egy 4 bites, tehát 12 kimenet van egy porton. A Discolitez 32 Deluxe multiplexelve csinál belőle 32-őt. Adott a 8 bit és ezt a 4 bites kimeneten címezve négy darab 8 bites tárolóba teszi. Így a 4*8(=32) alapján lesz a 32 kimenet. Ha a 4 bitet nem egy bit=egy tároló elven, hanem binálisan címzünk, akkor 4bit -> 16 tároló lenne, de a 0000 állapotot nem használhatjuk, így 15 marad. Tehát 15*8=120 kimenet. Cseréljük meg a 4/8 cím/adat arányt 8 címre, 4 adatra. Tehát 8bit -> 256 tároló lenne, de a 00000000 állapotot itt sem használhatjuk, így 255 marad. Végeredmény 255*4=1020 kimenet. És még mindig csak egy LPT portnál maradunk. Ha viszont ezen a porton nem párhuzamosan, címezgetve kommunikálunk, hanem sorosan, akkor Idézet: „A felső határ a csillagos ég! Csak minél többet kel kapcsolgatni, annál ritkábban lehet egy egy port kimenetét válroztatni.” Szóval lehet szárnyalni a képzelettel. Ha pontosan tudjuk mit is akarunk, van rá egyszerű megoldás is, nem kell X darab virtuális gépet futtatni. Ha kevés a 128 LED, akkor beállítanál még egy számítógépet és akkor már 256 LED-ed villoghat, nem? Ismétlem: Idézet: „atombombával mennyünk verébre”
A DISCÓLITEZ közvetlen kezeli a portokat. Összesen négyet, mivel maximálisan csak négy (hagyományos) nyomtatóportot lehet a számítógépbe installálni. Az hogy a pont kimenetére mi van kapcsolva, az a program szempontjából közömbös. (Bár arra érdemes figyelni, hogy a program visszajelzései és a vezérelt lámpák együtt működjenek.) Szerintem először meg kell építeni a 74374-es kiegészítést két példányban, és két nyomtatóporton már mehetne a tesztelés. Kis szerencsével az összes kiegészítés menni fog. de az is elébzelhető, hogy csak 32 kimenetet tud kezelni a DISCÓLITEZ. S ezt vagy külön portokon vagy egy porton időosztásos vezérléssel tudja megvalósítani. Ki kell próbálni!
Helló! Nekem van eggy USB -> LPT átalakitóm. És a gondom az hogy az eszközkezelőben az USB vezérlők fül alatt találom és nem a portok (COM1 és LPT) fül alatt. És a kérdésem még az hogy hogyan lehet megoldani hogy ezt az átalakitót tudjam használni erre a felhasználásra?? Mivel olyan gépen is szeretném használni amelyiken esetleg már nincs LPT port és másképp nem is lehet tenni neki csak USB-n keresztül. Mondjuk olyan Notebook-n amin már nincs LPT port. Másrészt azért vannak nekem ilyen kérdéseim mivel én nem tudok programot irni vagyis szoftveresen nem is tudnám ezt megoldani azért kerülöm a program irásos megoldást. De azzal eggyet értek hogy szoftveresen megoldható hogy 1 LPT port kelljen hozzá és ne mondjuk 3-4 nekem igy tünt egyszerűnek azért kérdeztem hogy lehet-e ilyet csinálni anélkül hogy nekem programot kéne irjak ezen probléma megoldásához ami lehet egyszerűbb lenne, csak ezen tudás hiányában az én gondolatom tűnt egyszerűbbnek. helló
Hello!
Most nagyon mérges vagyok, mert nemrég újra lett telepítve a gép, és most nem működik a ledes kijelzőm. Az a helyzet, hogy néztem a képeket, amiket linkeltél, és azt vettem észre, hogy az nem a discolitezes plugin. ? Vagy direkt nem azt raktad fel, vagy az valami másmilyen? Csatolom, nekem milyen: És ha valaki tudja ilyenkor mit lehet csinálni: (ezt irja ki... kép) Köszönöm!
Az inpout32.dll-t másold be a system32 mappába.
Hátha...
Köszönöm a gyors választ!
Az a helyzet, hogy az inpout32.dll-t és az io.dll-t is bemásoltam már szinte mindenhova a gépbe (system, system32). Esetleg valahol be kellene állítani? Vagy a BIOS-ba kell valamit állítani?
Sziasztok. Én is építgetem ezt. Akadt egy kis problémám.
A 74374 helyett 74LS374-et kaptam, az ugyanaz vagy nem, mert PC nélkül bekapcsolom és az összes LED világít. Ez normális, vagy nem azonos a két IC? Aki tud, segítsen. Köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |