Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Témaindító: vendelkiraly, idő: Dec 17, 2007
Témakörök:
Mindket borda fel fog melegedni ugyanarra a homersekletre, csak a rez hamarabb, az alu kesobb. Innentol kezdve pedig mar csak a borda es a kornyezete kozti hoellenallas hatarozza meg melyiknek lesz a jobb holeado kepessege. Ezt a hoellenallast pedig az anyag felulete, szine es merete hatarozza meg.
Mindenesetre (a temat reszemrol lezarva) van nehany osszefoglalo gondolatom az A osztalyu erositok hutesevel kapcsolatban: - legyen a hutobrda anyaga rez v. alu (mindegy) torekedni kell a minel nagyobb feluletre - ha lehet valasztani akkor inkabb fekete szinu (eloxalt) alut valasszunk (ha masert nem akkor csak azert mert olcsobb mint a rez) - torekedni kell a minel kisebb hoellenallasok eleresere! Ennek erdekeben a tranzisztor es a hutoborda felulete minel simabb legyen a megfelelo kontaktus elerese celjabol. Ha nem muszaj ne hasznaljunk szigetelo lemezt a tranzisztor es a hutoborda kozott (egy tranyo egy hutoborda parositas johet itt szoba ugy, hogy a hutobroda elektromosan el legyen szigetelve mindentol!) - ha van lehetosegunk akkor tobb parhuzamosan kapcsolt vegtranyot hasznaljuk amivel jelentosen lehet csokkenteni a hoellenallast a tranyo es a hutoborda kozott - a hutoborda ugy alljon az erosito oldalan mint otthon a radiator a szobaban. Igy erhetunk el egy bizonyos foku termeszetes levegoaramlast a bordak kozott ami szinten nagyon fontos a jo hoelvezeteshez es a minel kisebb hoellenallashoz!
Szia!
A KD nem Cseh véletlenül? Amúgy nekem nagyon pozitív tapasztalataim vannak a KD sorozatú tranyókkal!
Kíváncsian várjuk a képeket!
Az említett tranzisztorokat nem ismerem. Az árambeállítással vigyázz, csak óvatosan tekerd a trimmert! Az előerősítődről esetleg írnál bővebben? Egyébként a tapasztalatok azt mutatják,hogy ehhez a végfokhoz nem feltétlen szükséges előerőősítő. Persze ezeregy okod lehet, hogy miért akarsz használni, ezért is érdeklődök oly lelkesen!
Eltünt a hozzászólásom?
Szóval.. én úgy tudom hogy a Kd cseh. A képen is látszik hogy Tesla Elkészült a nyákom, lézernyomtatós, vasalós technikával. Az alkatrészeket holnap beszerzem és a hűtőbordát meg hétévégén... Ahogy nézegettem a képeket, és ránéztem a radiátorunkra (ami 2,2kw-os) gyors számitás után rájöttem, hogy az erősítőre körülbelül egy JÓ BAZI NAGY hűtőborda kell majd
Szia: Én azért a két tranyóért nem szedném szét azt a pici orion véget?KD607
Nem a tranyókért szedtem szét az Oriont Ez egy Mini torony erősitője, (ST1025B). Nem volt szép hangja,és szétszedtem megnézni mi a baj. A nyák szénné égett. Elporladt, kilyukadt., de még igy is szólt Az egyik képen látszik hogy csináltam hozzá új nyákot. Elnyűhetetlen egy fajta gép. Lassan összeáll ez is.
Szerintetek a KD607-est helyettesithetem a 2N3055-tel?
Ez ígyvan a 2n3055 jó választás a DoZ esetében! olcsó és ide ez pont jó, minden féle szempontból. (#325527) Katt rá a KD 607 re
A paraméterei alapján bírnia kell! Illetve A HQ- videóban is a 2N3055-öt megjelölték helyettesítőnek. Teljesítményben leamarad a 2N-től, de attól még bírni a kell, ha megfelelő hűtést alkalmazol, azt pedig már elég jól kitárgyaltuk, hogy milyen is. Ahogy írtad: "BAZI NAGY". Azonban a többi szempontot (elhelyezés, festék, eloxálás) érdemes figyelembe venni. Aztán már csak szerencse kell hogy találj megfelelőt.
Egyébként ha valaki olcsón és jól akar építni DoZ-t tényleg a 2N3055 a legjobb választás.
A sokat kritizált CDIL márkájú is teljesen jól és szépen működött nálam. Pár száz forintért lehet kapni.
Szia! Ha mégse jönne össze a passzív hűtés és nagyon ki szeretnéd próbálni az erősítőt, akkor a képen látott ventillátoros hűtést ajánlom. Ez az én próbaverziós DoZ-m 2N-es tranyókkal, az erősítő "kartonnyákra" szerelve, ahogy kell. Alkotó féle 40V-os áramkorlátos fesz szabályozóval. A képen látható kis bordákat könnyen be lehet szerezni. Ráraktam egy-egy PC táp ventillátort, ezek fordulatszámát egy LM317-es feszültségszabályozóval állítottam be. Kb. 8V-os feszültséggel pörögtek. így alig volt zajuk, de a hűtést tökéletesen végezték.
Szia!
A 2N3055 tényleg nagyon jó, csak sajnos abból is ki kell fogni az eredetit! Kérdes: melyik az eredeti?!
Puff : Erre aztán tehettünk volna rezet is meg alut is , ennek mindeggy lett volna! Egyébként ez milyen gyártmány volt ? Vagyis milyen gyátmányra volt ráfogva?
A jobboldali tranyo lapkaja nagyobb, igy kisebb lehet a lapka es a tok kozotti hoellenallas erteke, feltetelezhetoen nagyobb aramot/homersekletet is elvisel mint a masik. Ettol fuggetlenul mindketto lehet eredeti v. hamis is ezert tovabbi ismeretek nelkul felelotlenseg lenne kijelenteni, hogy a jobb oldali az eredeti pedig biztos sokan arra tippelnek elso ranezesre
Szia!
Mindkettőre csak simán 2N3055 volt írva! A jobboldali egy békebeli tranzisztor, egy BEAG erősítőben volt! A másik egy nemrég javított erősítőben volt, javítás után kb. fél órát ment! Sajnos látszik rajta, hogy sokkal kisebb a chip benne, mint az eredetiben! Szerintem egy kisebb teljesítményű tranzisztort szitáztak át! Hasonló volt a chipek aránya, mikor egy régi MEV-es BD249C-t berheltem szét, meg egy JAPAN feliratút!
A múltkor egy ismerősöm hozott egy marék tranzisztor, hogy építsek neki erősítőt!
Időm sem volt, meg megláttam a tranzisztorokat, ezért nem vállaltam! Nem tudom honnan szerezte őket, de volt benne JAPAN, ST, és MEV feliratú is, de mindegyiknek azonos volt a tokozása! Lefényképeztem őket(sajnos a MEV-eset nem találtam!), ezekből szedtem szét a múltkor egyet. Műszerrel mérve igen jók voltak a paramétereik, nem is volt nagy a szórás köztük, minőségileg jók voltak! Csak ugye egy lényeges gond van velük: Nem az van a tokban ami rá van írva, hanem egy kisebb teljesítményű tranzisztor!
Még eddig 2N 3055 ből nemvolt szerencsém találkozni hamisítványokkal , Csupánn csak azért mert még mindig van belőle egy pár darabka raktáron .Ezekmeg egy jópár éve ittnyugszonak a dozbann! Viszont a BD 249 C vel már én is ráfaragtam ,volt ami egy csere utánn 5 percig muzsikált !Először még csak azt voltam bátor feltételezni hogy más gond akadt, de szembesültem ezzel a gondal? gyorsan rákellet jönnöm hogy sz.r a BD
Itt vannak a képek a mostani állapotról,és hogy hová kerül mindez:
Bővebben: Link Ez a tápegység része, a trafóval,és a többivel. A nyákok: Bővebben: Link (Ezek a tüskesorok nem túl egyenesek,de nem sok nyákot csináltam eddíg,ahogy haladok,jobb lesz.) Tranyók a bordán: Bővebben: Link Maga a borda,és hozzá a viszonyítási alap: Bővebben: Link És ahová kerülnek: (Ez amúgy milyen rádió volt?) Bővebben: Link Szóval ez lenne,majd később jönnek hozzá egyéb kiegészítők,majd kiötlöm hogy mik...Azt az előerősítőt meg rosszul fogalmaztam,mert olyan áramkör lesz,amivel hangerőt lehet szabályozni,tranyós lesz. Linkek javítva, legközelebb használd az URL gombot. -- kobold
Ma összeraktam a DoZ-t, a második javitott nyákost, az ajánlott módosításokkal. (MKP stb..)
42 volt a tápja, és már 0,5 is ampernél szépen szól. Igazából 1 amper felett már sok javulást nem vettem észre a hangján. Talán olyan 1,6 körül lehet az optimális beállítás. Azt hallom hogy minden hang szépen és tisztán szól, csak valahogy nem vagyok megelégedve mégse a hangzásával. Olyan mintha a közepet jól felnyomták volna. (Igaz nagyon szépen szól) A mélyek szépek, de kevésnek érzem, ( a 20centis mély alig mozog, ellenben a kis orion majd kiugrasztja a helyéről) A magasak lehetnének csilingelősebbek. Lehet hogy a BD tranyók miatt ilyen? A kis mini orionom hangzásképe valahogy jobban tetszik, pedig az is "vérszegény"
Ha a "kis orion tornyod" hangja jobban tetszik akkor hallgasd azt, tapasztalatnak meg jó volt ezt megépítened, így legalább tudod, hogy jobb az orion neked mint az A-osztályú DOZ.
Egy tranzisztorcserét azért még próbáj ki! A osztályú erősítőknél sok változást okozhat a végtarnzisztor! BD tranzisztorral rajtad kívül még senki sem építette meg ezt a kapcsolást! Próbáld meg az MJ15003-at vagy a 2N3055-öt, ha még van kedved foglalkozni a DoZ-vel, ha nem, hát egy próbának jó volt!
Az én DoZ projectem idő hiányában sajnos elég lassan halad, de a kis SE1025B Orionnal én is össze fogom hasonlítani - kíváncsi leszek rá, hogy milyen hangzásbeli különbségek lesznek.
Egyébként engem nagyon hamar lebeszéltek a DoZ-fanatikus kollégák a BD tranyókról - Vendelkirálynak igaza van, ha van még hozzá kedved, talán érdemes lenne megfontolni egy végtranyócserét.
Szia!
Az a kis Orion erősítő nagyon pöpec! Azon kevés gyári erősítők közé tartozik, amelyeken ki lehet kapcsolni a hangszínszabályozást! Annó még én is gyártottam őket az Orionban! De a BD-ket én is kicserélném 2N-re, vagy MJ-re!
Szia!
Idézet: „Az a kis Orion erősítő nagyon pöpec!” Hát igen, én is nagyon szeretem Tavaly átkondiztam az egészet, kivéve táp puffer elkók, azok maradtak a régiek. Már építettem pár végfokot, de eddig még az Orion mindet lezúzta - ha teljesítményben nem is, de hangzásban annál inkább. Különben is, szobába bőven elég az a 2*25W. Egyébként nekem már eléggé történelemnek számít, mivel már születésemkor is 5 éves volt a gép, azóta pedig eltelt még 18 év...de így legalább még jobban vigyázok rá a mindennapos használat során Neked viszont gondolom nem annyira történelem, ha még anno gyártottad is őket De hogy ne csak offoljak: Akashi: ha esetleg nem akarsz TO-3 -as tokozásra váltani, akkor ott van még esetleg pl az MJL21194, TO-264 -es tokban.
Mindeképp megejtek egy végtranyó cserét. Megvannak a 2N3055-ök. Hűtőborda hiányában raktam be próbából a bd-ket. Holnap nézek a piacon bordát Egyébként mindenképp megépitem a DoZ-t, mert szép tiszta a hangja.
Ha sikerül összehasonlítanod az orionnal, ird meg a véleményed, nagyon kíváncsi vagyok rá. Egyébként most restaurálom a kicsikémet, mert szétégett a panel. Legyártottam a nyákot, ki leszcserélve. Ha beválik, csinálok még pár ilyen végfokot... (bocs az OFF-ért)
Szia : ebbe a meghalgatsos dologba én is belekontárkodok. Ezt már itt sokszor kitárgyaltuk ,23-24 oldal Pl De ez legyen már mindenkinek a saját szubjektív megítélése ? Ha ez neked nem jönnebe akkor lépj tovább ,írod kevés a mély a kis orionba több akkor halgasd azt. Csak csupán ennyi!Nekemis van itthon kis orionom nekem meg aznem jön be , de ez egyéni vélemény!Ahány ember annyi megitélés , mit mihez hasonlítasz azsem mellékes? A BD ek meg a DoZ nál felejcsd el , nem igazán jön be!
Az első panelomat bkötöttem,elsőnek biztosítékkal,és hármat kicsapott.Mind 5-6 amperesek voltak.Utána eszembe jutott az izzós módszer,Nem nagyon lehettett a nyugalni áramot állítani,a féltápfeszt meg sehogysem.Szerintem én a még ki nem javított nyákot csináltam meg.Ha ráadom a rendes tápfeszt,az áram felugrik 10 amper fölé,a végranyók még nem haltak bele,de nem füstgépet akarok építeni.Meg tudná nekem mutatni valaki,hogy mit kellene átkötni a nyákon hogy jó legyen?Vagy más a hibája ennek az egésznek?
Ha a bemenetére nyomom az ujjam,akkor kijön a zavarjel a hangszóróra,
Cleetus:
Idézet: „Szerintem én a még ki nem javított nyákot csináltam meg.” Az a nyák nem hibás, csupán van egy újabb verziója, amin egy-két dolgot megváltoztattak. De ettől még az eredeti is 100%-ig működőképes kell hogy legyen (csak magát a nyáktervet tekintve). No de ha 10A az áramfelvétel, akkor ott biza valamit nagyon eltoltál... Esetleg fényképet tudsz mutatni a forrasztási oldalról? Akashi: Huh, az a nyák tényleg elég csúnyán megpörkölődött...csoda hogy még így is szólt valahogy egyáltalán... Egyébként ha rám hallgatsz, én megőrizném bele a KD607-eseket - szerintem azokkal van a legjobb hangja. A DoZ-ba pedig szerintem simán jó lesz a 3055-ös. (Egyébként némi utánaolvasgatás alapján kiderült, hogy a legtöbb külföldi fórumon az MJ szériás tranyókat favorizálják leginkább. Én azért is döntöttem mellettük.)
végtranyók E-B ? Én így égettem szét a jlhban ezt-azt...
Ha meg a végtranyók nem égtek le, lehet előttük van valami zárlat... nem is melegednek? |
Bejelentkezés
Hirdetés |